Doua ramuri ale economiei, industria prelucratoare si sectorul serviciilor din zona euro, au inregistrat in luna iulie evolutii surprinzator de favorabile.
Indicii celor doua ramuri ale economiei au inregistrat cele mai bune performante din ultimii doi ani, ceea ce inseamna ca Zona euro este aproape de sfarsitul recesiunii.
Indicele industriei manufacturiere din zona euro, calculat pe baza unui sondaj in randul managerilor de achizitii din companii, a crescut in iulie pentru prima data in ultimii doi ani si a depasit cota care diferentiaza intre contractie si crestere economica, potrivit unui raport publicat miercuri de compania britanica de cercetare Markit Economics, preluat de Bloomberg.
"Masurile de stimulare monetara introduse de BCE (Banca Centrala Europeana - n.r.), imbunatatirea situatiei economice mondiale si temperarea austeritatii fiscale au oprit, in sfarsit, contractia economica", a comentat un economist de la ING Bank, Amsterdam.
In acelasi timp, indicele compus al industriei manufacturiere si sectorului serviciilor a depasit de asemenea cota de recesiune, urcand la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni.
Astfel, dupa un an si jumatate de contractie, economia zonei euro a stagnat in trimestrul al doilea si va reveni pe crestere in perioada iulie-septembrie, estimeaza economistii contactati de Bloomberg.
Evolutia favorabila a indicilor industriei prelucratoare si sectorului serviciilor a fost sustinuta in principal de cresterile... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 15:40
Institutul pentru Macroeconomie si Studii Conjuncturale (IMK) din Germania a recomandat luni o schimbare radicala de strategie pentru a se face fata crizei euro, iar directorul sau, Gustav Horn, a apreciat ca regimul de austeritate impus de cancelarul german, Angela Merkel, a esuat, semnaleaza EFE.
"Guvernele europene incearca de doi ani sa iasa din criza prin intermediul reducerii cheltuielilor, ceea ce nu a functionat. Din contra, tot mai multe tari cad in recesiune, ceea ce duce la o crestere a datoriei", a spus Horn, cu ocazia prezentarii unui studiu al IMK despre criza euro.
Esecul strategiei bazate pe austeritate se explica prin faptul ca multi economisti si practic toti expertii Uniunii Europene au subestimat efectul negativ pe care il au aupra economiei masurile de reducere a cheltuielilor, potrivit lui Horn.
In Europa, pozitia oficiala era aceea ca, pentru fiecare reducere de un euro, Produsul Intern Brut (PIB) cobora cu 0,50 euro. Totusi, noi studii ale Fondului Monetar International (FMI) arata ca fiecare euro economisit are un efect de un euro sau mai mult asupra PIB-ului, iar intr-o situatie de recesiune, efectul poate fi chiar de 1 la 2.
Aceasta conduce la o deteriorare a situatiei economice si, cu aceasta, la o prabusire a veniturilor fiscale, ceea ce face ca datoria sa creasca, in loc sa scada.
Potrivit IMK, pentru ca masurile de economisire sa contribuie la o scadere a datoriei, efectul reducerilor nu poate fi in niciun caz mai mare de 1... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 08:43
Criza datoriilor suverane din zona euro afecteaza economia Germaniei, iar incetinirea celei mai mari economii a lumii creste riscurile si pentru perspectivele de crestere ale Europei de Est, afirma analisti consultati de CNBC.
Germania este cel mai mare partener comercial pentru Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia si Slovenia, cu circa 25% din livrarile la extern poloneze si 30% din cele ale Cehiei avand ca destinatie piata germana, potrivit Moody's Investor Service.
In consecinta, tarile din Europa de Est cu economii orientate catre export, precum Cehia si Slovacia, sunt vulnerabile la fluctuatiile cererii din Germania, a declarat Katarzyna Rzentarzewska, analist la Erste Bank.
"Este adevarat ca Cehia, Slovacia si, intr-o masura mai redusa, Ungaria sunt expuse puternic fata de Germania", afirma Rzentarzewska.
Vulnerabilitatea Poloniei este mai redusa, intrucat cererea interna a fost, constant, stalpul cresterii, a spus analistul Erste.
"Toate economiile din Europa de Est sunt afectate de recesiunea din zona euro si incetinirea economiei germane, dar amploarea impactului este diferita", a adaugat Rzentarzewska.
Potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, atat Cehia cat si Slovacia au avut o pondere a exporturilor in PIB de circa 80%, peste media UE de 40,5%.
In pofida unui raport mai redus al exporturilor fata de PIB, de 41,5%, ministrul polonez de Finante, Jacek Rostowski, a declarat CNBC ca economia este "evident ostatica Europei".... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 10:37
Zona euro a reintrat oficial in recesiune, dupa al doilea trimestru consecutiv de contractie economica, iar Uniunea Europeana a reusit sa o evite la limita, conform datelor anuntate joi de Eurostat.
In aceste conditii, oficialii europeni au inceput sa-si exprime indoielile cu privire la succesul masurilor de austeritate, care imprima o directie negativa activitatii economice.
PIB-ul zonei euro s-a redus in trimestrul trei al acestui an cu 0,1%, dupa un declin de 0,2% in trimestrul precedent. Zona euro a avut o contractie de 0,3% si in trimestrul patru al lui 2011, iar in primul trimestru din 2011 a stagnat.
Economia Uniunii Europene a reusit sa creasca in perioada iulie-septembrie 2012 cu 0,1%, evitand astfel recesiunea, dupa o scadere cu 0,2% in trimestrul doi al acestui an.
Cele mai mari cresteri economice pe trimestrul trei le-au avut Estonia, Letonia, Lituania si Marea Britanie, cu cel putin 1%, in timp ce Germania, Franta si Bulgaria au avut o crestere economica de maxim 0,2%, transmite The Guardian.
Economiile Italiei, Spaniei, Olandei, Finlandei, Austriei, Greciei, Cehiei, Portugaliei, Romaniei, Ungariei si Ciprului au suferit o contractie, iar cea a Belgiei a stagnat.
Masurile de austeritate nu par sa dea rezultate in criza datoriilor suverane
Statisticile privind cresterea economica din Europa in cel de-al treilea trimestru al anului 2012 arata ca efectele crizei se muta de la periferia continentului spre zonele considerate pana acum... mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 09:20
Reputatul economist Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, considera ca Europa este intr-o situatie "cumplita", deoarece insistenta pe austeritate impinge regiunea spre "suicid".
"Nu a existat niciodata, intr-o tara mare, un program de austeritate incununtat de succes. Abordarea europeana este cu siguranta cea mai putin promitatoare. Cred ca Europa se indreapta catre suicid", a aratat Stiglitz la Viena, intr-o intalnire cu presa.
Guvernele din cele 27 de state membre UE implementeaza masuri de austeritate cu un impact cumulat de 450 miliarde euro, pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro.
Totodata, datoria publica a statelor din zona euro a crescut anul trecut la cel mai ridicat nivel de la introducerea monedei unice, deoarece guvernele s-au imprumutat tot mai mult pentru a acoperi deficitele bugetare si pentru a contribui la programele de salvare ale Greciei, Portugaliei si Irlandei.
Daca Grecia ar fi fost singura tara din Europa cu buget de austeritate, autoritatile ar fi putut ignora problema, a spus Stiglitz.
"Insa daca ai Marea Britanie, Franta, daca stii ca toate tarile sunt in austeritate, consecintele economice vor fi cumplite", a spus economistul.
Desi liderii zonei euro "isi dau seama ca austeritatea nu va da roade pe cont propriu si ca este nevoie de crestere economica", acestia nu au luat nicio masura, iar "acordul convenit in decembrie este o reteta care asigura moartea monedei euro", a continuat el.
"Problema este ca, prin... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 11:50
Climatul economic european se aseamana cu vremea capricioasa de primavara. Criza euro s-a bucurat, la fel ca noi, de cateva saptamani de caldura inainte ca vremea rea sa se intoarca.
Soarele a stralucit pentru cateva saptamani dupa ce BCE a luat masuri speciale pentru evitarea prabusirii sistemului bancar prin cele doua transe de imprumut, scrie The Economist.
Acum insa, vantul problemelor bate dinspre Spania. Costul de imprumut al Spaniei creste pe zi ce trece, si nici Italia nu e intr-o situatie mai buna. Ambele state vor rata tintele de deficit atat in 2012, cat si in 2013, iar Portugalia ar putea avea nevoie de o noua mana de ajutor.
Pentru optimisti, aceste probleme sunt doar temporare. "Vremea buna" va reveni, atat timp cat toata lumea respecta planul pentru reducerea deficitului. Spania e pe drumul cel bun, insista Jean-Claude Juncker, seful ministrilor de finante din zona euro.
FMI a revizuit insa, la inceputul acestei saptamani, predictiile de crestere economica, iar situatia pare sa nu fie la fel de rea cum se credea.
Asa ca, de unde vine noul val de panica?
Prima cauza a ingrijorarilor se afla pe pietele financiare. Investitorii isi fac griji ca taierile bugetare vor impinge natiunile catre o recesiune adanca. In aceasta situatie, am putea spune ca investitorii sunt paranoici, dar si oficialii Fondului Monetar International sfatuiesc la cumpatare in ceea ce priveste masurile de austeritate implementate
Nici instabilitatea mediului... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 18:01
Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, sustine ca Europa va avea o noua recesiune, dar ca Romania este mai bine pregatita pentru ce urmeaza. Oficialul FMI mai spune ca programul nu este afectat de schimbarile de pe scena politica.
Jeffrey Franks nu stia despre demisia lui Emil Boc si apreciaza ca va avea o relatie buna cu noul premier, Mihai Razvan Ungureanu.
"Nu stiam ca Emil Boc si-a dat demisia, nu este treaba mea. Am asteptarea ca s-ar putea sa existe cateva detalii (pe care noul premier sa le discute n.red), dar cred ca programul va ramane acelasi. Este o tinta foarte stransa, am vorbit cu presedintele si membrii Parlamentului, toata lumea este dedicata sa tina deficitul" a spus Jeffrey Franks, la B1.
Oficialul FMI spune ca va continua sa aiba o relatie buna si constructiva cu noul premier. In opinia lui Franks, alegerile nu vor avea efect asupra acordului, care va continua.
Intrebat ce se va intampla cu preturile la energie, Jeffrey Franks sustine ca oamenii nu trebuie sa se teama de majorarea tarifelor la energie. "In acest an se vor lua masuri, pentru ca este important sa tinem cont de cei mai vulnerabili consumatori. Cei mai bogati vor plati mai mult si ar putea sa fie primit foarte bine acest lucru", precizeaza Franks.
In ceea ce priveste liberalizarea pretului la energie, oficialul FMI spune ca, pentru companii, ar putea fi un lucru bun pentru ca "vor sa stie in ce investesc si este important sa avem un cadru pentru aceste companii, ca sa fie... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 12:50
Zona euro ar trebui sa iasa dintr-o usoara recesiune in a doua jumatate a anului, insa exista sanse considerabile sa sufere o contractie mult mai severa, a anuntat joi agentia de evaluare Standard & Poor's, transmite AFP.
"Credem ca balanta continua sa se incline spre o recesiune usoara si o revenire lenta a cresterii, chiar daca riscurile pentru un scenariu mai pesimist nu au disparut inca", a declarat economistul sef pentru zona euro, Jean-Michel Six.
Potrivit scenariului de baza al Standard & Poor's, zona euro va inregistra o crestere zero in 2012 urmata de un avans de 1% in 2013. "In prezent atribuim o probabilitate de 60% pentru scenariul nostru de baza, spre deosebire de 40% sanse pentru scenariul alternativ care prevede o recesiune dubla", se arata intr-un raport al Standard & Poor's.
Agentia a subliniat ca trei factori vor determina amploarea actualei incetiniri economice: modul in care va rezista cererea venita de pe pietele emergente; cum vor reactiona consumatorii europeni la noile incertitudini; modul in care guvernele europene si in special Banca Centrala Europeana vor reusi sa reaprinda increderea investitorilor in pietele de capital in urmatoarele trimestre.
La randul sau, Fondul Monetar International, in ultimele sale prognoze date publicitatii saptamana trecuta, a estimat si el ca zona euro va suferi doar o usoara recesiune, dar va termina anul fara crestere. mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 19:12
Uniunea Europeana risca o noua recesiune, a anuntat joi Comisia Europeana, pe fondul revizuirii in crestere a estimarilor deficitului public al Greciei in anul 2012.
Comisia Europeana a afirmat ca PIB-ul UE va creste in 2012 cu numai 0,6%, iar cel al zonei euro cu 0,5%.
Pentru anul acesta, CE estimase o crestere a PIB-ului cu 1,6% in UE si cu 1,5% in zona euro.
Recesiunea este declarata atunci cand PIB-ul inregistreaza crestere negativa doua trimestre consecutiv.
Pentru ultimul trimestru din 2011, Comisia se asteapta la 0% crestere in UE si la o scadere cu 0,1% in zona euro. In primul trimestru al anului viitor, estimarile sunt de +0,1% la nivelul UE si 0% in zona euro.
In acelasi timp, CE a estimat ca deficitul public al Greciei va ajunge la 198,3% din Produsul Intern Brut in 2012. In 2013, deficitul ar putea ajunge la 198,5%, potrivit CE.
Deficitul elen este estimat la 162,8% din PIB pentru anul 2011. mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 12:10