Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat marți, 1 noiembrie, ”cea mai mare investiție” din mandatul său pentru reabilitarea rețelei de termoficare.
Edilul a precizat că a semnat cele cinci contracte pentru reabilitarea a 210 kilometri de reţea de termoficare, cu finanţare europeană prin POIM.
”Am semnat astăzi, 1 noiembrie, împreună cu reprezentanţii companiilor câştigătoare ale licitaţiei, cele 5 contracte pentru reabilitarea a 210 km reţea de termoficare, cu finanţare europeană (POIM). Este cea mai mare investiţie în termoficare din acest mandat, cu o valoare de 260 de milioane de euro, din care 200 de milioane euro fonduri nerambursabile”, a precizat Nicuşor Dan, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.
El a precizat că proiectarea a început și că lucrările vor începe în primăvară. ”Este un contract pe o perioadă de patru ani, ceea ce înseamnă cam 50 de kilometri în fiecare an”, a mai spus primarul Capitalei.
Compania câştigătoare pentru Lotul 1 este Asocierea SC ELSACO ELECTRONIC SRL (Lider) - SC SICOR SRL (asociat) - SC ENERGOMONTAJ SA, pentru Lotul 2 este Asocierea SC ELSACO ELECTRONIC SRL (Lider) - SC SICOR SRL (asociat) - SC ENERGOMONTAJ SA, pentru Lotul 3 este Asocierea CONSTRUCTII ERBASU SA (Lider) - CONSIX CONSTRUCTII SRL, pentru Lotul 4 - Asocierea CONSTRUCTII ERBASU SA (Lider) - CONSIX CONSTRUCTII SRL şi pentru Lotul 5 - Asocierea SC ENERGOMONTAJ SA (Lider) - SC ELSACO ELECTRONIC... mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2022, ora 12:45
Primaria Capitalei si Ministerul Fondurilor Europene au incheiat, marti, un contract de finantare din fonduri europene pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Bucuresti, in cadrul acestui proiect urmand sa fie imbunatatita aceasta retea pe 210 kilometri din cei 954. In urma acestui proiect, vor fi reduse pierderile.
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat, marti, ca acest contract isi propune reabilitarea a 23% din reteaua de termoficare a Capitalei.
"Semnam astazi contractul de finantare pentru reabilitarea retelei de termoficare. Este vorba despre un contract pentru 210 kilometri din cei 954 kilometri. Semnam astazi, Primaria Capitalei cu Ministerul Fondurilor Europene, contractul de finantare pentru 210 kilometri, retea principala din reteaua de termoficare din 954 km pe care reteaua ii are, adica 23%", a afirmat Nicusor Dan.
El a spus ca in ultimii patru ani numarul de avarii la reteaua de termoficare a crescut de 420 la 1.300.
"Este evidenta problema la care aceasta finantare raspunde. Din 2016 pana in 2020 numarul de avarii, in reteaua de termoficare, a crescut de la 420 la 1.300. Pierderea pe eficienta pe energie termica a crescut cu 5%, de asemenea, a crescut considerabil cantitatea de apa care trebuie introdusa in retea", a explicat primarul Capitalei.
El a prezentat si cele trei mai imbunatatiri pe care le va aduce acest proiect.
"Prin aceasta finantare si prin lucrarile pe care le vom demara de indata ce vremea ne va permite... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 15:13
Peste 1,2 milioane de bucuresteni ar putea ramane fara apa calda la toamna, iar la iarna fara caldura, in conditiile in care Termoenergetica, mostenitoarea RADET, ar putea intra in perioada urmatoare in insolventa, odata cu blocarea conturilor municipalitatii.
"Termoficarea Bucurestiului se afla in moarte clinica si, din pacate, autoritatile intarzie sa vina cu solutiile pentru ca Termoenergetica si ELCEN sa nu ajunga in blocaj", afirma analistii de la compania de consultanta Frames.
Pe canalele de social media, mii de bucuresteni au protestat, in ultimele zile, fata de faptul ca nu primesc apa calda, desi sunt cu facturile la zi. Cum de au ajuns sute de mii de locuitori sa se spele la lighean, ca pe vremea lui Ceausescu?
Principala problema o constituie starea retelei de termoficare. O retea de aproape 4.000 de kilometri de conducte, a doua ca marime din lume dupa cea din Moscova, in care peste 80% din conducte dateaza din anii '60-'70 si necesita reparatii majore.
In prezent, din cauza gradului major de degradare a retelei de termoficare, ce poate fi comparata cuo galeata cu fundul spart,presiunea din conducte a scazut progresiv de la valori de 8 - 9 bari la 3,5 - 4 bari si chiar sub acest nivel.
Asa s-a ajuns ca ELCEN sa fie nevoita sa pompeze in retea pana la 2.000 de tone de apa de adaos/ora, in conditiile in care, in 2016, cantitatea nu depasea 1.200 de tone.
"Cresterea volumului de apa deadaos atrage o degradare si mai mare a retelei de... mai mult
Joi, 13 August 2020, ora 11:08
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, ii cere primarului Capitalei sa prezinte un plan de reabilitare a retelei de termoficare, in conditiile in care, in ultima perioada, tot mai multi bucuresteni au ramas fara apa calda si caldura.
Patru zone din Capitala nu au apa calda si caldura. Falimentara RADET mai anunta o avarie majora, iar vineri face comandament
Trei spitale din Bucuresti nu au apa calda si caldura. Ministerul Sanatatii si RADET, declaratii contradictorii
Noi avarii RADET: Trei spitale din Bucuresti raman fara apa calda si caldura
RADET anunta ca locuitorii din doua sectoare ale Capitalei raman fara apa calda si caldura pana luni
PMB: 250 de blocuri nu au apa calda si caldura. Punctele de la capatul retelei se incarca mai greu
Doua spitale din Bucuresti lasate fara caldura, pentru a doua oara in 2 saptamani. Cum justifica RADET si ce-i cere Ministerul Sanatatii Gabrielei Firea
Popescu a facut precizari si in scandalul iscat, duminica, intre premierul Ludovic Orban si primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunand ca premierul doar a aratat problemele cu care fosta RADET s-a confruntat.
Premierul Ludovic Orban a criticat-o duminica pe primarul Capitalei Gabriela Firea, afirmand ca cine seamana vant culege furtuna si ca rezultatele mandatului acesteia sunt aproape 0.
In replica, Gabriela Firea a declarat, la Antena 3, ca premierul Ludovic Orban a declansat Jihadul impotriva sa, ca spune in diverse intalniri ca nu poate fi schimbata decat... mai mult
Duminica, 08 Decembrie 2019, ora 17:09
Primaria Capitalei si-a propus sa investeasca in acest an in alimentarea cu energie termica 63 de milioane de euro si sa reabiliteze doar 31,2 kilometri, in conditiile in care mai mult de 75% din reteaua de aproape 4.000 kilometri de conducte are o vechime de peste 40 de ani, se arata intr-o analiza Frames realizata pe baza proiectului de buget al Municipalitatii, remis, luni, AGERPRES.
Potrivit analizei, 2019 se anunta inca un an de sacrificiu pentru RADET, "regie aflata in moarte clinica" si care nici in acest an nu va beneficia de statutul de "prioritate zero'' in bugetul Municipalitatii.
"Dupa o iarna cu avarii in lant, cu zeci de mii de bucuresteni ramasi fara apa calda si caldura, Primaria Capitalei isi propune sa investeasca in acest an in reabilitatea a numai 31,2 kilometri de retea, in conditiile in care mai mult de 75% din reteaua de aproape 4.000 kilometri de conducte are o vechime de peste 40 de ani si risca sa crape oricand. Datele din proiectul de buget al Muncipalitatii pe 2019 indica suma de 63 de milioane de euro (303,5 milioane lei) la capitolul cheltuieli cu energia termica (RADET), din care 20,4 milioane euro pentru continuarea investitiilor din anii anteriori si 43,4 milioane de euro pentru alte investitii", se arata in analiza mentionata.
Relevant este faptul ca proiectul nu aloca niciun leu pentru investitii noi in 2019, toate acestea fiind mutate in orizontul 2020-2025. In plus, bugetul nu prevede niciun ban din surse externe (credite,... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2019, ora 16:17
Mii de bucuresteni risca sa ramana, in orice moment, in frig in propriile locuinte, din cauza ca sistemul de termoficare al Capitalei - inovator la momentul in care a fost construit - s-a degradat intr-atat incat crapa acum pe toate partile. De vina sunt autoritatile, care in ultimele trei decenii, fie n-au fost in stare, fie nu le-a pasat sa-l modernizeze sau macar sa il intretina.
Ziare.com va prezinta pe larg, incepand de astazi, situatia dezastruoasa in care a fost adus, in ultimii ani, cel mai mare sistem de termoficare din tara. Va vom relata si despre eforturile si riscurile pe care si le asuma oamenii care mentin termoficarea in functiune, dar si despre motivele pentru care nici astazi, desi am ajuns intr-un moment critic, nu se incepe reabilitarea sistemului mamut.
La inceputul anilor 1940, bucurestenii inca se mai incalzeau la sobe cu lemne si carbuni. Peste aproximativ un deceniu si jumatate - pe fondul industrializarii din perioada interbelica - au aparut si cateva zeci de centrale de cvartal (inca in functiune astazi) care se alimenteaza cu gaz si deservesc, fiecare, cateva cladiri.
Nevoia unui sistem de termoficare urias - cum e cel de astazi din Bucuresti - s-a simtit, insa, abia la inceputul anilor 1960, odata cu aparitia marilor platforme industriale ale orasului.
Incepand cu acea perioada, incalzirea devenise necesara atat pentru industrie, cat si pentru sutele de blocuri noi pe care statul le construia anual pentru a caza miile de muncitorii... mai mult
Luni, 18 Februarie 2019, ora 07:57
Sistemul de termoficare din Bucuresti are nevoie urgenta de investitii, in conditiile in care mai mult de trei sferturi din conductele RADET au o vechime de peste 40 de ani si risca "sa crape" in aceasta iarna, se arata intr-o analiza de specialitate.
"CET-urile din Bucuresti sunt precum niste bombe cu ceas. Cazanele nr. 1 si 2 din CTE Grozavesti vor epuiza numarul de ore de functionare alocat in anul 2020, la fel ca si CAF-urile nr. 1 si 2 din CTE Bucuresti Sud. Practic, acestea nu vor mai putea functiona, in conditii de siguranta, dupa expirarea numarului de ore de functionare alocat', arata specialistii citati de AGERPRES.
Potrivit analizei, fara investitii sustinute in urmatorii 4-5 ani, CET-urile vor mai putea produce maxim 370 Gcal/h in 2023 (Ciclul Combinat de la CTE Bucuresti Vest si cele doua CAF-uri de cate 100 Gcal/h), mult sub necesarul de energie termica al Capitalei, acoperit din sursele ELCEN, de circa 1800 Gcal/h.
"Practic, serviciul de furnizare in regim centralizat a energiei termice va mai putea asigura apa calda si caldura doar pentru o mica parte din cele peste 560.000 de apartamente din Bucuresti si 4.900 de institutii racordate la retea', arata analiza realizata de compania de consultanta Frames..
In prezent, ELCEN produce agentul termic in centralele electrice de termoficare (CET) din Bucuresti (Vest, Sud, Progresu si Grozavesti), iar apa calda si caldura sunt distribuite de RADET printr-o retea principala de 954 kilometri de conducte... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 14:32
RADET a primit 100 de milioane de euro, in 2014, pentru reabilitarea retelelor, insa nu a cheltuit niciun ban, a declarat, joi, Razvan Nicolescu, expert in cadrul Deloitte si fost ministru al Energiei in acel an, in cadrul conferintei "Energia in priza", organizata de ziarul Bursa.
"In sectorul de incalzire, nu este foarte clar cum se vor incalzi Romanii in urmatorii 10-15-20 de ani. A aparut acum ideea cu gazul, e interesant, merita discutat daca Romania are suficiente resurse de gaze macar pentru perioada de tranzitie si ce se va intampla dupa, o sa depindem de importuri, de unde vor veni aceste importuri si, sigur, daca va fi gaz. Daca ma uit prin presa, constat ca Ungaria a cumparat tot gazul din Europa, si de la noi, si de la croati, si de la rusi. Desigur, este o gluma, dar lucrul serios este ca trebuie sa avem o discutie pentru a gasi o solutie pentru incalzire", a spus Nicolescu.
El a aratat ca, acolo unde sunt retele de termoficare, ele ar trebui pastrate.
"L-as fi intrebat pe domnul profesor Piperea (administrator judiciar al RADET, prezent anterior la conferinta - n.r.) ce se intampla cu suta de milioane de euro pe care, cu mari, mari eforturi, am alocat-o in 2014, cand eram ministru, pentru reabilitarea retelelor de transport si distributie energie termica. Pentru ca, din cate am auzit, nu s-a cheltuit pana in momentul de fata niciun ban, desi banii sunt acolo de patru ani si ar trebui sa stiu daca sa am regrete si nu am lasat banii sa se duca in alta... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2018, ora 14:49