Comisia Europeana a constatat ca planurile Romaniei de a injecta capital in valoare de 200 de milioane euro in CEC Bank, care este detinuta integral de stat, nu implica acordarea unui ajutor de stat, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Comisia a constatat ca recapitalizarea va fi realizata in conditiile pietei si, prin urmare, nu implica niciun ajutor de stat in favoarea bancii in sensul normelor UE.
CEC Bank este in prezent a saptea banca din Romania fiind detinuta integral de statul roman din 1864.
"Tratatul UE este neutru in ceea ce priveste proprietatea publica/privata. Am constatat ca Guvernul roman, in calitate de unic proprietar al CEC Bank, urma sa efectueze o injectie de capital in banca in aceleasi conditii pe care le-ar accepta un operator privat in economia de piata. Prin urmare, am concluzionat ca recapitalizarea bancii nu a implicat ajutor de stat in sensul normelor noastre", a declarat comisarul responsabil cu politica in domeniul concurentei, Margrethe Vestager.
In luna octombrie 2019, Romania a notificat Comisiei intentia sa de a recapitaliza CEC Bank, care este detinuta de stat. Recapitalizarea are drept obiectiv sa consolideze capacitatea de creditare a bancii, tinand seama, in special, de potentialul pietei interne si sa initieze o perfectionare substantiala a sistemelor informatice ale bancii astfel incat aceasta sa continue sa ofere servicii clientilor sai, sa isi imbunatateasca eficienta si sa reduca riscul... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2019, ora 14:48
Criza in care tinde sa se afunde cea mai mare banca privata a Germaniei, Deutsche Bank, a inceput sa dea fiori pana si expertilor FMI, care au catalogat riscul reprezentat de institutia de credit drept "cel mai mare pentru sistemul financiar global din prezent".
Cu toate acestea, cancelarul german Angela Merkel a ales sa joace dur, anuntand ca guvernul nu se va implica in salvarea colosului financiar. Este decizia Berlinului una corecta in acest caz sau are in spate doar motivatii politice legate de alegerile electorale generale din 2017, se intreaba analistul James Moore, intr-o analiza publicata de The Independent.
Lehman Brothers, un fleac
Deutsche Bank risca amenzi de 14 miliarde dolari pentru operatiunile nelegale derulate pe piata americana, dar directorul institutiei de credit, John Cryan, sustine ca va incerca sa negocieze nivelul penalitatilor, beneficiind si de un precedent existent in relatia Goldman Sachs cu autoritatea de reglementare din SUA.
In acelasi timp, Cryan are si sarcina de a convinge actionarii bancii sa puna la bataie banii pentru achitarea acestor amenzi, lucru care suna, totusi, prea bine ca sa fie si adevarat.
Reactia pietelor financiare in fata optimismului manifestat de Cryan nu este cea pe care o asteapta executivii bancii germane. Pana la urma, Deutsche Bank are un bilant contabil impovarator in comparative cu capitalul de care dispune, acestuia adaugandu-i-se si o gama ametitoare de produse derivate.
Investitorii par... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 13:21
1Grecia si-a asigurat pentru urmatorii trei ani finantare de aproximativ 85 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, iar bancile elene primesc urgent fonduri de zece miliarde de euro, pentru recapitalizare, a anuntat marti un oficial guvernamental elen, dupa negocieri maraton care au durat toata noaptea.
Valoarea pachetului de asistenta financiara era estimata la 86 miliarde de euro, dar nu a existat in timpul negocierilor o confirmare a sumei, transmite Reuters.
Grecia s-a inteles cu creditorii, dupa 23 de ore de negocieri
Autoritatile elene nu au acceptat propunerea creditorilor internationali privind gestionarea problemei creditelor neperformante. Conform surselor, autoritatile de la Atena vor sa infiinteze o banca de rebuturi (bad bank) pentru a rezolva problema, in timp ce creditorii internationali cer vanzarea lor catre fondurile specializate.
Rata creditelor neperformante reprezenta aproximativ 35% din totalul portofoliului de ...citeste mai departe despre "Bancile din Grecia, fonduri de zece miliarde de euro pentru recapitalizare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 14:58
Millennium Bank, subsidiara din Romania a grupului portughez Millennium bcp, si-a redus anul trecut pierderile la 5,9 milioane euro, fata de 24,1 milioane euro in 2012, datorita cresterii veniturilor si reducerii cheltuielilor operationale.
Venitul bancar al Millennium in Romania a urcat anul trecut cu 14%, de la 24,2 milioane euro la 27,7 milioane euro (122,2 milioane lei), datorita majorarii cu 21% a venitului net din dobanzi si cu 11% a incasarilor din comisioane, potrivit datelor anuntate marti de grupul portughez si subsidiara din Romania.
Cheltuielile operationale au fost reduse cu 17%, de la 34,4 milioane euro la 28,7 milioane euro (126,6 milioane lei), datorita masurilor de imbunatatire a eficientei in contextul mentinerii numarului de sucursale si reducerii numarului de angajati.
Numarul angajatilor bancii din Romania a scazut cu 77 anul trecut
Numarul angajatilor bancii din Romania a scazut cu 77 anul trecut, de la 639 la 562, in timp ce numarul de sucursale a fost mentinut la 65, potrivit raportului Millennium bcp.
Grupul precizeaza ca subsidiara din Romania a trecut pe profit operational in a doua jumatate a anului trecut pentru prima data de la intrarea in Romania, in toamna anului 2007.
"Rezultatele financiare de la finalul lui 2013 sunt cele mai bune raportate de Millennium Bank de la lansarea sa in Romania (...) Aceste rezultate se bazeaza pe cresterea solida a volumelor de business si pe un model eficient de control al costurilor. Pe o... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 16:00
Deponentii bancii cipriote Bank of Cyprus vor pierde 47,5% din sumele mai mari de 100.000 de euro aflate in conturi, urmand ca in schimbul banilor retinuti pentru recapitalizarea institutiei de credit sa primesca actiuni la banca si obligatiuni convertibile in actiuni.
Activitatea Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, este oprita din mai mult de patru luni, parte a unei restructurari a intregului sector bancar cipriot, una dintre conditiile impuse de statele zonei euro si FMI in schimbul unui program de ajutor financiar. Cipru a inchis, conform planului, a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank, iar activele bune ale acesteia sunt preluate de catre Bank of Cyprus.
Presedintele tarii, Nicos Anastasiades, si troica creditorilor internationali au convenit recapitalizarea bancii folosind fonduri de 42,5% din depozitele care depasesc 100.000 de euro, urmand ca in schimb sa emita actiuni la banca, a declarat un oficial de rang inalt al bancii, citat de Wall Street Journal. Totodata, deponentii vor pierde inca 5% din sumele care trec de plafonul minim garantat, pentru care vor primi obligatiuni convertibile.
Intarzierea reluarii activitatii la Bank of Cyprus a pus sub semnul intrebarii viitorul bancii si chiar al tarii, intrucat a condus la extinderea masurii de control al iesirilor de capital, impusa din martie. Nicio alta tara din uniunea monetara europeana nu a mai impus o astfel de masura de la lansarea euro la inceputul deceniului trecut.
Oficialii... mai mult
Marti, 30 Iulie 2013, ora 10:10
Grupul Bank of Cyprus (BOC) a anuntat luni masurile care au implementate ca urmare a deciziei ministrilor de finante din zona euro privind Ciprul, transmite CNA.
Banca a efectuat o recapitalizare, prin convertirea depozitelor in actiuni, pentru ca BOC sa indeplineasca cerintele minime privind indicele de adecvare a capitalului si mentinerea unui capital de baza Tier 1 de 9%, in cazul unui scenariu advers prezentat in decembrie de Pimco. Depozitele sub 100.000 (garantate de legislatia UE) de euro sunt scutite de aceste prevederi.
De asemenea, Bank of Cyprus va achizitiona depozitele asigurate si majoritatea activelor si imprumuturilor Cyprus Popular Bank. BOC va deservi toti clientii Cyprus Popular Bank (CPB) din Cipru pe baza actualelor intelegeri si toti angajatii CPB vor fi transferati la Bank of Cyprus.
Portofoliul de imprumuturi, activele fixe si depozitele subsidiarei din Grecia a Bank of Cyprus vor fi vandute grupului bancar elen Piraeus Bank.
Pierderi de 37,5% la depozitele de peste 100.000 de euro
Restructurarea si recapitalizarea Bank of Cyprus vine ca urmare a a deciziei ministrilor de finante din zona euro privind Ciprul si are ca obiectiv crearea unei banci puternice, capabila sa serveasca necesitatile clientilor ei si sa sprijine economia cipriota. Ca rezultat, Bank of Cyprus si-a intarit pozitia de institutie financiara esentiala in Cipru, si-a majorat capitalul, si-a redus expunerea la economia Greciei, are acces la finantarea BCE si va fi... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 17:10
Trezoreria Spaniei va injecta sase miliarde de euro in Fondul public spaniol de sprijinire a sectorului bancar (Frob), dupa recapitalizarea de urgenta a Bankia, a declarat o sursa din Ministerul Economiei.
Fondul public spaniol de sprijinire a sistemului bancar va primi numerar si obligatiuni, iar capitalul va creste de la noua la 15 miliarde de euro, informeaza Reuters.
"Aceasta s-a intamplat din cauza recapitalizarii Bankia", a declarat o sursa anonima.
Spania recapitalizeaza Bankia, dupa ce banca a anuntat pierderi semnificative
Luni, Frob a aprobat o injectie urgenta de capital, de 4,5 miliarde de euro, pentru Bankia. Aceasta este a doua injectie de capital a Frob in Bankia, dupa un prim ajutor de 4,5 miliarde de euro acordat in 2010 si care in luna mai a acestui an a fost convertit in actiuni, ceea ce a permis nationalizarea bancii.
Sursa a explicat ca decizia majorarii capitalului Frob nu ar trebui sa afecteze substantial nivelul lichiditatilor Spaniei. In ultimele luni veniturile fiscale ale tarii au scazut sub asteptari, din cauza adancirii recesiunii.
In 25 iunie, Spania a cerut oficial ajutor european de pana la 100 miliarde de euro pentru bancile sale.
Spania traieste un tsunami economic: Care sunt efectele
Luis De Guindos, ministrul spaniol al economiei, a afirmat intr-o scrisoare adresata lui Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrupului, ca valoarea finala a asistentei financiare va fi stabilita ulterior, dar ar trebui sa fie... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 19:17
Spania va injecta capital in Bankia dupa ce banca nationalizata a anuntat o pierdere de 4,45 miliarde de euro in cea de-a doua jumatate a acestui an.
Fondul de salvare al bancii spaniole, FROB, va injecta in urmatoarele doua saptamani o suma cuprinsa intre patru si cinci miliarde de euro in Bankia, cel de-al treilea creditor al Spaniei, a spus un oficial spaniol, citat de Bloomberg.
Alocarea acestui capital reprezinta un avans la suma pe care Bankia o va primi in cadrul planului de reorganizare care urmeaza sa fie finalizat in octombrie, au spus reprezentantii FROB.
In luna mai, Bankia a solicitat un ajutor de 19 miliarde de euro.
Analistii spanioli se asteapta ca Bankia sa anunte pierderi financiare semnificative pentru acest an.
Rezolvarea problemelor Bankia i-a determinat pe investitori sa se concentreze asupra costurilor implicate de sprijinul creditorilor spanioli si a determinat guvernul sa caute ajutor financiar extern.
Spania traieste un tsunami economic: Care sunt efectele
Guvernul spaniol a stabilit vineri o serie de masuri pentru a restructura industria bancara, inclusiv utilizarea unei banci a creditelor neperformante care va prelua activele imobiliare toxice de la creditori si le va vinde in urmatorii 10 - 15 ani.
Creditorii Spaniei detin aproximativ 180 miliarde de euro in active imobiliare cu probleme, anunta Banca Spaniei.
Autoritatile europene au conditionat acordarea ajutorului financiar catre Spania de emiterea unor proceduri... mai mult
Duminica, 02 Septembrie 2012, ora 12:58
Banca Centrala Europeana a respins planul propus de Spania ce vizeaza recapitalizarea Bankia cu ajutorul obligatiunilor guvernamentale, a anuntat publicatia britanica "Financial Times", citand oficiali europeni.
Spania vroia sa emita obligatiuni suverane de 19 miliarde de euro (24 miliarde de dolari) care apoi ar fi fost schimbate cu numerar la operatiunile de refinantare pe trei luni ale BCE, sustine "Financial Times".
BCE a respins planul Spaniei deoarece considera ca ar incalca reglementarile UE referitoare la finantarea guvernelor de catre BCE.
Decizia BCE vine in momentul in care guvernatorul Bancii Centrale a Spaniei, Miguel Angel Fernandez Ordonez, a demisionat cu o luna mai devreme, predand succesorului sau misiunea de a convinge investitorii ca bancile spaniole nu au nevoie de ajutor international.
Marti, surse guvernamentale au declarat pentru Reuters ca Spania va emite curand noi obligatiuni pentru a finanta bancile care se confrunta cu probleme si regiunile puternic indatorate, chiar daca costurile de creditare sunt aproape de nivelul de 7%, considerat nesustenabil pe termen lung.
Spania se lupta sa ramana in picioare
Decizia va inrautati situatia finantelor publice, care sunt atent observate de investitori si de oficialii europeni, ingrijorati ca Spania ar putea cadea victima crizei datoriilor. Spania incearca sa convinga investitorii ca nu va avea nevoie de asistenta financiara, asa cum s-a intamplat in cazul Greciei, Irlandei si... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 16:14