Premierul irakian Haider al-Abadi a anuntat sambata "incheierea razboiului" dus de trei ani de catre fortele guvernamentale pentru a elimina organizatia jihadista Statul Islamic (ISIL/Daesh) din Irak, relateaza AFP.
"Fortele noastre controleaza complet granita irakiano-siriana si anunt deci incheierea razboiului impotriva Daesh", acronim in limba araba al SI, a declarat premierul la Bagdad, in deschiderea unei conferinte organizate de sindicatul irakian al jurnalistilor.
Coalitia internationala condusa de SUA care lupta impotriva Statului Islamic estimeaza ca in Irak si Siria au ramas mai putin de 3.000 de membri ai gruparii militante extremiste sunnite, anunta luni purtatorul de cuvant al coalitiei, colonelul Ryan Dillon, citat de Reuters.
Autoproclamatul "califat" al Statului Islamic s-a destramat anul acesta in Irak si Siria dupa ce gruparea a pierdut controlul asupra oraselor Mosul, Raqqa si a altor teritorii. ...citeste mai departe despre "Irakul anunta incheierea razboiului cu gruparea Statul Islamic" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 09 Decembrie 2017, ora 15:22
Rusia va incheia faza activa a operatiunilor militare din Siria, a anuntat presedintele rus, Vladimir Putin, dupa intrevederea pe care a avut-o cu omologul sau sirian, Bashar al-Assad.
In cursul intrevederii pe care a avut-o luni seara cu Bashar al-Assad, in statiunea Soci, situata pe litoralul Marii Negre, Vladimir Putin a declarat ca "operatiunea militara din Siria se apropie de sfarsit".
De acum, vom pune accent pe procesul politic, a adaugat liderul de la Kremlin, potrivit site-ului publicatiei germane Die Zeit.
Informatia a fost confirmata marti de Valeri Gherasimov, seful Statului Major al armatei ruse. "Etapa activa a operatiunii militare din Siria se apropie de final", a spus Gherasimov.
"Rusia si Iranul au facut foarte mult pentru solutionarea crizei siriene. Gratie eforturilor noastre comune, teroristii au fost eliminati din regiunea Al-Bukamal, situata in estul Siriei, iar in curand va fi preluat controlul asupra frontierei siriano-irakiene. Dupa eliminarea totala a grupurilor teroriste, care este doar o chestiune de timp, vom putea trece la planul post-conflict", a spus Valeri Gherasimov.
Rusia si Iranul ofera sustinere politica si militara Administratiei Bashar al-Assad. Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si... mai mult
Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 15:47
Aproape jumatate din cetatenii rusi consultati in cadrul unui sondaj de opinie se tem de faptul ca tensiunile inregistrate intre Moscova si Occident pe tema razboiului din Siria ar putea declansa Al Treilea Razboi Mondial.
Coalitia occidentala condusa de SUA, care opereaza raiduri aeriene in Siria si Irak impotriva gruparii Stat Islamic, acuza Moscova ca nu face altceva decat sa serveasca intereselor dictatorului Bashar al-Assad, bombardand intentionat tinte ale gruparilor de opozitie din aceasta tara, anunta IB Times.
48% din respondentii sondajului efectuat de centrul rusesc de analiza Levada au mentionat tensiunile inregistrate intre Rusia si Vest drept un motiv care poate aprinde scanteia unui nou Razboi Mondial.
42% nu sunt ingrijorati de eventuala declansare a unei noi conflagratii mondiale, in vreme ce restul de 10 procente nu au comentat subiectul. In total, 1.600 de persoane au raspuns intrebarilor in cadrul sondajului efectuat in Rusia.
Intrebati daca Rusia si Occidentul vor gasi din nou puncte comune pentru a coopera, 35% dintre rusi au considerat ca o astfel de evolutie este foarte probabila, 39% au declarat ca sansele sunt minime, iar 26% nu au stiut ce sa raspunda.
In schimb, 52% dintre respondenti au afirmat ca sustin interventia militara a Moscovei in Siria, in vreme ce 26% condamna sprijinul acordat de Putin aliatului de la Damasc.
Liderul sirian a cerut sprijinul militar al Moscovei dupa ce a fost pe punctul de a pierde controlul... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 10:56
1Armata britanica pare sa nu se mai multumeasca doar cu rolul de instructor de specialitate pentru gruparile rebele de pe teritoriul Siriei, care lupta impotriva teroristilor Statului Islamic, dar si cu fortele regimului Assad.
Fortele speciale britanice, care in mod oficial ii antreneaza pe rebeli in Iordania, au intervenit recent pe teritoriul Siriei, pentru apararea unei unitati de luptatori rebeli, relateaza The Telegraph.
Dovezile au fost publicate de revista Times, care citeaza lideri ai rebelilor sirieni declarand ca membri din cadrul fortelor speciale ale armatei Marii Britanii li s-au alaturat pentru a contracara atacurile teroristilor ISIL.
Locotenentul Mahmoud al-Saleh sustine chiar ca soldatii britanici trec frecvent granita dintre Iordania si Siria pentru a sari in ajutorul Noii Armate Siriene (NSA).
"Ne-au ajutat cu logistica, pentru a intari apararea bazelor noastre", a explicat Saleh, responsabil cu mentinerea pozitie strategice din satul al-Tanf.
Satul a fost cucerit de rebeli luna trecuta, dupa mai multe asalturi impotriva teroristilor ISIL stationati aici. De atunci, militantii Statului Islamic incearca cu disperare sa recastige pozitia pierduta.
Jihadistii nu le ofera nicio clipa de odihna soldatilor din Noua Armata Siriana, atacand mereu dupa miezul noptii, pana dimineata.
"Daca te uiti la orarul atacurilor iti dai seama ca nu vor sa ne lase sa ne odihnim. Se folosesc de rachete, mortiere, ba chiar si de atentatori sinucigasi",... mai mult
Marti, 07 Iunie 2016, ora 18:58
Dupa un deceniu de relatii amicale intre Moscova si Ankara, intretinute mai ales prin prisma legaturii de amicitie dintre Vladimir Putin si Recep Erdogan, situatia dintre cele doua tari s-a deteriorat brusc pe 24 noiembrie 2015, odata cu doborarea avionului militar rusesc la granita cu Siria.
Interventia militara a Rusiei in Siria pare sa prinda astfel noi conotatii, dupa cum remarca revista Oil Price, iar miza pare sa fie securitatea energetica a Turciei, o tara dependenta de livrarile de gaze din Rusia.
La mana Gazprom
Moscova a iesit invingatoare inca din 2002 din negocierea pretului gazelor naturale livrate Turciei, care a ajuns in cele din urma extrem de dependenta de politica Gazprom, dictata de obicei din birourile de la Kremlin.
De altfel, in ultimii 13 ani, Gazprom a achizitionat mai multe active ale unor companii energetice din Turcia, iar Rosatom a primit prin incredintare directa contractul pentru construirea primei centrale nucleare din Turcia, la Mersin-Akkuyu.
In mijlocul crizei ucrainene, Moscova a decis sa renunte si la proiectul ruso-european al gazoductului South Stream, impingand in fata proiectul Turkish Stream ca varianta de a evita teritoriul Ucrainei in distributia gazelor catre Europa.
Pentru oficialii de la Ankara, desi proiectul aducea cateva beneficii evidente, s-a nascut automat intrebarea daca Turcia nu va deveni un nou pion in politica energetica a Rusiei, asa cum a fost si Ucraina.
Neideplinirea promisiunii facute de... mai mult
Luni, 28 Martie 2016, ora 14:01
Doua organizatii neguvernamentale din Marea Britanie au intocmit un raport in care bilantul pierderilor economice suferite de Siria in urma declansarii razboiului civil se anunta catastrofal pentru tara din Orientul Mijlociu.
Calculele efectuate de expertii World Vision si Frontier Economic arata ca pierderile suferite de economia Siriei in fiecare luna de razboi se ridica la aproximativ 4,5 miliarde de dolari, intinderea conflictului pana in 2020 urmand sa aduca pierderi totale de 1.400 de miliarde de dolari, relateaza The Guardian.
Efect devastator
Raportul intocmit de cele doua organizatii a fost inmanat membrilor cabinetului Cameron pentru a urgenta initierea unui plan international de pace in regiune si a ajuta la reconstructia Siriei.
Siria va intra in al saselea an de razboi la mijlocul acestei luni, numarul persoanelor ucise in conflict ridicandu-se la 250.000, conform unei estimari ONU, in vreme ce vietile a 8 milioane de copii au fost schimbate pentru totdeauna.
Chiar si in cazul in care negocierile de pace ar duce la incheierea razboiului in cursul acestui an, impactul asupra economiei locale ar fi devastator: 686 miliarde de dolari, conform calculelor facute de analistii celor doua ONG-uri.
"Pierderile financiare se transforma in pierderi umane: educatie pierduta, sanatate pierduta, slujbe si oportunitati pierdute", a explicat Tim Pilkington, directorul World Vision UK.
Raportul a analizat efectele distrugerii capacitatii de productie din... mai mult
Marti, 08 Martie 2016, ora 13:30
Gruparea terorista Statul Islamic (ISIL/Daesh) pierde teren, la propriu, pe zi ce trece. Ofensiva militara din Siria si Irak intretinuta de coalitia internationala condusa de SUA si de Rusia incepe sa dea rezultate, ca si metodele de contracarare a raspandirii extremismului in mediul online.
Desi este departe de a fi infranta, gruparea nu mai poate trai dupa sloganul "suntem aici ca sa ne extindem", observa analistii publicatiei The Economist, citati de International Business Times.
Fortarete pierdute
Conform unor rapoarte prezentate de presa americana, in luna octombrie, jihadstii Statului Islamic numarau aproape 30.000 de luptatori in teritoriile ocupate in Siria si Irak.
Recentul val de bombardamente declansat impotriva pozitiilor gruparii este de asteptat sa fi produs cel putin 20.000 de victime in randul acestora, sustin expertii militari din SUA.
In plus, gruparea a trebuit sa cedeze si 25% din teritoriile ocupate in urma ofensivei declansate la sol de rezistenta locala din regiune.
La inceputul lunii noiembrie, gruparile militare ale kurzilor peshmerga din Irak au reusit sa recupereze orasul Sindjar din mainile jihadistilor, intrerupand astfel si ruta strategica dintre bazele Statului Islamic din Raqqa (Siria) si Mosul (Irak).
Trupele irakiene sunt si ele pe punctul de a recuceri orasul Ramadi din Irak, pierdut in luna mai a acestui an in urma unui atac al fortelor Statului Islamic.
Pierderi serioase
Inclusiv in mediul online,... mai mult
Luni, 14 Decembrie 2015, ora 12:56
1Odata cu tragicele atentate de la Paris, americanii au reluat cu inversunare atacurile aeriene impotriva principalei surse de finantare a jihadistilor din Statul Islamic: comertul cu petrol.
Numai ca, in loc sa bombardeze campurile de sonde aflate sub controlul gruparii teroriste, avioanele de vanatoare americane s-au indreptat spre un convoi de 300 de cisterne ale contrabandistilor, timp in care liderii ISIS isi incasasera deja banii, relateaza Quartz.
Piata interna
Nimeni din afara organizatiei teroriste nu stie cu exactitate cati bani obtine Statul Islamic din contrabanda cu petrol extras din campurile de sonde controlate atat in Irak, cat si in Siria.
Intr-o estimare efectuata de analistii Financial Times se vorbeste totusi de o cifra de 1,5 milioane de dolari incasari zilnice, intr-un an veniturile teroristilor ridicandu-se la aproape o jumatate de miliard de dolari.
Calculele facute de analisti estimeaza ca gruparea terorista reuseste sa extraga zilnic intre 34.000 si 40.000 de barili pe care il vinde catre contrabandisti la un pret cuprins intre 20 si 45 de dolari/baril.
Doar o mica parte din productia de petrol a gruparii teroriste este vanduta pe piete externe, contrabandistii aflati in relatie cu ISIS alimentand piata interna, inclusiv forte guvernamentale ale regimului Assad din Siria.
Pagube colaterale
Aviatia americana a ezitat in multe cazuri sa atace direct instalatiile din campurile petroliere controlate de Statul Islamic, pe motiv... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 10:33
Congresul american a aprobat, vineri, bugetul anual pentru Aparare. Suma este de 577 de miliarde de dolari, din care 64 de miliarde sunt alocate pentru razboaiele de peste hotare.
Legea urmeaza sa fie promulgata acum de presedintele Barack Obama, informeaza Reuters.
Actul normativ aproba practic ca Pentagonul sa primeasca un buget de baza de 496 miliarde de dolari, asa cum ceruse Obama, plus inca 64 de miliarde pentru conflictele in care SUA sunt implicate in strainatate, inclusiv ...citeste mai departe despre "Congresul american a aprobat bugetul Apararii pentru 2015: Cati bani se duc in razboaie" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Decembrie 2014, ora 10:27