Obiectivele din Siria vizate de atacurile lansate de SUA, Marea Britanie si Franta au suferit distrugeri majore, desi autoritatile de la Damasc sustin ca pagubele au fost reduse, anunta CNN, care prezinta imagini din satelit.
Cele trei tinte lovite au fost: un centru de cercetare din Damasc despre care se crede ca ar avea legatura cu productia de arme chimice si biologice, un depozit de arme chimice la vest de Homs, un depozit de echipamente pentru armele chimice si un important centru de comanda tot de langa Homs.
Dupa ce Departamentul american al Apararii a facut publica o harta care reprezinta cele trei tinte ale atacurilor aeriene din Siria, CNN a transmis-o catre doua firme specializate in imagini prin satelit, DigitalGlobe si Planet.com.
Imaginile astfel obtinute arata ca pagubele produse celor trei obiective care aveau legatura cu programul sirian privind armele chimice au fost extinse, indica CNN, reamintind ca teritoriul sirian a fost vizat de 105 rachete.
Iata toate reactiile internationale la atacul din Siria
Purtatorul de cuvant al Pentagonului, Dana White, a declarat ca atacurile aeriene au lovit "cu succes" fiecare tinta.
Rusia a sustinut insa ca apararea aeriana siriana a interceptat 71 de rachete de croaziera.
In cazul obiectivelor militare din Homs, televiziunea siriana de stat a indicat ca rachetele au fost interceptate si nu au provocat pagube.
Imaginile prin satelit par sa indice insa daune semnificative, scrie CNN, prezentand... mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 09:18
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, afirma ca sprijina actiunile militare efectuate de Statele Unite, Mare Britanie si Franta impotriva unor tinte asociate capabilitatilor de arme chimice ale regimului din Siria, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul organizatiei de securitate.
"NATO a condamnat in mod constant utilizarea continua a armelor chimice de catre Siria drept o incalcare clara a normelor si acordurilor internationale. Folosirea de arme chimice este inacceptabila, si cei responsabili trebuie trasi la raspundere," a declarat Stoltenberg.
Oficialul NATO a mai adaugat ca atacurile fortelor americane, britanice si franceze vor "reduce capacitatea regimului de a mai ataca poporul sirian cu arme chimice".
Moscova: Insultarea presedintelui Rusiei este inacceptabila si inadmisibila
Atacurile din Siria vor avea consecinte, a avertizat Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington, precizand ca Statele Unite, Marea Britanie si Franta poarta intreaga responsabilitate pentru aceste actiuni.
"Cele mai sumbre temeri s-au adeverit. Avertismentele noastre au fost ignorate. Este aplicat un scenariu planificat. Suntem din nou amenintati. Am avertizat ca actiunile de acest gen nu vor ramane fara consecinte. Intreaga responsabilitate pentru aceste actiuni apartine Washingtonului, Londrei si Parisului. Insultarea presedintelui Rusiei este inacceptabila si inadmisibila", afirma ambasadorul rus.
Theresa May: Nu e o incercare de schimbare de regim... mai mult
Sambata, 14 Aprilie 2018, ora 17:38
Atacurile din Siria vor avea consecinte, avertizeaza Anatoli Antonov (foto), ambasadorul Rusiei la Washington, precizand ca Statele Unite, Marea Britanie si Franta poarta intreaga responsabilitate pentru aceste actiuni.
"Cele mai sumbre temeri s-au adeverit. Avertismentele noastre au fost ignorate. Este aplicat un scenariu planificat. Suntem din nou amenintati. Am avertizat ca actiunile de acest gen nu vor ramane fara consecinte. Intreaga responsabilitate pentru aceste actiuni apartine Washingtonului, Londrei si Parisului. Insultarea presedintelui Rusiei este inacceptabila si inadmisibila", afirma ambasadorul rus.
"Statele Unite, care detin cel mai mare arsenal chimic, nu au dreptul moral de a blama alte tari", a subliniat diplomatul rus.
Si Ministerrul rus de Externe a reactionat. "Statele Unite si aliatii au efectuat un atac militar impotriva Siriei precis in momentul in care tara a primit o sansa la un viitor pasnic", a declarat Maria Zakharova, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, informeaza site-ul agentiei Tass.
"Cei responsabili se pretind liderii morali ai lumii si isi declara exclusivitatea si unicitatea", a afirmat Zakharova.
"De fapt, este nevoie de un fel particular de unicitate sa ataci capitala Siriei intr-un moment in care tara a primit in sfarsit o sansa de pace", a conchis reprezentanta Moscovei.
SUA, M.Britanie si Franta au lansat, sambata dimineata, un atac cu rachete de croaziera in Siria, cu scopul declarat de a... mai mult
Sambata, 14 Aprilie 2018, ora 07:10
Administratia Donald Trump analizeaza posibilitatea unui bombardament punctual impotriva Siriei ca reactie la informatiile privind atacuri cu arme chimice, afirma oficiali americani citati de cotidianul The Washington Post.
Conform surselor citate, presedintele Donald Trump le-a cerut membrilor Administratiei de la Washington optiuni pentru sanctionarea regimului Bashar al-Assad dupa presupusele atacuri cu clor si posibil cu alte arme chimice in zone aflate sub controlul fortelor opozitiei.
Cel mai recent incident de acest gen a fost raportat pe 25 februarie, in zona Ghuta de Est, o suburbie a Damascului. Un copil a murit in urma acestui atac, au declarat surse medicale siriene.
In acest context, Donald Trump a discutat despre potentiale masuri militare punctuale impotriva Siriei in cursul unei reuniuni desfasurate la Casa Alba la care au participat seful Cancelariei prezidentiale, John F. Kelly, consilierul pentru Siguranta Nationala, Herbert McMaster, si secretarul Apararii, James Mattis, au declarat functionari de la Presedintia SUA, sub protectia anonimatului.
Insa Dana White, purtatorul de cuvant al Pentagonului, a negat ca James Mattis a participat la aceasta reuniune, dand asigurari ca aceasta "conversatie nu a avut loc".
Un oficial de rang inalt a confirmat ca James Mattis a fost prezent, dar s-a opus "vehement" unui atac contra Siriei, spre deosebire de Herbert McMaster, care s-a declarat favorabil.
"Lumea civilizata nu trebuie sa tolereze... mai mult
Marti, 06 Martie 2018, ora 23:05
Coreea de Nord a transmis, sambata, ca atacul SUA din Siria a fost "un act de agresiune ce nu poate fi iertat" si demonstreaza ca a fost necesar ca Phenianul sa isi intareasca armata.
Mesajul a venit din partea Ministerului de Externe nord-coreean si e prima reactie din aceasta tara la bombardarea Siriei de catre SUA, care a avut loc vineri ca raspuns la utilizarea armelor chimice de catre Bassar al-Ashad impotriva propriului sau popor.
"Atacul cu rachete realizat de Statele Unite in Siria e clar un act de agresiune ce nu poate fi iertat, derulat impotriva unui stat suveran, iar noi condamnam acest lucru", a transmis un purtator de cuvant al Ministerului de Externe nord-coreean, citat de agentia KCNA, transmite Reuters.
"Ceea ce se intampla astazi in lume demonstreaza ca decizia noastra de a ne intari puterea militara si de a raspunde agresiunii cu agresiune a fost ceea ce trebuia facut", a adaugat oficialul nord-coreean.
Aceasta tara, aflata intr-o oaza de izolare din punct de vedere diplomatic, vede in regimul sirian un aliat.
Citeste mai multe despre atacul SUA din Siria:
Cum a luat Donald Trump decizia de a bombarda SiriaPresedintele Iranului il acuza pe Trump ca ajuta gruparile teroriste din SiriaSUA au bombardat Siria - Certuri si amenintari la Consiliul de Securitate al ONU: Suntem pregatiti sa facem mai mult
C.P. ...citeste mai departe despre "Prima reactie din Coreea de Nord dupa atacul SUA in Siria: De neiertat!" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 18:56
Statele Unite au avertizat ca sunt pregatite sa lanseze noi atacuri aeriene impotriva regimului sirian si sa impuna noi sanctiuni economice, dupa ce au bombardat baza aeriana siriana de la Shayrat.
"Suntem pregatiti sa facem mai mult, dar speram ca nu va fi necesar", a avertizat ambasadorul american la ONU, Nikki Haley (foto), in Consiliul de Securitate, relateaza AFP.
Diplomatul a facut aceasta declaratie intr-o reuniune de urgenta a Consiliului consacrata primei actiuni militare a Washingtonului impotriva regimului lui Bashar al-Assad in cei 6 ani de razboi.
Atacul a avut loc la trei zile de la presupusul atac chimic asupra orasului rebel Khan Sheikhoun, in nord-vestul tarii, soldat cu cel putin 86 de morti, care a socat lumea, iar puterea siriana a fost aratata cu degetul.
Pentagonul ii suspecteaza pe sirieni ca au fost ajutati in aceasta operatiune, insa militarii americani nu au mers pana la acuza direct Rusia.
Reactia rusa "este foarte dezamagitoare", si-a exprimat regretul secretarul de Stat american, Rex Tillerson. Insa, in pofida furiei Rusiei, vizita sa la Moscova, prevazuta saptamana viitoare, nu a fost anulata.
Salva de rachete de croaziera americane a provocat furia Rusiei, aliata lui Bashar al-Assad alaturi de Iran.
"Statele Unite au atacat teritoriul suveran al Siriei. Noi catalogam acest atac drept o incalcare flagranta a dreptului international si un act de agresiune", a declarat reprezentantul Moscovei la ONU, Vladimir Safronkov, in... mai mult
Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 12:38
Romania condamna atacul chimic de marti si considera actiunea militara a SUA de joi noapte "o reactie ferma la atrocitatile comise", a transmis vineri Ministerul Afacerilor Externe.
"Romania reitereaza condamnarea ferma a atacului chimic intreprins asupra localitatii Khan Sheikhoun din provincia Idlib, din 4 aprilie 2017, soldat cu victime in randul populatiei civile, inclusiv copii.
Actiunea SUA din 7 aprilie 2017 constituie o reactie ferma la atrocitatile comise in urma atacului cu arme chimice. Romania este solidara cu aliatii si partenerii nostri", se arata intr-un comunicat al MAE remis vineri Ziare.com.
In document se mai mentioneaza ca Romania sprijina orice efort destinat incetarii conflictului din Siria.
"Romania sustine in continuare identificarea si implementarea unei solutii politice a crizei siriene, prin intermediul unui proces de tranzitie politica inclusiv, coordonat de Siria, pe baza rezolutiilor relevante ale Consiliului de Securitate, in special a Rezolutiei 2254 a Consiliului de Securitate al ONU si a Comunicatului de la Geneva (2012) ", se mai arata in comunicat.
MAE transmite ca Romania deja si-a exprimat aceasta pozitie in Conferinta de la Bruxelles privind sprijinirea viitorului Siriei si al regiunii, desfasurata la 5 aprilie 2017.
"Pana la momentul producerii atacului, de la inceputul conflictului sirian, nu au fost inregistrate cazuri de cetateni romani decedati sau raniti pe teritoriul Siriei ca urmare a actiunilor armate", se... mai mult
Vineri, 07 Aprilie 2017, ora 14:54
Se pare ca baza aeriana bombardata, joi noapte, de americani a fost evacuata inainte cu putin timp de atac.
Comandamentul armatei siriene a evacuat majoritatea avioanelor de lupta de la baza aeriana din Homs inainte ca aceasta sa fie vizata de atacul american cu rachete de croaziera, a relatat postul de televiziune libanez al-Mayadeen, intr-un buletin informativ, relateaza Reuters.
Si canalul de televiziune rusesc Russia Today informase anterior, citand mass-media din regiunea Orientului Mijlociu, ca armata siriana a reusit sa evacueze personal si echipamente de la baza aeriana de langa Homs inainte de atacul american cu rachete din noaptea de joi spre vineri.
Dupa atacul masiv cu rachete asupra bazei aeriene Shayrat au fost distruse cel putin 15 bombardiere, a indicat agentia de presa siriana Al Masdar News, citata de mass-media ruse. In afara de bombardiere, in atac au fost distruse un hangar si depozite de combustibil, ceea ce a condus la declansarea unor explozii si a unui puternic incendiu.
Loviturile americane in Siria provoaca "un prejudiciu considerabil" relatiilor dintre Moscova si Washington, a declarat vineri Kremlinul, care a calificat atacul drept o "agresiune impotriva unui stat suveran".
Vezi si reactia Turciei dupa atacul din Siria
In acelasi timp, Viktor Ozerov, seful Comisiei pentru Aparare din cadrul Camerei superioare a Parlamentului rus, a anuntat ca Rusia va cere convocarea de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, intrucat - in... mai mult
Vineri, 07 Aprilie 2017, ora 11:10
Statele Unite au atacat joi noaptea Siria, ca raspuns la atacul chimic de marti, pe care Donald Trump l-a catalogat drept o "rusine pentru umanitate".
Un oficial de la Casa Alba a anuntat ca au fost lansate "59 de rachete" de tip Tomahawk.
Washingtonul a vizat baza aeriana de la Shayrat, care este "asociata programului" armelor chimice al Damascului si este considerata ca are legatura cu atacul chimic de marti.
Iranul a condamnat atacul american asupra bazei siriene Shayrat, denuntand o "actiune unilaterala periculoasa, distructiva si care incalca principiile dreptului international", relateaza The Associated Press.
Arabia Saudita a laudta "decizia curajoasa" a presedintelui american Donald Trump de a lansa un atac cu rachete de croaziera asupra Siriei.
Ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, a declarat pentru BBC ca guvernul de la Londra a mentinut constant contactul cu SUA si a comunicat legat de raidurile aeriene din Siria. Acesta a mai spus ca bombardamentul de joi noapte a fost pregatit cu multa grija, pentru a se evita implicarea rusilor din Siria. In plus, a mai spus oficialul, a avut loc pentru a se preintampina alte atacuri chimice.
Fallon considera acest atac "o actiune limitata si potrivita".
Bilantul mortilor in urma atacului la baza aeriana siriana a ajuns la 6, informatia fiind facuta publica de fortele siriene, arata The Guardian. Fortele siriene au mai comunicat ca exista si "pierderi materiale majore".
Armata lui Assad a mai... mai mult
Vineri, 07 Aprilie 2017, ora 10:32