Autoritatile de la Phenian sustin ca Statele Unite au mobilizat capacitati nucleare pentru a putea lansa un atac preventiv limitat impotriva Coreei de Nord.
"Oficiali americani, inclusiv secretarul Apararii si directorul CIA, au vorbit in mod repetat despre amenintarea nucleara si balistica nord-coreeana pentru a justifica optiunea militara. Administratia SUA analizeaza posibilitatea unui atac preventiv limitat impotriva Coreei de Nord", a declarat Ju Yong Chol, un diplomat nord-coreean la o conferinta pentru dezarmare organizata de Natiunile Unite.
"Actualele masuri luate de Statele Unite in sensul suplimentarii capacitatilor militare sunt destinate lansarii unui atac preventiv impotriva Republicii Democrate Populare Coreea", a mai precizat Ju Yong Chol.
Nu este pentru prima ora cand Phenianul face astfel de acuzatii. In noiembrie 2017, bombardiere americane s-au apropiat de teritoriul Coreei de Nord pentru a "ameninta si a santaja" Coreea de Nord, sustinea atunci regimul Kim Jong-Un.
In realitate, avioanele militare au survolat orasul japonez Okinawa si apoi insula sud-coreeana Jeju, inainte de a trece pe deasupra Marii Japoniei si a se apropia de spatiul aerian nord-coreean. Escortate de avioane de vanatoare sud-coreene, bombardierele americane au simulat atacuri nucleare, lovind tinte dintr-un poligon sud-coreean.
Agentia nord-coreeana de stiri avertizeaza atunci ca exercitiile de acest tip nu fac decat sa amplifice tensiunile in Peninsula Coreeana.... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 15:20
Data la care va avea loc urmatoarea intalnire dintre presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau american Donald Trump nu a fost inca stabilita, a declarat luni ministrul de externe al Rusiei, Sergei Lavrov, care a reiterat dorinta Moscovei ca SUA si Coreea de Nord sa inceapa negocierile privind programul nuclear al Phenianului.
"Data urmatoarei intruniri personale nu a fost inca discutata", a spus Lavrov pentru agentia de stiri RIA, potrivit Reuters.
Totodata, oficialul rus a insistat pentru inceperea negocierilor intre Statele Unite si Coreea de Nord, precizand ca Rusia este pregatita sa faciliteze discutiile, mai arata Reuters.
Moscova a cerut in mod repetat ca cele doua tari sa poarte discutii in scopul aplanarii conflictului legat de programul nuclear al Coreei de Nord.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri, in urma unui proiect de rezolutie depus de Washington, noi sanctiuni care vizeaza Coreea de Nord, masurile vizand exporturile de produse petroliere si nord-coreenii care lucreaza in strainatate.
Ministrul de externe de la Phenian a declarat ca noile sactiuni SUA reprezinta un act de razboi, fiind echivalentul unei blocade economice complete.
Citeste mai mult:
Noi sanctiuni ONU la adresa Coreei de Nord. Ce se intampla cu cetatenii care lucreaza in strainatateCoreea de Nord: Noile sanctiuni decise de ONU reprezinta un act de razboi
C.S. ...citeste mai departe despre "Lavrov sustine ca Rusia este gata sa medieze intre SUA si Coreea... mai mult
Luni, 25 Decembrie 2017, ora 11:22
Coreea de Nord avertizeaza ca exercitiile militare ale SUA si ale Coreei de Sud aduc tarile la un pas de un razboi nuclear.
Avertismentul vine cu doar o zi inainte ca cei doi aliati sa inceapa exercitiile militare ce reprezinta o demonstratie de forta desfasurata la o saptamana dupa ce Kim Jong Un a lansat o racheta balistica intercontinentala, noteaza Fox News.
Ziarul de stat din Coreea de Nord a scris intr-un articol ca aceste exercitii reprezinta o provocare ce ar putea duce la un razboi nuclear in acest moment.
"Un astfel de exercitiu este o provocare periculoasa, deoarece conduce tensiunea din Peninsula Coreeana in pragul unui razboi nuclear", noteaza ziarul, adaugand ca "fortele de papusi ale SUA si ale Coeeei de Sud sunt prostesti".
Vezi si cateva marturii cutremuratoare ale transfugilor nord-coreeni care spun ca testele nucleare le-au distrus sanatatea
Purtatorul de cuvant al Comitetului pentru Reunificarea pasnica a Coreei l-a numit recent nebun pe Trump si a transmis ca cele doua tari distrug pacea si stabilitatea din Peninsula Coreeana.
America si Coreea de Sud se pregatesc sa inceapa un exercitu militar de cinci zile, numit Vigilant Ace. Astfel, 12.000 de soldati americani se vor alatura fortelor sud-coreene, alaturi de 230 de aeronave.
Citeste si:
Cum e sa traiesti sub regimul condus de Kim Jong Un: Povestile socante ale defectorilor din Coreea de NordAccident nuclear in Coreea de Nord? Sute de oameni ar fi murit in urma unui testCoreea... mai mult
Duminica, 03 Decembrie 2017, ora 18:26
Consilierul pentru securitate nationala al Casei Albe HR McMaster a declarat sambata ca potentialul unui razboi cu Coreea de Nord creste cu fiecare zi.
In opinia sa, Coreea de Nord reprezinta "cea mai mare amenintare imediata la adresa Statelor Unite", transmite CNN.
"Creste in fiecare zi, ceea ce inseamna ca suntem intr-o cursa pentru a putea rezolva aceasta problema", a declarat McMaster, intrebat deca lansarea, de catre Coreea de Nord, a unei rachete balistice marti a crescut posibilitatea unui razboi.
Presedintele Donald Trump ramane decisin ceea ce priveste denuclearizarea completa a Peninsulei Coreene, a spus el, adaugand ca exista si modalitati "nonmilitare" de rezolvare a acestei probleme, cum ar fi aceea de a cere Chinei sa impuna sanctiuni si mai mari regimului de la Phenian.
"Exista modalitati de a rezolva aceasta problema fara a se ajunge la conflictul armat, dar este o cursa, pentru ca se apropie tot mai mult si nu a mai ramas prea mult timp", a afirmat McMaster, referindu-se apoi la liderul nord-coreean Kim Jong Un. "Cu fiecare lansare de racheta sau test nuclear, el a crescut capacitatile tarii sale", a spus oficialul.
"Cerem Chinei nu sa ne faca noua sau oricui altcuiva un favor. Cerem Chinei sa actioneze in interesul propriu si credem ca este in interesul ei imediat sa faca mai mult", a spus McMaster, apreciind ca Beijingul trebuie sa ia masuri unilaterale de taiere a importurilor nord-coreene de petrol.
McMaster a spus ca atat el, cat si... mai mult
Duminica, 03 Decembrie 2017, ora 08:30
Racheta balistica nord-coreeana Hwasong-15, testata cu succes in cursul zilei de marti, are capacitatea sa ajunga in Statele Unite ale Americii, potrivit unor experti americani si sud-coreeni.
Ministerul sud-coreean al Apararii a caracterizat proiectilul nord-coreean drept o racheta balistica intercontinentala (ICBM) care poate zbura peste 13.000 de kilometri.
"Evaluarea noastra este ca testul de zbor a avut succes. In cazul in care racheta ar fi lansata dintr-un unghi normal, ar avea capacitatea sa parcurga peste 13.000 de kilometri. Asta inseamna ca poate ajunge la Washington D.C.", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Expertii sud-coreeni au adaugat ca este necesara o verificare suplimentara a tehnologiilor privind revenirea rachetei in atmosfera, a tehnologiilor de orientare cu precizie in faza finala si a conditiilor de transportare a unui focos nuclear, inainte de a constata ca este o racheta fiabila cu raza lunga de actiune.
Agentia de presa de la Phenian a publicat fotografii cu noua racheta balistica intercontinentala, care prezinta o forma diferita a varfului in comparatie cu versiunea precedenta, Hwasong-14. Prin urmare, Hwasong-15 pare a fi dezvoltata cu ajutorul unei tehnologii noi.
Experti americani care au fost sceptici in legatura cu testele balistice anterioare desfasurate de catre Coreea de Nord sustin ca Statele Unite sunt in raza de actiune a noii rachete, dupa ce au analizat datele culese si fotografiile prezentate in urma celui... mai mult
Vineri, 01 Decembrie 2017, ora 13:00
Presedintele american Donald Trump a raspuns evaziv, atunci cand a fost intrebat de un jurnalist daca Statele Unite vor raspunde Coreei de Nord cu o lovitura militara, dupa cel de-al saselea si cel mai puternic test nuclear al regimului de la Phenian.
Trump tocmai iesea dintr-o biserica, unde a fost la slujba alaturi de sotia sa. Intrebat daca SUA vor intra in razboi cu Coreea de Nord, presedintele a raspuns sec: "Vom vedea".
Un asemenea mesaj din partea liderului american ar putea sa duca la un noua razboi al cuvintelor si amenintarilor cu Kim Jong-un, transmite Reuters.
Anterior, miliardarul republican a condamnat drept "foarte ostile si periculoase" actiunile intreprinse de Phenian, sustinand ca regimul nord-coreean este "necinstit" si a devenit o amenintare si o rusine la adresa Chinei.
"Coreea de Nord a efectuat un test nuclear major. Cuvintele si actiunile lor continua sa fie foarte ostile si periculoase pentru Statele Unite...", a scris presedintele american intr-un mesaj postat pe Twitter.
Regimul nord-coreean a anuntat ca a testat cu succes o noua bomba cu hidrogen, proiectata tocmai pentru a fi atasata de noile rachete balistice intercontinentale testate in ultimele luni de catre Phenian.
Arma testata de Coreea de Nord a fost de opt ori mai puternica decat bomba de la Hiroshima
In acest sens, televiziunea de stat a anuntat ca detonarea unei bombe cu hidrogen a fost ordonata de liderul Kim Jong-un si s-a dovedit un "succes complet", fiind... mai mult
Duminica, 03 Septembrie 2017, ora 21:40
Statele Unite nu vor sa rastoarne regimul nord-coreean si spera sa poata dialoga pe viitor cu acesta, cu conditia ca Phenianul sa renunte la programul sau nuclear, a declarat marti secretarul american de Stat, Rex Tillerson.
"Nu suntem in cautarea unei schimbari de regim, nici a unei prabusiri a regimului, nu suntem in cautarea unei reunificari accelerate a peninsulei" coreene, a transmis oficialul american in fata presei, la Washington, cu prilejul bilantului primelor sase luni ale mandatului sau diplomatic, conform AFP.
"Nu cautam o scuza pentru a ne trimite armata la nord de paralela 38", care separa cele doua Corei, a adaugat el.
Adresandu-se nord-coreenilor, Tillerson a spus: "Nu suntem dusmanul vostru, nu va amenintam, dar voi reprezentati o amenintare inacceptabila pentru noi, iar noi trebuie sa raspundem la asta".
Seful diplomatiei americane a lasat chiar usa deschisa unui dialog cu Phenianul. "Conditia pentru aceste discutii este ca nu exista viitor pentru o Coree de Nord care ar detine arme nucleare", a subliniat el.
Potrivit secretarului american de Stat, amenintarea nord-coreeana s-a "materializat" in cursul ultimelor luni. "Avem un numar limitat de optiuni", a aratat Rex Tillerson, evocand politica americana de "presiune pacifista" asupra regimului de la Phenian.
El a facut apel din nou la China pentru "a-si utiliza influenta asupra Coreii de Nord in scopul crearii conditiilor unui dialog productiv".
Coreea de Nord a lansat vineri o... mai mult
Miercuri, 02 August 2017, ora 09:52
Vicepresedintele Statelor Unite, Mike Pence, a anuntat sambata ca "armada americana" condusa de portavionul USS Carl Vinson va ajunge in cateva zile in Marea Japoniei pentru a contracara amenintarile venite din partea regimului de la Phenian.
Anuntul vicepresedintelui vine la doar cateva zile dupa ce presa americana a dezvaluit ca portavionul USS Carl Vinson a navigat timp de o saptamana in directia opusa, pentru a participa la un exercitiu naval cu fortele australiene din Oceanul Indian, desi reprezentantii Casei Albe sustineau ca o adevarata "armada" se indreapta spre Peninsula Coreeana.
"Noi ne asteptam ca va ajunge in doar cateva zile in pozitia sa din Marea Japoniei, inainte de sfarsitul lunii aprilie. Regimul nord-coreean nu ar trebui sa faca nicio greseala, prentru ca americanii au resursele, personalul si prezenta in aceasta regiune pentru a garanta securitatea intereselor si a aliatilor", a declarat Pence la o conferinta de presa comuna cu premierul Australiei, Malcolm Turnbull.
Tensiunile dintre Washington si Phenian au explodat recent in urma lansarii mai multor rachete balistice de catre regimul nord-coreean, in pofida sanctiunilor implementate de Natiunile Unite.
Marina SUA a anuntat pe 8 aprilie ca un flotila condusa de portavionul USS Carl Vinson se va indrepta spre nord ca o "masura prudenta" de a combate regimul izolat de la Phenian.
Armada anuntata de Trump pentru Peninsula Coreeana a ajuns in alta parte a lumii
Pusa sa explice cum a... mai mult
Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 12:07
Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un ar putea declansa un conflict nuclear, sustine John Everard, fost ambasador al Marii Britanii la Phenian.
Everard, al carui avertisment a venit dupa ce Coreea de Nord a testat cu succes o bomba de hidrogen, a spus ca "in doar o saptamana lumea a devenit un loc mai periculos", relateaza The Star.
Bomba cu hidrogen, testata in Coreea de Nord: Toti ochii sunt pe China - Ce poate face tara vecina
"Ce e cu adevarat ingrijorator este ca, daca Kim Jong Un crede ca poate supravietui unui atac atomic sau contra-atac, atunci ar putea fi dispus sa apese propriul buton nuclear", a declarat fostul diplomat britanic pentru Daily Mail.
John Everard a vorbit si despre sistemul de aparare care a fost deja pus la punct in capitala nord-coreeana. "Phenianul are buncare nucleare, asa cum avea si Marea Britanie in timpul zilelor tensionate din timpul Razboiului Rece", a aratat acesta.
Bomba cu hidrogen, testata in Coreea de Nord: SUA, Coreea de Sud si ...citeste mai departe despre "Avertisment din Europa: Coreea de Nord ar putea declansa un razboi nuclear" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 18:01