La aproape 10 luni de la declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin și după ce Statele Unite și Europa au impus pachete de sancțiuni împotriva regimului Kremlinului, peste 1.200 de firme occidentale au părăsit Rusia.
Acum se constată că Bursa de la Moscova care tranzacționează acțiuni s-a prăbușit, cea mai mare scădere din lume.
Invazia Ucrainei de către Vladimir Putin a făcut ca acțiunile rusești să scadă începând din februarie 2022, iar indicele bursier RTS de la Moscova, denominat în dolari, a scăzut în acest an cu 35%, fiind cel mai slab indicator de referință la nivel global, dintre cei 92 din întreaga lume, potrivit Bloomberg.
Acțiunile rusești au fost excluse din benchmark-urile globale, iar fondurile tranzacționate la bursă care urmăresc acțiunile țării au fost fie înghețate, fie închise. Investitorii locali nu au reușit să salveze piața internă de la declinul ei indus de război, chiar dacă majoritatea străinilor încă au interzis să vândă acțiunile locale pe care le dețin.
Lovitură de grație pentru armata lui Putin: Forțe de elită rusești au fost distruse complet VIDEO
Indicele MOEX Rusia de la Bursa din Moscova, evaluat în ruble, a scăzut cu 44%, pe drumul spre către cea mai abruptă scădere anuală din 2008. Odată cu creșterea tensiunii războiului, s-ar putea aștepta la și mai multe pierderi.
„Acțiunile rusești reflectă o perspectivă sumbră, deoarece... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2022, ora 23:33
Moneda ruseasca a coborat miercuri pana la un curs de 63 de ruble pentru un dolar, revenind la cea mai redusa valoare din ultimele doua luni, iar actiunile companiilor rusesti au inregistrat scaderi de peste 10% dupa ce Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare a rezervistilor dupa cel de doilea razboi mondial, informeaza Reuters.
Presedintele rus a anuntat miercuri o "mobilizare partiala" a rezervistilor, deschizand calea pentru o escaladare majora a conflictului in Ucraina, in timp ce razboiul a ajuns in a saptea luna, iar Moscova pierde teren pe campul de lupta. Ulterior, ministrul Apararii, Serghei Soigu, a precizat ca Rusia va mobiliza 300.000 de rezervisti pentru a-si consolida trupele in Ucraina.
In jurul orei 7:08 GMT, rubla ruseasca inregistra o depreciere de 2,6%, fiind cotata la 62,18 unitati pentru un dolar, dupa ce anterior a scazut pana la 62,975 ruble pentru un dolar, cel mai slab curs de dupa data de 7 iulie. Moneda ruseasca s-a depreciat cu 1,7% in raport cu euro, care era cotat la 61,61 ruble, si 1,5% in raportul cu yuanul chinez, care se tranzactiona pentru 8,776 ruble.
In paralel, indicii bursieri rusesti erau in picaj, in conditiile in care actiunile gigantilor energetici Rosneft si Gazprom afisau la un moment dat scaderi de aproximativ 12%.
Indicele MOEX al bursei de la Moscova a atins cel mai scazut nivel de dupa data de 24 februarie, ziua in care Rusia a trimis zeci de mii de militari in Ucraina. Acest indice denominat in ruble afisa o... mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2022, ora 11:45
Crizele din Statele Unite și China, inflația ridicată din America și creșterea economică scăzută a Beijingului, vor lovi Rusia în mod paradoxal.
Experții din piața energiei susțin că prețul petrolului Brent ar putea scădea la 90 de dolari, în următoarele două luni, trăgând în jos și valoarea țițeiului rusesc Ural.
Acest fenomen ar influența negativ veniturile Rusiei provenite din exporturile de petrol, care se vor diminua masiv în Europa, dar vor scădea și cele din China și India, unde Moscova a vândut cu un discount de 20 de dolari per baril, în lunile mai și iunie 2022, potrivit Economic Times.
Deja contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut miercuri, 3 august 2022, sub bariera psihologică de 100 de dolari barilul, la 99,50 dolari. Prețul țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut și el cu 5%, coborând la valoarea de 93,50 dolari pe baril.
O singură industrie din Rusia a scăpat de sancțiunile SUA și ale Occidentului: De ce nu se poate atinge nimeni de ea
”Prețurile petrolului Brent pot coborî la 90 de dolari pe baril în două luni, dacă în Statele Unite continuă curba inflației, precum și creșterea scăzută a economiei Chinei, dacă Beijingul nu reușește să găsească soluții pentru problemele sale interne. Aceste crize din aceste două țări pot afecta cererea de pe piața mondială”, a spus Arun Kumar Singh, președinte al Bharat Petroleum Corp (BPCL).
Petrolul s-a... mai mult
Joi, 04 August 2022, ora 06:21
Deși războiul declanșat de Putin în Ucraina a trecut în a 5-a lună, iar sancțiunile occidentale lovesc din plin Rusia, efectele acestora nu ies în evidență în mod vizibil. Dar, de acum încolo, ceea ce este cel mai rău pentru industria și societatea rusă urmează să vină.
Dincolo de imaginile strălucitoare ale vizitatorilor din cafenelele din Moscova și de campaniile media anti-occidentale, există o realitate complet diferită a eșecului economic și tehnologic de o ”amploare spectaculoasă”, susține Leonid Vlasiuk, fost analist al partidului de guvernământ Rusia Unită, potrivit The Media Line.
La patru luni de la începutul războiului împotriva Ucrainei, băncile rusești refolosesc cipurile cărților de credit, iar producția de mașini s-a oprit din cauza lipsei de rulmenți fabricați în Occident.
”Moscova de astăzi pare foarte normală și frumoasă. Nu poți spune că ceva este în neregulă sau că țara se luptă sub incidența sancțiunilor”, a spus Raisa Vlasova, o israeliană care s-a întors recent din capitala Rusiei.
Dacă cineva și-ar modela opiniile cu privire la evoluțiile economice globale și locale din mass-media rusă, ar crede că Occidentul este cel care suferă cel mai mult din cauza sancțiunilor pe care le-a impus Rusiei.
”Germania se confruntă cu o criză economică îngrozitoare din cauza Ucrainei” se arată în titlul unui articol publicat de agenția de știri RIA Novosti.... mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2022, ora 04:48
Rusia nu intentioneaza sa porneasca un razboi impotriva cuiva, dar doreste sa descurajeze alte tari sa se angajeze intr-un conflict cu Moscova, a declarat presedintele rus, Vladimir Putin.
Putin a facut aceasta afirmatie in cea de-a sasea serie de comentarii ale sefului statului rus pe care TASS a inceput sa le difuzeze incepand cu 20 februarie, noteaza Reuters.
Publicarea remarcilor presedintelui rus survine pe fondul sporirii tensiunilor in regiunea Idlib, din nord-vestul Siriei, unde Rusia sprijina fortele guvernamentale siriene.
Kremlinul a anuntat vineri o intalnire intre presedintii rus si turc, Vladimir Putin si Recep Tayyip Erdogan, pentru sfarsitul acestei saptamani, iar presa turca a semnalat joi 5 martie ca posibila data pentru aceasta reuniune.
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat si el ca intalnirea ar putea avea loc pe 5 sau 6 martie. Discutiile nu vor fi usoare, dar ambii lideri si-au confirmat dorinta de a solutiona situatia din Idlib, unde Rusia si Turcia sprijina fiecare parti adverse, a spus Peskov.
Conflictul a escaladat dupa ce 33 de soldati turci au fost ucisi de armata siriana in provincia Idlib (nord-vestul Siriei), unde Ankara sustine grupari rebele ce lupta impotriva trupelor presedintelui Bashar al-Assad.
Armata turca a lansat in Idlib o ofensiva militara denumita operatiunea 'Scutul Primaverii' si au loc confruntari directe intre trupele turce si cele siriene. Doua avioane de lupta siriene SU-24 au fost... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 09:48
Prezent la Ierusalim, la forumul dedicat comemorarii victimelor Holocaustului, Vladimir Putin a facut un gest interpretat ca fiind unul de fronda: a dat mana cu printul Charles al Marii Britanii, cu presedintele francez Emmanuel Macron, dar a trecut pe langa vicepresedintele american Mike Pence, fara sa-i intinda mana.
O inregistrare video cu acest moment a fost postata pe pagina Twitter a agentiei de presa RIA Novosti de catre jurnalistii acestei agentii acreditati pe langa presedintie si care l-au insotit pe Putin in vizita efectuata joi in Israel, relateaza publicatia rusa Vzgliad (pro-Kremlin).
Presedintele rus Vladimir Putin participa joi la ceremoniile de comemorare a Holocaustului impreuna cu alti 40 de lideri straini, ocazie cu care a dezvelit un monument la Ierusalim in memoria victimelor blocadei Leningradului de catre nazisti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Relatiile dintre Rusia si SUA traverseaza o perioada complexa, dupa ce Moscova a fost sanctionata de catre Occident pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea (in 2014) si sustinerea - in special militara - a rebelilor separatisti prorusi din Donbas (estul Ucrainei). In 2016, Washingtonul, in baza informatiilor serviciilor secrete americane, a acuzat Rusia de ingerinta in alegerile prezidentiale din SUA din acel an.
In 2019, SUA s-au retras primele din Tratatul privind Fortele Nucleare (INF) din 1987, acuzand Moscova de incalcarea prevederilor pactului. Rusia a ripostat si si-a... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 17:03
Presedintele rus Vladimir Putin a exclus orice posibilitate a unei reveniri a peninsulei Crimeea la Ucraina, a carei anexare in martie 2014 se afla la originea unei serii de sanctiuni occidentale impotriva Rusiei.
Cu o saptamana inaintea scrutinului prezidential din 18 martie, care ar urma sa-i asigure lui Putin un al patrulea mandat si ramanerea la putere pana in 2024, postul de televiziune Rossia-1 a difuzat duminica pe retelele sociale ruse Vkontakte si Odnoklassniki un film de circa doua ore dedicat presedintelui rus.
La intrebarea daca Rusia va fi intr-o zi obligata sa inapoieze Crimeea Ucrainei, Putin a raspuns sec: "Nu, ati luat-o razna? Circumstante de acest gen nu exista si nu vor exista niciodata".
In acest documentar intitulat "Putin", jurnalistul Andrei Kondraciov, care conduce echipa de campanie electorala a liderului de la Kremlin, ii adreseaza lui Putin o serie de intrebari pe o gama larga de teme, incepand cu Siria si terminand cu viata personala a liderului rus.
"Sunteti capabil sa iertati?", il intreaba Kondraciov pe Putin. "Da", raspunde presedintele rus, dupa care adauga: "Mai putin tradarea".
Suferinta spionului care l-a "tradat" pe Putin. Impactul asupra alegerilor din Rusia
In documentar apar si apropiati si aliati ai presedintelui rus, precum prietenul sau din copilarie, violonistul Serghei Roldughin, sau fostul cancelar german Gerhard Schroeder, care nu inceteaza cu laudele la adresa lui Putin.
"Sincer vorbind, nu as fi in... mai mult
Duminica, 11 Martie 2018, ora 17:39
Mark Zuckerberg a postat un video in care tine un discurs despre rolul Facebook in ce priveste consolidarea democratiei.
Aceasta interventie are loc concomitent cu trimiterea catre Congresul american a 3.000 de mesaje publicitare concepute si platite de catre agenti rusi si asociatii lor in campania electorala din 2016 din SUA.
"Sub presiunea tot mai mare a Congresului, dar si a publicului, pentru a dezvalui cat mai multe informatii despre propaganda ruseasca mascata de pe Facebook, compania a declarat ca va trimite catre comisiile din cadrul Congresului care investigheaza operatiunea de influenta a Kremlinului in timpul campaniei prezidentiale din 2016 peste 3.000 de anunturi publicitare create de Rusia", scrie New York Times.
Acesta e doar varful icebergului. In niciun document nu se spune ca pachetul trimis reprezinta toate mesajele publicitare. Sunt multe sanse sa mai apara si altele, mai ales ca reprezentantii comisiei de ancheta din Congres aduna probe de la toate retelele sociale.
Ne aflam intr-un punct de cotitura. Facebook isi asuma faptul ca nu a reusit sa controleze atacul Rusiei, ca reprezentantii Kremlinului au reusit sa foloseasca platformele sociale pentru a eroda increderea in democratiile occidentale. Alegerea lui Trump a reprezentant obiectivul final.
Mark Zuckerberg s-a intors din concediul de paternitate si a inceput lupta cu Putin pentru a scapa Facebook-ul de propaganda ruseasca - Foto: Hepta.ro
"Imi pasa in mod profund de procesul... mai mult
Sambata, 23 Septembrie 2017, ora 12:50
Oficialii celei mai puternice armate a NATO, cea a Statelor Unite ale Americii, se tem ca Pentagonul nu este inca pregatit pentru un eventual razboi cu Rusia lui Vladimir Putin.
O serie de exercitii militare americane clasificate, din timpul verii, au provocat ingrijorare in Departamentul Apararii ca fortele SUA nu sunt pregatite pentru o campanie militara sustinuta impotriva Rusiei, au spus doi oficiali americani din Aparare, pentru Daily Beast.
Multi din Pentagon cred ca 15 ani de lupta impotriva terorismului au lasat trupele terestre slab pregatite pentru a mentine logistica sau numarul de militari necesare in cazul in care Rusia ar face un pas catre un aliat NATO, mai spun oficialii.
Avertisment sumbru: NATO si Rusia se pregatesc activ pentru razboi
Printre neajunsurile pe care exercitiile militare le-au dezvaluit se numara si faptul ca munitia disponibila nu este de ajuns pentru planurile de razboi si ar fi greu astfel sa fie sustinuta o prezenta mare a ...citeste mai departe despre "Pentagonul se teme ca nu este pregatit pentru un razboi cu Rusia" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 15 August 2015, ora 20:20
1