Fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov a avertizat, joi, Rusia si Statele Unite, in privinta relatiilor tensionate, adaugand ca acestea pot duce la reinceperea Razboiului Rece, lucru "nedorit la nivel global".
Declaratiile ultimului lider sovietic au fost facute in Moscova, dupa premiera filmului documentar "Intalnindu-l pe Gorbaciov".
"Trebuie sa fim atenti. Nu doar la Razboiul Rece. Trebuie sa continuam pe drumul pe care l-am stabilit. Trebuie sa incetam o data pentru totdeauna razboaiele. Cel mai important lucru este sa scapam de armele nucleare", a declarat Gorbaciov.
Mihail Gorbaciov este considerat presedintele care a ajutat la incetarea Razboiului Rece.
De asemenea, fostul lider sovietic a transmis ca lumea se indreapta periculos spre "o noua cursa armata". Acesta considera ca "cel mai periculos lucru in acest moment ar fi reinceperea confruntarilor".
"Deja se vorbeste despre un razboi nuclear ca si cand este complet acceptabil. Se pregateste, sunt discutate scenarii", a adaugat fostul presedinte.
"Sunt convins ca putem opri reinceperea Razboiului Rece. Voi face tot ce imi sta in putinta pentru acest lucru", mentioneaza Gorbaciov.
SUA, noi sanctiuni pentru Rusia
Autoritatile din Statele Unite au anuntat joi ca impun noi sanctiuni impotriva a doi ucrainieni, un rus si noua companii din Rusia si Ucraina, in urma anexarii Peninsulei Crimeea in anul 2014, relateaza Reuters.
"Trezoreria va viza in continuare entitatile ruse care profita de... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 08:37
Retragerea planificata de SUA dintr-un important tratat nuclear semnat in timpul Razboiului Rece, anuntata in urma cu doua zile de presedintele american Donald Trump, "va face lumea mai periculoasa", a transmis, luni, Kremlinul.
"Initiativele de acest gen, daca sunt puse in aplicare, vor face lumea mai periculoasa", a insistat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, adaugand ca Moscova asteapta "explicatii" de la Washington. "Abolirea acestui document va submina stabilitatea si securitatea mondiale", a adaugat el, citat de AFP.
Dupa ce Donald Trump a acuzat Rusia ca nu respecta "de multi ani" Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty), Kremlinul a declarat luni ca este "categoric in dezacord" cu aceste acuzatii. "Rusia a fost si ramane atasata acestui tratat", a spus Peskov.
"Am furnizat dovezi ca tocmai Statele Unite au subminat baza acestui acord, dezvoltand rachete care pot fi folosite nu numai ca interceptoare, ci si ca rachete cu raza scurta si medie", a spus el in continuare.
Rusia "nu va ataca niciodata pe nimeni prima" in caz de razboi nuclear, a asigurat Peskov, mentionand ca recenta afirmatie a presedintelui Vladimir Putin ca "rusii vor merge in Rai" in caz de razboi nuclear a fost o "alegorie", prin care seful statului a incercat sa explice ca doctrina militara a Federatiei Ruse nu prevede atacul preventiv.
"Nu vom ataca niciodata pe nimeni primii", a tinut sa sublinieze, luni, purtatorul de cuvant al Kremlinului, subliniind ca... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 15:14
Tensiunile din ultima perioada dintre Statele Unite ale Americii si Coreea de Nord, precum si discutiile pe tema dotarilor nucleare ale Phenianului - care au starnit din start temeri - atrag atentia asupra armelor nucleare pe care le detin in acest moment tarile lumii. Si nu sunt deloc putine.
Seful Pentagonului, generalul James Mattis, a avertizat Coreea de Nord ca SUA vor raspunde "eficient si coplesitor" daca isi continua testele cu rachete, scrie The Telegraph.
In luna decembrie, presedintele rus Vladimir Putin a spus ca intarirea capacitatii nucleare ar trebui sa fie un obiectiv cheie pentru anul 2017, iar Donald Trump, pe atunci presedinte ales, a raspuns pe Twitter, promitand ca va face acelasi lucru.
"Statele Unite trebuie sa-si intareasca si sa-si extinda capabilitatea nucleara pana cand lumea isi baga mintile-n cap in ceea ce priveste armele nucleare", a scris atunci Donald Trump pe Twitter.
Sursa citata noteaza ca o astfel de retorica a dus la ingrijorari legate de capacitatile nucleare ale lumii si la imprevizibilitatea celor care sunt responsabili de focoasele nucleare.
In luna ianuarie, Arms Control Association scria ca in total exista peste 15.000 de focoase in intreaga lume - detinute de tarile care sunt inarmate nuclear.
Mai mult de 90 la suta dintre acestea apartin Statelor Unite (6.800) si Rusiei (7.000), insa doar 9.600 din total reprezinta focoase care sunt in dotarile armatelor. Celalalte asteapta sa fie dezmembrate.
Arsenalurile... mai mult
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 15:32
In timpul unei conferinte de presa in care a raspuns mai multor intrebari legate de relatiile dintre SUA si Rusia, Donald Trump a adus in discutie "holocaustul nuclear". Presedintele american a dat de inteles ca un astfel de scenariu este posibil daca relatiile dintre cele doua tari sunt lasate sa se deterioreze.
Trump a spus ca ar fi "usor" pentru el sa fie dur cu Rusia, dar e de parere ca ar fi mai bine pentru America si pentru intreaga lume ca relatiile dintre Washington si Moscova sa fie prietenoase, arata The Telegraph.
"Suntem o foarte puternica natiune nucleara, si ei la fel. Am fost informat pe aceasta tema. Si pot sa va declar un singur lucru despre informare, pe care pot sa il spun (...) holocaustul nuclear va fi ca niciun altul", a spus Trump.
"Daca vom avea o relatie buna cu Rusia, credeti-ma, e un lucru bun. In niciun caz unul rau", a mai explicat presedintele american in cursul conferintei care a durat 75 de minute.
Rusia a amplasat un nou tip de racheta, incalcand un tratat nuclear cu SUA, iar un avion militar rus s-a apropiat periculos de un distrugator al Marinei SUA - acestea sunt doar cateva dintre actiunile provocatoare recente ale Rusiei.
Referindu-se la acestea, Trump a incercat sa scuze comportamentul lui Putin, afirmand ca din cauza presei si a felului in care reflecta aceasta lucrurile, cel mai probabil presedintele rus a crezut ca o posibila alianta cu SUA nu poate exista.
"Daca ai fi Putin acum, ai spune: 'OK, ne-am intors la... mai mult
Vineri, 17 Februarie 2017, ora 11:15
Noi exercitii de aparare civila in caz de atac nuclear au fost organizate in Rusia, pentru a doua oara intr-o singura luna, in conditiile in care simulari de genul acesta si de amploare nationala au loc cel mult o data pe an, in conditii normale.
Mai mult, pe masura ce retorica anti-occidentala a Kremlinului prinde avant, autoritatile din Rusia au inceput sa reamenajeze si sa modernizeze adaposturile antiatomice din marile orase, informeaza IB Times.
Analistii sustin ca Moscova ori se pregateste de razboi, ori incearca sa distraga atentia populatiei de la dezastrul economic in care se afla tara. Ori ambele.
"Multa lume crede ca Al Treilea Razboi Mondial a si inceput, dar realitatea este ca ne aflam inca in faza rece a unui conflict, aceasta putand evolua sau nu intr-un razboi", explica Led Gudkov, seful centrului de sondare a opiniei publice ruse Levada.
Igor Zuyev, un constructor de adaposturi antiatomice din Rusia, spune ca afacerea sa merge ca pe roate in aceasta perioada, un adapost particular pentru o familie de 4 membri ajungand sa coste si 24.000 de dolari.
"Cand lucrurile au inceput sa se incinga, in special dupa anexarea Crimeii, lumea a luat-o razna, iar comenzile au venit pe banda rulanta. Cererea pentru adaposturi antiatomice este in crestere din acel moment", a explicat Zuyev, intr-un interviu acordat The Wall Street Journal.
Panica la Moscova
40 de milioane de rusi au fost implicati in exercitiile care au simulat un atac chimic sau atomic... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2016, ora 13:56
1La inceputul anilor '80, oamenii de stiinta americani si rusi au schitat un scenariu sumbru: intr-un razboi dintre cele doua superputeri, fumul provenit de la incendiile provocate de explozii nucleare ar fi atat de dens incat ar bloca razele Soarelui, transformand Pamantul intr-un loc rece, intunecat si secetos, lipsit de vegetatie, pentru o lunga perioada de timp.
Scenariul a devenit cunoscut drept iarna nucleara. Nu am mai auzit prea multe despre acest viitor apocaliptic in ultimii ani. Insa cercetarile despre potentialul distructiv al razboiului cu arme atomice au continuat.
Cu toate ca Statele Unite si Rusia au hotarat, in 2010, sa isi reduca arsenalul nuclear, ambele tari au capacitatea nu doar de a provoca distrugeri instantanee, ci si de a determina temperaturile globale sa scada sub pragul inghetului, chiar si in timpul verii. Culturile agricole ar fi distruse, iar foametea ar putea ucide mare parte din omenire.
SUA si Rusia, in pragul unui razboi nuclear in urma cu ...citeste mai departe despre "Iarna atomica: Cum ar arata planeta noastra dupa un razboi nuclear" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Februarie 2016, ora 20:24
Rusia va continua sa modernizeze arsenalul nuclear, in scop de disuasiune, afirma presedintele Vladimir Putin, dand asigurari ca Moscova nu intentioneaza sa utilizeze armament atomic si nu vrea un nou razboi mondial.
Vladimir Putin a facut aceste declaratii intr-un documentar difuzat duminica de postul tv Rossiya-1.
"Statele Unite au continuat sa aduca armament nuclear tactic in Europa dupa sfarsitul celui de-al II-lea Razboi Mondial. Este un lucru periculos. De ce? Pentru ca armele noastre tactice nu pot atinge teritoriul american, in timp ce armamentul american din Europa poate atinge teritoriul rus, generand un risc strategic mai mare decat cel ...citeste mai departe despre "Putin: Vom moderniza arsenalul nuclear. Armamentul SUA in Europa, o amenintare" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 20 Decembrie 2015, ora 16:23
Un exercitiu al NATO, efectuat in 1983, a adus lumea in pragul unei confruntari nucleare cu Uniunea Sovietica, SUA subestimand mult timp gravitatea a ceea ce s-a petrecut atunci, potrivit unui raport secret american.
Raportul, citat marti de AFP, a fost redactat in 1990 de consilieri ai presedintelui american in domeniul informatiilor si tocmai a fost declasificat.
Cum ar putea incepe Al Treilea Razboi Mondial chiar maine
In noiembrie 1983, in momentul declansarii exercitiului Able Archer de catre NATO in Europa occidentala, tensiunea intre Est si Vest era foarte ridicata.
URSS doborase cu doua luni inainte un Boeing 747 sud-coreean, acuzat ca ar efectua o misiune de spionaj, pentru ca intrase in spatiul aerian sovietic.
La randul sau, NATO incepuse sa-si desfasoare in Germania de Vest rachetele nucleare americane Pershing II, ca raspuns la amplasarea rachetelor SS-20 sovietice.
Amenintari fara precedent de la Moscova: Ar putea folosi "forta nucleara" in legatura cu ...citeste mai departe despre "SUA si Rusia, in pragul unui razboi nuclear in urma cu peste 30 de ani: Ce a provocat disputa" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Octombrie 2015, ora 09:27
Doi dintre generalii activi din fiecare tabara implicata in Razboiul Rece, James E. Cartwright si Vladimir Dvorkin, au analizat impreuna riscul declansarii unui potential razboi nuclear intre Occident si Rusia.
Cartwright si Dvorkin au tratat la rece riscurile ridicate de fiecare forta implicata in conflictul din Ucraina de a duce tensiunile militare la un nivel neatins pana in prezent, intr-o opinie comuna publicata de ziarul New York Times.
O noua criza globala
Stabilitatea relatiilor dintre Rusia si Occident a fost zdruncinata din temelii de criza izbucnita primavara trecuta in Ucraina, adaugand o dimensiune nucleara conflictului, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a fost sfatuit sa amplaseze o parte din arsenalul nuclear al tarii in Crimeea.
Eforturile diplomatice au facut pana acum prea putin pentru a limita o astfel de amenintare, ceea ce indica necesitatea unei discutii cruciale intre Rusia si Statele Unite pe aceasta tema pentru a elimina riscul unei lansari accidentale.
Chiar daca Razboiul Rece a luat sfarsit, traim in continuare intr-o lume dominata de doctrina atacurilor cu arme nucleare.
Aceasta lasa in picioare doar trei optiuni pentru combatanti: primul atac, lansare in caz de alarma sau represalii duse dupa atac.
Nu se intrevede niciun motiv ca Statele Unite sau Rusia sa fi eliminat aceste calcule din strategia de aparare a fiecarei tari, in conditiile in care arhitectura fortelor de distrugere reciproca a ramas intacta in ultimii... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2015, ora 10:35
2