Nuclearelectrica a elaborat "Memorandumul de intelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea si dezafectarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda", care stabileste principiile acestui parteneriat si parametrii in care se desfasura el.
China General Nuclear Power Corporation va detine 51% din actiunile societatii joint-venture ce va fi formata si va prelua valoarea investitiei SNN in filiala EnergoNuclear SA.
De asemenea, precizeaza documentul, participarea partii romane nu va putea sa scada sub 30%.
Principiile parteneriatului
in scopul implementarii proiectului se va infiinta o societate mixta pe actiuni (de tip joint-venture, JVCo) in care CGN (China General Nuclear Power Corporation) va detine o participatie de cel putin 51% si care va prelua valoarea investitiei SNN in filiala sa EnergoNuclear SAJVCo va fi compania premergatoare viitoarei societati de tip IPP (producator independent de energie - IPP), infiintata pentru o durata initiala de doi ani, durata care ...citeste mai departe despre "Cine va da banii pentru noile reactoare de la Cernavoda - detaliile intelegerii cu chinezii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 08:32
Compania de stat Nuclearelectrica (SNN) a inceput miercuri, 27 august, procedura competitiva de selectare a investitorilor in vederea constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala nuclearelectrica din Cernavoda, proiect in valoare de 6,5 miliarde de euro.
"Nuclearelectrica informeaza actionarii, investitorii si publicul ca in 27 august initieaza procedura competitiva de selectare de investitori pentru realizarea proiectului Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda (), in conformitate cu strategia de continuare a proiectului aprobata in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor SNN din 22 august 2014", potrivit unui comunicat al companiei de stat, citat de Mediafax.
Prima etapa a procedurii de selectie consta in calificarea investitorilor interesati pe baza documentatiei de calificare depuse. In urma indeplinirii cerintelor de calificare, investorii vor avea acces la informatii detaliate cu privire la proiect.
Ulterior, investitorii vor fi invitati sa depuna scrisori de intentie, care vor fi evaluate, dupa care va fi selectat investitorul si va incepe negocierea pentru infiintarea unei companii de proiect, care va dezvolta investitia.
Un proiect vechi de 7 ani
Proiectul constructiei celor doua reactoare a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau planificate sa inceapa in 2010. Din compania de proiect de atunci, Energonuclear, au facut parte initial Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si... mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 10:58
Statul vrea sa cedeze unui potential investitor privat 51% din proiectul de 6,5 miliarde de euro al reactoarelor nucleare 3 si 4 din Cernavoda, dar va pastra, alaturi de Nuclearelectrica (SNN), cel putin 30% din actiuni.
Pentru inceput se va crea o societate mixta din aportul exclusiv in numerar al Nuclearelectrica si al investitorului privat selectat, corespunzator unor cote de 49%, respectiv 51%, se arata intr-o strategie a Nuclearelectrica privind atragerea unui partener in aceasta investitie.
Strategia va fi supusa aprobarii AGA Nuclearelectrica din 22 august.
Nuclearelectrica va contribui initial la capitalul social al firmei mixte cu aport in numerar in functie de necesitati, dar nu mai mult de 2 milioane de euro, reprezentand 49% din capitalul initial al firmei mixte. Firma mixta se va transforma, dupa doi ani, in producator independent de electricitate (IPP).
In aceasta societate mixta, Nuclearelectrica va transfera valoarea investita in EnergoNuclear (firma mixta creata pentru acest proiect in urma cu mai multi ani si care este acum controlata integral de Nuclearelectrica).
Ulterior fazei initiale de constituire a firmei mixte, se va avea in vedere valorificarea investitiei efectuate de Nuclearelectrica in EnergoNuclear, urmarindu-se obiectivul principal ca Nuclearelectrica sa detina o participare in firma mixta, in afara aporturilor initiale si dupa caz, care sa asigure protejarea investitiilor Nuclearelectrica in EnergoNuclear.
"In cadrul... mai mult
Luni, 11 August 2014, ora 13:02
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat luni ca Banca Industriala si Comerciala a Chinei va finanta proiectele convenite in urma cu un an de premierul roman si cel chinez, primele investitii urmand sa aiba loc la Centrala de la Rovinari si Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.
"Partea chineza a prezentat interesul foarte clar si decizia bancii de a sustine financiar proiectele de investitii. Este vorba de finalizarea Reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si celelalte proiecte in domeniul energetic", a declarat Dragnea dupa intalnirea cu presedintele Bancii Industriale si Comerciale a Chinei, Huiman Yi.
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a mai spus ca partea chineza si-a exprimat intentia de a sustine si investitii in infrastructura feroviara si realizarea trenului de mare viteza.
Presedintele Bancii Industriale si Comerciale a Chinei, Huiman Yi, a declarat la randul sau ca o echipa de specialisti ai bancii va veni in Romania pentru a analiza piata de investitii din tara noastra.
"Sunt foarte interesati sa inceapa sa se finalizeze negocierile pentru proiectele pe care le-am discutat pana acum si sigur, finantand proiecte care insumeaza valori extrem mari, poate peste 10 miliarde de euro, sigur ca analizeaza deja posibilitatea, fac investigatii in piata din Romania sa vada pe de o parte conditiile pe care sa le indeplineasca si pasii pe care trebuie sa-i urmeze, luand in mod serios in considerare sa deschida o filiala in Romania", a declarat... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 17:20
Companiile Enel (Italia) si ArcelorMittal au decis sa paraseasca proiectul de peste 6 miliarde de euro al constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4 de la centrala din Cernavoda (CNE), astfel ca statul, prin Nuclearelectrica, ramane unicul actionar implicat in acest proiect.
"Enel Investment Holding BV si ArcelorMittal Galati SA au decis sa isi exercite dreptul de optiune privind vanzarea pachetului de actiuni de 9,15%, respectiv 6,2% detinute in EnergoNuclear SA, prin transmiterea unei notificari catre actionarul majoritar, Nuclearelectrica SA", se arata intr-un comunicat al Nuclearelectrica.
Nuclearelectrica are obligatia sa cumpere actiunile celor doua companii in EnergoNuclear in terme de 30 zile de la primirea notificarilor, la un pret egal cu 80% din valoarea nominala a actiunilor.
"Retragerea din proiect a Enel Investment Holding BV, in acest moment, este motivata de incompatibilitatea strategiei investitionale initiale cu o noua potentiala structura a actionariatului, in care o alta companie decat Nuclearelectrica ar putea detine statutul de actionar majoritar, iar cea a ArcelorMittal Galati SA - de provocarile mediului de afaceri care nu mai sustine continuarea implicarii companiei in proiect", se precizeaza in comunicat.
Nuclearelectrica precizeaza ca va continua derularea proiectului prin intermediul companiei EnergoNuclear, fiind in prezent implicata in negocieri pentru atragerea unui actionar majoritar in proiect.
Proiectul constructiei celor... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 13:24
Abandonarea constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda ar aduce pierderi in economia romaneasca de circa 3 miliarde euro, prin disparitia industriei nucleare orizontale, lipsa de noi contracte si nevalorificarea investitiilor deja realizate.
"Renuntarea la acest proiect (...) va demobiliza pana la disparitie industria nucleara orizontala romaneasca, iar o serie de cheltuieli deja efectuate (...) reprezentand circa un miliard de euro, nu vor mai fi valorificate", se arata intr-un studiu elaborat de asociatia Romatom.
Sursa citata estimeaza la 1,6-1,8 miliarde de euro bunurile si serviciile care pot fi contractate, daca proiectul va fi finalizat, in caz contrar urmand sa fie afectata semnificativ si siguranta sistemului energetic.
De asemenea, bugetul de stat ar pierde anual 12,5 milioane de euro, suma aferente celor 16.000 de locuri de munca necesare pentru acest proiect.
Peste sase miliarde de euro, necesari pentru investitii
Investitia pentru cele noua reactoare este evaluata la 6,4 miliarde de euro.
Guvernul incearca sa resusciteze investitia, dupa ce, in urma unor decizii care au afectat structura actionariatului companiei de proiect, mai mult de jumatate dintre investitori au renuntat la proiect, in 2010.
Centrala de la Cernavoda, administrata de compania de stat Nuclearelectrica, functioneaza cu doua reactoare, care asigura anual 18% din necesarul de electricitate al tarii. Centrala, a carei constructie a inceput in timpul regimului comunist,... mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 11:36
Reprezentantii unui consortiu de firme interesat de constructia grupurilor 3 si 4 de la centrala nuclearo-electrica de la Cernavoda s-au intalnit vineri cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care crede ca trebuie gasita o formula de impartire a riscului intre stat si participantii la proiect.
Vosganian s-a intalnit vineri cu o delegatie de oameni de afaceri formata din reprezentanti ai consortiului SNC-Lavalin Nuclear Ontario, Ansaldo Nucleare Italia si Elcomex Romania.
"Reprezentantii celor trei companii si-au aratat interesul, in cadrul discutiilor, de a identifica un model de finantare pentru proiectul constructiei grupurilor 3 si 4 la centrala nuclearo-electrica de la Cernavoda", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
Vosganian a spus ca Guvernul sustine proiectul, considerand necesar sa fie atrase investitii pentru diminuarea participatiei statului la reactoarele 3 si 4.
"In plus, Varujan Vosganian s-a pronuntat pentru gasirea unei formule de impartire a riscului intre statul roman si participantii la proiect", se mai arata in comunicat
Ministrul Economiei a mentionat ca Guvernul are in vedere continuarea programelor in domeniul energiei nucleare, aratand ca opinia publica din Romania este deschisa investitiilor in acest domeniu, spre deosebire de alte tipuri de energie.
Constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda a inceput in 2007, cand s-a infiintat compania mixta de proiect EnergoNuclear din care faceau parte la acea data... mai mult
Sambata, 02 Martie 2013, ora 15:03
Guvernul trebuie sa ia in acest an o decizie privind continuarea proiectului de constructie a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, grupul italian Enel urmand sa hotarasca ulterior daca ramane implicat in proiect sau nu.
"Nu parasim proiectul (de la Cernavoda - n.r.). Proiectul este cu semnul intrebarii. (...) Le-am spus oamenilor nostri ca, in conditiile in care cel mai mare actionar vrea sa vanda jumatate din proiect, jumatate de participatie, si nu a gasit deocamdata cumparator, nu este clar daca proiectul va continua. Daca nu continua, vom pleca", a declarat miercuri Luca D'Agnese, CEO Enel Romania.
El a adaugat ca Guvernul va trebui sa decida in acest an daca pastreaza proiectul sau nu, grupul italian de utilitati urmand sa decida ulterior daca ramane implicat. Reprezentantul Enel afirma ca in prezent exista un risc semnificativ ca proiectul sa nu gaseasca investitori.
"Noi am fost hotarati sa ramanem, in acest timp Guvernul nu a gasit inlocuitori pentru investitorii care au plecat. Costul proiectului a crescut. (...) Nu luam nicio decizie pana nu ne convingem ca proiectul exista", a spus D'Agnese.
Proiectul, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau planificate sa inceapa in 2010. Din compania de proiect au facut parte initial Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian).
Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 17:12
Probabilitatea ca reactoarele nucleare 3 si 4 ale centralei din Cernavoda sa fie construite cu companii asiatice este "foarte mare", potrivit secretarului de stat in Ministerul Economiei Rodin Traicu.
"Probabilitatea (constructiei celor doua reactoare cu parteneri din Asia - n.r.) este foarte mare", a declarat Traicu pentru Mediafax.
Potrivit acestuia, Romania indeplineste in acest moment toate cerintele cerute de investitori privind predictibilitatea derularii proiectelor, intrucat Guvernul de la Bucuresti a adoptat toate reglementarile legislative cerute de Comisia Europeana.
"Romania a adoptat pachetul trei pe energie, care transpune directivele europene. Asta face ca orice investitie in Romania sa fie la fel de predictibila ca in orice alta tara europeana. Intre timp s-a intamplt ceva in bine. Eu cred ca investitorii straini mai au increde in acest proiect pentru ca s-au schimbat conditiile. Un investitor nu vine pe incredere, ci pe baza unui . Daca legislatia este unica, europeana, conditiile de aici sunt absolut identice cu cele din alte tari", a spus Traicu.
Proiectul constructiei celor doua reactoare nucleare, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost initiat in 2007. Din compania de proiect, EnergoNuclear, faceau parte initial Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian). Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez au renuntat la sfarsitul... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 13:58