In lumea post-pandemica, industriile se indreapta din ce in ce mai mult spre inovatie, inclusiv in sectorul aviatiei. Este un trend pe care l-au insusit numeroase companii.
Prin tehnologia VR, angajatii KLM sunt instruiti sa-si faca meseria, de la echipajele de curatenie la personalul de cabina, manipulantii de bagaje la piloti si tehnicienii motoarelor.
Realitatea virtuala este una dintre tehnologiile folosite in prezent de companie pentru antrenamentul angajatilor. Cu ajutorul realitatii virtuale, compania aeriana pregateste echipajul de cabina pentru proceduri de urgenta, cum ar fi stingerea unui incendiu la bord.
De asemenea, pentru impingerea unei aeronave sau pentru atasarea unui pod de pasageri, compania foloseste experienta VR fara a fi necesara prezenta fizica a unei aeronave. Tot prin VR, compania intruieste echipajele de curatenie in statiile externe, atunci cand exista un nou tip de aeronava utilizat pe traseu. Spre exemplu, prin vizionarea in realitate virtuala a aeronavei Boeing 787, echipajul a reusit sa curete aeronava cu 15 minute mai repede decat estimarea initiala, fara greseli.
Piloti antrenati in cabina virtuala a aeronavelor
Pilotii care opereaza zboruri pe aeronavele Embraer 175 si 190 folosesc realitatea virtuala pentru invatarea procedurilor de operare standard (SOP), pentru tipul de aeronava specific pe care sunt angajati sa le piloteze. O parte a antrenamentului SOP este explorarea cabinei prin intermediul ecranelor tactile cu... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2020, ora 10:29
Utilizarea pe scara mai larga a realitatii augmentate (AR) si a realitatii virtuale (VR), in domenii precum comert, sanatate si servicii, va aduce un plus de 1,5 trilioane de dolari la PIB-ul global pana in 2030, si va transforma 23 milioane de locuri de munca, potrivit raportului "Seeing is believing", realizat de PwC la nivel global.
"Realitatea Augmentata si Realitatea Virtuala contribuie deja cu peste 46 de miliarde de dolari la PIB-ul global. Au evoluat rapid si pot fi folosite pentru a creste productivitatea, inovatia si oportunitatile de a genera venituri.
De exemplu retail, turism si industria auto sunt doar trei sectoare care exploreaza deja potentialul de a vinde si de a expune produse atat prin VR, cat si prin AR, in timp ce companiile de jocuri si divertisment utilizeaza tehnologia pentru a crea noi produse si experiente. Ele pot fi folosite cu succes si in servicii medicale, dezvoltarea de produse si servicii, training si imbunatatiri ale proceselor", a declarat Gabriel Voicila, Partener Tehnologie, PwC Romania.
Potrivit raportului, AR va continua sa aiba un aport mai mare la PIB-ul global pana in 2030, de peste un trillion de dolari, comparativ cu VR, care va genera 450,5 miliarde dolari.
In ceea ce priveste forta de munca, in prezent, mai putin de un milion de locuri de munca au fost afectate de VR si AR, dar pana in 2030 estimarile arata ca 23 de milioane de locuri de munca vor fi transformate, in special in China, SUA, Marea Britanie si... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 11:16
Oamenii de stiinta au avertizat ca ochelarii de realitate virtuala (VR) pot avea efecte negative asupra sanatatii copiilor.
Cercetatorii britanici de la Leeds University sustin ca utilizarea acestor dispozitive de catre persoane foarte tinere poate duce la probleme cu vederea si cu mentinerea echilibrului, informeaza The Guardian.
Astfel, ei trag un semnal de alarma si cer ca producatorii sa faca schimbarile necesare, pentru a indrepta situatia.
Avertismentul vine in contextul in care giganti precum Facebook si Google au anuntat planuri ambitioase pentru dezvoltarea acestui domeniu, care e vazut ca tehnologia viitorului.
De asemenea, unele companii, printre care si Samsung, promoveaza dispozitive care transforma smartphone-ul in ochelari virtuali.
"O lume tridimensionala este afisata pe un ecran 2D, iar acest lucru produce o deformare in sistemul vizual al omului", spune profesorul Mark Mon-Willims, care preda psihologia cognitiva la Leeds University. "La adulti, efectele ar fi dureri de cap si uscaciunea ochilor. Insa in ceea ce ii priveste pe copii, consecintele pe termen lung sunt necunoscute", a adaugat specialistul.
La studiu au participat 20 de micuti cu varste intre opt si 12 ani. Ei au s-au jucat un joc VR timp de 20 de minute, iar apoi au fost consultati. Cu toate ca ochii niciunuia nu au fost grav afectati, doi dintre copii n-au mai reusit sa estimeze bine distantele, iar altul a avut probleme cu echilibrul.
Efectele au disparut destul de... mai mult
Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 19:33
Google a anuntat, la finele saptamanii trecute, ca in locul comentariilor ce ar putea fi postate in versiunea de VR (realitate virtuala) a YouTube, vom putea comenta in timp real folosindu-ne vocea.
Vor fi create niste camere unde utilizatorii care urmaresc aceeasi filmare la 360 de grade, sincronizata, pot comenta asa cum ar vorbi cu cineva, in timp ce privesc, informeaza TechCrunch.
Practic, grupuri mici de oameni pot urmari aceeasi filmare si interactiona in timp real, ca si cum ar fi in aceeasi camera, explica Erin Teague, seful diviziei de realitate virtuala pentru YouTube.
Acestia vor fi reprezentanti sub forma unor avataruri, mai mentioneaza sursa.
Cel mai probabil, numarul acestor "camere" va fi limitat si deocamdata nu se stie daca oricine va putea comenta. Vom afla insa raspunsul la aceste intrebari anul acesta, cand facilitatea va fi disponibila, informeaza si The Verge.
Strategia nu e diferita de Oculus Rooms, creatie Facebook, care permite celor care privesc o inregistrare de realitate virtuala sa comenteze cu prietenii.
Citeste si:
Facebook face pasul spre realitatea virtuala - investeste o suma uriasaFacebook lanseaza prima sa aplicatie de realitate virtuala
A.S. ...citeste mai departe despre "YouTube pregateste realitatea virtuala cu comentarii rostite, nu scrise" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Mai 2017, ora 17:15
Facebook lanseaza Facebook 360, prima aplicatie a companiei dedicata in mod special continutului care tine de realitatea virtuala.
Mark Zuckerberg a declarat in mai multe randuri ca vede realitatea virtuala ca pe urmatorul pas logic pentru reteaua sa de socializare, iar compania pe care o conduce face acum primul pas concret in acest sens prin lansarea primei aplicatii dedicate asa-numitei realitati virtuale.
Disponibila in acest moment doar pentru Gear VR, casca de realitate virtuala a celor de la Samsung, Facebook 360, permite utilizatorilor sa vizualizeze fotografiile la 360 de grade si filmarile panoramice postate in cadrul retelei.
Ca si in cadrul retelei sociale obisnuite, utilizatorii pot folosi reactiile clasice pentru a-si exprima parerea fata de continutul virtual. Exista si posibilitatea salvarii continutului, insa, deocamdata, nu se poate comenta.
Noua aplicatie organizeaza continutul in patru sectiuni:
Following - aici este concentrat continutul postat de prieteni
Explore - continut panoramic interesant din restul retelei
Saved - imagini si filmari salvate pentru a fi vizionate mai tarziu
Timeline - propriul continut panoramic
Prima aplicatie dedicata realitatii virtuale vine din partea Facebook dupa ce reteaua sociala a reusit sa cumuleze o cantitate impresionanta de continut panoramic. Conform companiei, utilizatorii sai au postat deja peste un milion de filmari la 360 de grade si mai bine de 25 de milioane de fotografii panoramice.... mai mult
Joi, 09 Martie 2017, ora 09:01
Seful Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat ca, in urmatorul deceniu, compania sa va investi in tehnologii de realitate virtuala peste 3 miliarde de dolari.
Mark Zuckerberg a spus de mai multe ori ca vede realitatea virtuala ca pe o platforma de viitor pentru Facebook si ca acelasi continut pe care care-l vedem in prezent in 2D - fotografii, clipuri video etc. - il vom experimenta in realitate virtuala.
In acest sens, Facebook va investi in realitatea virtuala. Acum stim cat si pe ce termen: peste 3 miliarde de dolari pe parcursul urmatorilor 10 ani. Perioada de timp nu este aleasa la intamplare: atat crede seful Facebook ca va dura pana cand realitatea virtuala va fi accesibila maselor.
Declaratia a fost facuta intr-un proces in care Mark Zuckerberg a fost invitat sa depuna ...citeste mai departe despre "Facebook face pasul spre realitatea virtuala - investeste o suma uriasa" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 09:21
ICEEfest, cel mai mare festival dedicat Internetului din Europa Centrala si de Est, aduce la Bucuresti, in 9 si 10 iunie, primul eveniment major dedicat Realitatii Virtuale si Augmentate.
Echipa festivalului, cu sprijinul Concept Factory, a reusit sa aduca un numar semnificativ de experti in VR (virtual reality) si AR (augmented reality), gata sa prezinte ultimele informatii din domeniu.
Lista completa o gasiti pe site-ul oficial, http://www.iceefest.com/
Despre unul dintre cele mai spectaculoase device-uri dedicate realitatii augumentate, Hololens, vom afla detalii de la Anatolie Gavriliuc, Senior Development Lead in cadrul companiei americane.
Sergiu Ardelean (Innovation.rocks) si Andreea Raducan (Innoactives) sunt alti doi experti de origine romana care lucreaza pentru companii din domeniu si vor veni la festival.
Nu mai exista dubii. Realitatea virtuala si cea augmentata vor deveni in curand acel "the next big thing".
De asemenea, multi experti internationali cunoscuti vor veni la ICEEfest sa explice cum noile tehnologii pot schimba complet industrii precum comunicarea, media, sanatatea, proiectarea si nu numai:
- Simon Lajboschitz a fondat Khora VR, o companie care ofera consultanta pentru productiile de Virtual Reality
- Jay Short lucreaza la Inition, grup focusat atat pe printarea 3D, cat si pe experienta VR & AR
- Clarence Dadson vine cu experienta video 360 grade a celor de la Design4real
- Rumen Filkov lucreaza in cercetare si are o... mai mult
Joi, 28 Aprilie 2016, ora 14:53
Dupa o lunga perioada de asteptare, ochelarii pentru realitate virtuala Oculus Rift ajung, incepand de luni, la utilizatorii care i-au comandat in prealabil. Iar pentru a marca acest lucru, seful proiectului a inmanat personal primul gadget.
Pre-comenzile au fost plasate la finalul lunii ianuarie, iar americanul Ross Martin a fost primul care a pus mana pe un Oculus Rift, in acest weekend, transmite Tech Crunch.
Trei functii incredibile ale ochelarilor pentru realitate virtuala
Insa livrarea a fost una speciala, avand in vedere ca seful proiectului, Palmer Luckey, a mers personal pana in Alaska, SUA, pentru a-i preda dispozitivul de realitate virtuala.
Ceilalti utilizatori care au plasat pre-comenzi la inceputul lunii ianuarie vor primi Oculus Rift incepand de luni, potrivit Forbes, in functie de stoc.
pic.twitter.com/jNOraS6mNo- Ross Martin (@RossDM) March 26, 2016
Palmer Luckey a transmis live pe Facebook momentul in care a ajuns la Ross Martin si primul contact ...citeste mai departe despre "Tehnologia viitorului ajunge in mainile utilizatorilor: Livrare speciala pentru ochelarii de realitate virtuala (Foto & Video)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Martie 2016, ora 09:56
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, si-a facut aparitia, recent, la Samsung Mobile World Congress, pentru a vorbi despre noile planuri ale companiei vizavi de realitatea virtuala, planuri care includ si gigantul Samsung.
E vorba atat despre "social VR", cat si despre dispozitivul Samsung Gear VR, care foloseste tehnologie de la Oculus, ambele servind pentru a duce realitatea virtuala la un nou nivel, informeaza The Guardian.
Ochelari pentru realitatea virtuala, de la Oculus
Practic, nu e vorba numai de jocuri, ci si de posibilitatea de a vedea clipuri la 360 de grade, care dau impresia ca privitorul este in mijlocul actiunii. "Oamenii au vizionat peste un milion de ore de inregistrari in Gear VR", se arata intr-un comunicat Facebook, de dupa eveniment. "Deja milioane de oameni privesc inregistrari de 360 de grade pe Facebook in fiecare zi", se mai arata in comunicat. In plus, sute de astfel de video-uri sunt adaugate zilnic.
Samsung a prezentat noul Galaxy S7 - ce ...citeste mai departe despre "Realitatea virtuala, la un nou nivel: Ce promite Facebook in parteneriat cu Samsung" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Februarie 2016, ora 17:32