Turcia a crescut tarifele vamale pentru importurile americane de automobile, cu 120%, bauturi alcoolice, cu 140% si tutun, cu 60%, precum si pentru cosmetice, orez si carbune, ca raspuns la sanctiunile impuse Ankarei de Washington.
Tucia a anuntat ca va boicota si electronicele produse in Statele Unite, precizeaza BBC.
Sanctiunile impuse de Statele Unite au dus la devalorizarea lirei turcesti cu mai mult de 20%.
Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Statele Unite ca au declansat "razboi economic" impotriva Turciei, dupa ce presedintele american Donald Trump a anuntat la finele saptamanii trecute ca a autorizat impunerea de taxe vamale mai mari pentru aluminiul si otelul provenite din Turcia, in contextul tensiunilor dintre cele doua tari.
Relatiile dintre Statele Unite si Turcia sunt tensionate, din cauza situatiei pastorului american Andrew Brunson, cat si din cauza diferentelor de opinie in ceea ce priveste situatia din Siria.
Andrew Brunson a fost arestat in ancheta privind tentativa de lovitura de stat care a avut loc in Turcia in iulie 2016, acesta fiind acuzat ca ar avea legaturi cu miscarea clericului musulman Fethullah Gulen si Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizatii considerate drept teroriste de Ankara.
Citeste si: Erdogan acuza SUA de "razboi economic" si vrea sa se alieze cu Rusia, China si Iran ...citeste mai departe despre "Turcia raspunde sanctiunilor americane: Cresteri si de 140% ale taxelor vamale - Care sunt... mai mult
Miercuri, 15 August 2018, ora 13:31
Vicepresedintele american, Mike Pence, a anuntat joi detaliile planului de creare a unei Forte Spatiale a SUA, care va deveni a sasea ramura a fortelor militare americane, declarand ca "a sosit timpul sa ne pregatim pentru urmatorul camp de lupta".
In iunie, presedintele american, Donald Trump, a ordonat crearea Fortei Spatiale, argumentand ca Pentagonul trebuie sa gestioneze vulnerabilitatile din spatiu si sa isi arate dominatia in orbita.
Crearea Fortei Spatiale va trebui aprobata de Congres iar unii membri s-au aratat sceptici din cauza costurilor si a birocratiei.
"A sosit timpul sa scriem urmatorul capitol minunat al istoriei fortelor noastre armate, sa ne pregatim de urmatorul camp de lupta unde cei mai buni si curajosi americani vor fi chemati pentru a invinge o noua generatie de amenintari catre poporul nostru. A sosit timpul sa infiintam Forta Spatiala a Statelor Unite", a declarat Pence.
Actualele ramuri ale fortelor militare americane sunt: Marina, Garda de Coasta, Puscasii Marini, Armata si Fortele Aeriene.
In prezent, Fortele Aeriene sunt responsabile si de problemele de securitate din spatiu.
Pence a declarat, insa, ca o Forta Spatiala independenta este esentiala pentru lupta cu Rusia si China, care reprezinta o amenintare in spatiu.
"China si Rusia au coordonat activitati pe orbita foarte sofisticate care le-ar putea permite sa isi manevreze satelitii aproape de ai nostri, acest lucru fiind un pericol fara precedent pentru sistemele... mai mult
Joi, 09 August 2018, ora 20:44
Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a declarat luni ca Europa, China, Rusia si SUA au "datoria comuna" sa nu declanseze razboaie comerciale care deseori in istorie s-au transformat in "conflicte fierbinti".
Inca este timp sa fie prevenit conflictul si haosul, a adaugat Tusk, care participa alaturi de Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, la reuniunea anuala a liderilor UE-China, desfasurata la Beijing, informeaza agentia de stiri Reuters.
"Este datoria comuna a Europei si Chinei, dar de asemenea si a Americii si Rusiei, de a nu distruge (ordinea comerciala globala), ci sa o imbunatateasca, sa nu declanseze razboaie comerciale care atat de des in istoria noastra s-au transformat in conflicte fierbinti", a declarat Tusk.
Presedintele Consiliului European a mai afirmat ca in locul unei confruntari este necesara o reforma a sistemului comercial global si a indemnat China si pe presedintii Rusiei si Statelor Unite sa conlucreze pentru reformarea Organizatiei Mondiale a Comertului.
"Astazi ne confruntam cu o dilema, sa jucam un joc dur, cum ar fi razboaie tarifare si conflict in locuri precum Ucraina si Siria, sau sa cautam solutii comune bazate pe reguli corecte", a mai declarat Tusk, potrivit site-ului cotidianului The Straits Times.
Tusk a facut aceste declaratii in conditiile in care atat Uniunea Europeana, cat si China, sunt angrenate in dispute comerciale cu SUA, dupa ce presedintele american Donald Trump a initiat aplicarea unor... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 09:21
Presa rusa considera ca expulzarile coordonate de diplomati rusi de catre aproximativ 20 de tari dupa otravirea unui fost spion au facut ca relatiile intre Moscova si Occident sa intre intr-o noua perioada de "Razboi Rece".
Acesta este un "flashmob rusofob", titreaza semioficiosul Izvestia, in timp ce ziarul Nezavisimaia Gazeta subliniaza ca "nu au existat niciodata expulzari coordonate", relateaza France Presse.
"Relatiile intre Rusia si Occident intra intr-o adevarata perioada de Razboi Rece", concluzioneaza analistul Feodor Lukianov in paginile cotidianului economic Vedomosti, apreciind ca expulzarile "sunt deosebit distructive pentru relatiile ruso-americane".
"Nu este sfarsitul escaladarii, este clar ca ea se va acutiza, ne asteptam la masuri mai severe decat inainte, la (noi) sanctiuni economice impotriva Rusiei", avertizeaza el.
Potrivit cotidianului Kommersant, aceste "masuri de o severitate fara precedent reprezinta doar o alta agravare a relatiilor dintre Rusia si Occident".
Conform postului de radio independent Eho Moskvi, "intreaga politica a Rusiei si-a concentrat energia in directia autodistrugerii incepand cu 2014", anul anexarii peninsulei ucrainene Crimeea de catre Moscova, act ce a fost urmat de o serie de sanctiuni occidentale.
"Cu cat relatia intre Rusia si Occident este mai rea, cu atat este mai bine pentru presedintele" Vladimir Putin, asigura Eho Moskvi. "Daca sunteti intr-o citadela asediata, trebuie sa provocati in mod constant... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 15:24
Un raport din Congresul Statelor Unite atesta faptul ca Rusia a incercat sa influenteze alegerile democratice din 19 state europene printre care si Romania. Documentul evidentiaza actiunile prompte ale statelor europene fata de propaganda ruseasca, in comparatie cu atitudinea pasiva pe care ar fi avut-o presedintele Donald Trump.
"Uniunea Europeana si NATO, precum si organizatii nonguvernamentale au luat masuri pentru contracararea campaniilor ruse in scopul dezinformarii in Romania, Polonia si tarile baltice, iar Bucurestiul a exprimat preocupare privind dependenta energetica de Rusia", arata raportul Congresului SUA.
Documentul detaliaza tehnicile folosite de Vladimir Putin pentru a-si consolida puterea influentand politica internationala.
"In urma cu peste 20 de ani, Vladimir Putin a obtinut si a consolidat puterea prin exploatarea practicilor de santaj, temerilor de terorism si razboi.
Incepand de atunci, liderul rus a combinat aventurismul militar si agresiunile in strainatate cu propaganda si actele de reprimare politica la nivel intern, pentru a convinge publicul intern ca va restabili maretia si pozitia respectabila a Rusiei pe scena mondiala.
Vladimir Putin a oferit putere serviciilor de securitate si le-a folosit pentru a-si consolida controlul la nivel politic, social si economic", se arata in raportul intitulat "Atacul asimetric al lui Vladimir Putin asupra democratiei in Rusia si Europa: Implicatiile pentru siguranta nationala a SUA".... mai mult
Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 23:24
Prim-ministrul Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat, miercuri, ca decizia SUA de a adopta noi sanctiuni impotriva Rusiei reprezinta o declaratie de razboi comercial, insa a precizat ca Moscova nu va fi foarte afectata de noile masuri punitive, relateaza site-ul agentiei Tass.
"Un razboi comercial in toata regula a fost declarat Rusiei. Ne vom continua in liniste munca pentru dezvoltarea economiei, a sferei sociale si vom fi implicati in substituirea importurilor. Vom aborda atributiile de stat bazandu-ne in primul rand pe noi", a scris premierul Rusiei pe Facebook.
Medvedev a adaugat ca Rusia a invatat in ultimii ani sa lucreze in conditiile in care a avut un acces limitat la pietele financiare internationale, creditorii si investitorii straini ferindu-se de cooperarea cu Rusia de teama unor noi sanctiuni impuse de statele occidentale. "Sanctiunile sunt lipsite de sens. Ne vom continua drumul", a continuat prim-ministrul rus.
Nici unele state membre ale Uniunii Europene nu sunt tocmai multumite de noile sanctiuni impuse Rusiei deoarece masurile ar afecta afeceri ale unor companii europene cu firme ruse, in special proiectul gazoductului Nord Stream 2, intre Rusia si Germania, Austria si Franta.
Uniunea Europeana denunta noile sanctiuni impuse Rusiei de SUA: "Suntem pregatiti sa reactionam"
SUA au impus sanctiuni suplimentare Rusiei, din cauza presupusei implicari in scrutinul prezidential american. Rezolutia Congresului SUA, semnata de presedintele Donald... mai mult
Joi, 03 August 2017, ora 00:48
Prim-ministrul Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat, miercuri, ca decizia SUA de a adopta noi sanctiuni impotriva Rusiei reprezinta o declaratie de razboi comercial, insa a precizat ca Moscova nu va fi foarte afectata de noile masuri punitive, relateaza site-ul agentiei Tass.
"Un razboi comercial in toata regula a fost declarat Rusiei. Ne vom continua in liniste munca pentru dezvoltarea economiei, a sferei sociale si vom fi implicati in substituirea importurilor. Vom aborda atributiile de stat bazandu-ne in primul rand pe noi", a scris premierul Rusiei pe Facebook.
Medvedev a adaugat ca Rusia a invatat in ultimii ani sa lucreze in conditiile in care a avut un acces limitat la pietele financiare internationale, creditorii si investitorii straini ferindu-se de cooperarea cu Rusia de teama unor noi sanctiuni impuse de statele occidentale. "Sanctiunile sunt lipsite de sens. Ne vom continua drumul", a continuat prim-ministrul rus.
Nici unele state membre ale Uniunii Europene nu sunt tocmai multumite de noile sanctiuni impuse Rusiei deoarece masurile ar afecta afeceri ale unor companii europene cu firme ruse, in special proiectul gazoductului Nord Stream 2, intre Rusia si Germania, Austria si Franta.
Uniunea Europeana denunta noile sanctiuni impuse Rusiei de SUA: "Suntem pregatiti sa reactionam"
SUA au impus sanctiuni suplimentare Rusiei, din cauza presupusei implicari in scrutinul prezidential american. Rezolutia Congresului SUA, semnata de presedintele Donald... mai mult
Joi, 03 August 2017, ora 00:48
Prim-ministrul Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat, miercuri, ca decizia SUA de a adopta noi sanctiuni impotriva Rusiei reprezinta o declaratie de razboi comercial, insa a precizat ca Moscova nu va fi foarte afectata de noile masuri punitive, relateaza site-ul agentiei Tass.
"Un razboi comercial in toata regula a fost declarat Rusiei. Ne vom continua in liniste munca pentru dezvoltarea economiei, a sferei sociale si vom fi implicati in substituirea importurilor. Vom aborda atributiile de stat bazandu-ne in primul rand pe noi", a scris premierul Rusiei pe Facebook.
Medvedev a adaugat ca Rusia a invatat in ultimii ani sa lucreze in conditiile in care a avut un acces limitat la pietele financiare internationale, creditorii si investitorii straini ferindu-se de cooperarea cu Rusia de teama unor noi sanctiuni impuse de statele occidentale. "Sanctiunile sunt lipsite de sens. Ne vom continua drumul", a continuat prim-ministrul rus.
Nici unele state membre ale Uniunii Europene nu sunt tocmai multumite de noile sanctiuni impuse Rusiei deoarece masurile ar afecta afeceri ale unor companii europene cu firme ruse, in special proiectul gazoductului Nord Stream 2, intre Rusia si Germania, Austria si Franta.
Uniunea Europeana denunta noile sanctiuni impuse Rusiei de SUA: "Suntem pregatiti sa reactionam"
SUA au impus sanctiuni suplimentare Rusiei, din cauza presupusei implicari in scrutinul prezidential american. Rezolutia Congresului SUA, semnata de presedintele Donald... mai mult
Joi, 03 August 2017, ora 00:48
Senatul american pregateste un nou set de sanctiuni pentru Rusia, iar acestea nu vor putea fi modificate de administratia prezidentiala fara o consultare prealabila a Legislativului.
La baza noului set de sanctiuni economice se afla proiectele energetice prin care Rusia incearca sa isi asigure o prezenta mai activa in piata de profil din Uniunea Europeana, in special gazoductul Nord Stream 2, relateaza CNBC.
Vestea l-a luat prin surprindere pe presedintele rus Vladimir Putin, care sustine ca tara a nu a facut nimic care sa justifice o masura de intensifdicare a sanctiunilor, in special una care sa vizeze sectorul energetic. "Nu s-a petrecut nimic extraordinar. De unde au venit cu acest nou set de sanctiuni?", s-a plans Putin in cadrul discursului sau anual.
Nord Stream 2 va dubla cantitatea de gaz exportata de Gazprom in Europa pe ruta baltica, principalul beneficiar fiind Germania, dar, pentru anumiti analisti, reprezinta si echivalentul unui Cal Troian, sporind dependenta UE de gazul rusesc si ajutand la reducerea tranzitului de gaze pe teritoriul Ucrainei, un aliat zonal al SUA.
Masurile de sanctiune nu vor viza doar Moscova insa, dupa cum arata amendamentele aduse proiectului de lege. "Va sanctiona pe oricine investeste si sustine constructia noilor retele de export de energie din Rusia", a explicat Mike Crapo, un senator care este co-autor al proiectului de lege.
Nord Stream2 acuza o adevarata politizare a pietei de energie din regiune. Intr-un... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 11:18