Mecanismul Unic de Rezolutie (SRM), impreuna cu Mecanismul Unic de Supraveghere (SSM) si Mecanismul Unic de Garantare a Depozitelor, constituie cei trei piloni de baza ai planificatei uniuni bancare din zona euro.
"In urma acordului statelor membre privind Mecanismul Unic de Rezolutie, pot incepe acum negocierile cu Parlamentul European", a declarat comisarul european pentru piata interna si servicii Michel Barnier.
Conform acordului, bancile vor furniza numerar pentru a plati inchiderea creditorilor falimentari, acordand aproximativ 55 de miliarde de euro (76 de miliarde de dolari) in urmatorii zece ani, bani care vor fi acumulati in Fondul Unic de Rezolutie. Pana atunci, daca nu vor exista suficienti bani din taxe, guvernele vor putea impune mai multe taxe pe banci sau ar putea utiliza bani publici. Daca un guvern nu are suficienti bani, va putea imprumuta de la ESM (Mecanismul European de Stabilitate), cum a facut Guvernul de la Madrid pentru a recapitaliza bancile spaniole in 2012.
Acest acord este o victorie pentru Germania, care s-a opus ideii unei finantari comune a costurilor pentru gestionarea bancilor in dificultate, optand pentru o retea de fonduri nationale care lasa fiecare tara responsabila pentru propriile banci.
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca prin acest acest acord s-au creat pilonii finali ai uniunii bancare.
"Daca vom continua spre finalizarea uniunii bancare, vom putea continua stabilizarea euro, ca baza... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 13:06
Ministrii Finantelor din zona euro au convenit sa acorde fondului de urgenta al UE, cu resurse de 500 miliarde euro, prerogativa de a recapitaliza direct bancile din regiune aflate in dificultate, cu conditia ca guvernul de care apartile institutia respectiva sa investeasca si capital propriu.
Sistemul de recapitalizare directa a bancilor prin Mecanismul European de Stabilitate a fost salutat de liderii europeni drept unul dintre progresele cheie inregistrate de guvernele din zona euro, dupa ce Irlanda, Spania si Cipru au fost nevoite sa acceseze finantare internationala de la partenerii din zona euro pentru a-si putea sprijini sistemele financiare, noteaza Financial Times.
"Acest instrument ne va ajuta sa mentinem stabilitatea zonei euro si sa inlaturam riscul de contagiune din sectorul financiar", a declarat olandezul Jeroen Dijsselbloem, presedintele grupului de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro, care s-au intalnit joi seara la Luxemburg.
Presedintele Mecanismului European de Stabilitate, Klaus Regling, s-a aratat increzator ca fondul va putea utiliza noile prerogative din a doua jumatate a anului viitor, dupa ce Banca Centrala Europeana si Autoritatea Bancara Europeana vor fi incheiat o serie de verificari si teste de stres pentru a determina situatia bancilor europene.
Acordul incheiat joi cuprinde mai multe conditii care vor limita probabil atractivitatea mecanismului pentru unele tari. Una dintre conditii, introdusa la insistenta Germaniei si... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 12:50
Ministrii de Finante ai zonei euro s-au reunit luni, la Bruxelles, pentru prima data in acest an, pentru a decide in ce fel vor directiona fondurile de salvare destinate bancilor si a tine astfel sub control criza economica europeana.
Fondurile MES disponibile de fapt pentru recapitalizarea directa a bancilor ar putea fi mai mici de 100 de miliarde de euro, deoarece principala misiune a acestui mecanism este de a credita guvernele care nu se mai pot imprumuta pe piata de capital, a declarat un reprezentant al unui think-tank din Bruxelles.
Pe langa discutiile despre MES, agenda intalnirii mai cuprinde si o evaluare a situatiei economice din Spania, Grecia si Cipru.
Odata cu depasirea varfului crizei economice, membrii Eurogrup dezbat daca Mecanismul de Stabilitate European ar trebui sa preia inclusiv salvarile bancilor care au avut loc pana acum prin intermediul guvernelor nationale, transmite Bloomberg.
In plus, oficialii europeni trebuie sa decida si ce vor face cu asa numitele "active mostenite", pe care un functionar al UE le-a definit drept imprumuturi ce se regasesc deja in balanta unei banci si care ar putea cauza probleme pe viitor.
"Este vorba de fapt de semnalul dat (n.r. pietelor)", a afirmat reprezentantul think-tank-ului.
"Singurul lucru ce are intr-adevar impact asupra pietelor este cand se pronunta cuvantul 'nelimitat' de catre unul din decidenti, deci, pana la urma, nu se este vorba despre cat de mare ar trebui sa fie acest numar", a... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 09:17
Uniunea Europeana redacteaza noi reguli pentru salvarea bancilor, care mentioneaza ca tarile care se confrunta cu posibile falimente bancare vor trebui sa aiba in continuare o contributie substantiala la salvarea bancilor cu probleme.
Propunerea oficialilor UE ar forta tarile cu probleme ori sa investeasca in banci alaturi de Mecanismul European de Stabilitate (MES), ori sa ofere garantii acestuia in cazul unor eventuale pierderi, scrie
Financial Times.
O astfel de masura ar ridica intrebari pe pietele financiare in legatura cu angajamentul liderilor UE de a rupe cercul vicios intre criza bancilor si cea a datoriilor suverane.
In Irlanda, Cipru si Spania, milioanele de euro din bugetele nationale necesare pentru salvarea bancilor au dus la o crestere exploziva a datoriilor suverane, rezultand in nevoia acestor state de a solicita o salvare europeana sau ajutoare externe.
Aceasta propunere la care au avut acces ziaristii FT contrazice speranta ca noul Mecanism European de Stabilitate va schimba radical situatia actuala, printr-o recapitalizare directa a bancilor fara a impune presiuni financiare asupra natiunilor suverane.
In schimb, documentul oficial ar forta statele fie sa investeasca banii proprii in bancile cu probleme inainte de interventia MES, fie ca, in cazul in care nu ar avea suficiente fonduri, sa garanteze MES returnarea imprumutului.
Oficialii europeni nu au dorit sa comenteze, precizand doar ca proiectul final urmeaza sa fie realizat... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 12:25
Spania si Grecia se afla sub presiune, iar guvernele celor doua tari din sudul Europei trebuie sa-si multumeasca atat cetatenii afectati de austeritate, cat si partenerii europeni care cauta o iesire din criza.
Ambele tari se confrunta in aceste zile cu unele dintre cele mai puternice proteste din acest an.
Dupa o perioada de relativ calm dupa instalarea la putere a noului guvern grec, in aceasta vara, Grecia cunoaste noi turbulente. Daca miercuri cele mai importante sindicate au reusit sa scoata in strada peste 70.000 de persoane in Atena, joi, Politia din Attica protesteaza.
Politistii se plang de salarii reduse cu 35%, care nu le permit sa-si acopere cheltuielile de baza, dar si de reducerea bugetelor, care nu le mai permit sa-si desfasoare activitatea. In acelasi timp, ei trebuie sa reziste manifestatiilor care au redevenit violente.
"Se pare ca nu exista bani decat pentru gaze lacrimogene", a declarat Locotenentul Nikos Karadimas, reprezentatul unui sindicat al politistilor, conform Athens News.
Violente in Grecia: Protestele au strans peste 50.000 de persoane
"Nu, nu, nu, nu ne este frica!", scandeaza manifestantii spanioli
Mii de persoane au iesit si pe strazile Madridului, pentru a doua noapte consecutiva. "Nu, nu, nu este frica!" si "Sa plece!" au fost principalele scandari ale protestatarilor, conform Le Monde.
Protestele au devenit violente, aproximativ 60 persoane fiind ranite, dintre care 27 politisti.
Demisia guvernului Rajoy... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 14:37
Mecanismul European de Stabilitate (MES), destinat finantarii tarilor membre din zona euro aflate in dificultate, ar trebui sa devina operational in octombrie, a declarat vineri directorul Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF), germanul Klaus Regling, transmite AFP.
"MES va deveni probabil operational in luna octombrie a acestui an", a explicat Regling.
In valoare de 500 de miliarde de euro, acest mecanism, care va inlocui Fondul European de Stabilitate Financiara - FESF, va putea sa recapitalizeze direct bancile si sa cumpere obligatiuni pe piata secundara. Initial, MES ar fi trebuit sa intre in vigoare in iulie, dar legea nu a fost inca ratificata de tari mari precum Germania, Italia si Spania.
In Germania, Curtea Constitutionala trebuie sa se exprime asupra acestei probleme pe 12 septembrie, in urma mai multor contestatii, in special din partea stangii radicale.
Decizia poate determina, in opinia unor analisti, supravietuirea sau nu a monedei unice, in conditiile in care MES nu poate fi privat de principalul sau contributor, Germania. mai mult
Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 11:07
Recapitalizarea directa a bancilor prin intermediul viitorului fond de salvare al zonei zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (MES), nu va necesita garantii din partea statelor, au precizat marti inalti responsabili europeni, inlaturand astfel ambiguitatile care au aparut pe aceasta tema in ultimele zile.
La Consiliul European din luna iunie, liderii din zona euro au cazut de acord asupra recapitalizarii directe a bancilor cu ajutorul MES, astfel incat imprumuturile acordate sa nu mareasca datoria statelor, demersul urmand sa devina operational imediat ce va fi creat si un mecanism european de supraveghere.
Intrebat la sfarsitul reuniunii de luni a ministrilor de finante din zona euro daca garantia statelor este necesara in cazul recapitalizarii directe a bancilor, presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a raspuns scurt: "nu". Si comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, a confirmat ca aceasta garantie nu este necesara, dar a insistat ca pentru ca acest lucru sa fie posibil, "va trebui sa existe un mecanism european de supraveghere". Comisia trebuie sa prezinte "pana in luna septembrie propuneri pentru supravegherea bancilor cu ajutorul Bancii Centrale Europene, astfel incat proiectul sa fie finalizat pana la sfarsitul anului", a precizat Rehn.
Este un "calendar ambitios dar realist", a comentat ministrul francez de finante, Pierre Moscovici. "Acest demers, care aduce impreuna supravegherea bancara si recapitalizarea... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 14:09
Liderii europeni trebuie sa fie pregatiti sa recapitalizeze bancile in eventualitatea iesirii Greciei din zona euro si sa asigure finantare Spaniei pentru a preveni colapsul economic al tarii, a declarat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.
Daca Grecia se va retrage din zona euro si liderii europeni nu vor actiona decisiv pentru sprijinirea bancilor, criza rezultata ar putea impinge intreg continentul intr-o "zona periculoasa", scrie Zoellick intr-un editorial publicat de Financial Times.
"Liderii zonei euro trebuie sa fie pregatiti, psihologic si prin Mecanismul European de Stabilitate (MES), sa recapitalieze bancile. In zona euro, garantiile asigurate la nivelul statelor membre nu vor fi suficiente, vor fi de ajuns numai garantii la nivelul intregii regiuni. Liderii europeni sunt departe de a fi pregatiti pentru aceasta situatie", avertizeaza Zoellick.
Soarta Greciei se decide pe 17 iunie
Alegerile generale din Grecia programate pentru 17 iunie ar putea decide daca statul ramane sau pleaca din zona euro, in functie de rezultatul obtinut de partidele care se opun masurilor de austeritate convenite in acordul de finantare externa cu UE si FMI.
Joi, Comisia Europeana a indicat ca nu este posibil ca bancile din zona euro sa fie recapitalizare direct prin MES, insa afirmatia pare sa contrazita un document publicat miercuri tot de Executivul UE, noteaza Reuters.
Zoellick, al carui mandat la sefia BM se va incheia la 30 iunie, a adaugat ca simple... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 12:04
Iesirea Greciei din zona euro ar expune Banca Centrala Europeana (BCE) si statele din blocul monetar, actionarii institutiei, la pierderi greu de calculat, de ordinul sutelor de miliarde de euro, potrivit unei analize.
Plecarea Greciei ar impinge Europa in "ape neexplorate" din punct de vedere juridic, iar marimea potentialelor pierderi ale celorlalte tari din zona euro si ale bancilor serveste cu siguranta drept un stimulent puternic pentru eforturile de mentinere a statului elen la moneda unica.
"In cazul unei iesiri, Grecia va intra in default. Pierderea presupusa de default va fi probabil foarte mare, suficient de mare incat sa epuizeze capitalul BCE. Institutia ar putea avea nevoie de recapitalizare de la guverne, care nu se regasesc chiar in cea mai buna situatie pentru furnizarea de capital suplimentar", comenteaza pentru Reuters, Andrew Bosomworth, senior portfolio manager la Pimco, cel mai mare fond de obligatiuni din lume.
Iesirea Greciei din zona euro are mai multe implicatii
Pierderile la care sunt expuse BCE si guvernele din zona euro in scenariul plecarii Greciei din blocul monetar, nu se opresc insa aici.
Chiar si dupa iesirea statului elen din clubul euro, costurile imputate statelor vecine vor continua sa se acumuleze, deoarece Europa va dori sa evite o prabusire totala a economiei elene, pentru a preveni propagarea crizei pe continent.
"Ar fi necesara o interventie la scara larga a BCE pentru stabilizarea sistemului, impreuna cu o... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 20:12