Comertul international cu arme a atins cel mai ridicat nivel de la perioada Razboiului Rece si pana in prezent, iar tarile din Asia si Orientul Mijlociu intretin cererea constanta de noi echipamente de lupta, arata cel mai nou raport al Institutului International de Cercetari pentru Pace Stockholm (SIPRI).
In ultimii 5 ani, 43% din volumul importurilor de arme a ajuns in tari din Oceania si Asia, cererea de arme din cele doua regiuni marcand o crestere de 7,7 procente fata de perioada 2007-2011, arata analiza SIPRI, citata de Daily Sabah.
In comunicatul de presa care insoteste raportul detaliat al institutului se mentioneaza ca transferurile de arme pe plan international au atins cel mai ridicat nivel de la inceputul Razboiului Rece incoace.
Tarile din Orientul Mijlociu si monarhiile di zona Golfului Persic au sarit de la un procent de 17% din comenzile internationale de armament la 29%, fiind astfel in fata statelor europene, care detin o cota de 11 procente, in scadere cu 7%, a celor din America de Nord si de Sud (8,6%) sau din Africa (8,1%).
"In ultimii 5 ani, majoritatea statelor din Orientul Mijlociu s-au indreptat in special spre piata americana si europeana in cresterea comenzilor de arme si noi tehnologii avansate de lupta.
In ciuda prabusirii pretului petrolului, 2016 a fost un an in care comenzile de arme au continuat sa creasca, majoritatea statelor din regiune vazand in arsenalul militar un instrument crucial in rezolvarea conflictelor si... mai mult
Marti, 21 Februarie 2017, ora 15:49
Relatiile Rusiei cu Occidentului sunt "anormale", dar nu sunt la nivelul celor din timpul Razboiului Rece, a declarat adjunctul reprezentantului permanent rus la ONU, Vladimir Safronkov.
"Ar fi mai bine sa nu vorbim de Razboiul Rece, ar fi mai bine sa vorbim despre o relatie anormala intre Occident si Rusia", a spus Safronkov, citat de Sputnik News, conform News.ro.
Oficialul a subliniat ca nu impartaseste opinia unor analisti potrivit carora relatiile dintre Moscova si Washington sunt la nivelul celor din timpul Razboiului Rece.
Analist, despre scutul antiracheta: SUA vor sa incercuiasca Rusia si sa arate cine este stapan in regiune
Relatiile dintre Rusia si Occident s-au deteriorat dupa implicarea Moscovei in conflictul din Ucraina, ce a culminat cu alipirea Crimeei, in urma cu doi ani.
Washingtonul si Bruxelles-ul au adoptat numeroase sanctiuni vizand Federatia Rusa, care, la randul sau, a impus un embargou pe produsele alimentare importante din SUA si ...citeste mai departe despre "Relatiile Rusiei cu Occidentul, ca in vremea Razboiului Rece? Ce spune un oficial rus" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Mai 2016, ora 12:43
Executarea liderului religios siit - seicul Nimr al-Nimr - de catre Arabia Saudita a declansat, asa cum se asteptau analistii, o reactie in lant care poate modifica ecuatia si asa complexa din Orientul Mijlociu.
Reactia Iranului (siit) a fost urmata de contrareactia Arabiei Saudite si a aliatilor sai suniti, care au anuntat luni ruperea relatiilor diplomatice cu Teheranul. Bahrain, Emiratele Arabe si Sudanul sunt doar primele state, dintr-o lista care s-ar putea extinde, care au anuntat luni ruperea relatiilor cu Iranul.
Reactia Rusiei, dupa incendierea ambasadei Arabiei Saudite
Inca dinainte de noul razboi rece dintre Rusia si SUA, in Orientul Mijlociu s-au succedat etapele cu tensiuni in crestere ale unui razboi regional intre Iran si Arabia Saudita care are potentialul de a schimba in 2016 harta geopolitica si geostrategica a Orientului Mijlociu cu efecte pana in Afganistan.
Ruperea relatiilor diplomatice dintre Arabia Saudita si Iran, la initiativa Riadului, dupa ...citeste mai departe despre "Razboiul rece Iran-Arabia Saudita rupe harta Orientului Mijlociu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 10:59
Fostul sef al Stasi din Germania de Est, Markus Wolf, a spus ca in serviciile de informatii ale lumii "nimic nu dispare vreodata". Si avea dreptate.
Asa incepe un articol semnat de Anne McElvoy pentru The Guardian, in care noteaza ca "urme ale paranoii Razboiului Rece inca modeleaza lumea noastra", de la Vladimir Putin la liderul taliban Mullah Omar, despre care s-a anuntat recent ca ar fi murit.
Lavrov: Nu e niciun motiv obiectiv pentru un nou Razboi Rece
Rusia, amenintari fara precedent: Trimitem trupe! Este cel mai agresiv pas de la Razboiul Rece
Intr-un interviu acordat in anul 2006, premierul britanic David Cameron a povestit o anecdota amuzanta despre o excursie la Yalta, in Crimeea, pe cand avea 19 ani, iar orasul facea parte din URSS.
La masa de pranz de la malul Marii Negre, KGB l-a "intervievat" pe tanarul viitor premier britanic pentru o viitoare angajare. Acum, serviciile secrete ruse se simt insultate de aceasta poveste, iar Moscova este la fel de socata de ...citeste mai departe despre "Urmele Razboiului Rece inca ne modeleaza lumea" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 01 August 2015, ora 12:38
Vladimir Putin isi trimite trupe si avioane intr-o regiune bogata in petrol si gaze naturale, ravnita si de Statele Unite, Canada, Norvegia si Danemarca. Astfel, Rusia va reactiva foste baze sovietice din zona arctica, ca raspuns la interesul NATO din aceasta parte de lume.
Moscova este angajata in prezent la o militarizare pe scara larga in regiunea Arcticii, pentru a-si apara interesele din aceasta zona de gheata, potrivit The Guardian.
Potrivit autoritatilor ruse, pista din Novaia Zemlia poate gazdui avioane de lupta si o parte a Flotilei de Nord. Noul grup militar va fi format in nordul indepartat, constand in doua brigazi cu un total de 6.000 de soldati detasati in zona Murmansk si din regiunea autonoma Yamal-Nenets.
Sisteme radar si de ghidare la sol ar urma sa fie amplasate la Franz Josef (parte din Novaia Zemlia), in insula Wrangel si la Cape Schmidt.
In timpul recentelor exercitii ...citeste mai departe despre "Rusia se pregateste pentru Razboiul Rece din Arctica" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 16:55
Evenimentele cele mai recente, dar si fantomele altora, petrecute in 1914 si 1939, dau apa la moara multor pretinsi profeti sa ne pregateasca pentru tot ce este mai rau, sustinand ca un dezastru geopolitic este inevitabil.
Premise sunt. Avem in fata aventura in care s-a implicat Rusia pentru Ucraina, pretentiile teritoriale ale Chinei, nationalismul japonez in Extremul Orient, dezastrul din Orientul Apropiat, atrocitatile din Sudanul de Sud, Nigeria si altele care ne ridica parul maciuca, comenteaza Project Syndicate.
Nu prevestesc toate acestea un incendiu care asteapta sa cuprinda necontrolat intreaga planeta? Aparent da, insa in fond nu prea, daca luam in calcul mai mult judecata logica, decat emotia si teama.
Iata cinci argumente, care sustin aceasta idee:
Unu. Este drept ca Rusia si China nu agreaza rolul de "leadership" pe care si-l aroga Statele Unite, dar ele sunt adanc integrate in ordinea mondiala existenta si n-au nici ponderea ideologica, nici interesul ...citeste mai departe despre "Ne paste o catastrofa geopolitica?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Iunie 2014, ora 10:24
Mii de tancuri germane din timpul Razboiului Rece zac intr-un cimitir de vehicule vechi la Edeleben in Germania. Poate parea ciudat, dar in timp ce Rusia maseaza forte armate la granita estica a Ucrainei, alte tari precum Germania recurg la dezmembrarea tancurilor uzate.
Tancurile care au apartinut odata infanteriei mecanizate a Germaniei asteapta in prezent in curtea companiei Battle Tank Dismantling GmbH, potrivit Daily Mail.
De la inceputul anilor '90, firma a dezmembrat peste 15.000 de tancuri si alte vehicule blindate din Germania, Austria, Franta si din alte tari ale Europei.
Aceste lucrari de dezmembrare sunt in conformitate cu tratatul cu privire la fortele armate conventionale din Europa, un acord semnat in ultimii ani ai Razboiului Rece, care prevedea limitarea principalelor echipamente militare.
Dar criticii spun ca, odata cu sfarsitul Razboiului Rece si cu schimbarea balantei de putere din Europa de Est, termenii tratatului nu ar mai fi de ...citeste mai departe despre "Cimitirul tancurilor - locul unde blindatele europene isi gasesc sfarsitul (Galerie foto)" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 26 Aprilie 2014, ora 13:11
SUA si URSS nu se luptau doar pentru a ajunge primii pe Luna, in timpul Razboiului Rece. Sovieticii si americanii au dedicat foarte multi bani si timp unor experimente de citire a gandurilor adversarilor lor.
Conform unui articol semnat de cercetatorul Serge Kernbach, de la un centru specializat din Stuttgart, Germania, programul URSS-ului a durat intre anii 1917 si 2003, scrie news.com.au. Ei au dedicat acestui program suma totala de un miliard de dolari.
Si americanii au dezvoltat acelasi tip de cercetare pentru citirea gandurilor oamenilor. O asemenea capacitate era privita ca o arma de temut de catre cele doua parti. Noile detalii aparute sunt bazate pe documente declasificate recent.
Experiemente controversate
URSS-ul avea un dispozitiv numit "cerpan". El putea genera si stoca radiatia electromagnetica de frecventa inalta, care putea afecta alte obiecte. Un asemenea dispozitiv putea acumula in el bionergia de la oameni, plante si animale, putand sa o elibereze ulterior ...citeste mai departe despre "Arma secreta din Razboiul Rece: Experimentele teribile desfasurate in URSS si SUA" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Decembrie 2013, ora 15:32
Un buncar din epoca Razboiului Rece destinat sa ii salveze pe liderii sovietici de un atac nuclear va organiza o petrecere de 24 de ore pentru rusii dispusi sa plateasca 1.000 de dolari pentru un bilet si sa scape de Apocalipsa, care, potrivit miscarii New Age, ar putea veni vineri, relateaza agentia Reuters.
Buncarul Nr. 42, in prezent o atractie turistica plina de lumini de alarma rosii, este situat la 56 de metri sub pamant in plin centrul Moscovei, in apropierea Kremlinului, si poate primi pana la 300 de persoane.
"Multi oameni s-ar simti mult mai linistiti daca ar putea petrece aceasta zi critica bucurandu-se de maximum de confort si siguranta", a afirmat Aleksei Pavlovski, un ghid turistic la buncar, adaugand ca petrecerea, ce a trezit un mare interes, va incepe la miezul noptii pe 20 decembrie.
Pavlovski a adaugat ca ideea de a organiza o petrecere in buncar, care a servit ca muzeu din anul 2006, a venit de la vizitatorii dornici sa marcheze sfarsitul unei ere in calendarul mayas inainte de rasaritul zilei de 21 decembrie, un eveniment interpretat de unele grupuri ca fiind sfarsitul lumii.
"Noi nu avem control asupra unor lucruri cum ar fi sfarsitul lumii. Dar suntem pregatiti pentru tot restul", a mai spus el.
"Va fi o camera pentru copii cu desene animate, pentru adulti vor fi filme, discutii dedicate sfarsitului lumii si tururi ale muzeului. Vor fi difuzate in direct imagini de la alte buncare din alte tari".
La intrarea in buncarul... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 10:59