Reabilitarea termica a cladirilor poate reduce factura la incalzire chiar si cu 40%, se arata intr-un studiu realizat de Asociatia Energia Inteligenta.
"Izolarea corespunzatoare a locuintei determina reduceri ale costurilor anuale cu energia de pana la 40% si asigurarea unor conditii de igienico-sanitare optime desfasurarii vietii in interiorul acestei locuinte.
Alaturi de economia realizata, reducerea emisiilor de CO2 este considerabila, contribuindu-se astfel la protejarea mediului inconjurator si cel mai important este ca aceasta investitie in eficienta energetica stopeaza "aruncarea banilor pe fereastra", se recupereaza costurile in 4,31 ani si ulterior vor produce "venituri" pentru proprietarul casei", se arata in studiu.
In urma calculelor efectuate se constanta ca pierderile cele mai mari se inregistreaza prin placa peste subsolul neincalzit circa 38% din total.Aceasta se datoreaza suprafetei mari a acestei parti a constructiei, parte total neizolata, precum si a faptului ca subsolul este ingropat doar in partea nordica, partea vestica si estica fiind doar partial ingropata, iar partea sudica complet in contact cu aerul.
Inca 25% se pierd prin peretii exteriori, iar 21% prin ferestre.
"Putem concluziona: suprafetele vitrate sunt importante "consumatoare" de energie, pierderile prin aceste tipuri de elemente crescand mult cu suprafata; grinda neizolata de asemenea este un important "consumator" de energie, chiar daca suprafata acesteia este mica", se... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2020, ora 13:35
Peste 50.000 de locuri de munca ar putea fi create, in urmatorii cinci ani, in domeniul reabilitarii termice a cladirilor, in conditiile in care Uniunea Europeana cere ca, pana in 2020, toate cladirile publice din Europa sa fie optimizate pentru reducerea consumului energetic.
Astfel, pana in 2020, toate cladirile publice din Uniunea Europeana ar trebui sa aiba certificate N-ZEB - Near Zero Energy Buildings.
In prezent, in Romania nu exista o astfel de cladire, iar in conditiile cerintelor UE, este necesara calificarea fortei de munca in constructii, se arata intr-un comunicat de presa.
Proiectul "BUILD UP Skills QualiShell", care vizeaza calificarea fortei de munca in constructii, va fi demarat in 30 de state membre, iar Romania este prima tara care il va implementa.
"Suntem incantati ca am gasit aici deschiderea necesara. Cu siguranta ca foarte multi muncitori vor aplica, iar in urma programului vor dobandi abilitatile necesare pentru ca reabilitarea sa se faca la cel mai ...citeste mai departe despre "Peste 50.000 de locuri de munca ar putea fi create in urmatorii cinci ani - vezi in ce domeniu" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Iunie 2015, ora 10:10
Administratia Fondului de Mediu (AFM) ar putea aloca fonduri pentru reabilitarea termica a cladirilor publice, dar numai daca spatiul bugetar al Fondului pentru Mediu o va permite, a declarat, joi, Attila Korodi, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, in cadrul editiei a XXII-a a Conferintelor Focus Energetic.
"Subventii europene pentru izolarea termica a cladirilor. La ora actuala se folosesc sume din Fondul Social si intra in atributiile Ministerului Dezvoltarii. Ne gandim ca, daca la nivelul Administratiei Fondului de Mediu vom reusi sa cream spatiu de buget suficient, am putea intra si pe domeniul izolarii termice a cladirilor publice pentru ca statul roman plateste foarte mult pe eficienta energetica in domeniul public, cand vorbim de activitati educationale, activitati in domeniul sanatatii. Incercam, daca va fi spatiu bugetar suficient, sa alocam bani din Fondul de Mediu pentru beneficiul acestei institutii", a precizat Korodi.
Conferintele Focus Energetic continua, joi, cu editia a XXII-a, eveniment in care este dezbatuta tema 'Finantarea investitiilor energetice in conditiile noilor viziuni nationale si europene'.
Pe lista invitatilor conferintei se afla, printre altii: Atilla Korodi - ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Niculae Havrilet - presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Energie (ANRE), Gabriel Dumitrascu - director general in cadrul Departamentului pentru Energie, Remus Borza - administrator judiciar... mai mult
Joi, 07 August 2014, ora 15:35
Executivul a decis miercuri continuarea programului de reabilitare termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite cu garantie guvernamentala, plafonul acestor garantii pentru anul 2013 fiind fixat la nivelul de 50 de milioane de lei(11,2 milioane de euro).
In acest sens, Guvernul a adoptat hotararea privind completarea art.2 din Hotararea Guvernului 736/2010 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului 69/2010 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit.
O alta hotarare adoptata in sedinta de miercuri stabileste masurile de interventie pentru repararea/reabilitarea anvelopei cladirilor care prezinta un nivel ridicat de degradare si care, in marea majoritate a cazurilor, sunt amplasate in zonele centrale, istorice, dens populate si de interes turistic ale localitatilor.
Potrivit Guvernului, "aceste masuri vor asigura un mediu inconjurator sanatos si vor creste calitatea arhitectural-ambientala a cladirilor. Practic, masurile se refera la asigurarea conditiilor de derulare a creditarilor cu o garantare guvernamentala si dobanda subventionata. Plafonul garantiilor care pot fi emise in anul 2013 se va situa la nivelul sumei de 50 milioane lei". mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 08:43
Reabilitarea termica este o afacere profitabila, in conditiile in care Uniunea Europeana ar putea aloca, din toamna, fonduri pentru acest proiect.
In plus, exista propuneri ca reabilitarea termica sa fie facuta si la case, ceea ce ar face ca miza pentru companiile de reabilitare sa creasca si mai mult.
Consultantul imobiliar Dr. Ion Radu Zilisteanu vorbeste, intr-un interviu acordat Business24, despre cat sunt de eficiente metodele utilizate de companiile de reabilitare si cum pot obtine finantare clientii care nu se incadreaza la ajutorul de la stat.
Este reabilitarea termica o afacere profitabila in Romania?
In conditiile in care Uniunea Europeana a anuntat ca, din toamna, o sa fie alocate fonduri europene pentru reabilitarea termica, se pare ca este o adevarata afacere sa ai o companie de reabilitare termica. In Romania sunt 8,8 milioane de unitati locative, este o piata imensa.
Se vorbeste de extinderea proiectului de reabilitare termica si la case. Este aceasta o masura viabila?
Principial vorbind, fara sa facem referire la metoda prin care se face, reabilitarea termica ar fi foarte utila si la case. Daca sporesti randamentul energetic, asta inseamna un consum energetic mai mic pentru toata lumea si pentru stat si pentru cei care au locuintele reabilitate, pentru ca au o factura mai mica la energie.
Cat de eficienta este metoda prin care companiile fac reabilitarea termica in Romania?
Firmele angajate sa faca reabilitarea termica nu sunt... mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 08:18
Reprezentantii bancilor pentru locuinte au propus autoritatilor modificarea legislatiei privind reabilitarea termica, astfel incat sa fie acceptate in program si creditele cu dobanzi fixe, oferite de aceste banci, a declarat, pentru NewsIn, presedintele RBL, Aurelia Cionga.
Propunerea se refera la OUG 69/2010 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala.
"Persoanele fizice care vor sa isi reabiliteze termic locuintele si au nevoie de finantare pot accesa in prezent un credit cu dobanda variabila. Bancile pentru locuinte ofera credite cu dobanda fixa, motiv pentru care suntem in discutie cu autoritatile pentru ca acest cadru legislativ sa fie largit, astfel incat sa permita si acestui produs sa fie parte din oferta de finantare. Am discutat deja cu autoritatile ce reglementari ar putea fi adaptate", a declarat presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), Aurelia Cionga.
Potrivit presedintelui Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), creditele pentru reabilitare termica sunt destinate persoanelor fizice care doresc sa-si anvelopeze locuintele. In acest caz, cetatenii suporta intergral costul reabilitarii, mai putin dobanda creditului, care este subventionata de catre stat.
In prezent doar doua banci comerciale ofera credite pentru reabilitare termica, respectiv BCR si CEC Bank.
Reabilitarea termica poate fi efectuata si de catre autoritatile locale (unde exista fonduri locale... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 15:45
Procesul de reabilitare termica a blocurilor din Capitala este caracterizat de lipsa unui control, astfel ca ceea ce rezulta este o "betie cromatica psihedelica" si lucrari de calitate indoielnica, spun arhitectii din Bucuresti.
"Cresterea confortului in locuinte si diminuarea pierderilor de caldura sunt obiective realiste si urgente in conditiile imbatranirii fondului construit si a cresterii alarmante a costurilor de intretinere. De aici pana la alterarea aspectului original al fatadelor si la betia cromatica s-a mers prea departe cu arbitrarul deciziilor. S-a ajuns la o cromatica absolut psihedelica in ceea ce priveste blocurile de locuinte. Avem acum cladiri peste care s-a aplicat o zugraveala violet, verde de China, albastru ultramarin sau galben pai. Mai mult, sunt cazuri in care primariile au impus formule unice care contin combinatii de tipul portocaliu cu albastru, impuse prin caietul de sarcini", a declarat intr-un comunicat Mircea Ochinciuc, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania - filiala Bucuresti.
Arhitectii adauga ca, pe langa conditiile impuse de primarii, exista cazuri in care administratorul Asociatiei de Proprietari decide culorile blocurilor "si de multe ori gusturile acestora sunt indoielnice", ceea ce denota o lipsa de control si coordonare in procesul de reabilitare termica.
Folosirea polistirenului in procesul de reabilitare termica, respinsa de arhitecti
Reprezentantii OAR critica si folosirea polistirenului in reabilitarea... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 18:20
Plafonul total al garantiilor care pot fi emise pentru lucrari de reabilitare structural-arhitecturala a cladirilor de locuit este stabilit pentru 2012 la nivelul sumei de 100 milioane lei, iar pentru lucrari privind reabilitarea termica la 200 milioane lei, a decis marti Executivul.
"Guvernul a decis continuarea, pentru 2012, a Programului privind reabilitarea termica a blocurilor si inceperea derularii Programului privind reabilitarea structural-ambientala a cladirilor de locuit", se precizeaza intr-un comunicat remis NewsIn.
Sumele au fost stabilite prin doua Hotarari de Guvern, aprobate in sedinta de marti.
In 2010, Guvernul Boc a aprobat o OUG privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala. Actul normativ stabileste conditiile de creditare pentru contractarea unui credit cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata de catre asociatiile de proprietari/persoane fizice, pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica a blocurilor de locuinte, lucrarile de reabilitare termica eligibile, criteriile de eligibilitate.
De asemenea, Legea 153/2011 privind masurile de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor da posibilitatea asociatiilor de proprietari/persoane fizice sa contracteze credit cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata, rambursabil in 5 ani, pentru executarea lucrarilor de reabilitare structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor de locuit.
Cand... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 08:16
Sansele pentru asigurarea finantarii programului de reabilitare termica a blocurilor din fonduri europene sunt mici, din bugetul MDRT trebuie alocata o cota mai mare pentru acest program, a declarat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Cristian Petrescu.
Petrescu a declarat, intr-o conferinta de presa, in ceea ce priveste programul de reabilitare termica a blocurilor va trebui crescuta cota alocata din bugetul MDRT.
Intrebat daca programul de anvelopare a cladirilor anuntat de fostul ministru Elena Udrea, ce urma sa fie finantat din fonduri ale Uniunii Europene, mai este valabil, el a raspuns ca sansele sunt mici.
"Discutiile la Comisia Europeana au fost de a muta fonduri de pe Fondul Social pe acest program. Sansele sunt foarte mici", a spus Petrescu.
El a aratat ca anuntul facut in luna decembrie a anului trecut de fostul ministru al Dezvoltarii s-a bazat pe un aviz informal pozitiv.
"A fost un aviz informal pozitiv. Lucrurile s-au schimbat pe parcurs", a spus Petrescu.
La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat ca autoritatile locale au cerut Uniunii Europene sa asigure finantarea unor proiecte prin redistribuirea de fonduri de pe alte programe.
El a spus ca reabilitarea energetica a blocurilor este foarte importanta intrucat acum se fac investitii in noi centrale termice, dar caldura "pleaca pe geam" si considera ca din urmatorul exercitiu bugetar ce incepe in 2014 va trebui gasita formula pentru... mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 16:27