Economistul-sef al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare, Catherine Mann, trage un semnal de alarma privind riscurile care pandesc firava redresare economica la nivel global.
Politicile divergente ale bancilor centrale din mai multe regiuni ale globului si nationalismul economic risca sa dea peste cap planurile investitorilor si economistilor, au anuntat oficialii OCDE, citati de Daily Sabah.
Pentru moment, analistii organizatiei pastreaza neschimbata prognoza de crestere economica pe anul in curs de 3,3%, urmata de o crestere de 3,6 procente asteptata in 2018.
O perioada de volatilitate a pietelor este asteptata, insa, odata cu cresterea dobanzii de referinta pe piata americana, opineaza Catherine Mann.
"Nationalismul economic este un atu major prin influenta pe care o are in adoptarea unor noi politici in acesat moment", a explicat economistul-sef al OCDE.
Politica protectionista anuntata de administratia Donald Trump are sanse sa afecteze balanta comerciala a SUA, Mann estimand ca o crestere de 10% in pretul marfurilor de import urmand sa ridice pretul marfurilor exportate de firmele americane cu aproximativ 15 procente.
O influenta asupra exporturilor o poate avea si aprecierea dolarului rezultata in urma majorarii dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala, mai arata analiza OCDE.
In acelasi timp, modesta revenire a economiei globala pre greu de intretinut, in contextul in care realitatea economica arata ca nivelul cheltuielilor de... mai mult
Miercuri, 08 Martie 2017, ora 18:07
Slabiciunea economiei chineze a dat alarma globala, dar in spatele pasilor sovaielnici pe care ii face Beijingul s-ar putea ascunde o capcana a razboiului din piata valutara, sustine profesorul Jeffrey D. Sachs.
Cursul de schimb al yuanului in raport cu dolarul este cel care dicteaza soarta economiei din China, asa cum, in urma cu trei decenii, un curs supraevaluat al yenului a generat in final criza economica din Japonia, afirma profesorul american intr-o analiza prezentata de revistaMarket Watch.
La mana Statelor Unite
Drama economiei japoneze a fost provocata in perioada 1984-1990 de reactia dura a partenerilor americani care au calificat Tokyo drept un partener comercial neloial in relatia cu Statele Unite.
Ingrijorarea americanilor era data de cursul scazut al yenului japonez care incuraja exporturile de marfa la nivel global, dar mai ales pe piata din Statele Unite unde sufoca producatorii locali.
Japonia venea dupa doua decenii de crestere economica, perioada in care moneda sa se apreciase semnificativ, dar nu indeajuns de mult ca marfurile fabricate in Japonia sa nu reprezinte o atractie pentru consumatorii americani prin raportul calitate/pret.
In 1984, guvernul japonez a cedat presiunilor exercitate de Washington incheind Acordul Plaza un an mai tarziu. A urmat o perioada de 3 in care yenul a fost "umflat" cu 50%, provocand si o scadere a exporturilor.
Pentru o scurta perioada, nivelul crescut al investitiilor de pe piata japoneza a mascat... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 10:03
Premierul chinez Li Keqiang a iesit la rampa pentru a linisti investitorii in privinta evolutiei economice a Chinei. Seful guvernului de la Beijing a perticipat la Intrunirea "Summer Davos" a Forumului Economic Mondial de la Dalian unde a subliniat ca economia chineza ramane in continuare stabila.
"In ciuda unei reduceri a ritmului de crestere economica, performanta economiei chineze este stabila si aceasta se afla pe un drum bun", a declarat premierul chinez, citat de CNN Money.
Provocari si oportunitati
"Am intampinat si dificultati, dar, in asamblu, China ofera mai multe oportunitati decat provocari", a explicat Li Keqiang.
Beijingul se afla in cautarea unei solutii care sa linisteasca temerile investitorilor dupa ce, din luna iunie, piata de capital din China a suferit o serie de socuri care au diminuat valoarea indicilor de tranzactionare cu 40%.
In acelasi timp, incetinirea ritmului de crestere economica se dovedeste a evolua intr-un ritm mai rapid decat cel prevazut de specialisti.
Expertii au anticipat de mai multa vreme o scadere economiei chineze, in conditiile in care Beijingul s-a angajat intr-o serie de reforme care sa modifice modelul cresterii generate de investitii masive in infrastructura si imobiliare catre unul sustinut de consumul intern.
Momentul pare sa fi venit chiar acum, iar Beijingul a prognozat o crestere economica de doar 7% pentru acest an, mult sub nivelul de 10 procente pe care il inregistra in urma cu doar 2 ani.
Pe... mai mult
Joi, 10 Septembrie 2015, ora 13:16
1Kazahstan, ultima tara care a trimis un soc pietei valutare globale prin deprecierea cu 22% a monedei tenge intr-o singura zi, ar putea sa dea un exemplu pentru toate economiile cu o expunere majora pe relatia cu Rusia si China, dar si pentru cele a caror economie se baza intens pe comertul cu petrol.
Alte 10 valute sunt asteptate sa intre in ceea ce se anunta un razboi al valutelor pe zona Asia - Africa - Orientul Mijlociu, arata o analiza Bloomberg.
In cadere
Inainte de tenge a fost dongul vietnamez care a pierdut aproape 7 procente, ca o masura de protectie in fata devalorizarii constante a yuanului chinezesc.
Alte valute tranzactionate la liber, precum randul din Africa de Sud sau lira turceasca, au inregistrat de asemenea pierderi, ca urmare a expunerii la pietele din China si Rusia.
Fenomenul este in plina expansiune, atat devalorizarea yuanului efectuata sub controlul Bancii Populare a Chinei, cat si slabiciunea rublei rusesti sau scaderea pretului petrolului dand tonul unor ajustari ale cursurilor de schimb pentru valutele din Asia Centrala, Africa si Orientul Mijlociu.
Cine intra la razboi
Rialul saudit pare asigurat din punct de vedere al masivei rezerve valutare de 672 de miliarde de dolari constituita de guvernul de la Riad, dupa cum apreciaza analistii Deutsche Bank.
Cu toate acestea, zvonurile care circula printre investitori indica o eventuala depreciere a monedei saudite, cauzata de atingerea minimului din ultimii 7 ani la pretul... mai mult
Vineri, 21 August 2015, ora 13:46
1Scaderea surprinzatoare a pretului petrolului din ultima saptamana si predictiile privind evolutia pietei de energie in urmatoarele luni au mai facut o victima in randul tarilor exportatoare.
Kazahstanul se confrunta cu o depreciere a monedei nationale de 23%, in conditiile in care guvernul a decis sa elimine controlul asupra cursului de schimb al monedei tenge, anunta portalul CNN Money.
Presiune continua
Decizia guvernului de la Astana de a modifica politica monetara lasand cursul de schimb al monedei nationale la liber a provocat o depreciere de 23% a acesteia in tranzactiile efectuate joi, 20 august.
Oficialii din Kazahstan spera ca aceasta masura sa limiteze pierderile survenite din prabusirea pietei petrolului. Economia din Kazahstan este dependenta in proportie de 50% de exportul de petrol si gaze.
Petrolul se tranzactioneaza in prezent la un pret de 41 de dolari/baril, cel mai scazut nivel atins in ultimii 6 ani, iar lipsa de cerere din China si revenirea petrolului iranian pe piata ameninta sa coboare si mai mult pretul.
In acelasi timp, Kazahstanul se dovedeste una dintre tarile direct afectate de devalorizarea yuanului chinezesc, masura adoptata de banca centrala de la Beijing de o saptamana si jumatate incoace.
Intr-un mesaj al presedintelui Nursultan Nazarbayev, acesta a arata ca declinul survenit pe piata de energie necesita masuri urgente.
"Seful statului a subliniat ca noua realitate economica ne obliga sa ne adaptam la o piata in... mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 17:26
Banca centrala a Chinei a taiat cursul de referinta al monedei locale, yuanul, care s-a depreciat brusc trei zile la rand, astfel ca "razboiul valutelor" a intrat intr-o noua etapa. Tonul a fost dat de a doua cea mai mare economie a lumii, care vrea sa reduca influenta dolarului pe pietele internationale. Insa cum va fi afectata Romania de aceasta miscare a Beijingului?
Moneda chineza a pierdut 2% in fata monedei americane, marti, cea mai mare scadere din ultimele doua decenii, iar declinul a continuat si in urmatoarele doua zile.
Desi autoritatile au dat asigurari ca acest lucru nu se va mai intampla in viitorul apropiat, situatia a ridicat cateva semne de intrebare.
BBC News atrage atentia ca decizia bancii centrale chineze, care a tinut cursul in frau pana acum, a readus in discutie termenul "razboiul valutelor".
Teoretic, miscarea ar urma sa ajute exporturile acestei tari, care se afla pe o panta descendenta. Iar acest lucru e important pentru a doua cea mai mare ...citeste mai departe despre "Razboiul valutelor: China a tras primul foc - Cum va fi afectata Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 07:41
Miscarea surprinzatoare a Bancii Populare a Chinei de a lasa piata interna sa stabileasca valoarea cursului de schimb yuan/dolar se prelungeste pentru inca o zi, ce-a de-a treia consecutiva.
Alarma privind declansarea unui razboi al valutelor a fost deja trasa in piata globala, dar analistii Stratfor cred ca noua politica monetara a Beijingului este justificata de evolutia altor doua valute de larga circulatie: yenul si euro.
Reforma si protectionism
Devalorizarea yuanului pana la minimul atins in ultimii 4 ani in raport cu dolarul este un semn ca oficialii de la Beijing sunt decisi sa se debaraseze de influenta dolarului in tranzactiile internationale.
Desigur, aceasta tendinta alimenteaza panica investitorilor si analistilor, care se tem de o constanta interventie a bancii centrale din China in stabilirea cursului de schimb a yuanului.
Dar, pe de alta parte, evolutia yuanului din ultimele zile demonstreaza ca in China se petrece o schimbare care era deja prinsa in programul de reforme al Beijingului.
Politica de pana acum a oficialilor chinezi, de a tine evolutia monedei nationale cat mai strans legata de cea a dolarului, s-a dovedit a avea efecte secundare.
In ultimii ani, doua dintre valutele importante de pe piata, yenul si euro, au suferit deprecieri constante in fata dolarului american, ca urmare a presiunii deflationiste si a programelor de relaxare cantitativa initiate de bancile centrale din Japonia si Europa.
Yenul a pierdut aproape 33%... mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 11:45
Devalorizarea yuanului, la care a recurs de doua zile Banca Populara a Chinei, va avea un efect dezastruos asupra pietelor globale, crede Albert Edwards, unul dintre analistii de baza ai Societe Generale.
Intr-un articol Bussiness Insider, Edwards este citat ca prognozand "o criza financiara la fel de mare ca cea din 2008".
Din punctul sau de vedere deprecierea controlata a monedei chinezesti nu face decat sa dea startul unei perioade de slabiciune a valutelor asiatice.
Exportatori de deflatie
Pentru economistul bancii franceze miscarea facuta de oficialii bancii centrale de la Beijing reprezinta o lovitura data pietelor din America si Europa, scazand profitul corporatiilor si evoluand spre o criza deflationara similara cu dezastrul bancii Lehman Brothers.
"Ne asteptam ca accelerarea devalorizarii valutelor din pietele emergente sa trimita valuri deflationiste pe pietele occidentale pentru a coplesi deja fragila profitabilitate a corporatiilor cu riscul de a ne trimite direct in recesiune.
Din punctul de vedere al investitorilor, o alta perioada de recesiune, fara o normalizare a dobanzilor de referinta si a deficitelor fiscale, nu inseamna decat ca vom infrunta o criza la fel de dura ca cea din 2008", arata Albert Edwards intr-o nota interna SG.
Deja aprecierea prea rapida a dolarului risca sa transmita valuri de deflatie pe piata americana, considera analistul.
"Investitorii au constatat ca si zona euro a urmat acelasi traseu al deflatiei ca si... mai mult
Miercuri, 12 August 2015, ora 17:26
Intr-o lume a cererii reduse pe piata interna, oficialii din guvernele tarilor dezvoltate si din economiile emergente s-au aratat tentati sa atinga cresterea economica dorita si sa creeze noi locuri de munca prin cresterea nivelului exporturilor.
Acest lucru necesita o moneda depreciata si punerea in practica a unor seturi de politici monetare conventionale si neconventionale care sa regleze cursul de schimb la nivelul dorit, observa economistul Nouriel Roubini, in analiza lunara publicata de portalul Project Syndicate.
Relaxarea cantitativa, un fenomen la moda
De la inceputul anului, mai mult de 20 de banci centrale din intreaga lume au recurs la politici monetare relaxate, urmand exemplul Bancii Centrale Europene si pe cel al Bancii Japoniei.
In zona euro, tarile situate la periferie aveau nevoie de deprecierea monedei pentru a reduce deficitul extern si a reporni cresterea economica.
Insa, deprecierea monedei euro, declansata de programul de relaxare cantitativa, a amplificat excedentul de cont curent al Germaniei, care ajunsese la 8% din PIB inca de anul trecut.
Cum si excedentele externe inregistrate de alte economii din interiorul uniunii monetare sunt de asemenea in crestere, dezechilibrul din zona euro este la un nivel alarmant si isi continua cresterea.
In Japonia, relaxarea cantitativa a fost o masura primordiala in programul de reforme al premierului Shinzo Abe.
Lansarea sa a slabit automat yenul, iar in prezent se asteapta ca nivelul... mai mult
Marti, 05 Mai 2015, ora 09:16
2