Maine se implinesc 27 de ani de la accidentul de la Cernobil. Germania a renuntat la energia nucleara in urma dezastrului de la Fukushima iar in ultima vreme tot mai multe dezbateri au loc la nivel international in privinta viitorului energiei nucleare.
Ambitii nucleare
In acest moment 18% din energia consumata in Romania provine din surse nucleare iar tara noastra intentioneaza sa construiasca doua reactoare nucleare pe platforma de la Cernavoda, plus o a doua centrala atomica. Argumentul este ca fara energie nucleara, Romania ar fi dependenta de importuri.
Cu toate acestea, investitiile de acest gen sunt foarte scumpe iar statul nu are bani. Initial, in 2007, costul realizarii reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda era estimat la 2 miliarde de euro, iar ulterior s-a dublat. Insa ultimul studiu, realizat de Ernst&Young, a reeevaluat proiectul la 6,4 miliarde de euro. Initial, statul dorea sa participe doar cu 20% din proiect si sa contribuie cu activele de pe platforma de la Cernavoda, insa apoi statul s-a razgandit si a vrut 51%.
Rand pe rand partenerii straini au parasit insa proiectul. Pana acum s-au retras CEZ, RWE, Iberdrola si GdF SUEZ. Statul a ajuns astfel sa detina 84% din proiect, restul actiunilor fiind distribuite intre Enel si ArcelorMittal Romania.
Citeste mai multe despre 27 de ani de la accidentul de la Cernobil. Mai trebuie Romania sa construiasca reactoare nucleare? pe Adevarul.ro. mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 15:58
Secretarul de stat in Ministerul Economiei Rodin Traicu spune ca o companie chineza, China Guandong Group, ar putea asigura aproape 40% din investitia pentru construirea reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda.
"Am discutat posibilitatea ca societatea chineza sa investeasca aproape 40% din necesarul investitional pentru unitatile nucleare 3 si 4, in partea clasica a centralei, adica echipamente electrice, circuite, turbine, generator. A fost o discutie deosebit de importanta, mult mai importanta decat ma asteptam. Tonusul nostru fata de cele doua reactoare a crescut simtitor", a declarat Traicu intr-o conferinta de presa.
Proiectul, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau estimate sa inceapa in 2010.
Din compania de proiect faceau parte Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian).
Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez au renuntat la sfarsitul anului 2010 la investitie, astfel ca Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns sa detina 86% din firma de proiect.
Dupa retragerea din proiect a celor patru companii proiectul a stagnat, intrucat Guvernul nu a reusit sa atraga alti parteneri in proiect.
Traicu afirma, in urma cu cateva saptamani, ca Guvernul vrea sa recheme in proiect companiile CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez.
El a precizat ca deocamdata Ministerul Economiei a primit... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 16:40
RWE, al doilea grup german de utilitati, a raportat marti un profit net in scadere cu 45% in 2011, de 1,81 miliarde de euro, in principal din cauza costurilor mari cu inchiderea reactoarelor nucleare din Germania, informeaza Fox Business.
In primavara anului trecut, autoritatile de la Berlin au luat decizia de a inchide toate centralele nucleare din Germania pana in anul 2022, ca urmare a dezastrului de la Fukushima.
Aceasta decizie a lovit planurile companiilor energetice care operau reactoare nucleare in Germania, adica gigantii E.ON si RWE.
RWE a anuntat marti ca decizia de a inchide reactoarele a avut un impact negativ de peste un miliard de euro in rezultatul financiar al companiei pentru anul trecut. In 2011, compania a avut un profit net de 1,81 miliarde de euro, in scadere cu 45% fata de 3,31 miliarde de euro, cat a inregistrat in 2010.
Veniturile au scazut si ele cu 3,1%, pana la 51,69 miliarde de euro.
Rezultatul net este mai mic decat estimarile analistilor. Mai multi experti chestionati de Dow Jones Newswire prognozau un profit de 2,11 miliarde de euro si vanzari de 52,65 miliarde de euro.
"Am inceput sa luam masurile necesare pentru a trece cat mai repede peste perioada grea", a declarat directorul general executiv al RWE, Jurgen Grossmann. El spera ca nivelul vanzarilor sa se stabilizeze in acest an si in 2013. Pentru 2013 si 2014, compania si-a planificat un program de taieri de costuri de un miliard de euro.
Totodata, potrivit... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 16:19
Guvernul german va renunta in totalitate la productia de energie nucleara pana in 2020, procesul urmand sa se deruleze gradual, a declarat, luni, secretarul de stat din Ministerul Mediului Juergen Becker, pentru Reuters.
"A fost luata o decizie pentru inchiderea a opt centrale pana la sfarsitul acestui an, iar acestea nu vor fi in mod sigur reactivate. Restul de noua centrale ramase vor fi inchise pana la sfarsitul deceniului. Japonia ne-a aratat ca in cazul unui eveniment neprevazut riscul este prea mare pentru a continua cu energia nucleara. Este bine sa dezvoltam alte surse de energie intr-o tara civilizata", a spus el.
O renuntare treptata ar afecta profiturile marilor companii de utilitati RWE, E.ON, EnBW si Vattenfall cu sute de milioane de euro anual, noteaza Reuters.
Comentariile oficialului vin in contextul anuntului de luni al asociatiei industriei energetice din Germania, potrivit caruia tara a devenit un importator net de energie, mai ales din Franta, unde compania de stat EDF opereaza 58 de reactoare.
Becker a fost prezent luni la o conferinta a Agentiei Internationale pentru Energie Regenerabila in Emiratele Arabe Unite. Cancelarul german Angela Merkel a subliniat repetat ca o decizie privind energia nucleara nu a fost luata, guvernul urmand sa analizeze rapoartele a doua comisii separate, din care una a tinut prima sedinta luni.
"Toate aspectele unei posibile renuntari la energia nucleara trebuie discutate, cantarite si cuantificate", a spus,... mai mult
Luni, 04 Aprilie 2011, ora 18:09
Grupul ceh CEZ a decis sa se retraga, pana la sfarsitul anului, din proiectul constructiei reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, intrucat vrea sa caute in alte state din regiune proiecte cu un risc mai mic si care sa asigure o recuperare mai rapida a sumelor investite."Decizia de retragere a fost aprobata deja de boardul CEZ si am notificat-o in Acordul Investitorilor (un document incheiat in 2008 de partenerii acestui proiect, n.r.)", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Borotea, directorul de afaceri corporative al CEZ Romania.
Potrivit acestuia, retragerea grupului din proiect va avea loc pana in luna decembrie. Actionarii EnergoNuclear, compania mixta care va construi reactoarele nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, au incepit renegocierea acordului, care expira la 24 septembrie si urmeaza sa fie prelungit cu cateva luni.
Compania asteapta pana la 15 decembrie ofertele sau cererile de participare pentru lucrarile de inginerie si constructie a celor doua reactoare, estimand proiectul la 3,2 miliarde de euro, fara TVA.
Societatea EnergoNuclear este controlata in proportie de 51% de compania de stat Nuclearelectrica.
Ceilalti actionari sunt CEZ (Cehia), RWE (Germania), Enel (Italia) si GDF SUEZ (Franta), fiecare avand cate 9,15% din titluri, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola detin cate 6,2% din actiuni.
Constructia celor doua unitati nucleare, care vor cumula aproximativ 1.400 MW, va dubla puterea instalata in centrala de la... mai mult
Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 00:03