In cadrul razboiului petrolului, care pare sa se fi mutat acum in sanul OPEC, Iranul tinde sa adopte aceeasi strategie pusa in practica de Arabia Saudita in urma cu un an si jumatate.
Intr-un interviu pentru CNN, unul dintre oficialii de la Teheran, Mohammad Bagher Nobakht, a declarat ca alti membri ai cartelului ar trebui sa reduca cotele de productie pentru a face loc petrolului iranian pe piata.
Joc decisiv
"Iranul a decis sa recastige cota sa de piata in interiorul OPEC cu orice cost", a explicat Nobakht in cadrul intrerviului dat televiziunii americane.
"Cu siguranta nu ne-am bazat decizia pe scaderea recenta a pretului petrolului.
Daca este ca productia de petrol sa scada, atunci tarile care au crescut cotele de extractie cat timp noi ne-am aflat sub regimul sanctiunilor ar trebui sa fie cele care reduc productia si sa lase Iranul sa isi recastige cota sa de piata", a punctat oficialul iranian.
Prabusirea pretului petrolului cu 75% fata de mijlocul anului 2014 a survenit ca urmare a unei batalii acerbe pentru castigarea unei cote mai mari de piata de catre unele state membre OPEC, in special Arabia Saudita, in detrimentul producatorilor de petrol din SUA si Rusia.
Declinul pietei a diminuat veniturile marilor exportatori de petrol, impingand unele tari in pragul colapsului financiar, ducand la o crestere a somajului alarmanta in aceasta industrie si amanand pe termen nedefinit proiecte noi in valoare de sute de miliarde de dolari.
In... mai mult
Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 10:35
1Sauditii risca sa se confrunte cu o revolta a celorlate tari membre OPEC, pana acum politica de prabusire a pretului petrolului intretinuta de cresterea productiei provocand pierderi de 500 de miliarde de dolari si neaducand nicio veste notabila in razboiul dintre Arabia Saudita si petrolistii americani.
Deja fostul ministru al Energiei din Algeria, Nordine Ait-Laoussine, a declarat ca tara sa ar putea renunta la statutul de membru OPEC, daca acest cartel se va dovedi indiferent la echilibrarea preturilor si va continua sa ramana un simplu instrument al Arabiei Saudite, relateaza ziarul The Telegraph.
Reuniune cu scantei
Urmatoarea reuniune a membrilor OPEC urmeaza sa aiba loc pe 4 decembrie, la Viena, iar analistii se asteapta ca Arabia Saudita sa isi continue politica de a inunda piata de petrol, chiar daca acest lucru ar impinge pretul barilului sub 50 de dolari.
Decizia reprezentantilor Riadului ar putea da si semnalul disolutiei cartelului. "De ce ar trebui sa ramanem membri intr-o organizatie care nu mai serveste niciunui scop?", a punctat Nordine Ait-Laoussine.
Oficalii din Venezuela si Ecuador ar putea avea acelasi punct de vedere ca si reprezentantul Algeriei, din moment ce Arabia Saudita pare sa ingnore apelul acestor state pentru reducerea productiei si reechilibrarea pietei la un pret de 75 dolari/baril.
Acest lucru le-ar putea da apa la moara in a acuza Riadul de nerespectarea tratatului OPEC prin care cartelul este obligat sa vegheze la... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 17:34
Rusia pierde teren in fata Arabiei Saudite in privinta vanzarilor de petrol pe piata europeana. Situatia pune un mare semn de intrebare asupra rezultatului discutiilor dintre Moscova si OPEC pe tema reducerii cotelor de productie in scopul echilibrarii pietei petrolului.
Jucatori de talie mare precum Shell sau Total, dar si actori mai marunti din regiunea sud-estica a Europei par sa prefere intrarile de petrol din Arabia Saudita in rafinariile pe care le detin in detrimentul celor din Rusia, constata agentia Reuters.
Razboiul petrolului se extinde
Actuala prabusire a pietei globale a petrolului a fost declansata de intentia producatorilor americani si a sauditilor de a acapara cat mai mult din piata de desfacere, dar razboiul petrolului tinde sa se extinda acum.
In ultimii ani, Rusia a pompat masive cantitati de petrol pe piata asiatica, acolo unde sauditii se credeau lideri de necontestat. De aceasta data, roata s-a intors, iar Riadul ataca direct influenta Moscovei pe piata europeana, ba chiar si in pietele din fosta URSS.
Nu are de-a face neaparat cu sentimentele europenilor fata de criza din Ucraina, cat cu un adevarat razboi comercial pentru pietele pe care cele doua mari state exportatoare de petrol le revendica in aceasta perioada de criza.
Situatia este in masura sa complice negocierile duse intre Rusia si tarile OPEC, conduse din umbra de Arabia Saudita, pentru scaderea productiei de petrol si redresarea pietei pana la o cotatie avantajoasa a... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 17:56
5Oficialii rusi vor sa se spele pe maini de orice vina care le-ar putea fi imputata in criza generata de prabusirea preturilor pe piata petrolului. Ministrul Energiei de la Moscova, Alexander Novak, chiar a indicat principalii actori care au dus la aparitia acestei situatii: companiile din Statele Unite si grupul tarilor OPEC.
Intr-un interviu acordat postului american CNBC, Novak a anuntat ca Rusia nu are de gand sa intervina pentru a modifica cotele de extractie din prezent, in ciuda speculatiilor starnite de discutiile purtate cu reprezentantii OPEC.
Razboi saudito-american
Supra-productia este principala cauza pentru scaderea dramatica a pretului petrolului in ultimele sase luni, de la 114 dolari per baril, in iunie 2014, la aproximativ 50 de dolari.
In ciuda trendului descendent al preturilor, grupul tarilor OPEC a optat inca din toamna anului trecut sa creasca nivelul productiei de petrol, dezechilibrand si mai mult piata de energie si dand startul a ceea ce unii analisti au calificat drept un razboi al petrolului saudito-american.
Rusia, un alt mare exportator de petrol, si-a ajustat productia in conformitate cu cererea existenta de pe piata, iar ministrul de resort de la Moscova, Alexander Novak, sustine ca tara sa nu are niciun amestec in situatia generata de aruncarea unor cantitati suplimentare in piata.
"Industria de petrol si gaze este una dintre cele mai importante din Rusia si, chiar daca exista o crestere a influentei noastre pe pietele... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 14:52
Daca tranzactiile futures de pe piata petrolului reflecta adevarul, regatul saudit va da de necaz in aproximativ doi ani, iar finalul deceniului il va surprinde intr-o criza existentiala.
Pretul practicat acum pentru petrolul american livrat in decembrie 2020 este de 62,05 dolari/baril, fapt care implica o schimbare radicala in peisajul economic al statelor din Orientul Mijlociu, relateaza The Telegraph.
OPEC, in faza de dizolvare
Alaturi de celelalte state membre OPEC, Arabia Saudita a decis, in noiembrie 2014, sa nu sustina reglarea pretului petrolului, crescand productia in scopul de a elimina rivalii de pe piata.
Numai din puturile din Arabia Saudita se extrag acum 10,6 milioane de barili zilnic.
Daca intentia printilor sauditi ai petrolului a fost de a sufoca companiile americane specializate in exploatare zacamintelor de sist, calculele lor s-au dovedit cum nu se poate mai gresite.
"Se pare ca producatorii non-OPEC nu au reactionat conform asteptarilor la impactul pretului mic din piata, cel putin pe termen scurt.
Principalul efect a fost ca nu au mai investit in deschiderea unor noi puturi, dar cantitatea extrasa din cele exploatate nu a scazut. Aceasta necesita mai multa rabdare", se arata in ultimul raport de stabilitate al bancii centrale din Arabia Saudita.
Un expert in energia din Riad s-a arata ceva mai transant: "O politica de acest gen nu a mers inainte si nu o sa functioneze niciodata".
Proiecte amanate
Prabusirea pietei... mai mult
Joi, 06 August 2015, ora 15:30
Americanii sunt tot mai convinsi ca prabusirea pietei petrolului este opera sauditilor, care au incercat astfel sa loveasca in companiile care exploateaza gaze de sist, dar si sa le plateasca o polita mai veche iranienilor.
"Arabia Saudita este in mare masura responsabila pentru scaderea dramatica a pretului petrolului si gazelor din ultimele luni", sustine un oficial al Rezervei Federale americane.
Intr-un discurs sustinut miercuri la Economic Club din New York, Richard Fisher, seful Rezervei Federale din Dallas, sustine ca "sauditii au orchestrat" criza de pe piata petrolului, potrivit CNN.
Pana acum, Fisher este cel mai important oficial american care blameaza jocul Arabiei Saudite pe piata petrolului.
Soc directionat
"Noi suntem un important furnizor de energie in piata. Sauditilor le-a luat ceva vreme pana sa realizeze ce se intampla", a afirmat Fisher, facand referire la dezvoltarea segmentului extractiv de gaze si de petrol de sist din Statele Unite si Canada.
Dezechilibrul din piata se traduce printr-o scadere vertiginoasa a pretului barilului de la 100 de dolari in iulie 2014, la sub 50 de dolari in ultima luna.
Oficialii de la Riad au acuzat in repetate randuri lipsa cererii din piata pentru dezechilibrul creat in ultimele luni, dar au admis ca aceasta situatie pune presiune pe industria petroliera din Statele Unite.
"Cu toate ca nu OPEC sau Arabia Saudita se afla in spatele prabusirii pietei petrolului exista si un avantaj in acest... mai mult
Joi, 12 Februarie 2015, ora 14:20