Reactia pietelor financiare la anuntul Erste ca banca se asteapta la pierderi nete de pana la 1,6 miliarde de euro din cauza majorarii provizioanelor in Ungaria si Romania a fost "dura" dar "de inteles", a declarat luni seara seful celui de-al treilea mare creditor din Europa emergenta, Andreas Treichl, intr-un interviu acordat CNBC.
Vineri, actiunile Erste Group Bank au scazut la bursa de la Viena cu peste 16% dupa anuntul bancii, iar la inchiderea sedintei de luni inregistrau un declin de 2,6%. Anul acesta titlurile au scazut cu peste 25%.
Dar Andreas Treichl a admis ca banca a fost fortata sa faca acest anunt ca rezultat al actiunilor Guvernului din Ungaria iar schimbarile politicii Bancii Nationale a Romaniei referitoare la creditele neperformante a fost "destul de dramatica".
Din cauza rezultatelor mai slabe la cele doua subsidiare, Erste se asteapta sa inregistreze anul acesta pierderi de 1,4-1,6 miliarde de euro (1,9-2,18 miliarde de dolari).
Europa Centrala si de Est, calcaiul lui Ahile
Analistii sustin ca anuntul Erste reaminteste riscurile cu care se confrunta creditorii care opereaza in Europa Centrala si de Est, o regiune care a generat marje de profit substantiale in anii de dupa caderea comunismului, dar acum se confrunta cu probleme economice.
Dificultatile din Europa de Est au determinat in ultimele doua saptamani Telekom Austria si EVN sa avertizeze asupra posibilei scaderi a profiturilor.
Erste Group, proprietarul BCR, a anuntat joi... mai mult
Marti, 08 Iulie 2014, ora 12:40
Premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul este pregatit pentru vizita delegatiei FMI de marti si considera ca Romania ar trebui sa aiba si anul viitor un acord cu FMI si CE.
"Tot ceea ce am discutat cu FMI ramane valabil, iar opinia mea este ca anul viitor, dupa ce expira actualul acord de tip preventiv, sa avem in continuare un acord cu FMI, CE, pentru ca este pana la urma in interesul nostru", a spus Ponta.
O echipa de experti ai FMI, condusa de seful misiunii Fondului in Romania, Erik de Vrijer, se va afla la Bucuresti in perioada 6-14 noiembrie pentru discutii cu autoritatile romane despre evolutiile economice recente, perspectivele economice, politica fiscala si monetara si reformele structurale.
Echipa FMI va fi insotita de experti de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Board-ul FMI a aprobat la finele lunii septembrie cea de-a sasea evaluare a acordului preventiv cu Romania, disponibilizand cea de-a saptea transa, in valoare de 430 milioane DST - drepturi speciale de tragere (513 milioane euro), din programul de finantare de 3,5 miliarde euro. Astfel, suma totala pusa la dispozitia Romaniei pana in prezent de la inceputul acordului cu FMI, din martie 2011, este de 3,2 miliarde euro.
Guvernul, pregatit pentru vizita FMI
Guvernul este "foarte pregatit" pentru vizita FMI, iar pietele financiare s-au aratat favorabile Romaniei prin randamentul redus al emisiunii de obligatiuni de 1,5 miliarde de euro, a aratat prim-ministrul Romaniei, Victor... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 14:39
Deprecierea monedei nationale in raport cu moneda euro este cauzata in mare parte de instabilitatea politica din plan intern, a declarat pentru NewsIn analistul-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, Claudiu Cazacu.
"Deprecierea leului tine in mare parte, nu in totalitate, de factori locali. Am vazut o depreciere a monedelor locale, dar ea este minora, reflecta un pas inapoi dupa euforia de dupa summit. Ceea ce vedem noi in pietele internationale nu ar putea justifica reactia destul de agesiva a leului. Ea este o oglindire a instabilitatii politice.
Mai bine de doua treimi din deprecierea leului este justificata de aceasta instablitate si nu de situatia internationala. Atunci cand nu se mai stie foarte clar in ce directie se va merge, strainii prefera sa isi diminueze expunerea", a declarat Claudiu Cazacu.
El a precizat ca este dificil de facut o prognoza cu privire la evolutia ulterioara a cursului, dar ca este posibil ca pe termen scurt sa mai existe presiuni negative.
"Personal, pe datele pe care le avem pana acum, as presupune ca pe termen scurt vor mai exista presiuni negative, dar la un moment dat, intr-un orizont de timp de doua sau trei saptamani, lucrurile se vor mai linisi. Se va transmite acest mesaj ca nu s-a schimbat mare lucru si ca regulile vor continua sa fie respectate, ca a fost un episod temporar.
Marele risc provine din alte zone si chiar daca noi incercam sa revenim la normalitate, vor persista in memorie anumite probleme si... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 15:44
Guvernele europene au cazut de acord asupra valorii totale a Mecanismului Permanent de Stabilitate, limitand suma alocata la 800 miliarde de euro, inclusiv cele 300 miliarde destinate ajutarii Greciei, Irlandei si Portugaliei.
Mecanismul va avea o valoare totala de 500 miliarde de euro, la care se adauga cele 300 miliarde destinate celor trei state cu probleme, dar nu si restul de 240 miliarde euro ramase in cuferele Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara (FESF), fondul temporar de salvare a statelor europene, scrie Bloomberg. Astfel, puterea de creditare a UE se ridica la peste 700 miliarde euro.
Initial, inainte de intrunirea ministrilor de Finante, se dorea stabilirea limitei superioare a Mecanismului la 700 miliarde de euro, la care sa se alature, in paralel, cele 240 miliarde euro din FESF si cele 300 miliarde dedicate Greciei, Portugaliei si Irlandei, ajungand astfel pana la 1,2 trilioane de euro.
Aceasta idee a fost refuzata de Germania din start, si se pare ca dorinta lor a fost, in cele din urma, respectata. Dintr-un alt unghi de vedere, insa, cea mai mare economie europeana este si cel mai mare obstacol in fata primirii unui ajutor consistent din partea altor state, precum SUA, China si Brazilia. Acestea au cerut, in nenumarate randuri, o mai mare implicare a statelor europene in crearea unui paravan de protectie impotriva crizei.
Chiar si suma de 1,2 trilioane de euro a fost considerata de unii analisti ca fiind prea mica, mai ales in... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 18:29