Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a amendat Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance cu 500.000 lei si Euroins Romania Asigurare Reasigrare cu 450.000 lei, din cauza platii cu intarziere a despagubirilor aferente dosarelor de dauna RCA.
"In cadrul sedintei Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) din data de 13 ianuarie 2021, Sectorul Asigurari - Reasigurari (SAR) a prezentat rezultatele activitatii de control permanent realizate la Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance si la societatea Euroins Romania Asigurare Reasigurare.
In urma actiunilor de control principala deficienta identificata, in cazul ambelor societati, a fost plata cu intarziere a despagubirilor aferente dosarelor de dauna RCA", a informat ASF.
In cazul City Insurance s-a mai constatat ca societatea nu a formulat in scris oferte de depagubire justificata in termenul prevazut de lege si nu a intocmit procese suplimentare de constatare in termenul prevazut de legislatia in vigoare.
In ceea ce priveste societatea Euroins s-a constatat, de asemenea, ca nu a formulat in scris notificari cu privire la motivele pentru care nu a aprobat in totalitate/partial pretentiile de despagubire in termenul prevazut de lege si nu a comunicat valoarea maxima de despagubire in termenul prevazut de legislatia in vigoare.
"Ca urmare a aspectelor constatate, Consiliul ASF a decis urmatoarele: Sanctionarea Societatii de Asigurare - Reasigurare City... mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 16:59
Autoritatea pentru Supraveghere Financiara a lansat pentru consultare publica un proiect de completare a legislatiei privind asigurarile auto din Romania.
Cea mai importanta modificare se refera la propunerea cresterii penalizarilor in cazul soferilor care provoaca accidente soldate cu vatamari corporale sau decese. Acestia vor plati cu pana la 40% mai mult pentru RCA in anul urmator.
In prezent, articolul 32 din Norma ASF 20/2017 prevede ca, in cazul existentei unor daune platite, soferii sunt penalizati cu doua clase de malus (20%) si cresterea aferenta a primei de asigurare pentru fiecare incident pentru care s-a platit o despagubire.
La acest articol, proiectul supus consultarii publice diferentiaza penalizarea dupa tipul incidentului, ajungand pana la 4 clase malus (40%):
- doua clase pentru fiecare eveniment din care au rezultat numai prejudicii materiale;
- patru clase pentru fiecare eveniment soldat cu vatamarea sanatatii si a integritatii corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane.
Cititi si:
Piata de asigurari online creste puternic in 2020, dar trendul va continua ...citeste mai departe despre "Soferii care provoaca accidente soldate cu decese sau vatamari corporale ar urma sa plateasca cu 40% mai mult pentru RCA" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2020, ora 10:53
Polita RCA in format electronic poate aduce sanctiuni soferilor care nu o prezinta si in format fizic. Cel putin asa sustine marti, 25 august 2020, Politia Romana pe pagina de Facebook.
"- Sunt C-tin D. de la Brigada Autostrazi...va rog sa imi prezentati actele dumneavoastra, ale autoturismului si polita de asigurare.
- Buna ziua! Polita de asigurare nu o am, dar vi-o prezint online.
- Gresit! Conform legii sunteti obligat sa aveti asupra dumneavoastra polita de asigurare. A nu se confunda cu contractul RCA, singurul care se poate emite prin mijloace electronice", se arata in postarea politiei pe pagina de Facebook.
Oamenii legii mai precizeaza ca polita de asigurare este cat o coala A4, iar impaturita are loc langa celelalte acte ale autoturismului.
Proiect in dezbatere publica
Autoritatea de Supraveghere Financiara a supus consultarii publice, incepand de miercuri, 12 august, un proiect de modificare si completare a prevederilor din cadrul Normei nr. 20/2017 referitoare la dovada incheierii asigurarii RCA in cazul controalelor efectuate de catre autoritatile abilitate.
"Conducatorii auto vor putea prezenta agentilor de politie, la un eventual control, si varianta electronica a politei RCA. Prin urmare, nu va mai fi necesar ca soferii sa aiba asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto doar in format original, pe suport de hartie.
De asemenea, valabilitatea politei RCA va putea fi verificata si prin interogarea bazei de date AIDA,... mai mult
Marti, 25 August 2020, ora 11:51
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat, joi, ca Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a fost desemnat administrator temporar la firma de asigurare Euroins.
Miercuri, ASF a decis sanctionarea Euroins cu amenda in cuantum de 500.000 de lei. In urma controlului efectuat, ASF a constatat o serie de incalcari ale legii in ceea ce priveste procedurile de solutionare a dosarelor de dauna RCA.
Joi, ASF a anuntat ca FGA a fost numit administrator temporar la Euroins.
"Conform prevederilor legale, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a fost desemnat administrator temporar la societatea Euroins, pentru o perioada limitata de timp, pana la numirea noului Consiliu de Administratie, aflat in proces de autorizare. Rolul FGA va fi acela de a superviza procedurile si operatiunile curente desfasurate de societate, in acest interval", se arata in comunicat.
ASF mentioneaza ca numirea unui administrator temporar nu reprezinta instituirea procedurii de administrare speciala. Administrarea speciala este o masura care se aplica de regula in cazul deteriorarii situatiei financiare a unei societati, iar autoritatea respinge orice speculatie care se poate face in aceasta privinta in cazul Euroins.
"ASF subliniaza faptul ca Euroins indeplineste indicatorii de prudentialitate, atat in ceea ce priveste cerintele minime de capital (MCR - Minimum Capital Requirement), cat si in ceea ce priveste cerintele de capital de solvabilitate (SCR - Solvency Capital... mai mult
Joi, 13 Februarie 2020, ora 18:37
Decizia Guvernului de a modifica Legea RCA ar putea conduce la falimentul industriei de transport rutier, sustine Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), intr-un comunicat remis marti AGERPRES.
"Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) isi exprima dezamagirea cu privire la decizia Guvernului de a trimite in Parlament proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), nefiind o atitudine pro business prin care administratia sa fie un partener al mediului de afaceri. In plus, amplificata cu masurile protectioniste din vestul Europei impuse prin Pachetul Mobilitate ar putea conduce la falimentul industriei de transport rutier", afirma UNTRR.
Potrivit sursei citate, o eventuala dublare a tarifelor la asigurarile RCA, care, in perioada de criza 2015 - 2016, erau de cinci ori mai mari decat in prezent, ar duce la anularea oricarei marje de profit pentru companiile de transport rutier din Romania, care si asa sunt afectate de modificarile legislative neoprotectioniste de la nivel european, de criza soferilor profesionisti sau de dezvoltarea precara a infrastructurii rutiere.
"Daca se vor adopta cele mai importante modificari propuse prin proiectul de lege pentru modificarea legii RCA, respectiv abrogarea prevederilor ce limiteaza cheltuielile administrative si de vanzare ale politei de asigurare ce pot fi incluse de asiguratori in... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2019, ora 14:20
Decontarea directa pentru asigurarea RCA ar putea avea caracter obligatoriu in viitorul apropiat, scopul unei astfel de decizii fiind acela de a creste increderea consumatorilor pe aceasta piata, potrivit presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara, Leonardo Badea.
"Tot pentru cresterea increderii consumatorilor ne gandim sa dam caracter obligatoriu decontarii directe pentru asigurarea RCA. Consiliul ASF nu a luat inca o decizie, dar cantarim cu multa grija si dam multa atentie avantajele pentru asigurati si pentru reglarea pietei pe care aceasta solutie le-ar putea avea.
Daca ar fi obligatorie decontarea directa credem ca s-ar diminua foarte mult fenomenele de hazard moral si selectie adversa, clientul fiind mult mai interesat de calitatea si promptitudinea serviciilor asiguratorului si nu doar de pretul politei asa cum se intampla in prezent.
Mai mult, comportamentul lui in trafic s-ar putea imbunatati stiind ca societatea de asigurari preferata pentru calitatea si promptitudinea serviciilor de decontare directa ii va solicita o prima mai mare la reinnoirea politei in cazul unui accident din vina sa.
Asadar ar fi mai atent cum conduce pentru a beneficia in continuare la randul sau de o protectie foarte buna la un pret convenabil in cazul in care ar fi el cel lovit in trafic.
Tot din aceasta perspectiva, speram ca in viitor asigurarile auto cu componenta telematica sa fie mai mult prezente in piata si sa contribuie la cresterea eficientei acesteia... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 10:27
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) a anuntat, miercuri, ca cere Guvernului mentinerea legislatiei actuale RCA, in caz contrar tarifele putand creste de peste 5 ori, iar transportatorii rutieri ar demara din nou proteste nationale.
"Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita sprijinul Guvernului, Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Transporturilor pentru mentinerea legislatiei actuale privind asigurarea de raspundere civila auto (RCA), respectiv legea 137/2017 si norma ASF 20/2017, in caz contrar tarifele asigurarilor RCA vor creste de peste 5 ori, iar transportatorii rutieri vor demara din nou proteste nationale", se arata in comunicat.
Comisia Europeana (CE), la cererea companiilor de asigurari, sustine ca normele nationale actuale din Romania privind asigurarea RCA contravin Directivei Solvabilitate II, fapt semnalat printr-o scrisoare trimisa autoritatilor romane in luna iulie 2018, fara a fi pusa la dispozitia tuturor partilor interesate, desi a fost solicitata in repetate randuri.
"In aceste conditii, UNTRR a initiat o actiune juridica la Curtea Europeana de Justitie impotriva Comisiei Europene, dupa ce institutia europeana a refuzat sa desecretizeze scrisoarea transmisa autoritatilor romane, desi modificarea legislatiei RCA are un impact financiar urias pentru posesorii celor 8 milioane de vehicule inmatriculate in Romania", se arata in comunicat.
Transportatorii se opun ferm... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 18:49
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) a initiat o actiune juridica la Curtea Europeana de Justitie impotriva Comisiei Europene (CE), in conditiile in care se opune ferm modificarii legislatiei RCA solicitate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
UNTRR solicita suportul eurodeputatilor romani pentru desecretizarea scrisorii primite de autoritatile romane de la Comisia Europeana (CE) in data de 19 iulie 2018, de punere in intarziere cu privire la normele referitoare la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA).
Cererea e facuta in contextul in care ASF sustine modificarea legislatiei RCA, in conditiile in care legea actuala a avut efecte pozitive determinante in piata, iar tarifele RCA practicate in prezent de asiguratori se situeaza sub tariful de referinta, potrivit UNTRR.
"Totodata, UNTRR a initiat o actiune juridica la Curtea Europeana de Justitie impotriva Comisiei Europene, dupa ce institutia europeana a refuzat sa desecretizeze scrisoarea transmisa autoritatilor romane, desi modificarea legislatiei RCA are un impact financiar urias pentru posesorii celor 8 milioane de vehicule inmatriculate in Romania", se arata in comunicat.
Astfel, patronatul se opune ferm modificarii Legii 132/2017 in sensul eliminarii tarifului de referinta, cat si a limitei de 25% a cheltuielilor administrative si de vanzare ale politei de asigurare, incluse in tariful de prima.
"Reamintim ca inainte de plafonarea tarifelor RCA si... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 12:03
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita suportul eurodeputatilor romani pentru desecretizarea scrisorii primite de la Comisia Europeana (CE), din data de 19 iulie 2018, de punere in intarziere cu privire la normele referitoare la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), precum si interventia urgenta a autoritatilor astfel incat legislatia RCA sa nu fie modificata.
Potrivit unui comunicat al UNTRR remis miercuri AGERPRES, transportatorii afirma ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sustine modificarea legislatiei RCA, desi legea actuala a avut efecte pozitive determinante in piata, iar tarifele RCA practicate in prezent de asiguratori se situeaza sub tariful de referinta.
Totodata, UNTRR a initiat o actiune juridica la Curtea Europeana de Justitie impotriva Comisiei Europene, dupa ce institutia europeana a refuzat sa desecretizeze scrisoarea transmisa autoritatilor romane, desi modificarea legislatiei RCA are un impact financiar urias pentru posesorii celor 8 milioane de vehicule inmatriculate in Romania.
"UNTRR se opune ferm modificarii Legii 132/2017 in sensul eliminarii tarifului de referinta cat si a limitei de 25% a cheltuielilor administrative si de vanzare ale politei de asigurare, incluse in tariful de prima", mentioneaza reprezentantii organizatiei.
Acestia spun ca inainte de plafonarea tarifelor RCA si de intrarea in vigoare a legii 132/2017, unii asiguratori aveau cheltuieli administrative... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 10:50