Europa nu va avea probleme in aprovizionarea cu gaze naturale la iarna, chiar daca nu se va ajunge la un nou acord privind livrarile de gaze naturale rusesti via Ucraina pana la finele acestei luni, cand expira actualul acord de tranzit, arata un studiu publicat miercuri de un institut german, transmite Reuters.
"Aprovizionarea cu gaze pentru iarna este in siguranta, chiar daca discutiile referitoare la livrarile de gaze din Rusia via Ucraina spre Europa vor esua", sustine studiul realizat de Institute of Energy Economics (EWI) din Koln.
Potrivit acestui studiu, este posibil ca in Germania pretul gazelor naturale sa inregistreze o crestere moderata, dar nu vor exista intreruperi in aprovizionare. Facilitatile de stocare a gazelor sunt pline, preturile sunt la cele mai mici valori din ultimii ani gratie supraofertei mondiale iar interconectarea retelelor de gazoducte este intr-o situatie mult mai buna decat era in urma cu zece ani, cand o disputa dintre Rusia si Ucraina pe tema pretului si platilor gazelor naturale a afectat aprovizionarea statelor din Europa.
Moscova a informat ca nu vrea sa ajunga la un nou razboi al gazelor naturale cu Ucraina, similar cu cel din 2009. Actualul acord care reglementeaza aprovizionarea Ucrainei cu gaze naturale rusesti precum si tranzitul spre Uniunea Europeana expira la 31 decembrie 2019, iar negocierile pentru un nou acord sunt complicate de aspecte ce tin de procedurile de arbitraj si de anexarea peninsulei Crimeea de catre... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 16:17
Germania si-a castigat o reputatie buna dupa Al Doilea Razboi Mondial, insa ar putea sa si-o strice din cauza unui proiect controversat derulat impreuna cu Rusia.
Gazoductul Nord Stream 2 va transporta gaze naturale din tara condusa de Vladimir Putin catre statul al carui cancelar este Angela Merkel prin Marea Baltica.
Proiectul a atras critici dure, in special din partea statelor est-europene, arata Russia Today.
Compania ruseasca Gazprom detine 50 la suta din gazoduct, iar restul actiunilor sunt impartite in mod egal intre Royal Dutch Shell, E.ON, BASF, OMV si Engie.
In septembrie a fost semnata o intelegere pentru constructia a doua conducte, care vor transporta 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Cele doua tari mai au un proiect comun in domeniul energetic, Nord Stream.
Insa Washington Post arata, intr-un editorial semnat de Jim Hoagland, ca Germania ar putea avea multe de pierdut de pe urma noului gazoduct, in conditiile in care Rusia a devenit o piaza ...citeste mai departe despre "Germania intoarce spatele Europei de Est pentru un proiect periculos derulat cu Rusia" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 03 Ianuarie 2016, ora 08:15
1Compania nationala de gaz din Slovacia, SPP, a incheiat mai multe intelegeri de rezerva pentru alimentarea cu gaze naturale, cu E.ON si alte companii, pentru a-si asigura necesarul de gaz pentru perioada urmatoare, dupa ce a acuzat reduceri ale volumului livrat de Rusia.
Premierul Robert Fico a declarat ca SPP a inregistrat o scadere de peste 50% a volumului de gaz livrat de Rusia catre Slovacia, pentru a doua zi consecutiv. De asemenea, el a precizat ca reduceri mai mici ale fluxului de gaz au fost consemnate pe aproape tot parcursul lunii septembrie, transmite Mediafax.
Fico a anuntat intr-o conferinta de presa ca guvernul slovac a incheiat un acord pe cinci ani cu E.ON Global Commodities pentru furnizarea a pana la 2 milioane de metri cubi de gaz pe zi prin Austria, in cazul in care acest lucru este necesar.
De asemenea, premierul a prezentat si posibilitatea ca Slovacia sa foloseasca fluxul de gaz din Cehia in sistem invers, ceea ce inseamna ca un gazoduct utilizat in mod obisnuit pentru a transporta gaze catre Cehia, prin Slovacia, va fi folosit in directia opusa.
SPP a detaliat, miercuri, planul pentru cumpararea de gaz de pe piata spot din Austria, livrarile urmand sa se faca in ultimele trei luni din acest an si in primul trimestru din 2015, daca este nevoie.
Compania nationala de gaz din Slovacia a explicat ca noile acorduri vor diversifica in mod semnificativ sursele Slovaciei pentru importul de gaz.
"Avem capacitatea de a asigura 30% din... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 12:27
Rusia a fost nevoita sa intarzie folosirea gazului natural ca arma impotriva Ucrainei, din cauza ca miscarea ar presupune costuri foarte mari. In plus, aceasta tactica ar slabi pozitia Moscovei in viitoarele negocieri comerciale cu alte state, precum China, se arata intr-o analiza realizata in presa belgiana.
Presedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat ca ar putea reduce livrarile de gaze catre Ucraina, daca aceasta nu va achita datoria de 2,2 miliarde de dolari, lasand loc unei reediari a situatiei din 2009 si 2006, cand a fost livrarea gazului catre Uniunea Europeana via Ucraina a fost sistata.
Insa Kremlinul da semne ca a amanat aplicarea acestei masuri, sustin jurnalistii publicatiei RTL.be, care citeaza AFP.
Temerile ca robinetul ar putea fi inchis au fost alimentate de o intalnire la nivel inalt organizata de Guvernul rus cu Putin, care a avut ca tema relatiile energetice cu Kievul.
Totusi, seful statului a cerut Gazprom sa continue negocierile cu vecinii, in ...citeste mai departe despre "Ucraina: Gazul, o arma cu doua taisuri pentru Rusia" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Aprilie 2014, ora 13:59
Ucraina a sistat inca de sambata importurile de gaze din Rusia, a indicat luni agentia ucraineana de presa UNIAN, cu referire la un anunt facut de Nikolai Orlov, directorul adjunct al Departamentului de control al sectorului energetic rus, dupa cum informeaza RIA Novosti.
Sistarea importurilor pune in pericol tranzitul gazelor rusesti spre Europa pe timpul iernii, avertizeaza un expert rus.
"Ucraina a sistat achizitionarea de gaze naturale din Rusia, in contextul in care la inceputul lunii cumpara aproximativ 9 sau 10 milioane de metri cubi de gaze zilnic", ceea ce era de zece ori mai putin decat volumul mediu pe zi cumparat inainte, a indicat oficialul ucrainean.
Societatea ucraineana Naftogaz a refuzat luni seara sa confirme pentru agentia rusa de presa ITAR-TASS sistarea completa a importurilor de gaze din Rusia. "Nici nu infirmam, nici nu confirmam", s-a limitat sa afirme un purtator de cuvant al companiei.
Decizia Kievului ar putea provoca perturbari in tranzitul de gaze naturale via Ucraina in directia Europei, a avertizat, in acest context, Aleksei Grivaci, directorul general adjunct al Fundatiei ruse pentru securitatea energetica nationala.
Potrivit acestuia, Kievul preleveaza gaze din depozitele subterane, situatie care pune in pericol tranzitul de gaze rusesti spre Europa pe timpul iernii.
"Evident, ei (ucrainenii) iau acum gaze din depozitele subterane. Cat mai e cald, acest lucru este posibil, dar situatia respectiva creeaza riscuri... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 09:31
Un nou razboi al gazelor este gata sa izbucneasca intre Rusia si Ucraina, scrie cotidianul rus Kommersant, comentand ca "luna de miere" dintre cele doua tari a luat sfarsit, in urma unei intalniri intre presedintii Medvedev si Ianukovici, transmite AFP.
"Incepem deja sa ne pregatim moral pentru o repetare a razboiului gazelor", a declarat pentru Kommersant o sursa guvernamentala ucraineana.
Presedintele rus Dmitri Medvedev s-a intalnit joi la Soci cu omologul sau ucrainean Viktor Ianukovici pentru a discuta in principal pe teme energetice. Kievul incearca de cateva luni sa determine Moscova sa reduca pretul gazelor exportate catre Ucraina.
Kremlinul este pregatit sa accepte, cu conditia ca Ucraina sa intre in Uniunea Vamala din care fac parte acum Rusia, Belarus si Kazahstan, si ca guvernul de la Kiev sa aprobe fuziunea intre compania de stat Naftogaz si gigantul Gazprom.
Moscova ar castiga astfel controlul deplin al rutelor de export al gazelor catre Europa, gazoductele operate de Naftogaz in Ucraina fiind inca principalul canal de transport.
Nu s-a aflat aproape nimic despre discutiile dintre cei doi presedinti, insa este putin probabil sa se fi ajnus la un acord, scrie Kommersant, care anticipeaza sfarsitul unei perioade de bune realtii intre cele doua tari.
Ianukovici, care a castigat in 2010 alegerile in fata taberei pro-occidentale de pe scena politica ucraineana, este considerat un presedinte pro-rus, insa potrivit multor analisti abordeaza relatia cu Moscova... mai mult
Vineri, 12 August 2011, ora 13:55
O noua criza a gazului intre Rusia si Ucraina ar putea izbucni dupa 11 ianuarie, data-limita pe care Gazprom a fixat-o Kievului pentru a-si plati factura restanta pe luna decembrie, in conditiile in care in Ucraina au loc alegeri prezidentiale la 17 ianuarie, transmite NewsIn.Potrivit AFP, presedintele monopolului rus Gazprom, Aleksei Miller, a anuntat vineri ca Ucraina si-a redus de la mijlocul lunii decembrie volumele de gaz achizitionate din Rusia, din cauza dificultatilor foarte serioase pe care Kievul le are in a-si plati importurile.Ucraina are "probleme foarte serioase cu plata livrarilor de gaz pentru decembrie", a afirmat Miller intr-o declaratie facuta la postul de televiziune Vesti, reprodusa de agentia RIA-Novosti.Potrivit Gazprom, Ucraina are termen pana la 11 ianuarie pentru a-si plati facturile. Gazprom considera "foarte serioasa situatia cu privire la plata pentru livrarile din decembrie", a subliniat Miller.
Purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat pentru AFP ca, in opinia sa, Ucraina, aflata in dificultate financiara, nu a reusit sa-si plateasca factura de gaz pe decembrie pentru ca nu a obtinut de la Fondul Monetar International deblocarea unei noi transe din imprumut. Ucraina ar fi trebuit sa primeasca de la FMI 3,8 miliarde de dolari.Intrebat ce se va intampla daca Ucraina nu isi achita factura pana la data limita de 11 ianuarie, purtatorul de cuvant a avertizat ca Gazprom va actiona "conform prevederilor contractului", o formula... mai mult
Duminica, 27 Decembrie 2009, ora 17:21
Kremlinul nu mai vrea sa discute cu Viktor Iuscenko, iar demersurile actualului presedinte ucrainean in domeniul gazelor, extrem de sensibil pentru Rusia, pot sta la originea ruperii relatiilor intre cele doua tari, relateaza, miercuri, cotidianul Kommersant, citat de RIA Novosti, in pagina online.Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat, marti, ca "liderii politici ucraineni se inteleg cu Uniunea Europeana, fara ca Rusia sa stie, in privinta livrarilor de gaz rusesc si semneaza un document care nu se afla deloc in concordanta cu acordurile ruso-ucrainene din ianuarie", relateaza Mediafax.
Liderul de la Kremlin avea probabil in vedere declaratia de la 23 martie 2009 care stipula divizarea companiei Naftogaz Ucraina in diferite tipuri de activitati. Potrivit surselor cotidianului Kommersant, conform planului privind aceasta divizare, pe piata ucraineana a gazului Ukrtransgaz ar controla tranzitul de gaz si umplerea stocurilor subterane, Neftgazset ar asigura sosirea combustibilului pe piata interna, iar Ukrgazdobicia s-ar ocupa de extractie si prospectie geologica. Aceasta divizare este contrara intelegerilor intervenite la data de 19 ianuarie cu Rusia.
Directorul Institutului de Strategii Globale de la Kiev, Vadim Karasev, apreciaza ca, in cazul divizarii Naftogaz Ucraina in diverse tipuri de activitati, Gazprom ar fi obligat sa-si vanda toata cantitatea de gaz la frontiera estica a Ucrainei, iar Naftogaz ar putea acorda acces la conducte tuturor furnizorilor care... mai mult
Joi, 13 August 2009, ora 09:27
Un nou razboi al gazului risca sa izbucneasca, de data aceasta intre Rusia si Turkmenistan, in conditiile in care autoritatile turkmene au invinuit Gazprom in legatura cu explozia produsa la gazoduct, relateaza AFP."Rusia s-ar putea lansa intr-un nou razboi al gazului, de data aceasta pe frontul sud-est cu Turkmenistanul", scrie Kommersant. Ministerul de Externe din Turkmenistan a acuzat joi Gazpromul ca a redus brusc, cu 90%, volumul de gaz pompat, fara sa avertizeze Turkmengaz, potrivit Kommersant, ceea ce a provocat o explozie la gazoduct. "Gazprom a cerut Turkmenistanului saptamana aceasta sa reduca livrarile, refuzand sa precizeze volumul redus, dar explicand ca Ucraina, principalul utilizator al gazului turkmen, a diminuat cantitatile cumparate de la Gazprom, din cauza crizei economice", explica ziarul. "Astfel, Rusia a decis sa foloseasca aceeasi arma cu Turkmenistanul ca cea din razboiul gazului cu Ucraina", potrivit sursei. "Decizia Turkmenistanului de a face o legatura intre accident si reducerea aprovizionarilor cu gaz este, evident, provocata de situatia politica", scrie Vremia Novostiei.
Relatiile dintre cele doua state sunt incordate, de cand Turkemenistanul a lansat o licitatie internationala pentru construirea unui gazoduct, la doua zile dupa ce a esuat in a gasi un acord cu Moscova, scrie Kommersant. Rusia credea ca Gazprom va obtine acest contract, a precizat ziar mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 11:56