Vicepresedintele american, Mike Pence, a anuntat joi detaliile planului de creare a unei Forte Spatiale a SUA, care va deveni a sasea ramura a fortelor militare americane, declarand ca "a sosit timpul sa ne pregatim pentru urmatorul camp de lupta".
In iunie, presedintele american, Donald Trump, a ordonat crearea Fortei Spatiale, argumentand ca Pentagonul trebuie sa gestioneze vulnerabilitatile din spatiu si sa isi arate dominatia in orbita.
Crearea Fortei Spatiale va trebui aprobata de Congres iar unii membri s-au aratat sceptici din cauza costurilor si a birocratiei.
"A sosit timpul sa scriem urmatorul capitol minunat al istoriei fortelor noastre armate, sa ne pregatim de urmatorul camp de lupta unde cei mai buni si curajosi americani vor fi chemati pentru a invinge o noua generatie de amenintari catre poporul nostru. A sosit timpul sa infiintam Forta Spatiala a Statelor Unite", a declarat Pence.
Actualele ramuri ale fortelor militare americane sunt: Marina, Garda de Coasta, Puscasii Marini, Armata si Fortele Aeriene.
In prezent, Fortele Aeriene sunt responsabile si de problemele de securitate din spatiu.
Pence a declarat, insa, ca o Forta Spatiala independenta este esentiala pentru lupta cu Rusia si China, care reprezinta o amenintare in spatiu.
"China si Rusia au coordonat activitati pe orbita foarte sofisticate care le-ar putea permite sa isi manevreze satelitii aproape de ai nostri, acest lucru fiind un pericol fara precedent pentru sistemele... mai mult
Joi, 09 August 2018, ora 20:44
Turcia considera ca bombardarea unor tinte civile din Siria, de catre aviatia rusa, este o incercare deliberata a Moscovei de a alimenta criza refugiatilor din Europa si de a crea spatiu pentru fortele pro-Bashar al-Assad.
Faptul ca Rusia a negat atacurile asupra spitalelor si scolilor din Siria nu inseamna nimic pentru Ankara, se precizeaza intr-o analiza The Guardian.
Oficialii turci sustin ca Vladimir Putin si aliatii sai sirieni folosesc cu nerusinare afluxul de refugiati - provocat de loviturile avioanelor ruse - pe post de arma de razboi indreptata in mod deliberat impotriva Turciei si Uniunii Europene.
Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a respins categoric acuzatiile Turciei si altor tari, potrivit carora fortele ruse - actionand in favoarea regimului Assad si militiilor siriene kurde - au comis "crime de razboi" la inceputul acestei saptamani, cand doua scoli si doua spitale din nordul Siriei au fost lovite de rachete, ucigand 50 de oameni.
Noi... citeste mai departe despre "Cum reuseste Putin sa creeze haos intercontinental: Criza refugiatilor, cea mai buna arma de razboi" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Februarie 2016, ora 22:07
Secretarul american al Apararii, Ashton Carter, a acuzat Rusia ca pune in pericol ordinea mondiala si a dezvaluit ca Pentagonul cauta mijloace creative de a diminua agresiunea Kremlinului si de a-si proteja aliatii.
La un forum din California, dupa o calatorie de opt zile in Asia, Carter a spus ca Rusia desfasoara "activitati provocatoare" pe mare, in aer, in spatiu si in spatiul cibernetic, scrie The Guardian.
NATO avertizeaza Rusia, militarii romani participa la exercitii comune cu americanii
Seful Pentagonului a mai criticat si amenintarile nucleare ale Rusiei, care ridica semne de intrebare asupra liderilor de la Moscova si respectul lor fata de normele internationale impotriva ...citeste mai departe despre "Seful Pentagonului: Nu vrem un razboi rece, cu atat mai putin un razboi fierbinte cu Rusia" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Noiembrie 2015, ora 14:26
Situatia foarte tensionata dintre marile puteri ale lumii - inclusiv aliantele militare -, precum si conflictele si bombardamentele din Orientul Mijlociu genereaza ingrijorare, nu putini fiind cei care se tem de inceputul celui de-Al Treilea Razboi Mondial.
Ar fi nevoie doar de o mica scanteie pentru a incepe un conflict intre NATO si China sau Rusia, se arata intr-o ampla analiza The Telegraph. Astfel, s-ar declansa forme de razboi nemaivazute pana acum.
Va declansa China un al treilea razboi mondial?
In ultimele doua decenii, liderii de la Londra si Washington s-au concentrat pe operatiuni din locuri precum Sierra Leone, Bosnia, Irak, Afganistan si acum Siria, unde principala grija a fost si inca este reprezentata de slabiciunea statului, care face implozie.
In prezent, insa, sunt in joc curente serioase la nivel global, existand riscul ca statele puternice sa plece la razboi. Conflicte cu state precum Rusia sau China au fost ceva ce parea ingropat odata cu sfarsitul ...citeste mai departe despre "Cum ar putea incepe Al Treilea Razboi Mondial chiar maine" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 11 Octombrie 2015, ora 09:00
Pentru japonezi, cerul nu mai pare atat de senin. Din aprilie 2014 si pana la sfarsitul lunii trecute, raidurile avioanelor militare rusesti si chineze s-au inmultit dramatic, violand spatiul aerian nipon intr-un ritm similar celui din perioada Razboiului Rece.
Fortele aeriene japoneze au dat publicitatii, miercuri, un raport in care se constata o creste a incursiunilor neautorizate in spatiul aerian al Japoniei.
In nordul arhipelagului, pilotii japonezi se confrunta cu incursiunile bombardierelor rusesti, in timp ce spatiul sudic este invadat de avioanele militare ale Chinei, arata agentia de presa Reuters.
Invazie aeriana
La sfarsitul lunii martie, pilotii niponi adunasera deja 944 de interceptii aeriene realizate in ultimele 12 luni, cu 16% mai mult decat in perioada aprilie 2013-martie 2014.
Ca numar, este al doilea record de violari repetate ale spatului aerian al Japoniei din 1958 si pana in prezent.
Precedentul a fost atins in 1984, cand avioanele inamice au penetrat spatiul de deasupra Japoniei de 945 de ori.
"Se constata o crestere alarmanta a acestor evenimente", a comentat un purtator de cuvant al armatei japoneze in timpul prezentarii raportului.
Desi nu este o masura directa a activitatii militare a Chinei si Rusiei in regiune, cifra reprezinta un semnal de alarma privind operatiunile derulate de cei doi vecini ai Japoniei.
Daca pana acum Japonia se confrunta cu alarma data de cresterea constanta a bugetului de Aparare al Chinei in... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 17:39
Fotografii care pleaca in zone de conflict trebuie sa-si aleaga cu grija echipamentul atunci cand pleaca cu tabara militara pentru a realiza fotografii.
Vezi "arsenalul" foto al lui Umit Bektas, fotograf de razboi pentru Reuters, pe care-l foloseste in zonele de conflict armat, potrivit Popphoto.com.
Atunci cand Umit Bektas a fost trimis ca jurnalist fotograf pe frontul din Afganistan pentru a face fotografii, a luat cu el doar foarte putin echipament fotografic.
Bektas s-a concentrat mai mult pe baterii si copii de siguranta, decat pe lentile si corpuri de fotografiat.
Jurnalistul a luat doar trei obiective, dispozitive pentru telefon si internet prin satelit, doua laptopuri, baterii de rezerva si o multime de cabluri.
Bektas isi explica alegerea spunand ca " din moment ce nu eram capabil sa car obiective mari, am luat un convertor, incarcatoare, cabluri, carduri de memorie, kituri de curatare si adaptori".
Bektas a trebuit sa care cu el o armura de protectie, o casca, echipament pentru dormit in aer liber si haine de uz zilnic.
In bagajul total necesar, camera foto si lentilele au ocupat un spatiu relativ redus, deoarece nevoia de internet si de baterii reprezinta o cerinta urgenta si importanta intr-o zona de conflict, in comparatie cu o rezerva buna de lentile.
Fotografie realizata de Benjamin Lowy in Irak in 2008
Benjamin Lowy, fotograf de razboi, vorbeste in cartea sa, "Irak/Perspective" despre viata unui fotograf de razboi si ce fel de... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 19:06
Interventiile SUA in Afghanistan si Iraq se ridica la aproximativ 9,7 miliarde dolari lunar, suma echivalenta cu bugetele anuale ale unor institutii ale statului, potrivit unui raport care analizeaza situatia incepand din mai 2011, realizat de Stars and Stripes. In timp ce suma totala cheltuita cu cele doua razboie se ridica pana acum la 5,2 trilioane de dolari, in functie de darnicia Pentagonului din bugetul sa de baza, SUA a ajuns intr-o situatie critica, iar legiuitorii de la Washington se chinuie acum sa faca ajustari bugetare.Publicatia Business Insider a facut o lista a cu o serie de investitii mult mai eficiente pentru poporul american, decat razboaiele din Iraq si Afghanistan: Suma cheltuita lunar de SUA in Afghanistan si Iraq ar fi suficienta pentru a sustine buna functionare a Departamentului de Stat timp de patru lui, potrivit publicatiei, iar cu banii cheltuiti de Statele Unite in zonele de conflict NASA ar fi putut lansa de cinci ori mai multe nave in spatiu.Sistemul medical infiintat in 2003 care include asigurarea de medicamente compensate pentru varstnici si care ar costa 385 de miliarde de dolari pe o perioada de 10 ani ar putea fi platit cu echivalentul a 40 de luni de conflict in Iraq si Afghanistan.In timp ce Pentagonul cheltuie 38 de miliarde de dolari pentru a asigura aerul conditionat trupelor din Afghanistan timp de doi ani, banii ar putea fi folositi pentru a asigura fonduri pentru cai ferate in SUA timp de 40 de ani.Banii folositi... mai mult
Miercuri, 17 August 2011, ora 12:30