Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, luni seara, ca finalizarea reactoarelor 3 si 4 va aduce securitate energetica definitiva pentru Romania.
"Nu trebuie uitat reactoarele de la unitatile 3 si 4 de la Cernavoda. Am parafat acel acord interguvernamental cu Guvernul SUA, vineri ne-a venit aprobarea Comisiei Europene pentru acest acord, deci putem trece la semnarea acordului interguvernamental. Asta inseamna ca practic putem sa punem in aplicare acest acord. Avem finantare din partea americana. Vorbim de un consortiu euroatlantic cu parteneri din SUA, Canada si din Franta, evident si Romania, fiecare partener va avea finantare in asa fel incat acest consortiu va putea sa ia decizia de investitie, sa inceapa de anul viitor retehnologizarea Unitatii 1 si constructia Unitatilor 3 si 4", a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu, la Realitatea Plus, luni seara.
Ministrul a adaugat ca aceasta constructie a reactoarelor 3 si 4 " va aduce securitate energetica definitiva pentru Romania".
"Pana in 2030 avem de finalizat reactorul 3. Retehnologizarea se va termina tot asa, pana in 2027 - 2028. Daca vorbim de nuclear, vorbim de un termen mai lung, dar daca nu il incepem si ramaneam blocati cu un proiect cu partenerii chinezi cu care am fost blocati 7 ani de zile, nu apucam sa il facem. Dupa parerea mea, finalizarea reactoarelor 3 si 4 va aduce securitate energetica definitiva pentru Romania", a mai declarat Popescu.
La inceputul lunii octombrie a acestui... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 00:12
Mini reactoarele nucleare ar putea genera energie in Marea Britanie pana la sfarsitul deceniului, in conditiile in care producatorul Rolls-Royce a anuntat ca intentioneaza sa instaleze si sa puna in functiune centrale electrice pana in 2029.
Conform planurilor producatorului, mini statiile nucleare pot fi fabricate in masa si livrate pe bucati in camioane, ceea ce ar face ca preturile sa fie scazute, conform BBC.
Totusi, exista si voci care sustin ca Marea Britanie ar trebui sa renunte la energia nucleara cu totul si sa se concentreze pe energie regenerabila mai ieftina.
Ecologistii au pareri impartite. Unii sustin ca energia nucleara este periculoasa si scumpa, in timp ce altii spun ca pentru a atinge zero emisii nete pana in 2050 sunt necesare toate tehnologiile. Si cu toate acestea, cei din industrie sustin ca mini reactoarele pot concura la pret cu sursele regenerabile cu costuri reduse.
Rolls-Royce are un consortiu pentru a construi mini reactoare modulare si pentru a le instala in locul fostelor centrale nucleare din Cumbria sau in Tara Galilor, iar in cele din urma crede ca va construi intre 10 si 15 statii in Marea Britanie.
A.G. ...citeste mai departe despre "Rolls-Royce vrea sa construiasca mini reactoare nucleare pana in 2029" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Ianuarie 2020, ora 09:18
Nuclearelectrica a semnat, miercuri, un acord cu China General Nuclear Power Corporation (CGN) in vederea constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.
In mod normal, cu totii ar trebui sa ne bucuram ca statul a facut un nou pas spre extinderea singurei centrale nucleare din tara. Din pacate, e posibil ca acordul semnat astazi sa ascunda si o serie de capcane, au declarat surse consultate de Ziare.com.
Documentul semnat miercuri de Nuclearelectrica si CGN se numeste "acord al investitorilor in forma preliminara".
Acesta prevede, printre altele, infiintarea, in urmatoarele 60 de zile, a unei companii de tip joint venture, in care - potrivit unei strategii lansate in 2014 - actionari majoritari ar trebui sa fie chinezii, in vreme ce statul va fi minoritar. Compania ar urma sa fie cea care se va ocupa de constructia reactoarelor 3 si 4, cu finantare din partea chinezilor.
Potrivit unui studiu de fezabilitate intocmit in anul 2012, constructia reactoarelor ar urma sa coste 6 miliarde de euro si sa dureze 6 ani de la momentul in care chinezii vor decide ca merita sa se apuce, efectiv, de treaba.
Interesul tarii noastre este ca aceste reactoare sa fie gata cat mai repede. Motivul: in anii care vin, multe dintre grupurile de productie a energiei pe baza carbune se vor inchide, din cauza ca nu vor mai respecta cerintele de mediu impuse de UE. In plus, in 2026, Nuclearelectrica isi va opri unul dintre cele doua reactoare, timp de 2 ani, pentru a-l moderniza.... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 08:51
Realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda este estimata la cinci miliarde de euro, iar autoritatile analizeaza ce ajutoare de stat pot acorda investitorilor, printre care si posibilitatea de a vinde energia in afara bursei, se arata intr-un document intitulat "Strategia revizuita de continuare a proiectului unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda", postat pe site-ul Nuclearelectrica.
Aceasta in conditiile in care, inca din 2009, producatorii sunt obligati sa vanda intreaga cantitate de energie pe bursa de profil, transparent si nediscriminatoriu, in urma scandalurilor din anii anteriori legate de faptul ca energia ieftina a ajuns in mainile unor "baieti destepti".
"Se afla in analiza masuri precum: (i) posibilitatea contractarii, de catre societatea de proiect, a energiei electrice inainte de obtinerea licentei de producator, atat pe platforma OPCOM, cat si in afara acesteia si (ii) dezvoltarea unui mecanism de tip CfD (contracte pentru diferenta), model utilizat in cadrul reformei pietei de electricitate din Marea Britanie, care are in vedere sustinerea investitiilor din domeniul energetic in capacitati de productie cu emisii reduse de carbon", arata documentul citat.
In strategia privind acest proiect se mai vorbeste si despre "posibilitatea garantiei de stat drept un instrument necesar pentru securizarea finantarii investitiilor mari de infrastructura energetica, care aduc plus valoare in plan economic si social, cu conditia respectarii legislatiei interne si... mai mult
Marti, 14 August 2018, ora 13:45
Cele doua reactoare ale centralei nucleare de la Cernavoda sunt intre cele mai performante din aproximativ 400 de reactoare CANDU din lume, spune Cosmin Ghita, directorul general al Nuclearelectrica, citand datele Agentiei Internationale pentru Energie Atomica.
In ceea ce priveste opririle neplanificate, acestea ar fi specifice oricarei industrii si n-ar reprezenta o problema majora, mai sustine acesta.
Cu argumente tehnice, directorul Nuclearelectrica a explicat de ce considera ca reactoarele de la Cernavoda sunt printre cele mai performante din lume.
"Unul din indicatorii de performanta importanti care se utilizeaza in industria nucleara este rata pierderilor fortate de productie (Forced Loss Rate). Acest indicator influenteaza un alt indicator important, factorul de capacitate mediu pe viata centralei (Life-time Gross Capacity Factor).
Performanta CNE Cernavoda in ceea ce priveste rata pierderilor fortate este printre cele mai bune in ierarhia celor circa 400 reactoare din lume.
Conform datelor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, cu cele doua unitati in operare, in clasamentul pe tari, Romania ocupa: primul loc dintr-un total de 460 unitati nucleare din 31 tari cu un factor de capabilitate (UCF) mediat pe ultimii trei ani de 93,47%; primul loc dintr-un total de 460 unitati nucleare din 31 tari cu un factor de operare (OF) mediat pe ultimii trei ani de 94,4%; primul loc dintr-un total de 436 unitati nucleare din 31 tari cu un factor de... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2018, ora 11:18
Compania chineza cu care Romania a semnat memorandumul pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda este acuzata de guvernul SUA de spionaj nuclear.
Conform actului de punere sub acuzare de 17 pagini, inginerul din domeniul nuclear Allen Ho, angajat al China General Nuclear Power Corporation, si compania mentionata au conspirat in mod ilegal pentru a dezvolta material nuclear in China fara aprobarea SUA, "cu intentia de a asigura un avantaj pentru Republica Populara Chineza", arata The Guardian.
Mai mult, potrivit procurorului general adjunct al SUA, John P. Carlin, "Allen Ho, la indicatiile unei companii chineze de energie nucleara detinuta de stat, ar fi abordat si recrutat experti nucleari rezidenti in SUA, pentru a furniza asistenta pentru dezvoltarea si producerea de material nuclear special in China".
Potrivit procurorului, Allen Ho a facut toate acestea fara sa se inregistreze la Departamentul de Justitie ca agent al ...citeste mai departe despre "Americanii ii acuza de spionaj pe chinezii cu care Romania a batut palma pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 12:05
Nuclearelectrica a elaborat "Memorandumul de intelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea si dezafectarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda", care stabileste principiile acestui parteneriat si parametrii in care se desfasura el.
China General Nuclear Power Corporation va detine 51% din actiunile societatii joint-venture ce va fi formata si va prelua valoarea investitiei SNN in filiala EnergoNuclear SA.
De asemenea, precizeaza documentul, participarea partii romane nu va putea sa scada sub 30%.
Principiile parteneriatului
in scopul implementarii proiectului se va infiinta o societate mixta pe actiuni (de tip joint-venture, JVCo) in care CGN (China General Nuclear Power Corporation) va detine o participatie de cel putin 51% si care va prelua valoarea investitiei SNN in filiala sa EnergoNuclear SAJVCo va fi compania premergatoare viitoarei societati de tip IPP (producator independent de energie - IPP), infiintata pentru o durata initiala de doi ani, durata care ...citeste mai departe despre "Cine va da banii pentru noile reactoare de la Cernavoda - detaliile intelegerii cu chinezii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 08:32
India si Rusia au ajuns la un acord pentru construirea a 10 noi reactoare nucleare, in conditiile in care populatia tarii, in jur de 1,25 de miliarde de locuitori, este o uriasa consumatoare de energie.
Anuntul a fost facut de prim-ministrul indian Narendra Modi, joi, dupa discutii cu presedintele rus Vladimir Putin, la New Delhi, potrivit Daily Times.
"Am subliniat o viziune ambitioasa pentru energie nucleara a cel putin 10 alte reactoare. Vor avea cele mai inalte standarde de siguranta din lume", a spus Modi.
Rusia si India, cei mai buni prieteni - isi antreneaza impreuna armatele
Anuntul liderului indian a fost facut cu ocazia primei vizite facute de Vladimir ...citeste mai departe despre "Rusia construieste 10 reactoare nucleare in India" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Decembrie 2014, ora 23:38
Statul vrea sa cedeze unui potential investitor privat 51% din proiectul de 6,5 miliarde de euro al reactoarelor nucleare 3 si 4 din Cernavoda, dar va pastra, alaturi de Nuclearelectrica (SNN), cel putin 30% din actiuni.
Pentru inceput se va crea o societate mixta din aportul exclusiv in numerar al Nuclearelectrica si al investitorului privat selectat, corespunzator unor cote de 49%, respectiv 51%, se arata intr-o strategie a Nuclearelectrica privind atragerea unui partener in aceasta investitie.
Strategia va fi supusa aprobarii AGA Nuclearelectrica din 22 august.
Nuclearelectrica va contribui initial la capitalul social al firmei mixte cu aport in numerar in functie de necesitati, dar nu mai mult de 2 milioane de euro, reprezentand 49% din capitalul initial al firmei mixte. Firma mixta se va transforma, dupa doi ani, in producator independent de electricitate (IPP).
In aceasta societate mixta, Nuclearelectrica va transfera valoarea investita in EnergoNuclear (firma mixta creata pentru acest proiect in urma cu mai multi ani si care este acum controlata integral de Nuclearelectrica).
Ulterior fazei initiale de constituire a firmei mixte, se va avea in vedere valorificarea investitiei efectuate de Nuclearelectrica in EnergoNuclear, urmarindu-se obiectivul principal ca Nuclearelectrica sa detina o participare in firma mixta, in afara aporturilor initiale si dupa caz, care sa asigure protejarea investitiilor Nuclearelectrica in EnergoNuclear.
"In cadrul... mai mult
Luni, 11 August 2014, ora 13:02