Europa nu va avea probleme in aprovizionarea cu gaze naturale la iarna, chiar daca nu se va ajunge la un nou acord privind livrarile de gaze naturale rusesti via Ucraina pana la finele acestei luni, cand expira actualul acord de tranzit, arata un studiu publicat miercuri de un institut german, transmite Reuters.
"Aprovizionarea cu gaze pentru iarna este in siguranta, chiar daca discutiile referitoare la livrarile de gaze din Rusia via Ucraina spre Europa vor esua", sustine studiul realizat de Institute of Energy Economics (EWI) din Koln.
Potrivit acestui studiu, este posibil ca in Germania pretul gazelor naturale sa inregistreze o crestere moderata, dar nu vor exista intreruperi in aprovizionare. Facilitatile de stocare a gazelor sunt pline, preturile sunt la cele mai mici valori din ultimii ani gratie supraofertei mondiale iar interconectarea retelelor de gazoducte este intr-o situatie mult mai buna decat era in urma cu zece ani, cand o disputa dintre Rusia si Ucraina pe tema pretului si platilor gazelor naturale a afectat aprovizionarea statelor din Europa.
Moscova a informat ca nu vrea sa ajunga la un nou razboi al gazelor naturale cu Ucraina, similar cu cel din 2009. Actualul acord care reglementeaza aprovizionarea Ucrainei cu gaze naturale rusesti precum si tranzitul spre Uniunea Europeana expira la 31 decembrie 2019, iar negocierile pentru un nou acord sunt complicate de aspecte ce tin de procedurile de arbitraj si de anexarea peninsulei Crimeea de catre... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 16:17
Rusia si Ucraina se acuza reciproc ca au incalcat legile maritime internationale, duminica, dupa ce autoritatile ruse au incercat sa opreasca doua nave de lupta si un remorcher din Ucraina sa navigheze in jurul Crimeei, in drumul spre un port ucrainean.
Ucraina acuza Rusia ca a incercat sa dirijeze navele pentru a iesi din largul Crimeei. Incidentul a provocat cresterea tensiunilor dintre Ucraina si Rusia in ceea ce priveste Marea Azov, in care ambele tari au drept de navigare, relateaza Reuters si BBC.
Marina ucraineana a emis un comunicat prin care transmite ca Rusia a "actionat agresiv" impotriva a trei nave care navigau spre Mariupol. Rusia a acuzat Ucraina de "actiuni provocatoare", motivand ca navele erau in apele teritoriale rusesti.
Administratia de la Moscova a transmis ca remorcherul si cele doua nave de razboi, Berdyansk si Nikopol, incercau sa "creeze un motiv de conflict in regiune".
In urma incidentului, remorcherul ucrainean Yana Kapu a suferit daune la motor.
"Navele au intrat ilegal intr-o zona inchisa temporar din apele teritoriale ale Rusiei", au transmis reprezentantii Serviciilor Secrete ruse (FSB) printr-un comunicat.
Administratia de la Kiev a declarat ca informase Rusia cu privire la planul de navigare al navelor.
...citeste mai departe despre "Tensiunile dintre Rusia si Ucraina cresc in Marea Azov: Intalnire periculoasa intre nave de razboi" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Noiembrie 2018, ora 15:05
Guvernul canadian analizeaza posibilitatea de a contribui cu soldati la batalioanele NATO care vor fi trimise in estul Europei, dupa ce o analiza geostrategica a serviciilor de securitate a scos in evidenta faptul ca linia dura adoptata de Vladimir Putin impinge Rusia catre un conflict militar.
Anuntul a fost facut de ministrul Apararii de la Ottawa, Harjit Sajjan, dupa intalnirea avuta la Bruxelles cu omologii din tarile membre ale Aliantei, informeaza CBC.
Pana la 4.000 de soldati
Pana in prezent, doar SUA, Marea Britanie si Germania au anuntat ca vor contribui cu trupe la forta de securitate care urmeaza sa fie distribuita de NATO in Polonia, Lituania, Letonia si Estonia, iar guvernul Trudeau pare pe punctul de a se implica in aceasta misiune, surse din interior anuntand ca oficialii canadieni "sustin politica NATO in Europa de Est".
Pana la 4.000 de combatanti canadieni ar putea face parte din batalioanele NATO care se vor roti in regiunea din jurul Marii Baltice.
In acest moment, 200 de militari canadieni sunt implicati in exercitiul Operatiunea Anaconda, desfasurat in Polonia, alaturi de soldati ai armatelor SUA, Turciei si Poloniei.
Si fostul guvern canadian a contribuit cu trupe in Ucraina pentru pregatirea fortelor militare de la Kiev in vederea contracararii atacurilor rebelilor separatisti pro-rusi din estul tarii.
Flancul vulnerabil
In iarna acestui an, o analiza RAND Corporation, un think tank american din sectorul de aparare, a... mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 15:00
Statele Unite urmeaza sa trimita "foarte curand" avioane de vanatoare de tip F-22 in Europa, in cadrul unui efort mai larg de sustinere a membrilor est-europeni ai NATO ingrijorati de interventia Rusiei in Ucraina, a anuntat luni Deborah James, secretarul Fortelor Aeriene.
James nu a oferit detalii despre numarul exact de avioane, data sau locul in care vor fi trimise, dar a subliniat ca aceasta mobilizare urmeaza indemnul secretarului Apararii Ash Carter la o abordare mai echilibrata fata de Rusia, relateaza Reuters online.
Lavrov: SUA dau semne ca vor sa remedieze relatia cu Rusia
Aceasta prima mobilizare in Europa a avioanelor de vanatoare de tip F-22 produse de Lockheed Martin Corp, in afara show-urilor aeriene, este perceputa ca o masura care raspunde ingrijorarilor tot mai mari in randul aliatilor NATO fata de agresiunea militara rusa.
Fortele Aeriene folosesc avioane de vanatoare de tip F-22 invizibile pe radar in unele atacuri impotriva gruparii Statul Islamic, ...citeste mai departe despre "SUA trimit avioane de vanatoare de tip F-22 in Europa" pe Ziare.com mai mult
Marti, 25 August 2015, ora 09:11
Singurul motiv pentru care NATO nu ataca Rusia este ca aceasta tara dispune de arma nucleara, apreciaza Aleksei Puskov, presedintele Comisiei de relatii internationale din Duma de stat (Camera inferioara a Parlamentului rus).
"Singurul motiv pentru care NATO nu va ataca Rusia este ca noi dispunem de arma nucleara. Iugoslavia, Irakul si Libia nu o aveau la dispozitie", a scris parlamentarul pe contul sau de Twitter.
NATO avertizeaza cu privire la Ucraina: Conflictul risca sa se intensifice
Puskov a facut acest comentariu dupa ce fostul ambasador american in Rusia, Michael McFaul, a scris pe contul sau de Twitter ca "nu ...citeste mai departe despre "Care este motivul pentru care NATO nu ataca Rusia" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Iunie 2015, ora 14:10
Occidentul nu ar trebui sa lase garda jos in ceea ce priveste Ucraina, a declarat vineri ministrul ucrainean al Apararii, apreciind ca o consolidare a fortelor ruse care sprijina separatistii din Donbas arata ca presedintele rus Vladimir Putin vrea sa preia controlul asupra tarii.
Stepan Poltorak a facut aceasta declaratie in contextul vizitei ministrului canadian al Apararii, Jason Kenney, in timp ce comandantii militari ucraineni au raportat intensificarea atacurilor separatistilor in estul tarii, in pofida armistitiului in vigoare, relateaza Reuters.
NATO avertizeaza cu privire la Ucraina: Conflictul risca sa se intensifice
"Exista in continuare o amenintare pentru ca gruparile militare (separatiste) si trupele ruse continua sa-si consolideze fortele, aducand echipament suplimentar si munitie, si bineinteles ca planurile lor nu sunt pasnice", a afirmat Poltorak.
"Nu trebuie sa fim naivi si sa credem ca Putin a renuntat la planurile sale de a cuceri Ucraina, de a ...citeste mai departe despre "Ministru de la Kiev: Nu trebuie sa fim naivi. Vladimir Putin vrea sa cucereasca Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 27 Iunie 2015, ora 14:44
Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat sambata ca Rusia "nu intentioneaza sa faca razboi cu nimeni", a doua zi dupa discutiile cu omologul sau francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel, care au obtinut acordul sau pentru un proiect de plan de pace in Ucraina.
"Nu intentionam sa facem razboi cu nimeni, intentionam sa cooperam cu toti", a asigurat presedintele rus, citat de agentia de presa Interfax, in timp ce Hollande a estimat ca planul de pace este "una din ultimele sanse" pentru a evita "razboiul".
Merkel si Hollande, dupa intalnirea cu Putin: Fara un compromis, scenariul se numeste razboi
Rusia, a spus presedintele rus, nu accepta o ordine mondiala cu un lider de necontestat, care crede ca i se permite orice, in timp ce celorlalti doar ceea ce permite el, potrivit agentiei de presa TASS.
In declaratia sa, Putin spune ca a constatat incercari de a se frana dezvoltarea Rusiei si de a se conserva lumea unipolara in frunte cu SUA, ceea ce nu convine ...citeste mai departe despre "Putin: Nu vrem razboi cu nimeni, dar nu acceptam sub nicio forma o astfel de ordine mondiala" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 07 Februarie 2015, ora 19:01
Seful diplomatiei rusesti a acuzat sambata Statele Unite ale Americii ca vor sa "taie legaturile economice" dintre Moscova si Uniunea Europeana, la o zi de la intrarea in vigoare a noilor sanctiuni ale Uniunii Europene impotriva Rusiei din cauza implicarii presupuse a acesteia in conflictul din Ucraina.
"America vrea sa profite de situatia actuala pentru a taia legaturile economice dintre Europa si Rusia", mai ales pentru a impune UE livrarile sale de gaze al caror pret este net superior celui al gazului rusesc, a afirmat Serghei Lavrov, citat intr-un comunicat al MAE rus, intr-un interviu pentru canalul rus de televiziune TV Centre.
SUA, sanctiuni oficiale pentru Rusia - ce sectoare sunt vizate
Washingtonul isi doreste "sa isi asigure ...citeste mai departe despre "Moscova acuza Washingtonul: Vrea sa taie legaturile economice intre UE si Rusia" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Septembrie 2014, ora 17:17
Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, a declarat ca Ucraina se afla in stare de razboi nedeclarat cu Rusia si ca singura nu poate face fata acestei situatii.
Intr-un interviu acordat joi Ziare.com, Bauer a aratat cum optiunea europeana a Ucrainei nu ar trebui sa fie prilej de suparare pentru un stat vecin si de ce relatiile cu Romania au intrat intr-o noua etapa, pozitiva.
Cum calificati situatia din estul Ucrainei si in ce fel credeti ca se poate clarifica confruntarea cu separatistii?
In momentul de fata situatia este destul de complicata, tensionata, cu atat mai mult ca nu vorbim doar despre faptul ca avem de-a face cu separatistii. In conformitate cu informatiile pe care le avem de la serviciile de securitate ucrainene, pe teritoriul ucrainean activeaza nu atat separatistii, cat grupuri de ...citeste mai departe despre "Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti: Suntem in stare de razboi nedeclarat intre Ucraina si Rusia Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 August 2014, ora 11:25