Fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov a avertizat, joi, Rusia si Statele Unite, in privinta relatiilor tensionate, adaugand ca acestea pot duce la reinceperea Razboiului Rece, lucru "nedorit la nivel global".
Declaratiile ultimului lider sovietic au fost facute in Moscova, dupa premiera filmului documentar "Intalnindu-l pe Gorbaciov".
"Trebuie sa fim atenti. Nu doar la Razboiul Rece. Trebuie sa continuam pe drumul pe care l-am stabilit. Trebuie sa incetam o data pentru totdeauna razboaiele. Cel mai important lucru este sa scapam de armele nucleare", a declarat Gorbaciov.
Mihail Gorbaciov este considerat presedintele care a ajutat la incetarea Razboiului Rece.
De asemenea, fostul lider sovietic a transmis ca lumea se indreapta periculos spre "o noua cursa armata". Acesta considera ca "cel mai periculos lucru in acest moment ar fi reinceperea confruntarilor".
"Deja se vorbeste despre un razboi nuclear ca si cand este complet acceptabil. Se pregateste, sunt discutate scenarii", a adaugat fostul presedinte.
"Sunt convins ca putem opri reinceperea Razboiului Rece. Voi face tot ce imi sta in putinta pentru acest lucru", mentioneaza Gorbaciov.
SUA, noi sanctiuni pentru Rusia
Autoritatile din Statele Unite au anuntat joi ca impun noi sanctiuni impotriva a doi ucrainieni, un rus si noua companii din Rusia si Ucraina, in urma anexarii Peninsulei Crimeea in anul 2014, relateaza Reuters.
"Trezoreria va viza in continuare entitatile ruse care profita de... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 08:37
Retragerea planificata de SUA dintr-un important tratat nuclear semnat in timpul Razboiului Rece, anuntata in urma cu doua zile de presedintele american Donald Trump, "va face lumea mai periculoasa", a transmis, luni, Kremlinul.
"Initiativele de acest gen, daca sunt puse in aplicare, vor face lumea mai periculoasa", a insistat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, adaugand ca Moscova asteapta "explicatii" de la Washington. "Abolirea acestui document va submina stabilitatea si securitatea mondiale", a adaugat el, citat de AFP.
Dupa ce Donald Trump a acuzat Rusia ca nu respecta "de multi ani" Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty), Kremlinul a declarat luni ca este "categoric in dezacord" cu aceste acuzatii. "Rusia a fost si ramane atasata acestui tratat", a spus Peskov.
"Am furnizat dovezi ca tocmai Statele Unite au subminat baza acestui acord, dezvoltand rachete care pot fi folosite nu numai ca interceptoare, ci si ca rachete cu raza scurta si medie", a spus el in continuare.
Rusia "nu va ataca niciodata pe nimeni prima" in caz de razboi nuclear, a asigurat Peskov, mentionand ca recenta afirmatie a presedintelui Vladimir Putin ca "rusii vor merge in Rai" in caz de razboi nuclear a fost o "alegorie", prin care seful statului a incercat sa explice ca doctrina militara a Federatiei Ruse nu prevede atacul preventiv.
"Nu vom ataca niciodata pe nimeni primii", a tinut sa sublinieze, luni, purtatorul de cuvant al Kremlinului, subliniind ca... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 15:14
Vicepresedintele american, Mike Pence, a anuntat joi detaliile planului de creare a unei Forte Spatiale a SUA, care va deveni a sasea ramura a fortelor militare americane, declarand ca "a sosit timpul sa ne pregatim pentru urmatorul camp de lupta".
In iunie, presedintele american, Donald Trump, a ordonat crearea Fortei Spatiale, argumentand ca Pentagonul trebuie sa gestioneze vulnerabilitatile din spatiu si sa isi arate dominatia in orbita.
Crearea Fortei Spatiale va trebui aprobata de Congres iar unii membri s-au aratat sceptici din cauza costurilor si a birocratiei.
"A sosit timpul sa scriem urmatorul capitol minunat al istoriei fortelor noastre armate, sa ne pregatim de urmatorul camp de lupta unde cei mai buni si curajosi americani vor fi chemati pentru a invinge o noua generatie de amenintari catre poporul nostru. A sosit timpul sa infiintam Forta Spatiala a Statelor Unite", a declarat Pence.
Actualele ramuri ale fortelor militare americane sunt: Marina, Garda de Coasta, Puscasii Marini, Armata si Fortele Aeriene.
In prezent, Fortele Aeriene sunt responsabile si de problemele de securitate din spatiu.
Pence a declarat, insa, ca o Forta Spatiala independenta este esentiala pentru lupta cu Rusia si China, care reprezinta o amenintare in spatiu.
"China si Rusia au coordonat activitati pe orbita foarte sofisticate care le-ar putea permite sa isi manevreze satelitii aproape de ai nostri, acest lucru fiind un pericol fara precedent pentru sistemele... mai mult
Joi, 09 August 2018, ora 20:44
Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a declarat luni ca Europa, China, Rusia si SUA au "datoria comuna" sa nu declanseze razboaie comerciale care deseori in istorie s-au transformat in "conflicte fierbinti".
Inca este timp sa fie prevenit conflictul si haosul, a adaugat Tusk, care participa alaturi de Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, la reuniunea anuala a liderilor UE-China, desfasurata la Beijing, informeaza agentia de stiri Reuters.
"Este datoria comuna a Europei si Chinei, dar de asemenea si a Americii si Rusiei, de a nu distruge (ordinea comerciala globala), ci sa o imbunatateasca, sa nu declanseze razboaie comerciale care atat de des in istoria noastra s-au transformat in conflicte fierbinti", a declarat Tusk.
Presedintele Consiliului European a mai afirmat ca in locul unei confruntari este necesara o reforma a sistemului comercial global si a indemnat China si pe presedintii Rusiei si Statelor Unite sa conlucreze pentru reformarea Organizatiei Mondiale a Comertului.
"Astazi ne confruntam cu o dilema, sa jucam un joc dur, cum ar fi razboaie tarifare si conflict in locuri precum Ucraina si Siria, sau sa cautam solutii comune bazate pe reguli corecte", a mai declarat Tusk, potrivit site-ului cotidianului The Straits Times.
Tusk a facut aceste declaratii in conditiile in care atat Uniunea Europeana, cat si China, sunt angrenate in dispute comerciale cu SUA, dupa ce presedintele american Donald Trump a initiat aplicarea unor... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 09:21
Rusia duce un razboi informational agresiv contra Occidentului, potrivit unui raport declasificat al Comitetului pentru serviciile de informatii al Camerei Reprezentantilor, privind presupusul amestec al Moscovei in alegerile prezidentiale din SUA din 2016.
Totusi, Raportul Comitetului, publicat vineri, nu a gasit nicio dovada a vreunei complicitati intre echipa de campanie a lui Donald Trump si Rusia in timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale din SUA.
Minoritatea democrata a denuntat concluzia raportului. "De-a lungul anchetei, Comitetul republicanilor a ales sa nu investigheze in mod serios - sau chiar sa nu vada, desi erau evidente - dovezi ale complicitatii", a declarat reprezentantul democrat Adam Schiff, transmite Reuters.
Totodata, raportul critica FBI pentru ca nu a notificat in mod "adecvat" victimele atacurilor cibernetice ruse, intre care si Comitetul National Democrat. De asemenea, in document este criticata campania lui Trump pentru colaborarea cu WikiLeaks, care a publicat documente despre care se crede ca ar fi fost obtinute de Rusia prin atacuri cibernetice.
"De asemenea, Comitetul considera comunicarea periodica intre campania lui Trump si WikiLeaks - o organizatie straina ostila - total inacceptabila si in contradictie cu interesele de securitate nationala ale SUA", se arata in raport.
Rusia neaga acuzatiile formulate de agentiile de informatii ale SUA privind amestecul sau in alegerile prezidentiale americane, in timp ce Donald... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2018, ora 19:24
Deja prinse intr-o serie de tensiuni in Marea Chinei de Sud, Ucraina sau alte zone fierbinti ale globului, cele trei superputeri militare de pe glob, SUA, Rusia si China, ar putea impinge lupta pentru suprematie in spatiu, ori cel putin asa considera expertii militari americani.
Acestia avertizeaza ca dezvoltarea programelor spatiale ale rivalilor din ultimii ani lasa posibilitatea unui conflict care sa se extinda dincolo de atmosfera terestra, relateaza IB Times.
"In vreme ce nu suntem in razboi in spatiu, nu cred ca putem putem vorbi nici de pace. Amenintarile care vizeaza sistemele noastre spatiale se dezvolta rapid, ceea ce inseamna ca trebuie a fim pregatiti pentru un conflict care a se extinda in spatiu", a explicat vice-amiralul Charles A. Richard, comandantul adjunct al Centrului de Comanda Strategic al SUA.
In cazul unui conflict inregistrat intre cele trei super-puteri militare, Rusia si China ar putea folosi tehnologia spatiala dezvoltata pentru a elimina satelitii de comunicatii si supraveghere detinuti de americani pe orbita Terrei.
Rolul acestora este de a detecta rachete inamice, de a mentine comunicatii intre navele militare si baza si de a coordona atacuri.
Chiar si blocarea programelor de localizare, asa cum este sistemul GPS, poate reprezenta o amenintare, de care sunt capabile chiar si alte state, mai spun expertii militari americani.
"Orice natiune cu un program spatial dezvoltat, care presupune urmarirea unui satelit si lansarea unui... mai mult
Joi, 30 Martie 2017, ora 14:39
Aproape jumatate din cetatenii rusi consultati in cadrul unui sondaj de opinie se tem de faptul ca tensiunile inregistrate intre Moscova si Occident pe tema razboiului din Siria ar putea declansa Al Treilea Razboi Mondial.
Coalitia occidentala condusa de SUA, care opereaza raiduri aeriene in Siria si Irak impotriva gruparii Stat Islamic, acuza Moscova ca nu face altceva decat sa serveasca intereselor dictatorului Bashar al-Assad, bombardand intentionat tinte ale gruparilor de opozitie din aceasta tara, anunta IB Times.
48% din respondentii sondajului efectuat de centrul rusesc de analiza Levada au mentionat tensiunile inregistrate intre Rusia si Vest drept un motiv care poate aprinde scanteia unui nou Razboi Mondial.
42% nu sunt ingrijorati de eventuala declansare a unei noi conflagratii mondiale, in vreme ce restul de 10 procente nu au comentat subiectul. In total, 1.600 de persoane au raspuns intrebarilor in cadrul sondajului efectuat in Rusia.
Intrebati daca Rusia si Occidentul vor gasi din nou puncte comune pentru a coopera, 35% dintre rusi au considerat ca o astfel de evolutie este foarte probabila, 39% au declarat ca sansele sunt minime, iar 26% nu au stiut ce sa raspunda.
In schimb, 52% dintre respondenti au afirmat ca sustin interventia militara a Moscovei in Siria, in vreme ce 26% condamna sprijinul acordat de Putin aliatului de la Damasc.
Liderul sirian a cerut sprijinul militar al Moscovei dupa ce a fost pe punctul de a pierde controlul... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 10:56
1Guvernul canadian analizeaza posibilitatea de a contribui cu soldati la batalioanele NATO care vor fi trimise in estul Europei, dupa ce o analiza geostrategica a serviciilor de securitate a scos in evidenta faptul ca linia dura adoptata de Vladimir Putin impinge Rusia catre un conflict militar.
Anuntul a fost facut de ministrul Apararii de la Ottawa, Harjit Sajjan, dupa intalnirea avuta la Bruxelles cu omologii din tarile membre ale Aliantei, informeaza CBC.
Pana la 4.000 de soldati
Pana in prezent, doar SUA, Marea Britanie si Germania au anuntat ca vor contribui cu trupe la forta de securitate care urmeaza sa fie distribuita de NATO in Polonia, Lituania, Letonia si Estonia, iar guvernul Trudeau pare pe punctul de a se implica in aceasta misiune, surse din interior anuntand ca oficialii canadieni "sustin politica NATO in Europa de Est".
Pana la 4.000 de combatanti canadieni ar putea face parte din batalioanele NATO care se vor roti in regiunea din jurul Marii Baltice.
In acest moment, 200 de militari canadieni sunt implicati in exercitiul Operatiunea Anaconda, desfasurat in Polonia, alaturi de soldati ai armatelor SUA, Turciei si Poloniei.
Si fostul guvern canadian a contribuit cu trupe in Ucraina pentru pregatirea fortelor militare de la Kiev in vederea contracararii atacurilor rebelilor separatisti pro-rusi din estul tarii.
Flancul vulnerabil
In iarna acestui an, o analiza RAND Corporation, un think tank american din sectorul de aparare, a... mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 15:00
Interventia militara a Rusiei in Siria de partea presedintelui Bashar al-Assad este cea mai recenta evolutie dezastruoasa in Orientul Mijlociu sub Administratia lui Barack Obama si un alt regres umilitor pentru Statele Unite.
Cum a facut-o si in timpul altor crize, Casa Alba se poticneste din nou, sustine senatorul american John McCain intr-un editorial publicat pe site-ul CNN.
In urma cu cateva saptamani, scrie republicanul, Administratia Obama a avertizat Rusia sa nu isi trimita fortele armate in Siria. Rusia a facut-o oricum. Atunci, SUA au incercat sa blocheze accesul Rusiei la spatiul aerian in drumul sau spre Siria. A esuat.
Razboi in Siria: SUA si Rusia, aproape de semnarea unui acord aerian
Consecinta? Presedintele Barack Obama a fost de acord, pentru prima data in doi ani, sa participe la o intalnire oficiala cu Vladimir Putin.
Oficialii din Apararea americana s-au grabit sa poarte negocieri cu militarii rusi in legatura cu implicarea in Siria. Iar secretarul de ...citeste mai departe despre "Un razboi total SUA-Rusia, solutia pentru pacea in lume? McCain: Sa intensificam suferinta Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 15:44