Seful diplomatiei europene, Josep Borrell, avertizeaza asupra riscului unei confruntari intre fortele turce si ruse in Siria si ii indeamna pe europeni sa ajute la solutionarea conflictului, relateaza AFP.
"Asistam la confruntari intre regimul sirian si fortele turce, ca sa nu mai vorbim despre riscul ca militari turci si rusi sa se infrunte", a subliniat Borrell intr-un discurs sustinut marti seara in Parlamentul European (PE), al carui text a fost publicat miercuri.
"Aceste tensiuni ar putea declansa,la randul lor, un conflict regional mai larg", a avertizat el, pledand in favoarea unui armistitiu convenit intre Ankara si Moscova, care "trebuie sa fie aplicat".
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenintat miercuri ca va ataca regimul Assad "oriunde", in cazul unor noi atacuri vizand forte turce si a acuzat Rusia ca ia parte la "masacrarea" civililor in nord-estul tarii.
Josep Borrell participa miercuri la o reuniune a ministrilor Apararii din cadrul NATO la sediul Aliantei la Bruxelles.
Turcia este stat membru NATO, iar actiunile sale in Siria si Libia nemultumesc multi parteneri.
Incapacitatea UE de a se impune in criza siriana provoaca un "sentiment de frustrare", deoarece "Uniunea Europeana (UE) este neputinciooasa", a declarat seful diplomatiei in fata alesilor europeni.
"Putin conteaza ceea ce spunem noi - 'ei trebuie sa se opreasca, ar trebui, ar trebui, trebuie, trebuie, trebuie'. Da, dar cu ce parghie, cu ce forta, cu ce capacitate... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 18:01
Presedintele Recep Tayyip Erdogan a amenintat sambata ca armata turca ii va "alunga pe teroristii" de la frontiera cu Siria daca militiile kurde siriene nu se vor retrage din aceasta zona in termenul stabilit prin acordul incheiat intre Ankara si Moscova, transmite AFP.
"Daca teroristii nu se retrag in termen de 150 de ore (incepand de pe 23 octombrie, ora 09:00 GMT, conform acordului - n.red.), vom prelua controlul si ii vom alunga noi insine", a afirmat Erdogan la Istanbul, intr-un discurs televizat, referindu-se la luptatorii militiei kurde Unitatilor de Protectie a Poporului (YPG).
In baza acordului incheiat marti, la Soci, intre presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan, Moscova trebuie sa "faciliteze retragerea" fortelor kurde si a armamentului acestora de pe o fasie de 30 km in interiorul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.
Rusii si turcii au prevazut sa inceapa patrule comune in aceasta zona dupa termenul de 150 de ore, care expira marti, la ora locala 18:00 (15:00 GMT).
Conform memorandumului ruso-turc, Ankara pastreaza totusi controlul intr-o alta regiune din nord-est, pe o lungime de 120 km, unde armata sa este deja prezenta in urma ofensivei declansate pe 9 octombrie contra YPG.
In pofida amenintarilor formulate, Erdogan a afirmat ca Turcia si-a atins "intr-o mare masura" obiectivul de a institui o "zona de securitate" pentru a se proteja de atacurile jihadistilor SI si ale YPG.
Totodata, Erdogan a cerut... mai mult
Sambata, 26 Octombrie 2019, ora 19:23
Circa 100.000 de oameni si-au abandonat locuintele din nord-estul Siriei, iar tot mai multi se refugiaza in adaposturi sau in scoli, de miercuri, dupa declansarea ofensivei turce, a comunicat vineri Organizatia Natiunilor Unite, potrivit Reuters.
"Impactul umanitar se resimte deja", arata ONU. Cei mai multi refugiati "sunt primiti in comunitati gazda, dar tot mai multi sosesc in adaposturi colective in orasul Al Hassakeh si in Tal Tamer, iar multi cauta refugiu in scoli", precizeaza comunicatul.
Turcia anuntase in septembrie ca intentioneaza sa instaleze circa doua milioane de refugiati sirieni intr-o "zona sigura" de-a lungul a 480 de kilometri de frontiera, dupa ce va elimina militiile kurde YPG din zona respectiva din nordul Siriei.
La inceputul lui octombrie, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca nu s-au inregistrat progrese in dialogul cu Statele Unite pentru crearea zonei respective si prin urmare tara sa va fi nevoita sa actioneze singura.
Numarul celor stramutati in Siria din 2011, cand in tara a izbucnit razboiul, este de ordinul milioanelor. Circa 3,6 milioane de refugiati sirieni se afla in Turcia; Erdogan a sustinut in septembrie ca aproximativ 350.000 dintre ei au fost deja repatriati. ...citeste mai departe despre "ONU: 100.000 de oameni si-au parasit casele si au fugit din calea ofensivei Turciei in Siria" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 20:25
Rusia a testat "peste 200 de noi tipuri de arme" in Siria, a afirmat joi un general rus aflat la conducerea unei comisii parlamentare de aparare, in timp ce Moscova este acuzata ca participa la raidurile sangeroase asupra bastionului rebelilor din Goutha Orientala, in apropiere de Damasc, relateaza AFP.
"Ajutand poporul nostru frate sirian, noi am testat peste 200 de noi tipuri de arme", a declarat generalul Vladimir Samanov, fost comandant al trupelor de parasutisti devenit deputat, vorbind in Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului federal rus).
"Aceasta a aratat lumii intregi eficienta armelor rusesti", a spus el intr-un discurs rostit cu ocazia Zilei Aparatorilor Patriei, sarbatorita in Rusia la 23 februarie, potrivit afirmatiilor publicate pe site-ul partidului Edinaia Rossia (Rusia Unita), aflat la putere.
Generalul nu a precizat despre ce fel de tipuri de arme este vorba, nici data sau unde au fost acestea testate in Siria.
Rusia, principalul aliat al regimului Bashar al-Assad, este acuzata de diplomatia americana ca este in parte responsabila de bombardamentele violente asupra enclavei rebele Ghouta orientala, care au facut peste 380 de morti in cinci zile.
Miercuri, Kremlinul a dezmintit orice implicare a Rusiei in aceste raiduri impotriva ultimului bastion controlat de catre rebeli in apropiere de Damasc.
"Cei responsabili de situatia din Ghouta orientala sunt cei care ii sustin pe teroristii de acolo. Si dupa cum stiti, nici Rusia, nici... mai mult
Joi, 22 Februarie 2018, ora 20:26
Gruparile de rebeli din Siria au respins conferinta pentru pace, planificata de Rusia la Soci, argumentand ca Moscova incearca sa inlocuiasca procesul de pace coordonat de ONU la Geneva si acuzand statul rus pentru comiterea unor crime de razboi in regiune.
Intr-o declaratie comuma a 40 de grupari rebele, printre care si unele dintre fractiunile militare care au participat la mai multe runde de negocieri de pace de la Geneva, au sustinut ca Moscova nu a exercitat presiuni asupra guvernului sirian pentru a ajunge la o intelegere politica.
"Rusia nu a contribuit cu nimic in usurarea suferintei sirienilor si nu a depus presiuni asupra regimului pe care il sustine un garant al unei cai de a solutiona conflictul", a aratat comunicatul gruparilor de rebeli sirieni.
Rusia, care a devenit o putere dominanta in Siria, in urma unei interventii militare efectuate in urma cu doi ani, a primit sustinerea Turciei si a Iranului pentru a organiza un congres, la Soci, pentru a discuta despre solutionarea crizei siriane.
"Rusia reprezinta un agresor care a comis crime de razboi impotriva sirienilor. A sprijinit regimul militar si i-a aparat politica, iar de sapte ani incearca sa impierdice condamnarea de catre ONU a regimului presedintelui sirian Bashar Assad", au mai declarat gruparile de rebeli.
Desi Moscova sustine ca ataca doar militanti, rebelii afirma ca raidurile aeriene conduse de aceasta au ucis cateva sute de civili din regiune. ...citeste mai departe despre... mai mult
Marti, 26 Decembrie 2017, ora 11:34
Rusia va incheia faza activa a operatiunilor militare din Siria, a anuntat presedintele rus, Vladimir Putin, dupa intrevederea pe care a avut-o cu omologul sau sirian, Bashar al-Assad.
In cursul intrevederii pe care a avut-o luni seara cu Bashar al-Assad, in statiunea Soci, situata pe litoralul Marii Negre, Vladimir Putin a declarat ca "operatiunea militara din Siria se apropie de sfarsit".
De acum, vom pune accent pe procesul politic, a adaugat liderul de la Kremlin, potrivit site-ului publicatiei germane Die Zeit.
Informatia a fost confirmata marti de Valeri Gherasimov, seful Statului Major al armatei ruse. "Etapa activa a operatiunii militare din Siria se apropie de final", a spus Gherasimov.
"Rusia si Iranul au facut foarte mult pentru solutionarea crizei siriene. Gratie eforturilor noastre comune, teroristii au fost eliminati din regiunea Al-Bukamal, situata in estul Siriei, iar in curand va fi preluat controlul asupra frontierei siriano-irakiene. Dupa eliminarea totala a grupurilor teroriste, care este doar o chestiune de timp, vom putea trece la planul post-conflict", a spus Valeri Gherasimov.
Rusia si Iranul ofera sustinere politica si militara Administratiei Bashar al-Assad. Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si... mai mult
Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 15:47
Armata turca a desfasurat sambata piese de artilerie in sectorul frontierei cu Siria, unde au loc ciocniri frecvente intre fortele Ankarei si militii kurde, potrivit agentiei de presa proguvernamentale Anadolu, relateaza AFP.
Un convoi militar alcatuit din cel putin cinci obuziere a sosit in noaptea de vineri spre sambata la Kilis (sud), provincia turca de la frontiera cu Siria, teatrul unor recente schimburi de tiruri transfrontaliere intre armata tuca si Unitatile pentru Protectia Poporului kurd (YPG), potrivit Anadolu.
Aceasta mobilizare nu vizeaza sa creasca, ci sa consolideze efectivele deja prezente in apropierea frontierei siriene, a precizat agentia, citand surse militare.
Provincia Kilis se afla in dreptul "cantonului" kurd Afrin, situat in nord-vestul Siriei si aflat sub controlul YPG, gruparea aflata in conflict cu Ankara, dar sustinuta de Statele Unite.
Armata turca si YPG au schimbat in mai multe randuri, in ultimele luni, tiruri in aceasta zona frontaliera, iar Ankara a amenintat in mai multe randuri ca va lansa o ofensiva in Afrin.
Turcia considera YPG drept o "emanatie" a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizatie separatisita kurda clasata drept "terorista" de Ankara si de aliatii ei occidentali.
Statele Unite sustin, insa, aceste militii kurde care, impreuna cu combatanti arabi, au lansat o ofensiva in vederea recuceririi orasului Rakka, un fief al gruparii Statul Islamic in Siria.
Ankara a lansat deja o ofensiva... mai mult
Sambata, 05 August 2017, ora 20:02
Peste 330.000 de persoane, dintre care 100.000 de civili, au fost ucise de la inceperea razboiului in Siria, in 2011, potrivit unui nou bilant furnizat duminica de Organizatia Siriana pentru Drepturile Omului (OSDO).
"Observatorul a putut documenta moartea a 331.765 de persoane pe teritoriul sirian, dintre care 99.617 de civili, pe o perioada cuprinsa intre 15 martie 2011 si 15 iulie 2017", a declarat pentru agentia de presa franceza directorul OSDO, Rami Abdel Rahman, informeaza AFP.
Printre civilii ucisi figureaza "18.243 de copii si 11.427 de femei", a adaugat el.
Ultimul bilant al OSDO, dat publicitatii la 13 martie, indica 320.000 de morti, dintre care 96.000 de civili.
Potrivit sursei citate, 116.774 de membri sau de sustinatori ai fortelor regimului sirian au fost ucisi, intre care 61.808 de militari sirieni si 1.480 de membri ai Hezbollah-ului libanez. Totodata, aproximativ 57.000 de combatanti ai factiunilor rebele si ale Fortelor Democratice Siriene (FDS) - alianta arabo-kurda sustinuta de Washington - au fost ucisi.
Printre morti figureaza si peste 58.000 de luptatori ai fostei filiale Al Qaida in Siria, ai gruparii jihadiste Statul Islamic si combatanti straini din alte grupari.
Numai pana in primavara anului trecut, peste 10% din populatia Siriei a fost ucisa sau ranita de la inceputul razboiului civil. ...citeste mai departe despre "Razboiul din Siria a facut pana acum peste 330.000 de morti si inca nu s-a incheiat" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 16 Iulie 2017, ora 21:27
Presedintele sirian Bashar al-Assad sustine ca nu are "alta optiune in afara victoriei" in razboiul civil din tara sa.
Intr-un interviu publicat joi, acesta apreciaza ca Guvernul ar putea sa ajunga la "rezultate" cu gruparile de opozitie care au participat recent la negocieri de pace, relateaza Reuters.
El pare ca a acordat acest interviu ziarului Vecernji List din Croatia inainte ca presedintele american Donald Trump sa-l acuze ca a depasit "multe, multe linii" prin presupusul atac cu gaz otravitor de marti.
Al-Assad nu a fost intrebat despre atacul chimic de la Khan Sheikhoun, un orasel din nord-vestul tarii, potrivit textului interviului publicat de agentia de stiri Sana. Guvernul a negat orice rol in acest sens.
Dupa mai bine de sase ani de conflict, liderul sirian pare inatacabil din punct de vedere militar in partea de vest a Siriei, unde si-a consolidat regimul cu ajutorul decisiv al armatei ruse si militiilor sustinute de Iran din regiune.
In interviul publicat joi, al-Assad isi reitereaza obiectivul infrangerii totale a insurectiei si refuzul federalizarii tarii, cautate de grupari kurde din nordul Siriei.
"Asa cum am spus acum ceva timp, avem o mare speranta, care devine si mai mare, iar speranta este cladita pe incredere, pentru ca fara incredere n-ar exista nicio speranta. In orice caz, nu avem vreo alta optiune in afara victoriei", spune el.
"Daca nu invingem in acest razboi, asta inseamna ca Siria va fi stearsa de pe harta. Nu avem de... mai mult
Joi, 06 Aprilie 2017, ora 16:58