Razboiul comercial dintre Statele Unite ale Americii si China s-a limitat doar la taxe vamale, dar, uneori, exista si alte arme care pot rani grav adversarul, conform BBC Mundo.
SUA si China, cele mai mari economii din lume, au amenintat ca vor continua sa isi impuna taxe pentru produse, in contextul unei escaladari a conflictului ce nu da semne de relaxare.
Confruntarile se produc intr-un moment de incertitudine in privinta negocierilor nucleare dintre SUA si Coreea de Nord si, in acest context, Donald Trump a atribuit stagnarea acestora Chinei, principalul aliat al regimului nord coreean.
"Sunt taxele vamale doar varful icebergului? Care sunt armele pe care le are Xi Jinping pentru a-l confrunta pe Trump, in afara de taxe?", intreaba BBC Mundo.
1. Complicarea "vietii" companiilor din SUA
Daca este vorba despre ingreunarea vietii unei companii, acest lucru poate fi facut pe mai multe cai, cum ar fi, de exemplu, crearea de dificultati la vama, complicarea reglementarilor, cresterea costurilor.
"China are istorie in privinta acestui tip de comportament si este clar o preocupare pentru afacerile americane", a declarat pentru BBC Mundo Mary Lovely, profesor de Economie la Universitatea Siracusa si cercetator la Peterson Institute for International Economics.
"Desi a existat o serie de rapoarte privind acest tip de bariere impotriva firmelor americane, nu exista motive sa credem ca acest lucru se va intampla la scara larga, cel putin nu deocamdata. Pentru... mai mult
Miercuri, 01 August 2018, ora 15:55
Banca centrala a Chinei a taiat cursul de referinta al monedei locale, yuanul, care s-a depreciat brusc trei zile la rand, astfel ca "razboiul valutelor" a intrat intr-o noua etapa. Tonul a fost dat de a doua cea mai mare economie a lumii, care vrea sa reduca influenta dolarului pe pietele internationale. Insa cum va fi afectata Romania de aceasta miscare a Beijingului?
Moneda chineza a pierdut 2% in fata monedei americane, marti, cea mai mare scadere din ultimele doua decenii, iar declinul a continuat si in urmatoarele doua zile.
Desi autoritatile au dat asigurari ca acest lucru nu se va mai intampla in viitorul apropiat, situatia a ridicat cateva semne de intrebare.
BBC News atrage atentia ca decizia bancii centrale chineze, care a tinut cursul in frau pana acum, a readus in discutie termenul "razboiul valutelor".
Teoretic, miscarea ar urma sa ajute exporturile acestei tari, care se afla pe o panta descendenta. Iar acest lucru e important pentru a doua cea mai mare ...citeste mai departe despre "Razboiul valutelor: China a tras primul foc - Cum va fi afectata Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 07:41
China starneste ingrijoarea partenerilor comerciali, in special a celor din zona Asiei, dupa ce banca centrala de la Beijing a recurs la o devalorizare a yuanului de 2% in raport cu dolarul american.
Anuntul facut de Banca Populara a Chinei a starnit deja ingrijorare pe piata valutara, analistii interpretand gestul ca o noua etapa intr-un razboi al valutelor, arata portalul CNN Money.
Anunt soc
Decizia pare sa fi fost luata la foc rapid de catre economistii bancii centrale din China, anuntul fiind facut public chiar inainte de deschiderea bursei, marti, 11 august.
Alegerea momentului si luarea unei decizii neasteptate a starnit deja panica printre investitori, mai ales ca aceasta depreciere fortata a yuanului este cea mai mare din ultimele doua decenii.
In acelasi timp, contextul economic din China nu este cel mai fericit, cresterea inregistrata in primele doua trimestre fiind la un nivel destul de slab, in timp ce piata de capital da semne de volatilitate crescuta.
Oficialii din Banca Populara a Chinei au justificat masura prin variatiile puternice inregistrate intre cursul de referinta stabilit zilnic pentru yuan si evolutia pietei.
Val de critici
Chiar daca se prognozeaza ca devalorizarea va fi un eveniment singular, acest lucru nu ii fereste pe chinezi de un nou val de critici.
Deja oficiali din Statele Unite au acuzat in repetate randuri China ca mentine intentionat un curs scazut de schimb al yuanului, in timp ce isi sporeste constant... mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 12:23
2Senatul american va vota, astazi, un proiect de lege prin care intentioneaza sa penalizeze China pentru o asa-numita manipulare a cursului valutar care ii aduce avantaje comerciale, facand astfel presiuni asupra Chinei sa forteze aprecierea yuanului. China se opune acestei legi si avertizeaza ca va porni un razboi comercial, in cazul in care aceasta lege va fi adoptata."Daca proicetul de lege va fi adoptat, atunci rezultatul ar lua forma unui razboi comercial, care ar insemna o pierdere pentru ambele parti. O astfel de actiune ar fi in detrimentul dezvoltarii legaturilor noastre economice si ar putea avea un impact negativ asupra relatiilor bilaterale", a declarat ministrul de externe chinez, Cui Tiankai, citat de CNN Money.Ministrul Cui a vorbit intr-o conferinta de presa cu o zi inainte de intalnirea sa din Beijing cu reprezentantul american, secretarul de stat Kurt Campbell.Chiar daca proiectul de lege trece de Senat, el trebuie sa fie dezbatut si votat si de Casa Reprezentantilor.Purtatorul de cuvant al reprezentantilor, John Boehner, si-a semnalat dezacordul fata de proiectul de lege. "Cred ca e destul de periculos sa schimbam legislatia in Congresul american pentru a forta o tara sa isi schimbe modul in care isi gestioneaza moneda nationala", a declarat Boehner.Moneda chineza, cunoscuta drept Renminbi, s-a apreciat in termeni reali cu aproape 20% fata de dolarul american din 2005, cand China a inceput sa controleze cursul, astfel incat sa se pastreze la o "linie de... mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 15:33
Cand presedintele Nixon a facut celebra vizita in China in 1972, nu s-a gandit ca peste patru decenii statul comunist ar putea ajunge creditorul numarul 1 al SUA, indemnandu-i pe americani sa adopte o politica fiscala mult mai responsabila. Statul chinez este in prezent cel mai mare creditor strain al Americii, cu 1200 de miliarde de dolari din datoria SUA.."China, superputerea lumii, are tot dreptul sa ceara SUA siguranta activelor in dolari", sublinieaza analistii internationali.
Scenariul apocaliptic ar suna cam asa: “Puterea economica si militara a Chinei ar putea sa-si puna amprenta asupra lumii occidentale. In cazul in care puterile occidentale ar incerca sa blocheze accesul Chinei la petrolul din Orientul Mijlociu, s-ar naste un razboi”, sunt de parere analistii.
Puterea Partidului Comunist ridica, de asemenea, temeri in SUA.
"Cea mai mare temere este ca statul chinez va prelua conducerea, iar Occidentul se va prabusi. In ultimii 20 de ani, au existat mai multe discutii potrivit carora China nu joaca corect in comertul mondial. Iar acest lucru se vede in relatia dintre China si SUA”, spune Tim Stanley, cercetator american la Royal Holloway Colege.
Intrebarea pe care multi analisti si-o pun este cat de dispusa e China sa detina puterea in conditiile in care nu are suficiente resurse naturale. Exista de asemenea teoria potrivit careia statul chinez isi vede doar propriile interese dorind sa-si stabilizeze cresterea economica.
Economistii nu cred insa... mai mult
Marti, 16 August 2011, ora 16:47
Pe fondul unui "razboi al monedelor" intre Statele Unite si Europa, pe de o parte, si China, de cealalta parte, abilitatea de a influenta ratele de schimb revine in atentia bancilor centrale.In Romania, interventiile Bancii Nationale a Romaniei pentru a mentine leul pe linia de plutire sunt binecunoscute, analistii fiind de parere ca, altfel, cursul ar ajunge in jur de 5 lei/euro. La nivel international, insa, mecanismul de schimb valutar este mult mai complex, iar interventiile asupra dolarului, monedei euro sau renminbi-ului (moneda chineza) influenteaza intreaga economie globala. Ultimul scandal major al valutelor a avut loc in 1992, cand Banca Angliei a intervenit asupra ratei de schimb a lirei sterline, la un cost extrem de ridicat, insa in favoarea lui George Soros, despre care multi analisti sunt de parere ca a generat atacul asupra monedei britanice. De atunci, banca centrala britanica a evitat orice fel de interventie, intarind opinia generala ca bancile centrale ar trebui sa se concentreze doar asupra stabilitatii preturilor interne.De asemena, tot de atunci a inceput sa se puna in aplicare o alta strategie, bancile centrale fiind de parere ca influentarea ratei de schimb valutar nu poate avea un efect pozitiv decat pe termen foarte scurt. Astfel, in Occident, monedele principale au avut un curs liber, stabilit doar de piete, un sistem care, insa, nu a ajuns si in Asia. Crizele financiare asiatice din 1997 - 1998 au convins guvernele si... mai mult
Sambata, 23 Octombrie 2010, ora 09:46
Germania, cel mai mare exportator european, mentine presiunile asupra Chinei pentru alinierea yuanului cu valutele importante si ave rtizeaza ca s-ar putea ajunge la un razboi comercial din cauza statelor care concureaza in a-si sustine exporturile prin deprecierea monedei proprii, potrivit Mediafax . Depinde de China sa evite o disputa comerciala paguboasa cu SUA, a afirmat ministrul german al Economiei, Rainer Brüderle, pentru cotidianul Handelsblatt, citat de publicatia americana Wall Street Journal.
"Trebuie sa avem grija ca razboiul valutar sa nu devina unul comercial. China poarta o mare parte a responsabilitatii in a preveni o escaladare", a spus el.
Bruderle, aflat in prezent in China, va reprezenta Germania la reuniunea de saptamana urmatoare, din Coreea de Sud, a ministrilor si guvernatorilor de banci centrale din statele G20.
Intalnirea reprezinta o oportunitate pentru liderii statelor dezvoltate si emergente mari sa abordeze problema dezechilibrelor valutare care perturba comertul.
Reuniunea organizata, la sfarsitul saptamanii trecute, de Fondul Monetar International la Washington a devenit un forum pentru plangerile privind deprecierile valutare, folosite de unele state in scopul cresterii competitivitatii economice, fara a se ajunge la un consens. China a refuzat sa-si modifice politica monetara.
Guvernul de la Beijing este cel mai des asociat cu astfel de masuri, dar decizii monetare recente in Japonia, Brazilia, Thailanda, Australia si alte state... mai mult
Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 23:55
China a acuzat Statele Unite de un protectionism din ce in ce mai accentuat, afirmatie ce a fost combatuta, insa, de unul dintre oficialii americani aflati in vizita la Beijing impreuna cu presedintele Barack Obama, relateaza AFP, precizeaza NewsIn."Statele Unite si alte tari occidentale sunt partizane ale libertatii comertului, insa Statele Unite devin din ce in ce mai protectioniste", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Comertului, Yao Jian.
"Statele Unite nu ar trebui sa creeze diverse bariere comerciale pentru a-si proteja industria nationala", a mai spus el.Insa secretarul de stat pentru comert din Statele Unite, Gary Locke, a negat ca SUA ar da dovada de un "protectionism din ce in ce mai accentuat"."Presedintele Obama a indicat in repetate randuri ca nu putem sa alegem o cale protectionista. Protectionismul duce la represalii, ce ar putea degenera intr-un razboi comercial din care toata lumea ar avea de pierdut ", a afirmat Locke.Purtatorul chinez de cuvant a precizat ca autoritatile de la Beijing vor mentine stabilitatea yuanului, guvernul fiind "indignat de presiunile injuste" exercitate de Statele Unite pentru o reevaluare a monedei chineze, in contextul in care si SUA a permis deprecierea dolarului, pentru cresterea competitivitatii."Trebuie sa cream un mediu stabil pentru companii, mediu ce cuprinde si un curs valutar stabil, pentru a sustine cresterea economiei mondiale si relansarea exporturilor Chinei", a precizat Yao.Cursul yuanului este legat... mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 14:03