Pandemia de coronavirus va duce anul acesta la recesiune in Uniunea Europeana, a estimat luni Thierry Breton, comisarul pentru piata interna, avertizand ca economia blocului comunitar risca o contractare de 2,5%, transmite Reuters.
Epidemia a afectat lanturile globale de aprovizionare si a determinat numeroase state sa-si inchida frontierele si sa introduca masuri drastice de izolare.
"Evident, ne asteptam la o recesiune in timpul acestui an. Suntem in razboi cu virusul. Un razboi economic", a declarat Breton la postul de radio BFM.
"Inainte de criza ne asteptam la o crestere de 1,4% in UE, acum estimam un impact negativ intre 2% si 2,5%", a adaugat oficialul.
Si Maarten Vervey, seful Departamentului economic al CE, a avertizat vineri ca Uniunea Europeana si zona euro vor fi foarte probabil in recesiune anul acesta, din cauza epidemiei.
"Este foarte probabil ca avansul economic al zonei euro si al UE ca intreg sa scada sub zero anul acesta si, in mod potential, chiar mult sub zero", a declarat Maarten Vervey la o conferinta de presa.
Luna trecuta, Comisia Europeana a anuntat ca isi mentine nemodificate previziunile privind cresterea Produsului Intern Brut (PIB) in zona euro si Uniunea Europeana, chiar daca a tras un semnal de alarma fata de incertitudinile legate de Brexit, tensiunile comerciale si epidemia de COVID-19, care ar putea afecta activitatea economica.
Conform previziunilor economice de iarna, cresterea economiei zonei euro ar fi trebuit sa... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 13:15
Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anuntat joi ca a ordonat administratiei americane sa analizeze impunerea unor taxe suplimentare in valoare de 100 de miliarde de dolari asupra importurilor din China.
Masurile vor fi luate "avand in vedere represaliile incorecte ale Chinei" la tariful de 25% impus saptamana aceasta de Washington la importul unor produse chinezesti in valoare de 50 de miliarde de dolari, informeaza DPA.
"In loc sa isi corecteze comportamentul incorect, China a ales sa ne loveasca fermierii si producatorii", a declarat presedintele american.
El a precizat ca i-a cerut reprezentantului SUA pentru comert, Robert Lightizer, sa determine daca ar fi corecte tarife suplimentare de 100 de miliarde de dolari si caror produse li s-ar putea aplica.
De asemenea, Trump i-a cerut secretarului pentru agricultura, Sonny Perdue, sa implementeze un plan pentru protectia fermierilor si a intereselor agricole ale SUA.
China a aplicat saptamana aceasta tarife de retorsiune asupra unor importuri din SUA in valoare de 50 de miliarde de dolari, inclusiv pentru produse cheie cum ar fi soia, graul, avioanele utilitare si produsele chimice pentru agricultura.
De asemenea, potrivit AFP, Beijingul a reclamat Statele Unite la Organizatia Mondiala a Comertului.
China a reactionat dupa ce Washingtonul a prezentat o lista cu 1300 de produse chinezesti carora li se vor aplica tarife; sunt vizate importuri in domeniul aerospatial, al tehnologiei informatiilor... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2018, ora 10:53
Steve Bannon, unul dintre consilierii lui Donald Trump, lasa toate atuurile diplomatice deoparte si da cartile pe fata intr-un interviu acordat revistei American Prospect.
"Pentru mine, razboiul economic cu Chiona este totul. Trebuie sa ne concentram ca niste maniaci pe acest aspect", a admis Bannon in interviul citat de CNBC.
"Daca vom continua sa pierdem teren, in 5-10 ani, vom ajunge la un punct de unde nu ne vom mai putea reveni", precizat consilierul lui Trump.
Pe 14 august, presedintele american a semnat un memorandum care poate deschide calea unor investigatii privind furtul de proprietate intelectuala de catre diverse firme din China.
"Este un razboi economic. Literatura lor e plina de asa ceva, nu au nicio jena sa spuna asta. In 25-30 de ani, una dintre tarile noastre va detine suprematia si vor fi ei, daca noi vom continua in acelasi fel. Pe tema Coreei de Nord se face un joc subtil. Este doar de parada", a comentat Bannon razboiul nevazut dintre Washington si Beijing, impins pana la limita negocierilor pe teme crizei nucleare din peninsula coreeana.
Din punctul de vedere al consilierului presedintelui american, larga ensitate a populatiei din seul, capitala Coreeei de Sud, face imposibila gasirea unei solutii militare la criza declansata de Coreea de Nord, parere care contravine flagrant opiniilor exprimate de Trump.
Replicile lui Bannon i-au lasat cu gura cascata pe colegii lui din administratia de la Casa Alba, mai ales in ceea ce priveste... mai mult
Joi, 17 August 2017, ora 06:41
Prima tentatie a fost sa incep acest articol cu sintagma "demult nu mi-a mai fost dat sa vad o ineptie atat de mare...". Imediat mi-am adus insa aminte de subiectul editorialului anterior, si anume impozitul pe gospodarii, impozit la care se pare ca actualul guvern deja a renuntat.
Sper ca peste 2 luni sa vorbim si despre acest subiect la timpul trecut si mai sper sa nu mai avem o alta "inventie" care sa ne ocupe timpul degeaba.
O sa enumar cateva din argumentele care fac din acest impozit unul extrem de nociv pentru economia romaneasca, argumente care ar fi trebuit sa faca imposibila includerea acestuia in programul de guvernare si, mai apoi, votarea lui in Parlament. O sa incep mai intai cu argumentele juridice si, apoi, cu cele de ordin economic".
Impozitul pe cifra de afaceri nu este permis de Directiva 112/2005 privind TVA
Dupa cum stim, Romania face parte din UE si prin urmare directivele si regulamentele UE ne sunt aplicabile, ele avand - conform Tratatului de Aderare la UE, prioritate in fata legislatiei romanesti.
Incalcarea acestor norme duce la infringement, care aduce sanctiuni si obligatia de a corecta incalcarile. Cum, cel putin la nivel declarativ, Guvernul PSD/ALDE isi bazeaza mare parte din visele de marire economica pe atragerea fondurilor europene, un infringement pe un subiect fiscal atat de sensibil precum introducerea unui impozit pe cifra de afaceri, altul decat TVA nu cred ca poate fi avut in vedere de acest guvern, oricat de... mai mult
Marti, 04 Iulie 2017, ora 09:33
Senatul american pregateste un nou set de sanctiuni pentru Rusia, iar acestea nu vor putea fi modificate de administratia prezidentiala fara o consultare prealabila a Legislativului.
La baza noului set de sanctiuni economice se afla proiectele energetice prin care Rusia incearca sa isi asigure o prezenta mai activa in piata de profil din Uniunea Europeana, in special gazoductul Nord Stream 2, relateaza CNBC.
Vestea l-a luat prin surprindere pe presedintele rus Vladimir Putin, care sustine ca tara a nu a facut nimic care sa justifice o masura de intensifdicare a sanctiunilor, in special una care sa vizeze sectorul energetic. "Nu s-a petrecut nimic extraordinar. De unde au venit cu acest nou set de sanctiuni?", s-a plans Putin in cadrul discursului sau anual.
Nord Stream 2 va dubla cantitatea de gaz exportata de Gazprom in Europa pe ruta baltica, principalul beneficiar fiind Germania, dar, pentru anumiti analisti, reprezinta si echivalentul unui Cal Troian, sporind dependenta UE de gazul rusesc si ajutand la reducerea tranzitului de gaze pe teritoriul Ucrainei, un aliat zonal al SUA.
Masurile de sanctiune nu vor viza doar Moscova insa, dupa cum arata amendamentele aduse proiectului de lege. "Va sanctiona pe oricine investeste si sustine constructia noilor retele de export de energie din Rusia", a explicat Mike Crapo, un senator care este co-autor al proiectului de lege.
Nord Stream2 acuza o adevarata politizare a pietei de energie din regiune. Intr-un... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 11:18
Pana recent, China a recurs la aplicarea embargoului pentru diverse produse si materii prime - carbune, somon, fructe de mango - pentru a pune la punct state care nu se aliniau politicii regionale initiate de Beijing, dar lucrurile tind sa se schimbe.
Acum, o noua arma pare sa fie folosita cu succes de liderii comunisti de la Beijing in razboaiele economice purtate cu vecinii din Asia, iar aceasta este reprezentata de turistii din China si afacerile care infloresc in urma lor, relateaza Hurriyet Daily News.
Taiwanul sau Coreea de Sud sunt printre tarile care au inregistrat pierderi considerabile in urma retragerii valului de vizitatori din China.
Cel mai recent exemplu, al Coreei de Sud, intrata pe lista neagra a Beijingului pentru acordul dat SUA de instalare a sistemelor de rachete THAAD in peninsula, arata cum turismul si comertul duty-free pot fi puse la pamant prin doar cateva decizii rapide.
China a impus interdictii pentru turistii sai de a mai vizita Coreea de Sud, acestia putand sa se indrepte spre Seul numai pe rute ocolitoare, fapt care a generat o scadere de 85% a numarului de vizitatori chinezi in capital sud-correeana.
In acelasi timp, lantul de magazine Lotte Group a fost afectat de alte restrictii dictate de Beijing, compania fiind nevoita sa inchida zeci de magazine duty-free deschise pe aeroporturile din China, in vreme ce un proiectul unui parc tematic, de 2,6 miliarde de dolari, dezvoltat cu un partener chinez bate pasul pe loc, ca urmare... mai mult
Marti, 23 Mai 2017, ora 06:42
Cei mai activi jucatori de pe piata de fuziuni si achizitii, chinezii, ar putea sa se loveasca de o baricada ridicata in fata tendintelor expansioniste ale companiilor din China.
La Washington, Comisia Economica si de Analiza a Securitatii pentru relatia cu China vrea sa blocheze companiile controlate de Beijing sa mai faca noi achizitii de firme pe piata americana, relateaza CNN Money.
Uneltele Beijingului
In ultimii ani, firme de stat sau private din China au demarat o adevarata campanie de achizitii in randul companiilor occidentale, starnind ingrijoarea oficialilor din mai multe tari vestice.
In special afacerile din domeniul tehnologic au ridicat chestiuni privind riscurile de securitate ale unor contracte cu firmele din China.
In opinia membrilor comisiei, care are doar rol consultativ pe langa Congresul american, Beijingul foloseste multe dintre companiile de stat pe post de unelte in atingerea tintelor de securitate nationala ale Chinei.
"Exista un risc inerent de fiecare data cand o companie de stat chineza dobandeste controlul asupra unei firme americane.
Vor folosi tehnologia, informatiile si influenta in piata pentru a servi intereselor statului chinez si in detrimentul celor ale SUA", arata un raport al Comisiei.
Organismul a fost creat la cererea congresmanilor americani tocmai pentru a monitoriza relatiile economice dintre SUA si China si pana acum a adoptat pozitii curajoase fata de Beijing.
Raportul vine la doar o saptamana dupa... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 17:54
China se dovedeste mai periculoasa decat SUA, cand vine vorba de razboiul economic, folosindu-si statutul de a doua economie a lumii pentru a se impune cu brutalitate la nivel global, considera expertii in politica externa Robert Blackwill and Jennifer Harris.
Cartea lor, "Un razboi cu alte metode", arata ca in acest joc al ofensivei economice, Washingtonul ar trebui sa ia exemplul Chinei si sa foloseasca mai mult forta banilor in locul armelor, potrivit CNN Money.
Politica banului
Cand Norvegia a acordat premiul Nobel dizidentului Liu Xiaobo, in 2010, Beijingul a dictat o reducere masiva a importurilor de somon din tara nordica si a blocat negocierile comerciale pe alte capitole.
La fel, pe fondul tensiunilor cu Filipine privind problema teritoriala din Marea Chinei de Sud, chinezii au lasat bananele filipinezilor sa putrezeasca in porturi, pana cand oficialii de la Manila au schimbat tonul.
"In ciuda faptului ca reprezinta cea mai mare putere economica de pe glob, SUA au tendinta sa puna mai intai mana pe arma, in loc sa o puna pe portofel, in materie de politica internationala", arata Blackwill si Harris in volumul de analiza.
China stie bine sa-si foloseasca puterea banilor acumulati in cele trei decenii de dezvoltare masiva a industriei si nu o face doar pentru a pedepsi eventualele derapaje ale partenerilor externi.
La fel de bine, rezervele valutare ale Chinei iau forma unor imprumuturi si ajutoare financiare directionate spre statele care sunt... mai mult
Vineri, 01 Iulie 2016, ora 15:53
1Ungaria are cea mai grava situatie economica din tarile est-europene, in conditiile in care este amenintata de recesiune si criticata de institutiile internationale. Insa oare vom putea evita soarta vecinilor, avand in vedere ca tara noastra este mai saraca?
Recent, publicatiile internationale titrau ca Romania ar putea fi un exemplu pentru Ungaria, in privinta negocierilor cu Fondul Monetar International.
Insa, ulterior, in tara noastra au izbucnit proteste ample fata de Putere.
In acelasi timp, Ungaria a primit mustrari din partea FMI si UE privind unele legi si a fost retrogradata de toate agentiile de rating in categoria junk, nerecomandata investitiilor.
Cu toate acestea, populatia sustine deciziile luate de Guvern.
Desi factorii interni au creat diferente majore intre economiile celor doua tari, dependenta externa le-a apropiat destul de mult.
Citeste mai multe despre Razboi economic intre Romania si Ungaria - Cine va castiga? pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 15:35