Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a anuntat sambata ca va pleca din Guvern. Premierul Victor Ponta i-a comunicat ca va comasa ministerul pe care l-a condus Nicolescu cu Ministerul Economiei.
"Am discutat, astazi, cu prim-ministru Ponta despre ceea ce urmeaza. Mi-a comunicat ca isi doreste un nou concept: lipirea, din nou, a departamentului de energie la ministerul economiei si numirea unui ministru politic.
I-am multumit pentru ca mi-a dat sansa sa fac ceva pentru Romania in aceste 10 luni. I-am comunicat ca nu ma intereseaza nici o alta functie publica in Romania si l-am rugat sa continue reformele incepute in energie: finalizarea straregiei energetice intrata in ultima sa faza, imbunatatirea eficientei companiilor de stat, cresterea transparentei si a integritatii, depolitizarea sectorului, atragerea tinerilor in administratia care gestioneaza sectorul energetic", a scris pe Facebook Razvan Nicolescu.
Un fost ministru ar putea prelua Economia in noul Guvern ...citeste mai departe despre "Ministrul Razvan Nicolescu pleaca din Guvern - Energia revine la Ministerul Economiei" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Decembrie 2014, ora 15:48
Deputatul PSD Iulian Iancu il acuza pe ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu (foto), fost manager in compania petroliera OMV Petrom, ca, odata ajuns in Guvern, a inceput sa faca lobby pentru aceasta companie in detrimentul intereselor statului roman.
Acuzatiile vin in contextul in care Guvernul Ponta a decis, miercuri, in mod surprinzator, amanarea cu un an a renegocierii redeventelor, cu toate ca, spune Iulian Iancu, "in constructia unui buget, cea mai sigura componenta este cea venita din redevente".
Guvernul renunta la negocierea redeventelor - Acelasi sistem va fi valabil si in 2015
"In mod surprinzator, practic, a inceput sa faca lobby de pe pozitia guvernamentala in a nu sustine o dezbatere publica pentru redevente", a acuzat Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor.
"Amanarea cu un an de zile este amanarea celei mai predictibile compenente a bugetului nostru. De ce s-a dorit? Nu pot decat sa deduc ca avem de-a ...citeste mai departe despre "Ministrul Razvan Nicolescu, acuzat de minciuna si tradarea intereselor statului" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Decembrie 2014, ora 11:01
Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, apreciaza ca sectorul energetic din Romania are nevoie de investitii de 4-5 miliarde euro pe an, in urmatorii zece ani, in total cu 5-15 miliarde euro mai mult decat estima in urma cu sase luni, precizand ca statul va continua listarea companiilor.
"Cand m-am referit la 4-5 miliarde euro, nu m-am referit la foarte multe proiecte noi, m-am referit la tot sistemul, la modernizarea retelelor de transport, energe electrica, gaz si titei, explorarile si exploatarile de gaz si petrom, la productia de energie electrica. Cele 4-5 miliarde de euro anual acopera o sfera mult mai larga decat a noilor proiecte", a explicat Nicolescu, potrivit Mediafax.
La inceputul acestui an, ministrul delegat pentru Energie sustinea ca necesarul de investitii in domeniui este de 3,5 miliarde de euro pe an, in fiecare an.
Nicolescu a afirmat, marti, ca pentru companiile controlate de stat exista fonduri disponibile pentru investitii in acest an in suma de 1,3 miliarde de euro, din care 450 de milioane de euro din listarea Electrica.
Listari si investitii noi
Ministrul a aratat ca sunt si proiecte noi, mentionand in primul rand unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, unde statul a investit deja aproape un miliard de euro, din care 500 de milioane euro stocul de apa grea.
"Trebuie sa gasim resurse pentru a finanta acest proiect (reactoarele 3 si 4 - n.r.). Nu stiu cand, daca va fi 2019, sau 2022, sau 2023, dar trebuie finalizat", a... mai mult
Marti, 09 Septembrie 2014, ora 12:15
Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, spune ca modul in care ANRE vrea sa oblige producatorii si furnizorii de gaze naturale sa tranzactioneze gazele pe bursa nu incurajeaza dezvoltarea pietei de profil din Romania, si solicita Autoritatii reanalizarea acestei decizii.
"In ceea ce priveste modul in care ANRE a decis sa transpuna in legislatia secundara obligativitatea impusa de Executiv producatorilor si furnizorilor de gaze de a tranzactiona transparent si nediscriminatoriu anumite cantitati pe bursa, consideram ca nu incurajeaza dezvoltarea pietei de gaze din Romania. (...) In consecinta, solicitam autoritatii sa reanalizeze decizia sa, in cadrul unui nou Comitet de Reglementare, pentru ca, in forma actuala, ordinul dat nu creeaza premisele tranzactionarii procentului de 20% comunicat, in conditiile in care baza de aplicabilitate se apropie de zero. Practic, aproape ca nu s-a impus niciun procent", a declarat Nicolescu, citat intr-un comunicat al Departamentului pentru Energie, potrivit Mediafax.
Nicolescu a facut aceasta declaratie intr-o intalnire pe care a avut-o vineri, 11 iulie, cu reprezentantii asociatiilor micilor consumatori de gaze naturale si energie electrica din Romania.
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a decis joi ca producatorii de gaze naturale vor fi obligati sa tranzactioneze pe pietele centralizate, in perioada 15 iulie 2014 - 31 decembrie 2018, cel putin 20% din gazele pe care le extrag si care sunt... mai mult
Vineri, 11 Iulie 2014, ora 16:50
Conducta de gaze Iasi - Ungheni, prin care Republica Moldova va putea importa resurse din Romania, va fi finalizata la 15 august, urmand ca Romania sa exporte prin intermediul acestui gazoduct circa 1-2% din productia nationala, intr-o prima faza, a declarat, marti, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, in cadrul unei conferinte pe tema strategiei energetice a Romaniei.
"Prima faza a proiectului va permite un schimb de gaz dinspre Romania spre Republica Moldova de aproximativ 14.000 - 15.000 de metri cubi pe ora, ceea ce inseamna 1-2% din productia totala a Romaniei", a spus ministrul.
Intrebat ce companii vor exporta efectiv gaze din Romania, el a explicat ca va fi organizata o licitatie pentru rezervarea capacitatii conductei.
"Vom vedea de unde vor proveni gazele. Conform procedurilor, Transgaz si noua companie din Republica Moldova, respectiv Vestmoldotransgaz, vor trebui sa semneze un acord de cooperare si, apoi, tot conform metodologiilor in vigoare, vor scoate la licitatie capacitatea conductei printr-o procedura numita open season. De vazut cine va rezerva capacitate si de vazut ce actori economici vor putea incheia contracte comerciale, care pot fi si dinspre Romania spre Republica Moldova, dar si dinspre Republica Moldova spre Romania. Este primul interconector care functioneaza in ambele sensuri inca de la punerea sa in functiune", a aratat Nicolescu.
Potrivit acestuia, procesul de open season se va organiza dupa semnarea acordului de... mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 15:11
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, ar trebui sa returneze onorariul de 2,2 milioane de euro incasat anul trecut la iesirea din insolventa a companiei, urmand ca Adunarea Creditorilor sa ii aprobe un nou onorariu pe care sa il primeasca la inchiderea definitiva a insolventei, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, prezent la un forum pe teme energetice, organizat de Institutul Aspen.
"Domnul Borza a incasat un onorariu de 2,2 milioane de euro la iesirea din insolventa a Hidroelectrica (in iunie 2013 - n.r.), insa compania a reintrat in insolventa (in februarie 2014 - n.r.) Din punct de vedere principial, domnul Borza ar trebui sa returneze onorariul de performanta de 2,2 milioane de euro, iar Adunarea Creditorilor sa rediscute un nou sistem de bonusuri. Sper ca domnul Borza sa inteleaga ca este nevoie sa fim principiali si sa accepte sa returneze bonusul. Nimeni nu trebuie sa se cramponeze de bonusuri", a spus Nicolescu.
El a precizat ca decizia va fi luata in Adunarea Creditorilor, unde reprezentantii Departamentului pentru Energie sunt minoritari.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a convocat miercurea trecuta Adunarea Generala a Creditorilor, singurul punct de pe ordinea de zi fiind aprobarea unui onorariu de performanta de 3,2 milioane de euro, la care se va adauga TVA, pentru intreaga procedura de insolventa a companiei, potrivit convocatorului sedintei, obtinut de AGERPRES.... mai mult
Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 16:42
Statul va incepe, in urmatoarele luni, sa joace un rol mai activ si in companiile in care este actionar minoritar, la fel cum face Fondul Proprietatea (FP), a declarat vineri ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
Cele mai importante participatii minoritare detinute de stat sunt la companii din sectorul energetic precum Petrom, Rompetrol, Electrica, Enel, E.ON si GDF Suez, potrivit Mediafax.
In iulie anul trecut, Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, declara ca Guvernul vrea sa infiinteze un fond cu o capitalizare de peste 1 miliard de euro in care sa intre toate participatiile minoritare detinute de Departamentul pentru Energie.
In acest sens, urma sa fie creata o societate care sa il administreze. mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 16:25
Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat, vineri, ca Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a facut multe lucruri bune pentru companie, insa, daca va opta pentru demisie, nimeni nu este de neinlocuit.
"Borza a facut foarte multe lucruri bune pentru Hidroelectrica. Trebuie sa gasim o solutie legala pentru ce va urma de acum incolo pe partea financiara. Mi-as dori sa continue, dar in acelasi timp nimeni nu e de neinlocuit, incepand cu mine si terminand cu domnul Borza. Eu imi doresc sa continuam. Urmatorul administrator judiciar va trebui sa vina cu bani de acasa", a spus ministrul, la o conferinta pe teme energetice unde a fost prezent si Remus Borza.
Remus Borza a declarat, joi, ca va demisiona din aceasta functie daca Adunarea Creditorilor nu ii va aproba, peste o saptamana, onorariul cerut de 3,2 milioane de euro plus TVA.
"Daca nu mi se aproba onorariul nici saptamana viitoare, imi voi depune mandatul. Trebuie sa apar aceasta profesie. Nu pot face munca patriotica", a spus Borza.
Potrivit acestuia, legislatia din domeniul insolventei prevede onorarii intre 3% si 10% din sumele distribuite creditorilor, iar el, in primul mandat de administrator judiciar al Hidroelectrica, a incasat doar 0,22%.
"Aceasta spre deosebire de administratorul judiciar de la RAAN, care incaseaza 4%, si de cel de la Oltchim, care are 5%", a completat Borza.
El a mai spus ca acest mandat al sau va fi mai lung decat primul, care a durat un... mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 13:32
Romania are posibilitatea ca in a doua jumatate a anului 2019 sa produca mai multa energie si gaze decat consuma, intrand astfel in randul primelor trei tari europene din acest punct de vedere, a declarat vineri ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
"Avem potential real ca in a doua jumatate a lui 2019 Romania sa produca mai multa energie si gaze decat sa consume, presupunand ca nivelul consumului de gaz va ramane la fel. Avem sansa sa intram, probabil alaturi de Danemarca, in randul tarilor europene care produc mai multa energie decat consuma", a spus Nicolescu.
El a adaugat ca o directie strategica a Romaniei trebuie sa fie un mix energetic cat mai echilibrat.
Ministrul a afirmat ca spera ca in octombrie, chiar daca este un termen ambitios, Departamentul pentru Energie sa prezinte public un prim draft al noii strategii energetice, la care lucreaza 25 de oameni din sectorul energetic.
"Strategia trebuie sa fie rezultatul intereselor statului roman in sectorul energetic", a precizat ministrul.
Totodata, Nicolescu a aratat ca este clar ca in domeniul energiei regenerabile Romania a progresat prea mult, intr-un timp prea scurt, iar de acum inainte este nevoie de o dezvoltare prudenta.
"Trebuie sa fim siguri ca retelele pot prelua si trebuie sa avem in vedere si suportabilitatea. Un obiectiv este si pastrarea locurilor de munca", a mai spus Nicolescu.
Potrivit datelor INS, resursele de energie primara au scazut anul trecut cu 9,2% fata de... mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 12:16