Recapitalizarea bancilor grecesti s-ar putea dovedi o operatiune mai putin costisitoare decat asteptau creditorii europeni ai tarii, a recunoscut un oficial de la Bruxelles.
Dupa testul de stres efectuat de Banca Centrala Europeana s-a descoperit ca bancile elene au nevoie doar de 10 miliarde de euro, o suma reprezentand doar 40% din cele 25 de miliarde preconizate a fi folosite in acest scop prin Mecanismul de Stabilitate Europeana, anunta Reuters.
Perspective incurajatoare
Dupa retragerea masiva a capitalului din bancile elene, liderii eurpeni se asteptau ca acestea sa fie pe puncul de a se prabusi la orice soc al pietei.
In schimb, situatia actuala arata ca intreg sectorul bancar din Grecia are nevoie de o infuzie de 14,4 miliarde de euro, doua treimi din suma urmand sa fie acoperite din fondurile puse la dispozitia Greciei de creditorii europeni, iar restul din surse proprii.
Deja Banca Nationala a Greciei, cea mai mare institutie privata de credit din tara, a anuntat ca va scoate la vanzare sucursala din Turcia pentru a acoperi suma necesara recapitalizarii bancii-mama.
"Se pare ca, din pachetul de 25 de miliarde de euro, 10 miliarde vor fi suficienti pentru moment", a admis unul dintre oficialii europeni.
Suma va fi alocata de BCE catre Banca Greciei pana la 15 noiembrie, restul banilor din pachetul destinat recapitalizarii sectorului bancar elen urmand sa fie directionat catre guvernul elen dupa finalizarea primelor verificari efectuate de... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 12:30
Suma necesara recapitalizarii principalelor patru banci din Grecia a urcat la aproape 28 miliarde de euro, dupa raportarea rezultatelor trimestriale ale grupurilor bancare elene, transmite duminica site-ul ekathimerini.com.
Astfel, Piraeus Bank a anuntat joi ca necesitatile sale de recapitalizare se ridica la 7,3 miliarde de euro, dupa ce a inregistrat pierderi nete de 629 milioane de euro (833 milioane de dolari) in primele noua luni din 2012. De asemenea, Piraeus a cerut inca 500 milioane de euro pentru banca recent achizitionata, ATEbank.
National Bank of Greece (NBG) va avea nevoie de 9,7 miliarde de euro, Alpha Bank de 4,6 miliarde de euro si Eurobank Ergasias de 5,8 miliarde de euro. Astfel, nota de plata pentru recapitalizarea principalelor grupuri bancare elene se ridica la aproximativ 27,9 miliarde de euro.
Vineri, National Bank of Greece a anuntat ca a inregistrat pierderi nete de 2,45 miliarde de euro in primele noua luni din 2012, in timp ce pierderile Alpha Bank s-au ridicat la 711,8 milioane de euro.
De fapt, dependenta bancilor locale de capitalul de stat depaseste 30 miliarde de euro, deoarece NBG, Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank au emis deja actiuni preferentiale in valoare de 4 miliarde de euro. Capitalizarea lor totala se ridica la 2,6 miliarde de euro.
In 2011, Banca Centrala a Greciei anuntase ca institutiile elene de creditare trebuie sa mentina anul acesta un indice de baza de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 10%, peste... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2012, ora 09:58
Recapitalizarea directa a bancilor din Grecia prin Mecanismul european de stabilizare (MES) in locul imprumuturilor ar putea ajuta tara sa-si reduca tara cu 50 miliarde de euro, a declarat vineri la Bruxelles premierul elen Antonis Samaras.
Capitalul bancilor grecesti s-a diminuat dupa pierderile uriase inregistrate in urma programului de restructurare a datoriilor Greciei si a cresterii creditelor neperformante ca urmare a recesiunii prelungite. Grecia si creditorii sai internationali au stabilit ca o parte din programul de sprijin in valoare de 130 de miliarde de euro sa fie destinat pentru consolidarea bancilor viabile.
Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).
De asemenea, Antonis Samaras a salutat instituirea unei supervizari comune a bancilor din zona euro, incredintata Bancii Centrale Europene, apreciind ca decizia liderilor UE reprezinta prima etapa a unei uniuni bancare depline in Europa. BCE isi va asuma rolul de supervizare a bancilor din 2014.
Este vorba despre bancile care au active de peste 30 de miliarde de euro sau reprezinta peste 20% din Produsul Intern Brut al tarii de origine (exceptand situatia in care activele lor sunt mai mici de 5 miliarde de euro), sau au beneficiat de un program european de ajutor.
Celelalte banci vor fi... mai mult
Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 14:30
Recapitalizarea bancilor din Grecia va avea loc in trei etape, se arata in proiectul noului memorandum de intelegere pe care autoritatile de la Atena urmeaza sa il semneze cu creditorii internationali.
Potrivit proiectului, bancile elene au timp pana in aprilie 2013 sa atraga fonduri private si sa finalizeze recapitalizarea.
Documentul prevede totodata divizarea Hellenic Postbank intr-o banca "buna" si una "rea", prima dintre ele urmand sa fie vanduta.
In prima etapaa, Fondul Elen de Stabilitate Financiara (FESF) va oferi bancilor acces la fonduri pana la finalizarea procesului de recapitalizare, astfel incat sa ajunga la o rata de adecvare a capitalului de minim 9%, in conformitate cu cerintele autoritatilor de reglementare.
In al doilea rand, acest fond va pune la dispozitia bancilor toate instrumentele financiare solicitate de banci, pana la sfarsitul lui ianuarie, urmand ca, in a treia etapa, majorarile de capital prin emisiuni de actiuni sa fie realizate pana la sfarsitul lunii aprilie.
Actiunile care nu vor fi cumparate de sectorul privat vor fi acoperite de FESF.
Planul prevede ca actionarii privati, vechi sau noi, sa pastreze controlul administrativ asupra bancilor de importanta sistemica, respectiv National Bank of Greece, Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank, daca vor respecta cerintele legale si daca vor contribui cu minim 10% la actiunile nou emise.
In paralel cu reducerea participatiilor actionarilor vechi, in urma recapitalizarilor, atat... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 16:26
Grecia va prelungi pana la sfarsitul lunii octombrie perioada in care bancile elene trebuie sa publice rezultatele din primul semestru, pentru a putea transfera fondului de stabilitate a doua transa a banilor pentru recapitalizare, 25 miliarde euro, si pentru a aproba legislatia necesara procesului.
In mod normal, bancile ar fi trebuit sa-si publice rezultatele financiare pentru primul semestru pana la sfarsitul lunii august, insa in acest an termenul a fost extins pana spre sfarsitul lunii septembrie. In urmatoarele saptamani, guvernul va aproba o noua prelungire, pana la finele lunii octombrie, scrie cotidianul elen Kathimerini.
Pana la momentul respectiv, executivul spera sa rezolve problema bancilor sau sa incheie procesul necesar distribuirii fondurilor pentru recapitalizare. Legislatia necesara transferului de fonduri ar trebui aprobata luna aceasta.
Potrivit unor surse apropiate situatiei, atat guvernul, cat si creditorii externi ai Greciei vor sa evite o solutie care ar duce la o nationalizare totala a institutiilor de credit. In schimb, sunt analizate stimulente care sa mentina caracterul privat al sistemului bancar, dar si modalitati de accesare a finantarii prin intermediul mecanismelor europene.
Cu cat este mai mare participarea sectorului privat la procesul de recapitalizare sau cea a Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, cu atat este mai redusa contributia guvernului elen.
Viceguvernatorul Bancii Greciei, Yiannis Papadakis, a... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 17:12
Autoritatile de reglementare a concurentei din UE au aprobat temporar ajutorul de stat pentru cele mai mari patru banci din Grecia - National, Alpha, EFG Eurobank, Piraeus - si au anuntat ca vor analiza daca ajutorul respecta reglementarile europene.
Imprumutul destinat recapitalizarii bancilor elene a fost acordat in aprilie de Fondul de stabilitate financiara din Grecia (HFSF), ca parte a planului bancilor de a-si majora capitalul.
Comisia Europeana (CE) a anuntat vineri ca a aprobat ajutorul pentru o perioada de sase luni, perioada in care autoritatile de la Atena vor prezenta detaliile implementarii planului de recapitalizare si va analiza daca ajutorul respecta reglementarile europene. Bancile din Grecia au inregistrat pierderi de aproximativ 28 de miliarde de euro in urma operatiunii de restructurare a datoriilor tarii.
Separat, Comisia Europeana a aprobat ajutorul public de 1,7 miliarde de euro pentru Proton Bank si a anuntat ca va investiga planul de restructurare pentru noul grup creat. Anul trecut, Banca Centrala a Greciei a descoperit in conturile Proton Bank, o institutie cu o retea de 31 de sucursale si o valoare de 27,2 milioane de euro, o gaura de 51 milioane de euro. In octombrie 2011, Banca Greciei a nationalizat Proton Bank.
Bancile elene au termen pana la sfarsitul lunii august sa-si implementeze planurile de majorare a capitalului, iar daca nu reusesc sa indeplineasca noile cerinte vor trebui sa apeleze la Fondul de Stabilitate Financiara al... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 14:20
Recapitalizarea bancilor aflate la un pas de marginea prapastiei este o practica cu care Uniunea Europeana, si nu numai, a obisnuit sistemul bancar. Cat este de corecta este "premierea" bancilor falimentare?
Potrivit economistilor contactati de Business24, desi recapitalizarea bancilor nu este o metoda corecta, pentru ca bancile ar trebui sa suporte consecintele propriilor politici, masura este inevitabila.
Analistul economic Aurelian Dochia a declarat pentru Business24 ca bancile, chiar si cele mai mici institutii financiar-bancare sunt ajutate de teama unui efect in lant care ar putea duce la prabusirea intregului sistem bancar.
"Exista asa numita teorie "too big to fail" adica bancile mari sunt considerate banci sistemice al caror esec sau faliment ar duce la prabusirea intregului sistem bancar. Experienta din 2008 pana in prezent pare sa indice ca temerile de genul acesta sunt justificate si acesta este motivul pentru care guvernele se grabesc sa salveze bancile pentru a evita contagiunea la nivelul intregului sistem bancar, a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Recapitalizarea bancilor, inevitabila intr-un sistem care nu a mai fost reglementat de un secol
Potrivit acestuia, ajutorul acordat bancilor de catre state prin recapitalizare nu este o masura corecta care este insa "reglementata" de obligatiile reciproce interpuse de-a lungul timpului in relatia stat-banci.
"In principiu, nu ar trebui sa se intample acest lucru,... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 16:00
Guvernul grec a aprobat vineri un sistem de tranzitie de ajutor pentru marile banci, in valoare de 18 miliarde de euro (24 miliarde de dolari), pentru a le ajuta la recapitalizare dupa pierderile suferite in stergerea unei parti a datoriei publice elene, a anuntat agentia ANA.
Beneficiarii acestui sistem sunt cele patru mari banci grecesti implicate puternic in datoria publica a Greciei, Banca Nationala a Greciei (ETE), Alpha Bank, Eurobank si Piraeus Bank, a precizat agentia neoficiala.
Fondurile acestui sistem vor proveni din Mecanismul European de Stabilizare Financiara (FESM), a mai precizat agentia fara a elabora.
Cele patru mari banci grecesti au raportat pierderi saptamana trecuta ce se ridica la un total de 27,9 miliarde de euro, din care 23 de miliarde se datoreaza, afirma ele, acordului asupra stergerii unei parti a datoriei publice elene de catre creditorii privati de-a lungul lumii, aminteste AFP.
Acest acord global, a carui a treia si ultima transa a fost incheiata miercuri, vizeaza circa 106 miliarde de euro din datoria pe termen scurt si mediu a Greciei dintr-un total de peste 350 de miliarde de euro.
Procesul de recapitalizare a bancilor grecesti s-ar putea intinde pana in decembrie, potrivit ANA, citand surse bancare. mai mult
Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 15:23
Grecia a primit prima transa, de 25 miliarde euro, jumatate din fondurile de 50 de miliarde de euro pe care le are alocate prin Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara pentru recapitalizarea bancilor, a declarat, vineri, premierul elen, Lucas Papademos.
Fondurile vor fi folosite pentru a compensa pierderile inregistrate de bancile elene din participarea la programul de reducere a indatorarii Greciei prin stergerea partiala a datoriilor catre detinatorii privati de obligatiuni ale statului elen, a spus Papademos intr-o conferinta despre IMM-uri, citat de cotidianul Kathimerini.
Injectia de capital este cruciala pentru a asigura o functionare normala a sistemului bancar, a spus premierul.
Recapitalizarea bancilor este o preconditie pentru ca institutiile de credit sa se implice in "repornirea"economiei. Sustinerea mediului de afaceri dupa cinci ani de recesiune este "o prioritate" pentru Grecia, a adaugat el.
"Guvernul incearca sa faca tot posibilul pentru a se asigura ca resursele ajung in economia reala", a spus Papademos.
Anuntarea termenilor recapitalizarii bancilor urmeaza sa fie amanata dupa alegerile de pe 6 mai, ca urmare a dificultatilor in obtinerea unui acord cu actionarii bancilor.
Bancile elene trebuie sa ajunga pana la sfarsitul lunii septembrie la o rata de adecvare a capitalului de 9%, ceruta de banca centrala. Este putin probabil ca bancile sa prezinte planuri de recapitalizare atata timp cat guvernul lucreaza la structura... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 20:01