Recapitalizarea bancilor grecesti s-ar putea dovedi o operatiune mai putin costisitoare decat asteptau creditorii europeni ai tarii, a recunoscut un oficial de la Bruxelles.
Dupa testul de stres efectuat de Banca Centrala Europeana s-a descoperit ca bancile elene au nevoie doar de 10 miliarde de euro, o suma reprezentand doar 40% din cele 25 de miliarde preconizate a fi folosite in acest scop prin Mecanismul de Stabilitate Europeana, anunta Reuters.
Perspective incurajatoare
Dupa retragerea masiva a capitalului din bancile elene, liderii eurpeni se asteptau ca acestea sa fie pe puncul de a se prabusi la orice soc al pietei.
In schimb, situatia actuala arata ca intreg sectorul bancar din Grecia are nevoie de o infuzie de 14,4 miliarde de euro, doua treimi din suma urmand sa fie acoperite din fondurile puse la dispozitia Greciei de creditorii europeni, iar restul din surse proprii.
Deja Banca Nationala a Greciei, cea mai mare institutie privata de credit din tara, a anuntat ca va scoate la vanzare sucursala din Turcia pentru a acoperi suma necesara recapitalizarii bancii-mama.
"Se pare ca, din pachetul de 25 de miliarde de euro, 10 miliarde vor fi suficienti pentru moment", a admis unul dintre oficialii europeni.
Suma va fi alocata de BCE catre Banca Greciei pana la 15 noiembrie, restul banilor din pachetul destinat recapitalizarii sectorului bancar elen urmand sa fie directionat catre guvernul elen dupa finalizarea primelor verificari efectuate de... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 12:30
Recapitalizarea bancilor din Grecia va avea loc in trei etape, se arata in proiectul noului memorandum de intelegere pe care autoritatile de la Atena urmeaza sa il semneze cu creditorii internationali.
Potrivit proiectului, bancile elene au timp pana in aprilie 2013 sa atraga fonduri private si sa finalizeze recapitalizarea.
Documentul prevede totodata divizarea Hellenic Postbank intr-o banca "buna" si una "rea", prima dintre ele urmand sa fie vanduta.
In prima etapaa, Fondul Elen de Stabilitate Financiara (FESF) va oferi bancilor acces la fonduri pana la finalizarea procesului de recapitalizare, astfel incat sa ajunga la o rata de adecvare a capitalului de minim 9%, in conformitate cu cerintele autoritatilor de reglementare.
In al doilea rand, acest fond va pune la dispozitia bancilor toate instrumentele financiare solicitate de banci, pana la sfarsitul lui ianuarie, urmand ca, in a treia etapa, majorarile de capital prin emisiuni de actiuni sa fie realizate pana la sfarsitul lunii aprilie.
Actiunile care nu vor fi cumparate de sectorul privat vor fi acoperite de FESF.
Planul prevede ca actionarii privati, vechi sau noi, sa pastreze controlul administrativ asupra bancilor de importanta sistemica, respectiv National Bank of Greece, Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank, daca vor respecta cerintele legale si daca vor contribui cu minim 10% la actiunile nou emise.
In paralel cu reducerea participatiilor actionarilor vechi, in urma recapitalizarilor, atat... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 16:26
Statele zonei euro vor incepe inca din luna iulie distribuirea banilor catre Spania pentru recapitalizarea bancilor in cadrul acordului de 100 miliarde euro si ar putea transfera programul din sarcina guvernului de la Madrid in portofoliul fondului de bailout al uniunii monetare.
Guvernele din eurozona vor imprumuta Spaniei 30 miliarde euro pana la sfarsitul lunii iulie, iar "in final" fondul de urgenta al uniunii monetare va recapitaliza direct bancile spaniole, pentru a nu impovara statul iberic cu datorii, a declarat premierul luxenburghez Jean-Claude Juncker, presedinte al Eurogroup, grupul de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro.
Fondurile transferate initial "vor fi mobilizate pentru situatii neprevazute, in caz ca sectorul bancar spaniol va avea necesitati urgente", a adaugat oficialul, la sfarsitul unei intalniri de noua ore a ministrilor Finantelor din zona euro.
El a precizat ca programul va rezolva cu succes problemele sistemului bancar spaniol.
Pe langa convenirea calendarului devansat pentru recapitalizarea bancilor spaniole, oficialii europeni au amanat o decizie privind posibile concesii in programul de finantare externa derulat cu Irlanda si au promis ca vor evita o criza a creditelor in Grecia.
Intalnirea de luni a Eurogroup a avut scopul de a face primii pasi spre aplicarea masurilor convenite la summit-ul UE din 28-29 iunie, cand sefii de stat sau de guvern din zona euro au adoptat masuri in sprijinul statelor aflate in... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 09:38
Spania va cere pentru recapitalizarea bancilor 60-65 miliarde euro statelor din zona euro, dupa ce la sfarsitul saptamanii, a fost anuntat un program de pana la 100 miliarde de euro.
"Suma, deja cunoscuta de ministrul Economiei, Luis de Guindos, este de 60 de miliarde de euro si ar putea ajunge la 65 de miliarde de euro in functie de evolutia fiecarei entitati bancare intr-un scenariu mai mult sau mai putin dificil", noteaza ABC.
Potrivit publicatiei spaniole, Bankia, a carei nationalizare a precipitat ajutorul extern, ar avea nevoie de 19 miliarde de euro, suma care a mai fost prezentata de guvernul spaniol.
Doua banci controlate de stat, Novagalicia si CatalunyaCaixa, vor primi fiecare cate zece miliarde de euro.
Alte 20 de miliarde de euro vor fi alocate pentru inca cinci institutii de credit.
Cele mai mari banci, Santander, BBVA, CaixaBank, precum si Bankinter si KutxaBank, nu vor avea nevoie de ajutor european, potrivit ABC. De asemenea, Banco Popular, a patra dupa capitalizare, a anuntat de luni ca nu are nevoie de fonduri publice.
Sumele pe care le vor primi bancile nu vor fi mentionate in raportul final al firmelor de audit Oliver Wyman si Roland Berger, care va fi prezentat saptamana urmatoare. Mentionarea sumelor va astepta raportul altor patru firme, planificat pentru sfarsitul lunii iulie. mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 16:11
Recapitalizarea bancilor aflate la un pas de marginea prapastiei este o practica cu care Uniunea Europeana, si nu numai, a obisnuit sistemul bancar. Cat este de corecta este "premierea" bancilor falimentare?
Potrivit economistilor contactati de Business24, desi recapitalizarea bancilor nu este o metoda corecta, pentru ca bancile ar trebui sa suporte consecintele propriilor politici, masura este inevitabila.
Analistul economic Aurelian Dochia a declarat pentru Business24 ca bancile, chiar si cele mai mici institutii financiar-bancare sunt ajutate de teama unui efect in lant care ar putea duce la prabusirea intregului sistem bancar.
"Exista asa numita teorie "too big to fail" adica bancile mari sunt considerate banci sistemice al caror esec sau faliment ar duce la prabusirea intregului sistem bancar. Experienta din 2008 pana in prezent pare sa indice ca temerile de genul acesta sunt justificate si acesta este motivul pentru care guvernele se grabesc sa salveze bancile pentru a evita contagiunea la nivelul intregului sistem bancar, a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Recapitalizarea bancilor, inevitabila intr-un sistem care nu a mai fost reglementat de un secol
Potrivit acestuia, ajutorul acordat bancilor de catre state prin recapitalizare nu este o masura corecta care este insa "reglementata" de obligatiile reciproce interpuse de-a lungul timpului in relatia stat-banci.
"In principiu, nu ar trebui sa se intample acest lucru,... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 16:00
Liderii europeni trebuie sa fie pregatiti sa recapitalizeze bancile in eventualitatea iesirii Greciei din zona euro si sa asigure finantare Spaniei pentru a preveni colapsul economic al tarii, a declarat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.
Daca Grecia se va retrage din zona euro si liderii europeni nu vor actiona decisiv pentru sprijinirea bancilor, criza rezultata ar putea impinge intreg continentul intr-o "zona periculoasa", scrie Zoellick intr-un editorial publicat de Financial Times.
"Liderii zonei euro trebuie sa fie pregatiti, psihologic si prin Mecanismul European de Stabilitate (MES), sa recapitalieze bancile. In zona euro, garantiile asigurate la nivelul statelor membre nu vor fi suficiente, vor fi de ajuns numai garantii la nivelul intregii regiuni. Liderii europeni sunt departe de a fi pregatiti pentru aceasta situatie", avertizeaza Zoellick.
Soarta Greciei se decide pe 17 iunie
Alegerile generale din Grecia programate pentru 17 iunie ar putea decide daca statul ramane sau pleaca din zona euro, in functie de rezultatul obtinut de partidele care se opun masurilor de austeritate convenite in acordul de finantare externa cu UE si FMI.
Joi, Comisia Europeana a indicat ca nu este posibil ca bancile din zona euro sa fie recapitalizare direct prin MES, insa afirmatia pare sa contrazita un document publicat miercuri tot de Executivul UE, noteaza Reuters.
Zoellick, al carui mandat la sefia BM se va incheia la 30 iunie, a adaugat ca simple... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 12:04
Directorul general al UniCredit, Federico Ghizzoni, a afirmat miercuri ca Mecanismul European de Stabilitate (ESM) ar trebui sa fie utilizat pentru recapitalizarea bancilor cu probleme.
Seful UniCredit nu crede ca, in acest moment, institutiile de creditare din zona euro au nevoie de lichiditati din partea Bancii Centrale Europene.
Ghizzoni a afirmat ca Mecanismului European de Stabilitate ar trebui "probabil" sa fie pus la dispozitia bancilor in unele state, o ideea sustinuta si de alte state din zona euro.
"Este un fond care este acolo pentru a garanta stabilitatea Europei. Dar trebuie sa fie o decizie adoptata la nivel european, din motive exceptionale", a declarat seful UniCredit.
Acesta a adaugat ca nu vede necesitatea ca BCE sa reia injectiile de lichiditati in sistemul bancar european. Banca Centrala Europeana a demarat in aprilie a doua operatiune de refinantare pe 36 de luni, acordand imprumuturi de 530 miliarde de euro unui numar de 800 de banci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor si a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui numar de 523 de banci imprumuturi pe trei ani in valoare de 489 miliarde de euro, la o dobanda de 1%.
BCE analizeaza acum daca imprumuturile de peste 1.000 de miliarde de euro acordate bancilor din zona euro vor avea ca rezultat majorarea creditarii catre persoanele fizice si juridice. Imprumuturile au ajutat bancile sa obtina... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 20:29
Recapitalizarea bancilor din Romania nu va avea loc prea curand, in pofida faptului ca ministrii de finante din UE au adoptat masuri concrete pentru acest lucru in cadrul Uniunii.
Ministrii de finante din UE au reusit, dupa lungi dezbateri incheiate joi la primele ore, sa ajunga la un acord de principiu privind nivelul de capitalizare a bancilor europene.
Reglementarile Basel III constrange bancile sa aiba rezerve proprii reprezentand 7% din valoarea imprumuturilor pe care le acorda, comparativ cu 2% pana acum. In acest sens, bancile vor trebui sa-si constituie rezerve dintr-o parte a castigurilor sau sa treaca la majorari de capital.
Masura greu de aplicat
Analistul economic Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca aceasta este o masura necesara, dar care nu va putea fi aplicata in toate statele membre UE. El sustine ca bancile se afla in situatia in care cu greu pot sa obtina recapitalizare din surse atrase, si cu atat mai putin din surse clasice.
Cosea considera ca aceasta decizie este greu de aplicat in state unde sistemul bancar este stabil, dar mai ales in state in care acesta este reprezentat, intr-o majoritate covarsitoare, de sucursale ale bancilor-mama care intampina probleme in propriile tari. Iar aici pot fi incluse bancile grecesti, cipriote si chiar cele franceze, prezente pe piata bancara din Romania.
Ar fi bine ca si in Romania sa fie implementate principiile pachetul legislativ "Basel III", pentru ca ar spori rolul bancilor in... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 13:23
Grecia a primit prima transa, de 25 miliarde euro, jumatate din fondurile de 50 de miliarde de euro pe care le are alocate prin Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara pentru recapitalizarea bancilor, a declarat, vineri, premierul elen, Lucas Papademos.
Fondurile vor fi folosite pentru a compensa pierderile inregistrate de bancile elene din participarea la programul de reducere a indatorarii Greciei prin stergerea partiala a datoriilor catre detinatorii privati de obligatiuni ale statului elen, a spus Papademos intr-o conferinta despre IMM-uri, citat de cotidianul Kathimerini.
Injectia de capital este cruciala pentru a asigura o functionare normala a sistemului bancar, a spus premierul.
Recapitalizarea bancilor este o preconditie pentru ca institutiile de credit sa se implice in "repornirea"economiei. Sustinerea mediului de afaceri dupa cinci ani de recesiune este "o prioritate" pentru Grecia, a adaugat el.
"Guvernul incearca sa faca tot posibilul pentru a se asigura ca resursele ajung in economia reala", a spus Papademos.
Anuntarea termenilor recapitalizarii bancilor urmeaza sa fie amanata dupa alegerile de pe 6 mai, ca urmare a dificultatilor in obtinerea unui acord cu actionarii bancilor.
Bancile elene trebuie sa ajunga pana la sfarsitul lunii septembrie la o rata de adecvare a capitalului de 9%, ceruta de banca centrala. Este putin probabil ca bancile sa prezinte planuri de recapitalizare atata timp cat guvernul lucreaza la structura... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 20:01