Experții financiari internaționali au anunțat la unison că economia Chinei va ajunge pe primul loc în lume, depășind Statele Unite, care în 2020, conduceau în topul PIB-ului nominal cu 20,81 trilioane de dolari, față de Beijing care avea 14,86 trilioane de dolari. Acest eveniment se va produce în jurul anului 2030, chiar mai repede decât s-a estimat, în trecut.
Însă trebuie subliniat faptul că, în prezent, China a întrecut SUA în clasamentul care ține evidența globală a ”parității puterii de cumpărare” (PPP) – o metodă care măsoară puterea de cumpărare a unei monede, exprimată într-o monedă de circulație internaționată, de regulă în dolari – unde Beijing-ul are 24,16 trilioane de dolari față de Washington cu 20,81 trilioane de dolari, în 2020, potrivit wbj.
Pentru a deveni independenți de China, țările europene ar trebui să își diversifice procesele de aprovizionare, pentru a-și menține activitatea de producție. China, ca ”fabrică a lumii”, este un element de neînlocuit al lanțului de aprovizionare global și de aceea va fi foarte dificil să se abată de la acest model.
”China este deja prima economie din lume în funcție de PPP și până în 2030, are șansa să devină cea mai mare economie și în ceea ce privește PIB-ul nominal”, a declarat Marek Wasinski, șeful echipei de comerț exterior de la Institutul de Economie din Polonia.
China în alertă maximă: SUA conduc cele mai mari... mai mult
Miercuri, 18 August 2021, ora 11:43
Statele Unite si China aplica reciproc, incepand de duminica, noi tarife pentru importuri, in pofida semnelor ca negocierile pentru oprirea razboiului comercial vor fi reluate pe parcursul lunii septembrie, transmite Reuters.
Noua runda de tarife a intrat in vigoare la ora 04:01 GMT, Beijingul aplicand pentru prima oara un tarif de 5% pentru achizitiile de petrol in razboiul comercial declansat in urma cu peste un an.
Administratia Trump va incepe sa colecteze tarife de 15% pentru importuri din China in valoare de 125 de miliarde de dolari, intre acestea aflandu-se boxe inteligente, casti Bluetooth si multe tipuri de incaltaminte.
China a reactionat cu tarife suplimentare pentru unele bunuri americane aflate pe o lista de produse in valoare de 75 de miliarde de dolari. Beijingul nu a precizat valoarea bunurilor care vor fi supuse unor tarife mai mari incepand de duminica.
Tarife suplimentare de 5% si de 10% au fost aplicate de China unor 1.717 de produse dintr-un total de 5.078 de produse provenite din Statele unite. Beijingul va incepe sa aplice tarife suplimentare pentru restul produselor incepand din 15 decembrie.
Presa chineza a adoptat un ton sfidator referitor la aceste masuri.
"Statele Unite trebuie sa invete sa se poarte ca o putere globala responsabila si sa nu mai actioneze ca un scolar bataios", a scris agentia chineza de presa Xinhua.
"Ca unica superputere mondiala, trebuie sa isi asume responsabilitatea si sa sa alature altor tari in... mai mult
Duminica, 01 Septembrie 2019, ora 13:08
Razboiul comercial dintre SUA si China reprezinta cel mai mare risc la adresa stabilitatii pe plan global si este necesara stabilitate fiscala pentru a raspunde socurilor economice din Europa, a afirmat luni prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar International, David Lipton, transmite Reuters.
"Evident, aceasta nu este doar problema Europei, si SUA trebuie trebuie sa-si puna in ordine politica fiscala. Tensiunile dintre SUA si China reprezinta cel mai mare risc la adresa stabilitatii pe plan global", a declarat Lipton la o conferinta desfasurata la Lisbona.
Acesta a adaugat ca in Europa capacitatea de stabilizare fiscala trebuie sa fie in centrul eforturilor de reducere a riscurilor si este crucial "sa se raspunda socurilor macroeconomice si sa fie imbunatatita politica monetara si fiscala".
"In absenta acestor masuri, zona euro va ramane super dependenta de politicile monetare de stabilizare iar prea mult din povara raspunsului la criza va cadea pe statele individuale, iar capacitatea lor de a raspunde depinde de spatiul fiscal al fiecarei economii", a explicat oficialul FMI.
De asemenea, a declarat Lipton, planificata iesire a Marii Britanii din UE sporeste incertitudinile din Europa si de pe plan global.
Referindu-se la recenta incetinire a economiei europene, oficialul FMI a afirmat ca fiecare stat membru al UE ar trebui "sa-si intareasca sistemele de aparare inaintea unei potentiale scaderi a activitatii economice", inclusiv acele tari... mai mult
Luni, 25 Martie 2019, ora 16:33
Cresterea exporturilor Chinei a accelerat neasteptat in septembrie, in pofida tarifelor vamale impuse de Washington, in timp ce excedentul sau comercial pe relatia cu SUA a atins un nivel record, ceea ce ar putea exacerba disputa dintre Beijing si Washington, transmite Reuters.
Totusi, analistii avertizeaza ca nivelul ridicat al exporturilor de luna trecuta nu se va mentine si in viitor.
Exporturile Chinei au crescut in septembrie cu 14,5% comparativ cu perioada similara din 2017, cel mai rapid ritm din februarie, depasind estimarile analistilor, care se asteptau la un avans de 8,9%. In august, expansiunea a fost de 9,8%.
"Imaginea de ansamblu arata ca exporturile chineze nu au fost pana acum afectate de escaladarea tensiunilor comerciale si de incetinirea cresterii economiei mondiale, cel mai probabil datorita competitivitatii provocate de deprecierea yuanului. In conditiile in care avansul economiei mondiale se va atenua si mai mult in urmatoarele trimestre si SUA ar putea introduce noi tarife vamale, recentele evolutii bune ale exporturilor nu vor putea fi mentinute", a apreciat Julian Evans-Pritchard, economist la Capital Economics. Anul acesta, moneda Chinei s-a depreciat cu aproximativ 6% fata de dolar.
In septembrie, excedentul inregistrat de China pe relatia cu SUA a urcat la 34,13 miliarde de dolari, depasind nivelul record de 31,05 miliarde de dolari in august, conform calculelor Reuters.
Importurile au urcat cu 14,3% in septembrie, fata de un... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 11:49
Noile taxe vamale americane pentru importuri chineze in valoare de 34 miliarde de dolari au intrat in vigoare vineri la ora 04:00 GMT, marcand debutul unui razboi comercial intre SUA si China, primele doua economii ale lumii, in pofida ingrijorarilor companiilor si investitorilor, informeaza AFP si Reuters.
China nu are alta alegere decat sa riposteze impotriva SUA, a anuntat Ministerul chinez al Comertului, dupa ce Washingtonul a decis sa impuna taxe vamale prohibitive pentru produse chineze in valoare de 34 miliarde de dolari. "SUA au violat regulile Organizatiei Mondiale a Comertului si au lansat cel mai mare razboi comercial din istoria economica", a apreciat Ministerul chinez al Comertului. Ministerul nu a precizat care vor fi masurile care vor fi luate insa anterior Beijingul a promis ca va riposta punct cu punct la masurile adoptate de Washington prin impunerea unor taxe echivalente pentru produsele importate din SUA.
"Un razboi comercial a inceput. Impactul asupra economiei chineze de pe urma tarifelor impuse de SUA pentru produse chineze in valoare de 34-50 de miliarde de dolari ar urma sa fie limitat. Daca vor impune tarife pentru produse chineze in valoare de 250 miliarde de dolari, impactul va fi mult mai mare nu doar asupra celor doua economii ci si asupra economiei mondiale si lanturilor globale de aprovizionare", a apreciat Wang Jun, economist sef la Zhongyuan Bank.
Administratia Trump a avertizat ca ar putea viza in total bunuri chineze in valoare... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2018, ora 09:50
Jack Ma, fondatorul companiei chineze de comert electronic Alibaba, a vorbit de curand despre consecintele pe care avansul tehnologiei le va avea asupra pietei muncii, dar si despre transformarea rolului Chinei pe scena mondiala.
Ma a participat in aceasta saptamana la conferinta Gateway '17, cel mai important eveniment public din SUA al gigantului chinez, care a avut loc in Detroit. Iata cateva dintre cele mai interesante afirmatii facute cu aceasta ocazie:
Al Treilea Razboi Mondial
Tehnologii noi precum machine learning si inteligenta artificiala vor elimina multe locuri de munca intr-un viitor nu foarte indepartat, a spus Ma pentru CNBC, mentionand chiar si posibilitatea, in acest context, a izbucnirii celui de-al Treilea Razboi Mondial.
Pentru a preveni un astfel de dezastru, liderii lumii trebuie sa actioneze din timp, considera miliardarul chinez.
"De aceea calatoresc, vorbesc cu toate guvernele si sefii de stat si le spun sa se miste rapid. Daca nu o vor face, vor fi probleme. (...) Crezul meu este ca trebuie sa repari acoperisul cat inca functioneaza", a spus Ma, care recomanda sporirea investitiilor in educatie.
Jobul viitorului
Cum piata muncii va fi transformata radical, este esential sa evoluezi odata cu noile cerinte.
"Vine un nou val. Locurile de munca vor fi eliminate. Unii oameni, cei care vor tine pasul, vor fi bogati, vor avea mai mult succes", a mai spus Ma.
Insa pentru cei care raman in urma, viitorul va fi "dureros", arata... mai mult
Sambata, 24 Iunie 2017, ora 11:55
Situatia foarte tensionata dintre marile puteri ale lumii - inclusiv aliantele militare -, precum si conflictele si bombardamentele din Orientul Mijlociu genereaza ingrijorare, nu putini fiind cei care se tem de inceputul celui de-Al Treilea Razboi Mondial.
Ar fi nevoie doar de o mica scanteie pentru a incepe un conflict intre NATO si China sau Rusia, se arata intr-o ampla analiza The Telegraph. Astfel, s-ar declansa forme de razboi nemaivazute pana acum.
Va declansa China un al treilea razboi mondial?
In ultimele doua decenii, liderii de la Londra si Washington s-au concentrat pe operatiuni din locuri precum Sierra Leone, Bosnia, Irak, Afganistan si acum Siria, unde principala grija a fost si inca este reprezentata de slabiciunea statului, care face implozie.
In prezent, insa, sunt in joc curente serioase la nivel global, existand riscul ca statele puternice sa plece la razboi. Conflicte cu state precum Rusia sau China au fost ceva ce parea ingropat odata cu sfarsitul ...citeste mai departe despre "Cum ar putea incepe Al Treilea Razboi Mondial chiar maine" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 11 Octombrie 2015, ora 09:00
Tot mai multe voci sustin ca disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud pot declansa un nou razboi mondial. Experti si investitori americani urmaresc cu atentie aspectele politice, militare si economice ale conflictului din Marea Chinei de Sud, in vreme ce altii incearca sa demonstreze ca temerile sunt exagerate.
SUA si China schimba, in ultima perioada, cuvinte grele pe marginea proiectului Beijingului de constructie de insule artificiale pe care sunt create instalatii militare, in Marea Chinei de Sud, scrie Voice of America.
Secretarul american al Apararii, Ash Carter, a afirmat, sambata, ca SUA se opun "oricarei alte militarizari" a teritoriilor disputate, in vreme ce unul dintre cei mai importanti oficiali din armata chineza a aparat constructia de insule artificiale in apele contestate. Revendicarea teritoriala este "justificata, legitima si rezonabila", a afirmat acesta.
Incident in Marea Chinei de Sud: Riscul unui razboi China-SUA, tot mai ridicat
In acelasi timp, ...citeste mai departe despre "Va declansa China un al treilea razboi mondial?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 10:50
Omul de afaceri american George Soros este de parere ca se intrevede posibilitatea izbucnirii unui al treilea razboi mondial. Pericolul, insa, nu este reprezentat de tensiunile dintre Rusia si Occident pe tema conflictului din Ucraina, spune Soros.
Miliardarul isi atinteste privirea catre Beijing si sustine ca dependenta multor economii de performantele Chinei pune in pericol sercuritatea globala, relateaza Market Watch.
Concesii pentru pace
O eventuala nereusita in transformarea economiei chineze din motor al exporturilor in piata de consum intern ar putea genera un conflict regional.
Acesta ar asigura pastrarea puterii de catre actualii lideri comunisti, a explicat Soros intr-un discurs tinut in cadrul unei conferinte a Bancii Mondiale.
"Daca vom ajunge la un conflict intre China si un aliat militar al Statelor Unite, Japonia de exemplu, atunci putem spune fara exagerare ca suntem in pragul celui de-al treilea Razboi Mondial", a afirmat miliardarul.
Acesta a amintit ca Rusia si China au alocat constant bugete mari pentru cheltuielile de aparare in ultimii ani. Anul trecut, armata chineza a beneficiat de fonduri de 130 de miliarde de dolari.
Anul acesta, bugetul militar al Chinei a crescut cu 10,1%, fiind al 27-lea an in care chinezii investesc o suma considerabila in dotarile armatei. Tara este pe locul doi in lume ca nivel de buget alocat Apararii.
Soros crede ca anumite concesii facute de Washington in politica financiara internationala pot... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 09:23
3