Reabilitarea termica a cladirilor poate reduce factura la incalzire chiar si cu 40%, se arata intr-un studiu realizat de Asociatia Energia Inteligenta.
"Izolarea corespunzatoare a locuintei determina reduceri ale costurilor anuale cu energia de pana la 40% si asigurarea unor conditii de igienico-sanitare optime desfasurarii vietii in interiorul acestei locuinte.
Alaturi de economia realizata, reducerea emisiilor de CO2 este considerabila, contribuindu-se astfel la protejarea mediului inconjurator si cel mai important este ca aceasta investitie in eficienta energetica stopeaza "aruncarea banilor pe fereastra", se recupereaza costurile in 4,31 ani si ulterior vor produce "venituri" pentru proprietarul casei", se arata in studiu.
In urma calculelor efectuate se constanta ca pierderile cele mai mari se inregistreaza prin placa peste subsolul neincalzit circa 38% din total.Aceasta se datoreaza suprafetei mari a acestei parti a constructiei, parte total neizolata, precum si a faptului ca subsolul este ingropat doar in partea nordica, partea vestica si estica fiind doar partial ingropata, iar partea sudica complet in contact cu aerul.
Inca 25% se pierd prin peretii exteriori, iar 21% prin ferestre.
"Putem concluziona: suprafetele vitrate sunt importante "consumatoare" de energie, pierderile prin aceste tipuri de elemente crescand mult cu suprafata; grinda neizolata de asemenea este un important "consumator" de energie, chiar daca suprafata acesteia este mica", se... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2020, ora 13:35
Administratia Fondului de Mediu (AFM) ar putea aloca fonduri pentru reabilitarea termica a cladirilor publice, dar numai daca spatiul bugetar al Fondului pentru Mediu o va permite, a declarat, joi, Attila Korodi, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, in cadrul editiei a XXII-a a Conferintelor Focus Energetic.
"Subventii europene pentru izolarea termica a cladirilor. La ora actuala se folosesc sume din Fondul Social si intra in atributiile Ministerului Dezvoltarii. Ne gandim ca, daca la nivelul Administratiei Fondului de Mediu vom reusi sa cream spatiu de buget suficient, am putea intra si pe domeniul izolarii termice a cladirilor publice pentru ca statul roman plateste foarte mult pe eficienta energetica in domeniul public, cand vorbim de activitati educationale, activitati in domeniul sanatatii. Incercam, daca va fi spatiu bugetar suficient, sa alocam bani din Fondul de Mediu pentru beneficiul acestei institutii", a precizat Korodi.
Conferintele Focus Energetic continua, joi, cu editia a XXII-a, eveniment in care este dezbatuta tema 'Finantarea investitiilor energetice in conditiile noilor viziuni nationale si europene'.
Pe lista invitatilor conferintei se afla, printre altii: Atilla Korodi - ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Niculae Havrilet - presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Energie (ANRE), Gabriel Dumitrascu - director general in cadrul Departamentului pentru Energie, Remus Borza - administrator judiciar... mai mult
Joi, 07 August 2014, ora 15:35
Executivul a decis miercuri continuarea programului de reabilitare termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite cu garantie guvernamentala, plafonul acestor garantii pentru anul 2013 fiind fixat la nivelul de 50 de milioane de lei(11,2 milioane de euro).
In acest sens, Guvernul a adoptat hotararea privind completarea art.2 din Hotararea Guvernului 736/2010 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului 69/2010 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit.
O alta hotarare adoptata in sedinta de miercuri stabileste masurile de interventie pentru repararea/reabilitarea anvelopei cladirilor care prezinta un nivel ridicat de degradare si care, in marea majoritate a cazurilor, sunt amplasate in zonele centrale, istorice, dens populate si de interes turistic ale localitatilor.
Potrivit Guvernului, "aceste masuri vor asigura un mediu inconjurator sanatos si vor creste calitatea arhitectural-ambientala a cladirilor. Practic, masurile se refera la asigurarea conditiilor de derulare a creditarilor cu o garantare guvernamentala si dobanda subventionata. Plafonul garantiilor care pot fi emise in anul 2013 se va situa la nivelul sumei de 50 milioane lei". mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 08:43
Reprezentantii bancilor pentru locuinte au propus autoritatilor modificarea legislatiei privind reabilitarea termica, astfel incat sa fie acceptate in program si creditele cu dobanzi fixe, oferite de aceste banci, a declarat, pentru NewsIn, presedintele RBL, Aurelia Cionga.
Propunerea se refera la OUG 69/2010 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala.
"Persoanele fizice care vor sa isi reabiliteze termic locuintele si au nevoie de finantare pot accesa in prezent un credit cu dobanda variabila. Bancile pentru locuinte ofera credite cu dobanda fixa, motiv pentru care suntem in discutie cu autoritatile pentru ca acest cadru legislativ sa fie largit, astfel incat sa permita si acestui produs sa fie parte din oferta de finantare. Am discutat deja cu autoritatile ce reglementari ar putea fi adaptate", a declarat presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), Aurelia Cionga.
Potrivit presedintelui Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), creditele pentru reabilitare termica sunt destinate persoanelor fizice care doresc sa-si anvelopeze locuintele. In acest caz, cetatenii suporta intergral costul reabilitarii, mai putin dobanda creditului, care este subventionata de catre stat.
In prezent doar doua banci comerciale ofera credite pentru reabilitare termica, respectiv BCR si CEC Bank.
Reabilitarea termica poate fi efectuata si de catre autoritatile locale (unde exista fonduri locale... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 15:45
Plafonul total al garantiilor care pot fi emise pentru lucrari de reabilitare structural-arhitecturala a cladirilor de locuit este stabilit pentru 2012 la nivelul sumei de 100 milioane lei, iar pentru lucrari privind reabilitarea termica la 200 milioane lei, a decis marti Executivul.
"Guvernul a decis continuarea, pentru 2012, a Programului privind reabilitarea termica a blocurilor si inceperea derularii Programului privind reabilitarea structural-ambientala a cladirilor de locuit", se precizeaza intr-un comunicat remis NewsIn.
Sumele au fost stabilite prin doua Hotarari de Guvern, aprobate in sedinta de marti.
In 2010, Guvernul Boc a aprobat o OUG privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala. Actul normativ stabileste conditiile de creditare pentru contractarea unui credit cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata de catre asociatiile de proprietari/persoane fizice, pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica a blocurilor de locuinte, lucrarile de reabilitare termica eligibile, criteriile de eligibilitate.
De asemenea, Legea 153/2011 privind masurile de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor da posibilitatea asociatiilor de proprietari/persoane fizice sa contracteze credit cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata, rambursabil in 5 ani, pentru executarea lucrarilor de reabilitare structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor de locuit.
Cand... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 08:16
Sansele pentru asigurarea finantarii programului de reabilitare termica a blocurilor din fonduri europene sunt mici, din bugetul MDRT trebuie alocata o cota mai mare pentru acest program, a declarat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Cristian Petrescu.
Petrescu a declarat, intr-o conferinta de presa, in ceea ce priveste programul de reabilitare termica a blocurilor va trebui crescuta cota alocata din bugetul MDRT.
Intrebat daca programul de anvelopare a cladirilor anuntat de fostul ministru Elena Udrea, ce urma sa fie finantat din fonduri ale Uniunii Europene, mai este valabil, el a raspuns ca sansele sunt mici.
"Discutiile la Comisia Europeana au fost de a muta fonduri de pe Fondul Social pe acest program. Sansele sunt foarte mici", a spus Petrescu.
El a aratat ca anuntul facut in luna decembrie a anului trecut de fostul ministru al Dezvoltarii s-a bazat pe un aviz informal pozitiv.
"A fost un aviz informal pozitiv. Lucrurile s-au schimbat pe parcurs", a spus Petrescu.
La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat ca autoritatile locale au cerut Uniunii Europene sa asigure finantarea unor proiecte prin redistribuirea de fonduri de pe alte programe.
El a spus ca reabilitarea energetica a blocurilor este foarte importanta intrucat acum se fac investitii in noi centrale termice, dar caldura "pleaca pe geam" si considera ca din urmatorul exercitiu bugetar ce incepe in 2014 va trebui gasita formula pentru... mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 16:27
Comisia Europeana a aprobat realocarea sumei de 360 milioane de euro de la alte programe operationale sectoriale pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit.
Aceasta suma este suficienta pentru reabilitarea a aproximativ 250.000 de apartamente la nivel national, a anuntat ministrul Elena Udrea.
Lucrarile ar putea sa inceapa in lunile mai-iunie 2012.
Comisia Europeana a fost de acord si cu construirea de locuinte sociale pentru tineri, in parteneriat public-privat
Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), declaratia a fost facuta vineri, la Slatina, unde ministrul Elena Udrea a semnat trei contracte de finantare pentru reabilitarea unor zone din municipiul Slatina, in valoare totala de aproape 24 de milioane de lei.
Proiectele vor fi finantate din fonduri UE nerambursabile
Proiectele vor fi finantate din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operational Regional si sunt parte componenta a Planului Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU) pentru municipiul Slatina.
Proiectul Reabilitare spatii verzi, alei de acces rutier si pietonal si mobilier urban adiacent strazilor Sergent Major Dorobantu Constantin, Basarabilor, Centura Basarabilor si Arcului urmareste realizarea infrastructurii a 15 strazi si alei de acces din cartierul Sergent Major Constantin Dorobantu si sistematizarea verticala a zonei aferente strazii, prin realizarea de trotuare si spatii de parcare, asigurarea accesului la... mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 19:05
Banca Comerciala Romana (BCR) a acordat primul credit pentru reabilitarea termica a unui bloc de locuinte, in baza conventiei semnate cu MDRT privind plata dobanzii subventionate la creditele bancare cu garantie guvernamentala pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit.Potrivit bancii, beneficiarul creditului este o asociatie de proprietari din Cluj-Napoca. Blocul de locuinte care va fi eficientizat termic are 9 etaje, 3 scari si 120 apartamente. Valoarea finantarii acordate de banca este de peste 500 de mii de lei."Am acordat creditul in doar doua saptamani de zile de la ultimele modificari legislative care reglementeaza subventionarea dobanzii aferente creditelor bancare cu garantie guvernamentala pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit.
Acest lucru a presupus supervizarea semnarii contractelor de fidejusiune intre partile semnatare si anume asociatia de proprietari, proprietarul apartamentului si reprezentantul Ministerului de Finante in plan local.
Totodata, am asigurat depunerea acestor contracte la BCPI in vederea notarii in Cartea Funciara a fiecarui apartament", a declarat Melania Mirea, sef Departament Microintreprinderi in cadrul BCR.In scopul reducerii consumului de energie al cladirilor de locuit, creditele pot fi accesate pentru reabilitarea termica a anvelopei cladirii si a instalatiilor aferente. Sumele pot fi utilizate si pentru repararea sau achizitionarea cu montaj a unei centrale termice de bloc sau pentru o locuinta individuala.... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 14:29
Banca Comerciala Romana (BCR) a semnat cu compania DEKO Professional, membra a grupului Policolor-Orgachim, o conventie de colaborare privind reabilitarea termica a cladirilor, prin care banca asigura credite cu dobanda subventionata integral de stat, potrivit unui comunicat emis marti si preluat de NewsIn.Astfel, BCR asigura credite cu dobanda subventionata integral de catre stat proprietarilor de locuinte sau asociatiilor de proprietari care doresc sa isi reabiliteze termic imobilele, iar societatea Deko Professional contribuie la avansul necesar anveloparii termice.
Totodata, BCR a semnat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) o conventie privind plata dobanzii aferente creditelor bancare cu garantie guvernamentala pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit.
Perioada de acordare a creditului este de maximum 5 ani, iar dobanda este integral subventionata de catre MDRT.
Potrivit bancii, BCR nu percepe niciun alt comision in afara comisionului de gestiune solicitat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si ofera, gratuit, consiliere pentru intocmirea dosarului de finantare.
"In cadrul programului destinat asociatiilor de proprietari, BCR propune un pachet complet de produse si servicii bancare, care contine gratuitatea tuturor operatiunilor intrabancare, abonament la serviciul de efectuare plati prin canale alternative fara comision lunar si carduri de debit fara comision anual, precum si dobanzi... mai mult
Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 15:00