Ministrii de Finante din statele zonei euro se vor intalni luni si marti la Luxemburg pentru a pune la punct un plan de reparare a sistemului bancar, in conditiile in care testele de stres de anul viitor ar urma sa scoata la iveala problemele ascunse dupa criza financiara globala, informeaza Reuters.
Deocamdata nimeni nu stie care sunt pierderile posibile din bancile europene insa Fondul Monetar International a atras recent atentia asupra gravitatii acestei probeleme estimand ca numai bancile spaniole si cele italiene ar putea inregistra in urmatorii doi ani pierderi de 230 miliarde de euro de pe urma creditelor acordate companiilor.
Bancile europene urmeaza sa fie supuse anul viitor unei noi runde de teste de stres derulate Banca Central Europeana. "Eficienta acestui exercitiu va depinde de existenta aranjamentelor necesare pentru recapitalizarea bancilor, inclusiv prin oferirea de ajutoare publice. Aceste aranjamente trebuie sa fie in functiune inainte ca noi sa facem evaluare", a declarat presedintele BCE, Mario Draghi.
In timpul crizei datoriilor, Uniunea Europeana a derulat doua runde de teste de stres insa analistii au considerat aceste teste drept un esec deoarece nu au reusit sa identifice problemele din bancile irlandeze, care la cateva luni dupa testele de stres au adus Irlanda in pragul falimentului. Noile teste de stres ale BCE sunt vazute ca ultima sansa de a identifica problemele din sistemul bancar inainte ca zona euro sa puna la punct uniunea... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:04
Presedintele francez François Hollande a subliniat marti ca garantia depozitelor bancare, deteriorata in Cipru, ar trebui sa fie "un principiu absolut, irevocabil" in cadrul zonei euro.
"Noi acordam un mare pret pe uniunea bancara, pe mecanismele de supervizare ca mecanism de recapitalizare cu garantia depozitelor ce trebuie sa fie un principiu absolut, irevocabil", a declarat presedintele francez intr-o conferinta de presa la Palatul Elysee, alaturi de seful guvernului spaniol Mariano Rajoy, informeaza AFP.
Garantia depozitelor este un "principiu fundamental in Uniunea bancara", iar "cei care depun bani in bancile zonei euro au o garantie asupra fondurilor care sunt depozitate", a insistat François Hollande.
"Este un principiu ce trebuie respectat, deoarece da incredere si fondeaza uniunea, iar atunci cand exista o criza, tocmai prin mecanismele MES (n.r. Mecanismul european de stabilitate) se produce reglementarea prin intermediul recapitalizarii", a notat el.
Solutia adoptata in Cipru de impozitare a depozitelor bancare mai mari de 100.000 de euro este cu toate acestea, considera el, un "tratament ce nu poate fi decat exceptional, specific, unic si care a trebuit sa fie facut".
In acelasi mod, Mariano Rajoy a subliniat ca recapitalizarea bancilor europene aflate in dificultate ar trebui "sa se faca asa cum este prevazuta prin intermediul MES", insistand ca el "nu ar fi favorabil unei directive" europene ce ar lua in considerare recapitalizarea prin... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 10:05
Depozitele bancare mari din UE, neacoperite de garantia de pana la 100.000 de euro prevazuta de lege, ar putea fi implicate pe viitor in recapitalizarea bancilor aflate in dificultate, potrivit unui proiect legislativ pregatit de Comisia Europeana.
"In propunerea Comisiei, aflata in discutie, nu este exclus ca depozitele mai mari de 100.000 euro sa fie instrumente eligibile pentru proceduri de bail-in (recapitalizarea unei banci aflate in dificultate fara mobilizarea de fonduri publice sau garantii guvernamentale - n.r.). Este o posibilitate", a declarat marti la Bruxelles purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Chantal Hughes, citat de The Guardian.
Ea a subliniat ca micile economii, cele constituite in depozite de sub 100.000 euro, vor fi in continuare garantate.
"Niciodata nu va fi posibil sa fie implicati in proceduri de bail-in cei cu depozite mai mici de 100.000 euro, acum sau in viitor", a afirmat oficialul CE.
Olanda sustine aplicarea 'modelului cipriot' pe vitor
Ministrul olandez al Finantelor Jeroen Dijsselbloem, presedintele grupului de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro, a declarat luni, intr-un interviu acordat Reuters si Financial Times, ca acordul de bailout incheiat cu Cipru, care presupune accesarea a pana la 40% din depozitele bancare mai mari de 100.000 euro constituite in tara in vederea recapitalizarii sistemului bancar, ar trebui sa serveasca drept model pentru solutionarea viitoarelor crize bancare din zona euro.... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 16:25
Romanii nu vor ca institutiile financiare cu probleme din Uniunea Europeana sa fie salvate din banii contribuabililor, pe masura ce recapitalizarea bancilor pare sa devina sportul preferat al europenilor, tara dupa tara solicitand ajutorul oficialilor UE.
In urma cu cateva zile va intrebam pe dumneavoastra, cititorii Business24 daca sunteti de acord cu recapitalizarea bancilor europene efectuata din banii contribuabililor, inclusiv ai romanilor prin intermediul contributiei tarii noastre la Uniunea Europeana.
Intr-o masura covarsitoare, cititorii Business24 si-au exprimat indignarea fata de folosirea banilor publici pentru salvarea unor banci care au dus o politica de creditare nesabuita si care acum se afla in incurcatura sau chiar in pericol de a se prabusi, amenintand sa ia dupa ele intreaga Europa.
58,19% dintre respondenti au raspuns "Nu" la intrebarea "Sunteti de acord cu recapitalizarea bancilor din banii contribuabililor?".
Aceasta opinie este in rand cu cea a analistilor economici locali care spun ca acest lucru nu ar trebui sa se intample. "In principiu, nu ar trebui sa se intample acest lucru, bancile ar trebui sa suporte consecintele propriilor politici de imprumut pe care le-au dus in trecut, dar lucrurile sunt foarte complicate pentru ca bancile fac parte dintr-un sistem care este reglementat de zeci de ani, aproape un secol si asta face ca intre banci si stat sa existe niste obligatii reciproce puternice. Si din cauza asta, din punct de... mai mult
Joi, 21 Iunie 2012, ora 08:59
Directorul general al UniCredit, Federico Ghizzoni, a afirmat miercuri ca Mecanismul European de Stabilitate (ESM) ar trebui sa fie utilizat pentru recapitalizarea bancilor cu probleme.
Seful UniCredit nu crede ca, in acest moment, institutiile de creditare din zona euro au nevoie de lichiditati din partea Bancii Centrale Europene.
Ghizzoni a afirmat ca Mecanismului European de Stabilitate ar trebui "probabil" sa fie pus la dispozitia bancilor in unele state, o ideea sustinuta si de alte state din zona euro.
"Este un fond care este acolo pentru a garanta stabilitatea Europei. Dar trebuie sa fie o decizie adoptata la nivel european, din motive exceptionale", a declarat seful UniCredit.
Acesta a adaugat ca nu vede necesitatea ca BCE sa reia injectiile de lichiditati in sistemul bancar european. Banca Centrala Europeana a demarat in aprilie a doua operatiune de refinantare pe 36 de luni, acordand imprumuturi de 530 miliarde de euro unui numar de 800 de banci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor si a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui numar de 523 de banci imprumuturi pe trei ani in valoare de 489 miliarde de euro, la o dobanda de 1%.
BCE analizeaza acum daca imprumuturile de peste 1.000 de miliarde de euro acordate bancilor din zona euro vor avea ca rezultat majorarea creditarii catre persoanele fizice si juridice. Imprumuturile au ajutat bancile sa obtina... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 20:29
Autoritatea Bancara Europeana va contesta o mare parte dintre proiectele de restructurare a capitalului propuse de marile banci din zona euro pentru a se alinia noilor reglementari, deoarece le considera lipsite de credibilitate, au declarat pentru Financial Times surse apropiate situatiei.
Autoritatea a anuntat in decembrie ca 30 de mari banci europene trebuie sa-si consolideze capitalul cu un total de 115 miliarde euro pentru a atinge tinta privind rata de adecvare a capitalului de rang intai, de 9% din activele ponderate la risc.
Bancile au primit termen pana pe 27 ianuarie sa depuna la EBA proiecte de recapitalizare prin intermediul autoritatilor nationale de reglementare. Proiectele trebuie sa cuprinda modalitatile prin care se vor alinia noilor reglementari si vor fi discutate saptamana viitoare de consiliul director al agentiei europene.
Potrivit unor surse apropiate situatiei, aproximativ jumatate dintre masurile prezentate de banci in aceste proiecte nu au credibilitate.
Doua dintre tacticile vizate de banci au atras cele mai multe critici, respectiv modificarea modului in care o institutie de credit pondereaza activele la risc si angajarea la vanzari de active care au sanse mici sa atraga cumparatori.
Totodata, profiturile estimate de banci in rapoarte pentru primul semestru al acestui an par exagerate in unele cazuri, in contextul deteriorarii perspectivelor economice ale zonei euro, au adaugat sursele citate.
Surse oficiale au declarat in luna... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 15:22
Planul de garantii paneuropene pentru banci si publicarea detaliilor privind recapitalizarea bancilor a fost amanat, din cauza tensiunilor cauzate de inghetarea creditarii in Europa.
Miercuri, ministrii ar fi trebuit sa ajunga la un acord privind detaliile planului de 106 miliarde de euro de recapitalizare a bancilor, menit sa restabileasca increderea investitorilor.
Dar ultimele evolutii din statele afectate de criza au sporit temerile privind realizarea acestui plan.
Tarile ca Italia, care nu se mai pot imprumuta de pe piete decat la costuri extrem de ridicate si nu au cei 15 milioane de euro necesari recapitalizarii sistemului sau bancar sunt cele care ingrijoreaza investitorii, conform datelor Autoritatea Bancara Europeana (EBA).
In 27 octombrie, Autoritatea Bancara Europeana a anuntat ca bancile din Uniunea Europeana trebuie sa-si majoreze capitalul cu 106 miliarde de euro pana la sfarsitul lunii iunie 2012, intr-o incercare de a restabili increderea investitorilor intr-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro.
Giuseppe Vegas, seful Comisiei Nationale pentru Societati si Bursa (Consob) din Italia, s-a intrebat cum a calculat Autoritatea Bancara Europeana capitalul de care au nevoie institutiile de creditare italiene si a afirmat ca efortul de a-si majora capitalul risca sa exacerbeze criza creditarii.
Giuseppe Vegas a declarat pentru ziarul italian 'La Repubblica' ca Banca Italiei si Consob discuta reevaluarea acestor reglementari.... mai mult
Joi, 01 Decembrie 2011, ora 15:41
Europa de Est se afla in pericol sa ramana fara credite din cauza bancilor occidentale ce opereaza in regiune si care trebuie, in primul rand, sa ajusteze capitalul, lasand pe planul doi unitatile din Est.
Cu aproape trei sferturi din industria bancara detinuta de institutii vest-europene ca UniCredit SpA si Erste Group, unitatile locale vor primi mai putin ajutor, a aratat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), saptamana trecuta, informeaza Bloomberg.
"Daca aveti un sistem bancar strans legat de cel vest-european, iar bancile din Europa occidentala au probleme, nu va mai exista aceeasi crestere ca pana acum", a spus analistul Barclays Capital, Christian Keller, intr-un interviu pentru Bloomberg.
Conform lui Keller, ajustarea capitalului le va impune institutiilor bancare sa-si verifice "foile de bilant". "Eventual, vor cauta sa isi vanda subsidiarele", a mai adaugat analistul.
Majoritatea creditorilor activi in Europa de Est au un numar limitat de obligatiuni grecesti iar UniCredit, Erste si Raiffeisen se afla printre bancile care trebuie sa ia masuri pentru a atinge tinta de 9% capital propriu stabilita de Autoritatea Bancara Europeana.
Planurile de recapitalizare din zona euro trebuie sa includa si bancile din Europa de Est, mai spune BERD.
Practic, prin masura de reducere cu 50% a datoriilor Greciei, bancile vor pierde jumatate din suma pe care trebuiau sa o primeasca inapoi in urma obligatiunilor. Pe de alta parte, prin procesul de... mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 15:40
Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ca Berlinul este pregatit sa isi recapitalizeze sectorul bancar si s-a aratat dispusa sa discute un plan european pentru a revitaliza sectorul financiar al zonei euro pana la urmatorul summit regional care va avea loc in doua saptamani.Intr-un discurs tinut la Bruxelles, miercuri, dupa o intalnire cu Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, Merkel a refuzat sa spuna care este exact planul pentru a ajuta bancile, sustinand ca ar trebui sa fie lasat la latitudinea expertilor. Totusi, Merkel i-a indemnat pe liderii europeni sa faca un efort coordonat, in acest sens, scrie Financial Times."Cred ca cea mai buna varianta este cea in care avem o abordare comuna a problemei. Germania este pregatita pentru a face pasul spre recapitalizare. Avem nevoie de criterii. Suntem presati de timp si ar trebui sa luam o decizie cat mai repede", a declaarat Merkel.Intrebata daca sustine punctul de vedere al Fondului Monetar International care este de acord cu o recapitalizare a tuturor bancilor europene peste hotare, Merkel a ezitat, spunand apoi ca spera ca SUA si Europa vor putea lucra impreuna."Cel mai important, in acest moment, este ca America si Europa sa comunice adecvat, pentru ca doar in acest mod vom ajunge la rezultatele de care avem nevoie, in loc sa aruncam cu remarci critice unul la adresa altuia", a adaugat Merkel. mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 20:04