Economia Greciei a iesit din recesiune dupa sase ani, in conditiile in care produsul intern brut a avansat cu 0,7% in trimestrul al treilea fata de trimestrul precedent, consemnand doua trimestre consecutive de crestere, potrivit datelor revizuite publicate de Institutul Elen de Statistica.
Totodata, Institutul Elen de Statistica a revizuit estimarea pentru PIB-ul din trimestrul al doilea, de la o scadere de 0,2% la un avans de 0,4%, in urma adoptarii noii metodologii europene de calcul, relateaza MarketWatch.
De asemenea, datele neajustate sezonier arata ca economia elena a avansat cu 1,7% in trimestrul al treilea din acest an prin comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.
Turismul, motorul cresterii economice a Greciei
Cresterea economica se datoreaza rezultatelor inregistrate de turismul elen in acest an, imbunatatirii increderii in economia Greciei si stabilitatii cheltuielilor consumatorilor, potrivit economistilor consultati de MarketWatch.
Tot vineri, Biroul de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat, a prezentat datele ajustate sezonier privind evolutia economiilor nationale din UE. In ceea ce priveste Grecia, PIB-ul a avansat cu 0,7% in trimestrul al treilea si cu 0,3% in trimestrul al doilea fata de trimestrul anterior.
Prin comparatie cu trimestrul al treilea din 2013, economia elena a crescut cu 1,4% in perioada iulie-septembrie.
Atat autoritatile din Grecia, cat si institutii internationale precum Comisia Europeana, Banca Centrala... mai mult
Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 16:10
Grecia a inregistrat in octombrie cea mai puternica rata de deflatie din ultimii 50 de ani, preturile de consum coborand cu 1,9% in baza anuala, din cauza recesiunii economice, scaderii veniturilor populatiei si cererii interne scazute.
Astfel, inflatia anuala de -1,9% raportata vineri pentru luna octombrie este cea mai scazuta din 1962, potrivit Reuters, preluata de The Guardian.
Media estimarilor economistilor anunta o scadere de 1,5% a preturilor de consum.
In octombrie fata de septembrie, preturile din Grecia au scazut cu 0,2%, potrivit unui comunicat al institutului de statistica de la Atena.
Alimentele si bauturile non-alcoolice s-au ieftinit cu 0,3%, imbracamintea si incaltamintea cu 1,1%, preturile din sectorul transporturilor au scazut cu 3,1%, iar serviciile de comunicatii costa cu 4,3% mai putin decat cu 12 luni in urma, potrivit datelor oficiale.
Grecia traverseaza cea mai indelungata recesiune din istoria recenta, economia fiind in contractie continuu de 6 ani. Fata de anul 2008, Produsul Intern Brut a scazut cu 23%. Guvernul a incheiat in ultimii trei ani doua acorduri succesive de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana, in valoare totala de 240 miliarde euro.
Somajul din Grecia a ajuns la 27,6%, iar aproximativ 6 din 10 tineri (sub 25 de ani) nu au loc de munca. mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 15:32
Dupa doua luni de declin, indicele privind increderea in economia Greciei realizat de Fundatia pentru Cercetare Economica si Industriala (IOBE) arata o redresare in septembrie, datorita imbunatatirii semnificative in sectorul industriei si in cel al constructiilor, transmite site-ul ekathimerini.com.
Increderea revine dupa ce datele publicate de Oficiul central de Statistica din Grecia (ELSTAT) arata o incetinire a recesiunii.
IOBE estimeaza ca unele sectoare ale economiei elene arata o imbunatatire a perspectivelor comparativ cu precedentele luni. Productia industriala a crescut semnificativ in septembrie iar indicele privind constructiile a crescut pentru a sasea luna consecutiv.
Totusi, increderea consumatorilor a scazut luna trecuta iar indicele privind increderea in sectorul serviciilor a ramas neschimbat.
Premierul elen Antonis Stournaras a declarat recent ca se asteapta la un declin de aproximativ 3,8% al PIB-ului Greciei in acest an, fata de o scadere de 4,2% estimata anterior.
Grecia spera ca o revenire pe crestere dupa sase ani de recesiune va majora veniturile Guvernului si va ajuta Atena sa evite noi masuri dure de austeritate, pentru a indeplini tintele fiscale stabilite cu creditorii internationali.
Incurajat de cele mai recente date privind PIB-ul Greciei, premierul Antonis Samaras a cerut reprezentantilor UE, BCE si FMI sa nu mai solicite alte concedieri, reduceri de pensii si salarii.
Produsul Intern Brut al Greciei este in declin... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 14:12
Guvernul Greciei are indicii ca economia se va contracta cu mai putin de 4% anul acesta, datorita sezonului turistic foarte bun, care depaseste estimarile, a declarat pentru Reuters un oficial guvernamental elen.
UE si FMI se asteapta ca Produsul Intern Brut al Greciei sa inregistreze un declin de 4,2% in 2013, in timp ce Banca Centrala a Greciei estimeaza o scadere de 4,6%, dupa ce anul trecut economia a inregistrat un recul de 6,4%.
"Avem indicii ca recesiunea din acest an putea fi sub 4%", a afirmat oficialul elen.
Premierul Antonis Samaras a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca recesiunea din acest an va fi mai redusa decat s-a estimat, dar nu a precizat ce nivel ar putea atinge.
Excedentul bugetar a ajuns la 1,1 miliarde de euro in primele sapte luni din 2013, in timp ce datoria Greciei se ridica la 321 miliarde de euro si ar urma sa ajunga la 176% din PIB pana la sfarsitul acestui an.
Economia Greciei s-a contractat cu 3,8% in trimestrul doi din 2013, comparativ cu perioada similara din 2012, a anuntat vineri Oficiul central de statistica din Grecia (ELSTAT), fata de un declin de 4,6% estimat in august.
Produsul Intern Brut al Greciei este in declin din trimestrul trei al anului 2008. Desi Grecia a beneficiat in ultimele luni de cresterea optimismului privind viitorul tarii, dupa ce temerile privind iesirea din zona euro s-au atenuat, economia arata putine semne de redresare, iar rata somajului a ajuns in mai la nivelul record de 27,6%.... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 11:10
Rata somajului in Grecia a atins in februarie nivelul record de 27%, de la 26,7% in ianuarie, reflectand adancirea recesiunii dupa anii de austeritate impusi in schimbul asistentei financiare, a anuntat, joi, Oficiul central de statistica din Grecia (ELSTAT).
Este cel mai ridicat nivel al somajului de cand ELSTAT a inceput publicarea datelor, in 2006. In februarie 2012, rata somajului era de 21,9%, transmite Reuters.
Potrivit datelor ELSTAT, un numar record de 1,320 milioane greci nu aveau un loc de munca in februarie, in timp ce 3,568 milioane erau inregistrati ca fiind angajati.
Pentru ianuarie 2013, datele privind rata somajului au fost revizuite in scadere, de la 27,2% la 26,7%.
Rata somajului in Grecia aproape s-a triplat de la debutul crizei, in 2009, si ramane in continuare cel mai ridicat nivel din zona euro, unde rata medie a somajului a fost de 12,1% in martie.
Cea mai ridicata rata a somajului, de 62,2%, este inregistrata in randul tinerilor (cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani).
Potrivit celor mai recente estimari bugetare ale guvernului de la Atena, economia Greciei se va contracta cu 4,5% in acest an in timp ce rata medie a inflatiei ar urma sa se situeze la 0,8%. mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 13:48
Grecia ar putea sa-si reia cresterea economica pozitiva doar din 2014 daca reformele economice vor continua, iar anul curent va ramane in continuare unul marcat de recesiune, afirma guvernatorul Bancii Centrale a Greciei, Giorgos Provopoulos.
Oficialul elen a cerut guvernului sa mentina ritmul adoptarii reformelor si sa indeplineasca tintele fiscale stabilite cu creditorii internationali ai Greciei.
Economia tarii s-a contractat cu 20,1% de la inceputul crizei, in 2008 dar situatia economiei "se imbunatateste cu siguranta", dupa ce Grecia a evitat pericolul intrarii in faliment sau a iesirii din zona euro, a explicat guvernatorul Bancii Centrale, potrivit Bloomberg si Reuters.
Acesta a apreciat ca rata somajului va continua sa creasca anul acesta, dupa ce anul trecut a ajuns la valoarea record de 24,5%.
"Nu este nici o indoiala ca 2013 va f un an dificil, dar ne putem astepta ca recesiunea sa se apropie gradual de final si sa vedem rate de crestere pozitive in 2014", a afirmat Giorgos Provopoulos la o intalnire a actionarilor Bancii Greciei.
Oficialul elen a explicat ca trebuie luate masuri impotriva evaziunii fiscale si trebuie redusa povara platitorilor de taxe, fiind necesara un nou model al economiei orientat spre export.
"Pericolul falimentului a fost evitat, perspectiva iesirii din zona euro s-a indepartat iar increderea s-a restabilit gradual. Aceste evolutii incurajatoare nu trebuie sa ne determine sa atenuam ritmul reformelor", a declarat... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 16:21
Economia Greciei s-a impotmolit in recesiune, dar exista motive de optimism, iar tara se va redresa puternic in urma adoptarii reformelor, a afirmat marti Christian Noyer, membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene, intr-un interviu acordat CNBC.
Christian Noyer a aratat ca in Grecia s-a inregistrat o crestere a exporturilor, ceea ce inseamna ca in sfarsit economia se redreseaza. Rata de crestere a exporturilor elene este una dintre cele mai ridicate din zona euro, dupa reducerea semnificativa a salariilor si a costurilor, sustine oficialul BCE.
Declaratiile sale vin dupa ce luni Banca Centrala a Greciei a anuntat ca economia tarii s-ar putea redresa mai devreme decat se estimeaza daca reformele structurale si masurile financiare sunt implementate.
Grecia trebuie sa convinga acum investitorii ca va continua implementarea reformelor si va reduce datoria imensa, a explicat Noyer, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Frantei.
Grecia, care ar urma sa intre in 2013 in al saselea an de recesiune, le-a dat sperante investitorilor, dupa ce exporturile au crescut cu 11% in primele opt luni din 2012. In septembrie, exporturile au urcat cu 9,7% comparativ cu august, cel mai mare avans in randul statelor din zona euro.
Grecia a anuntat luni ca va realiza oferta de rascumparare a unei parti din obligatiunile suverane detinute de investitorii privati, printr-o licitatie de tip olandez modificata, in care investitorii declara cat de dispusi sunt... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 15:18
Guvernul Greciei a reusit sa gaseasca solutii pentru reducerea cheltuielilor in 2013 si 2014 cu 11,7 miliarde de euro, masura ceruta de UE si FMI in schimbul acordarii urmatoarei transe din imprumut. Masurile vor fi prezentate joi pentru a fi aprobate de liderii coalitiei de guvernare, a declarat un oficial elen.
In cursul zilei de joi este programata o intalnire a premierului Antonis Samaras cu liderii celorlalte doua partide ale coalitiei de guvernare.
Reprezentantii creditorilor internationali ai Greciei (UE, BCE si FMI) sunt la Atena pentru a se asigura ca masurile de reducere a deficitului sunt in grafic. Fara urmatoarele transe de bani din imprumutul de 130 de miliarde de euro, statul elen ar putea intra in incapacitate de plata in septembrie. Ultima transa ar fi trebuit sa ajunga in iunie, dar institutiile internationale au amanat-o din pricina alegerilor.
Comisia Europeana sustine ca necesitatile de finantare ale Greciei vor fi acoperite
in august, dar o decizie privind urmatoarea plata va fi luata la inceputul lunii septembrie. Fara progrese suficiente, Grecia risca sa nu primeasca urmatoarea transa de 31,5 miliarde de euro.
Antonis Samaras a avertizat zilele trecute ca Grecia s-ar putea confrunta anul acesta cu o recesiune mai profunda, de peste 7%, si a estimat ca tara nu va reveni pe crestere inainte de 2014.
Oficialii eleni considera ca nu pot indeplini tintele privind reducerea deficitului bugetar si colectarea veniturilor din taxe, din... mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 14:30
Contractia anuala a economiei Greciei s-a accelerat in trimestrul al patrulea la 7%, de la 5% in trimestrul anterior, a anuntat biroul de statistica elen, sporind presiunea asupra guvernului, prins intre protestele de strada si cererile creditorilor externi pentru noi masuri de austeritate.
Economia Greciei s-a contractat toate trimestrele, cu o singura exceptie, de la mijlocul anului 2008, potrivit Financial Times.
Datele preliminare anuntate de biroul de statistica de la Atena vin inaintea unei sedinte a guvernului in care premierul Lucas Papademos va incerca sa obtina un acord asupra unor noi detalii ale masurilor de austeritate ce trebuie sa convinga ministrii de Finante din zona euro sa aprobe, la reuniunea de miercuri, al doilea pachet de ajutor financiar extern, de 130 de miliarde de euro.
Oficiali ai Ministerelor de Finante din cele 17 state euro vor discuta si marti criza, in contextul dificultatilor Greciei in a incheia un acord cu creditorii privati pentru restructurarea de datorii in valoare de 200 de miliarde de euro.
Un oficial din zona euro a declarat, luni, pentru Financial Times ca exista mai multe apecte ce trebuie acceptate de Grecia, inainte ca un acord sa fie transmis spre aprobare ministrilor de Finante.
Liderii eleni se confrunta cu presiuni pentru disciplina fiscala din partea statelor din zona euro, care conditioneaza astfel un pachet de imprumuturi ce trebuie sa salveze tara de la faliment, dar si cu furia tot mai puternica a... mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 17:21