"Prioritatea este de a evita pericolul unui razboi", a afirmat joi ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, la finalul unei reuniuni cu usile inchise a membrilor Consiliului de Securitate, consacrata Siriei, relateaza AFP.
Intrebat daca acesta ar putea fi un razboi intre Statele Unite si Rusia, reprezentantul Moscovei a raspuns: "Nu putem exclude nicio posibilitate".
Propunerea Suediei asupra unei rezolutii pentru o misiune de dezarmare chimica in Siria nu a fost abordata in cursul reuniunii.
Potrivit unor surse diplomatice, aceasta propunere a fost respinsa in principal de Statele Unite, Franta, Marea Britanie si Olanda, pentru ca ea nu impune crearea unui mecanism de ancheta asupra presupuselor atacuri chimice ce ar fi avut loc sambata la Douma.
Subiectul reuniunii de joi a fost "politica agresiva a unor dintre membrii Consiliului", a declarat Vasili Nebenzia.
"Amenintarile sunt o incalcare a Cartei Natiunilor Unite", a adaugat el, subliniind ca o interventie militara occidentala ar fi "foarte periculoasa pentru ca militarii nostri sunt acolo".
Diplomatul rus a mai informat ca tara sa a cerut o reuniune publica a Consiliului de Securitate privind Siria in prezenta secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Aceasta ar urma sa aiba loc vineri, potrivit AFP.
Trump s-a gandit mai bine si spune ca nu stie cand va ataca Siria: Poate curand sau... nu ...citeste mai departe despre "Reuniune cu usile inchise a Consiliului de Securitate: Nu putem exclude... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 22:47
Un raport din Congresul Statelor Unite atesta faptul ca Rusia a incercat sa influenteze alegerile democratice din 19 state europene printre care si Romania. Documentul evidentiaza actiunile prompte ale statelor europene fata de propaganda ruseasca, in comparatie cu atitudinea pasiva pe care ar fi avut-o presedintele Donald Trump.
"Uniunea Europeana si NATO, precum si organizatii nonguvernamentale au luat masuri pentru contracararea campaniilor ruse in scopul dezinformarii in Romania, Polonia si tarile baltice, iar Bucurestiul a exprimat preocupare privind dependenta energetica de Rusia", arata raportul Congresului SUA.
Documentul detaliaza tehnicile folosite de Vladimir Putin pentru a-si consolida puterea influentand politica internationala.
"In urma cu peste 20 de ani, Vladimir Putin a obtinut si a consolidat puterea prin exploatarea practicilor de santaj, temerilor de terorism si razboi.
Incepand de atunci, liderul rus a combinat aventurismul militar si agresiunile in strainatate cu propaganda si actele de reprimare politica la nivel intern, pentru a convinge publicul intern ca va restabili maretia si pozitia respectabila a Rusiei pe scena mondiala.
Vladimir Putin a oferit putere serviciilor de securitate si le-a folosit pentru a-si consolida controlul la nivel politic, social si economic", se arata in raportul intitulat "Atacul asimetric al lui Vladimir Putin asupra democratiei in Rusia si Europa: Implicatiile pentru siguranta nationala a SUA".... mai mult
Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 23:24
Un grup de generali americani din fruntea armatei si marinei SUA avertizeaza ca trupele nu sunt pregatite sa faca fata unui nou razboi, pe masura ce zonele in care Statele Unite se confrunta cu provocari se inmultesc.
In ultimii ani, armata americana a fost afectata de taieri succesive ale bugetului si a purtat doua razboaie, in Irak si Afganistan, iar noile provocari geopolitice ridicate de Rusia, Coreea de Nord, China si Iran ridica semne de intrebare cu privire la capacitatea de reactie rapida a trupelor SUA, remarca Defense News.
Generalul Robert Neller, comandantul Marinei americane, le-a transmis parlamentarilor din Camera Reprezentantilor ca, desi pregatirea militarilor decurge conform planurilor, capacitatea de a avea o reactie prompta in cazul declansarii unui nou razboi s-a diminuat.
"Abilitatea noastra de a raspunde cererilor la nivel regional pentru planurile majore de urgenta ramane, dar cel mai probabil nu vom fi capabili sa raspundem in perioada de timp prevazuta acum in cazul interventiei intr-un astfel de conflict", a explicat Neller.
Un discurs asemanator l-a avut si generalul Mark Milley, acesta explicand ca trupele armatei SUA pot face fata cerintelor comandamentelor regionale si misiunilor de combatere a terorismului si a insurgentilor, dar in cazul unui razboi cu Rusia, China, Iran sau Coreeea de Nord reactia ar fi intarziata.
"Daca ar fi sa se intample asa ceva, am mari rezerve ca trupele noastre ar fi pregatite sa reactioneze in timp... mai mult
Joi, 17 Martie 2016, ora 13:49
Un exercitiu al NATO, efectuat in 1983, a adus lumea in pragul unei confruntari nucleare cu Uniunea Sovietica, SUA subestimand mult timp gravitatea a ceea ce s-a petrecut atunci, potrivit unui raport secret american.
Raportul, citat marti de AFP, a fost redactat in 1990 de consilieri ai presedintelui american in domeniul informatiilor si tocmai a fost declasificat.
Cum ar putea incepe Al Treilea Razboi Mondial chiar maine
In noiembrie 1983, in momentul declansarii exercitiului Able Archer de catre NATO in Europa occidentala, tensiunea intre Est si Vest era foarte ridicata.
URSS doborase cu doua luni inainte un Boeing 747 sud-coreean, acuzat ca ar efectua o misiune de spionaj, pentru ca intrase in spatiul aerian sovietic.
La randul sau, NATO incepuse sa-si desfasoare in Germania de Vest rachetele nucleare americane Pershing II, ca raspuns la amplasarea rachetelor SS-20 sovietice.
Amenintari fara precedent de la Moscova: Ar putea folosi "forta nucleara" in legatura cu ...citeste mai departe despre "SUA si Rusia, in pragul unui razboi nuclear in urma cu peste 30 de ani: Ce a provocat disputa" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Octombrie 2015, ora 09:27
Interventia militara a Rusiei in Siria de partea presedintelui Bashar al-Assad este cea mai recenta evolutie dezastruoasa in Orientul Mijlociu sub Administratia lui Barack Obama si un alt regres umilitor pentru Statele Unite.
Cum a facut-o si in timpul altor crize, Casa Alba se poticneste din nou, sustine senatorul american John McCain intr-un editorial publicat pe site-ul CNN.
In urma cu cateva saptamani, scrie republicanul, Administratia Obama a avertizat Rusia sa nu isi trimita fortele armate in Siria. Rusia a facut-o oricum. Atunci, SUA au incercat sa blocheze accesul Rusiei la spatiul aerian in drumul sau spre Siria. A esuat.
Razboi in Siria: SUA si Rusia, aproape de semnarea unui acord aerian
Consecinta? Presedintele Barack Obama a fost de acord, pentru prima data in doi ani, sa participe la o intalnire oficiala cu Vladimir Putin.
Oficialii din Apararea americana s-au grabit sa poarte negocieri cu militarii rusi in legatura cu implicarea in Siria. Iar secretarul de ...citeste mai departe despre "Un razboi total SUA-Rusia, solutia pentru pacea in lume? McCain: Sa intensificam suferinta Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 15:44
Peste o mie de specialisti in relatii internationale, care au fost intervievati pentru un sondaj de opinie pe teme de interes global, precum eventualitatea unui razboi intre marile puteri in urmatorii zece ani, nu au aceleasi pareri ca publicul larg.
Expertii sunt mai sceptici in ceea ce priveste posibilitatea izbucnirii unui conflict de proportii si chiar si a unui nou Razboi Rece.
Sondajul, efectuat de Teaching, Research, and International Policy (TRIP) de la College of William & Mary, in colaborare cu Foreign Policy, include raspunsuri de la 1.395 de specialisti in relatii internationale din toti cei 4.187 din colegiile si universitatile americane.
In ceea ce priveste o conflagratie de proportii intre marile puteri, SUA-Rusia sau SUA-China, in urmatorii zece ani, specialistii in relatii internationale cred ca, per total, este improbabila.
Cu toate ...citeste mai departe despre "Cat de probabil este un razboi cu Rusia in urmatorii 10 ani?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Februarie 2015, ora 14:55
Reprezentantii Rusiei si ai Statelor Unite au avut o intalnire secreta, pe subiectul crizei din Ucraina.
Oficiali din SUA si Rusia s-au reunit pe o insula mica din Finlanda pentru negocieri confidentiale, relateaza Liberation, care citeaza AFP.
Ministerul Afacerilor Externe din tara nordica a confirmat, marti, ca aceasta intalnire a fost organizata pe insula Boistoe.
"Ministerul de Externe confirma ca reuniunea a fost organizata si ca ministerul a furnizat un ajutor la solicitarea partilor (rusa si americana) ", a transmis diplomatia finlandeza pe contul oficial de ...citeste mai departe despre "Intalnire secreta SUA-Rusia pe tema crizei din Ucraina, pe o insula misterioasa" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 12:55
Cercul arctic este una dintre zonele disputate de marile puteri deoarece are in adancul sau resurse naturale bogate. Interesele unor tari in zona sunt deopotriva energetice si militare.
La inceputul acestei luni, Canada a pretins la o comisie de specialitate a ONU ca detine Polul Nord. Drept raspuns, presedintele Rusiei, Vladimir Putin a cerut o prezenta militara a tarii sale in regiune, scrie news.com.au.
Alte tari, precum SUA, Norvegia si Danemarca, sustin si ele ca au dreptul de a detine unele zone din teritoriul arctic. Ruperea calotei glaciare, cauzata de incalzirea globala, va intensifica lupta acestor tari pentru resursele din regiune. Urmarea va fi si aparitia unor noi rute maritime care le-ar scurta pe cele folosite deja.
Un nou conflict SUA-Rusia?
Rusia este interesata, in primul rand, de rezervele de petrol si gaze naturale arctice. In 2007, o echipa de scafandri trimisa de guvern, a infipt un steag rusesc pe fundul apei Polului Nord, iar ...citeste mai departe despre "Pe ce se mai cearta SUA-Rusia si unde isi mai fac baze militare" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 10:29
Noul vicepremier rus Dmitri Rogozin, fost ambasador la NATO, a ridiculizat luni Romania pentru ca a permis instalarea unor elemente ale sistemului american antiracheta pe teritoriul sau, afirmand ca Bucurestiul nu va avea acces la acestea.
"Noi am analizat acordul pe care americanii l-au semnat cu romanii" pentru instalarea de interceptori de racheta apartinand Statelor Unite in Romania, in cadrul sistemului european antiracheta, a declarat luni Rogozin, ambasadorul Rusiei la NATO din 2008, in fata unor ofiteri din cadrul fortelor aerospatiale ruse, in cursul unei vizite la o unitate din Krasnoznamensk.
"Romanii pot sa creada ca sunt operatori importanti in interceptarea rachetelor, dar chiar si comandantul bazei, un militar roman, va avea dreptul sa intre doar in anticamera", a continuat el.
Comandantul roman al viitoarei baze de la Deveselu nu va vizita niciodata statia de control, a apreciat vicepremierul rus, pentru simplul motiv ca baza este americana si nu NATO.
Noul vicepremier le-a mai spus ofiterilor rusi ca, in opinia sa, Washingtonul i-a convins pe europeni ca au nevoie de "implicarea constanta a Statelor Unite in afacerile lor interne", rezultatele unei asemenea relatii fiind mai mult decat defavorabile pentru europeni.
Acestia au devenit "ostaticii si tintele unui (eventual) atac de razbunare", fara ca macar sa aiba acces la tehnologiile americane, a mai apreciat fostul ambasador rus la NATO.
Aceasta situatie este "extraordinar de ironica",... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 07:24