China va reduce taxele la peste 850 de produse incepand cu 1 ianuarie 2020, cu scopul de "a impulsiona importurile si a promova dezvoltarea coordonata a comertului", a anuntat agentia nationala de stiri Xinhua, citata de EFE.
Printre produsele care vor beneficia de aceasta masura se numara carnea de porc congelata, componente de inalta tehnologie, precum echipamentele de testare a semiconductorilor si cipurile de memorie, si medicamente pentru diabet si astm.
"Ajustarile vor fi facute pentru a impulsiona importurile, a promova dezvoltarea coordonata a comertului si a avansa in dezvoltarea de inalta calitate a constructiei in comun a initiativei 'Centura si drumul' (macroproiectul international chinez de constructie a infrastructurilor)", a explicat Comisia de Taxe a Consiliului de Stat din China, intr-un document obtinut de Xinhua.
Potrivit sursei citate, aceasta reducere a taxelor se va aplica si pentru avocado congelat si suc de portocale, precum si altor produse, "intr-un efort de a creste, moderat, importurile de bunuri de consum zilnic, care sunt relativ putine in tara sau care au caracteristici straine".
"China va aplica o taxa zero pentru importurile de produse farmaceutice care contin alcaloizi pentru tratamentul astmului, precum si de materii prime pentru producerea de noi medicamente pentru diabet", se mentioneaza in text.
In cazul altor produse nu se precizeaza noile taxe, desi documentul subliniaza ca vor fi mai mici fata de cele care se aplica... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2019, ora 10:14
China a avut anul trecut cea mai slaba crestere economica din ultimele trei decenii, iar perspectivele pentru 2019 sunt chiar mai sumbre. Efectele acestei situatii puse de economisti pe seama razboiului comercial cu Statele Unite incep sa fie resimtite de cateva dintre cele mai mari companii din lume.
Printre ele se afla gigantul american Caterpillar, producator de echipamente pentru constructii, in cazul caruia rezultatele financiare raportate au fost mult sub asteptarile initiale, diferenta fiind cea mare din ultimul deceniu. Compania sustine ca acest lucru se explica partial printr-o cerere mai scazuta in China, relateaza CNN.
Producatorul de hardware Stanley Black&Decker a invocat la randul sau o cerere mai slaba in industria constructiilor din China, in timp ce compania de cipuri Nvidia si-a rectificat in scadere estimarile privind vanzarile in semestrul al patrulea, ca urmare a "deteriorarii conditiilor macroeconomice, in special in China".
In ianuarie, Apple a anuntat ca se asteapta ca incetinirea ritmului de crestere economica in China sa-i afecteze vanzarile. Intr-o scrisoare adresata investitorilor, CEO-ul companiei, Tim Cook, a precizat ca producatorul de smartphone-uri a fost luat prin surprindere de "magnitudinea decelerarii economice" din China.
Compania americana obtine 15% din veniturile sale globale pe piata chineza.
China este importanta si pentru sud-coreenii de la Samsung, care ar putea fi la randul lor afectati de situatia economica din... mai mult
Luni, 04 Februarie 2019, ora 00:00
Razboiul comercial cu SUA a afectat economia chineza, care a inregistrat in trimestrul trei din 2018 cel mai lent ritm de crestere anuala din 2009, in timpul crizei financiare globale, transmit DPA si Reuters.
In perioada iulie - septembrie 2018, PIB-ul Chinei a urcat cu 6,5%%, fata de un avans de 6,7% in trimestrul doi din 2018, a anuntat vineri Biroul National de Statistica. Analistii intervievati de Reuters se asteptau la o expansiune de 6,6% in trimestrul trei din 2018.
In primele noua luni din acest an, a doua economie a lumii a inregistrat o crestere de 6,7%, peste tinta Guvernului de 6,5%. China si-a mentinut "o tendinta de dezvoltare progresiva, stabila si solida" in perioada ianuarie - septembrie 2018. In acelasi timp, trebuie de asemenea sa observam ca au sporit semnificativ dificultatile pe plan extern si presiunile asupra economiei", a afirmat un purtator de cuvant al Biroului National de Statistica.
"Influenta indirecta asupra evolutiei activelor, increderii pietei si in multe alte domenii este deja vizibila", a avertizat Liu Yuanchun, profesor de economie la Universitatea Renmin.
La randul sau, Kota Hirayama, economist la SMBC Nikko Securities in Tokyo, sustine ca: "Tendinta de incetinire se accentueaza, in pofida eforturilor autoritatilor chineze de a incuraja investitiile pe plan intern pentru a sprijini economia. Ne asteptam ca efectele negative ale tensiunilor comerciale sa apara mai clar din ianuarie 2019".
Incetinirea din trimestrul trei... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 12:25
Disputele comerciale si tarifele vamale incep sa afecteze perspectiva de crestere a economiei mondiale, a avertizat luni directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, cerand tarilor sa-si rezolve diferendele si sa reformeze reglementarile comerciale globale.
Ritmul de crestere al economiei mondiale este la cel mai ridicat nivel din 2011 dar s-a aplatizat, mai putine tari participand la expansiune, a afirmat Lagarde, intr-un discurs inaintea adunarilor anuale ale Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, care va avea loc in Indonezia in perioada 8-14 octombrie, transmite Reuters.
"In iulie, estimam o crestere economica de 3,9% pentru 2018 si 2019. De atunci, perspectiva a devenit mai sumbra, asa cum veti vedea in prognozele noastre actualizate ce vor fi publicate saptamana viitoare", a spus oficialul FMI fara a furniza cifre.
"O problema cheie o reprezinta actualele bariere comerciale, care afecteaza nu doar comertul ci si investitiile si productia industriala, deoarece incertitudinile continua sa creasca", a adaugat Christine Lagarde.
In timp ce economia SUA creste solid datorita reducerilor de taxe si a conditiilor financiare lejere, exista semne de incetinire in zona euro si in Japonia. "Si China arata semne de moderare a cresterii, o tendinta care va fi exacerbata de disputa sa comerciala cu Statele Unite", a avertizat directorul general al FMI.
In ultimele saptamani, SUA si China, primele doua economii ale lumii, s-au... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 20:10
SUA si China au escaladat joi razboiul lor comercial, dupa ce au impus fiecare taxe vamale de 25% pentru noi produse, in valoare de 16 miliarde de dolari, chiar intr-un moment in care au fost reluate negocierile pentru a pune capat disputelor dintre cele doua mari puteri economice ale lumii.
Noile taxe vamale, introduse de Washington incepand cu ora 4:01 GMT, duc la 50 de miliarde de dolari valoarea totala a produselor chineze taxate cu 25% la intrare ape teritoriul american, transmit Reuters si AFP.
Agentia de presa Xinhua a informat ca simultan au intrat in vigoare tarife vamale chineze de 25% pentru produse americane de o valoare similara importate de gigantul asiatic precum motociclete Harley-Davidson, bourbon, suc de portocale si alte produse.
Pentru administratia Trump, care acuza China de practici incorecte si furt de proprietate intelectuala, obiectivul ramane intensificarea presiunilor asupra gigantului asiatic pentru ca acesta sa isi reduca excedentul comercial colosal pe care il inregistreaza in relatia cu SUA.
Insa aceasta escaladare intervine pe fondul a doua zile de discutii care au loc la Washington intre negociatorii americani si cei chinezi, in incercarea de a pune capat razboiului comercial dintre primele doua puteri economice ale lumii.
Daca partea chineza a dat dovada de optimism inaintea discutiilor, presedintele american Donald Trump s-a aratat mai circumspect afirmand ca "nu se asteapta la mare lucru" de pe urma acestor discutii.... mai mult
Joi, 23 August 2018, ora 10:59
Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a declarat luni ca Europa, China, Rusia si SUA au "datoria comuna" sa nu declanseze razboaie comerciale care deseori in istorie s-au transformat in "conflicte fierbinti".
Inca este timp sa fie prevenit conflictul si haosul, a adaugat Tusk, care participa alaturi de Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, la reuniunea anuala a liderilor UE-China, desfasurata la Beijing, informeaza agentia de stiri Reuters.
"Este datoria comuna a Europei si Chinei, dar de asemenea si a Americii si Rusiei, de a nu distruge (ordinea comerciala globala), ci sa o imbunatateasca, sa nu declanseze razboaie comerciale care atat de des in istoria noastra s-au transformat in conflicte fierbinti", a declarat Tusk.
Presedintele Consiliului European a mai afirmat ca in locul unei confruntari este necesara o reforma a sistemului comercial global si a indemnat China si pe presedintii Rusiei si Statelor Unite sa conlucreze pentru reformarea Organizatiei Mondiale a Comertului.
"Astazi ne confruntam cu o dilema, sa jucam un joc dur, cum ar fi razboaie tarifare si conflict in locuri precum Ucraina si Siria, sau sa cautam solutii comune bazate pe reguli corecte", a mai declarat Tusk, potrivit site-ului cotidianului The Straits Times.
Tusk a facut aceste declaratii in conditiile in care atat Uniunea Europeana, cat si China, sunt angrenate in dispute comerciale cu SUA, dupa ce presedintele american Donald Trump a initiat aplicarea unor... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 09:21
Perceptia publicului privind controlul exercitat de Washington asupra FMI s-ar putea schimba radical intr-un deceniu.
Sediul institutiei financiare internationale ar putea fi mutat la Beijing, daca trendul de crestere economica al Chinei se va mentine la nivel actual, recunoaste sefa institutiei, Christine Lagarde, citata de Hurriyet Daily News.
O evolutie performanta a economiilor emergente ar duce la o modificare in structura votului din FMI, fapt ce ar creste influenta Chinei si a altor tari in detrimentul SUA, a explicat Lagarde.
"Aceasta ar insemna, la fel de bine, ca in 10 ani sa nu mai purtam discutiile acestea la Washington, ci in sediul central al FMI de la Beijing", a punctat Christine Lagarde, in cadrul unei conferinte tinuta la Centrul pentru Dezvoltare Globala.
Conform regulamentului de functionarea al institutiei, sediul central FMI trebuie sa fie plasat in tara cu cea mai puternica economie. De la infintarea sa, in 1945, FMI a avut birourile centrale in Washington, SUA, mentinand in continuare un raport de vot de 16,5% in structura decizionala a institutiei.
Conform economistilor, in cel mult 10 ani, pe ritmul unei cresteri economice anuale de peste 6% a Chinei, tara asiatica ar ajunge sa se impuna ca avand cel mai mare PIB global in termeni nominali.
O parte din institutiile financiare internationale, printre care si FMI, considera ca aportul Chinei la crestere economica globala este deja vizibil.
Ultima revizuire a influentei votului... mai mult
Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 05:20
Actiunile Ford si General Motors au suferit o depreciere brusca, dupa ce un oficial de la Beijing a amenintat cu actionarea in judecata a unui producator auto american pentru reglarea neloiala a pretului automobilelor vandute pe piata asiatica.
Avertismentul a venit prin intermediul ziarului China Daily, la doar o saptamana dupa ce presedintele american Donald Trump a incalcat cutumele diplomatice prin care Washingtonul considera Taiwanul ca fiind parte a Republicii Populare Chineze, observa Reuters.
Replica pentru Trump
Cu toate acestea, surse din interiorul guvernului de la Beijing sustin ca investigatia privind impunerea unui pret nejustificat la automobilele vandute pe piata din China era in derulare de mai multa vreme.
Pentru corporatiile americane, perioada de tranzitie catre administratia Trump este una nesigura, multe dintre firmele din SUA bazandu-se pe partenerii chinezi in aprovizionarea cu componente pentru produselele lor, ca urmare a unei relatii comerciale tot mai stranse intre cele doua tari in ultimii 40 de ani.
Conform unor informatii venite din tabara noului presedinte american, acesta vrea sa incredinteze problema scandalului de pe piata auto din China miliardarului Wilbur Ross, propus pentru postul de Secretar al Comertului in noua administratie ce urmeaza sa se instalweze la Washington.
"Presedintele ales a fost foarte clar in ceea ce priveste apararea companiilor americane si a slujbelor americanilor, asa ca nu are de ce sa se... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2016, ora 17:21
Cei mai activi jucatori de pe piata de fuziuni si achizitii, chinezii, ar putea sa se loveasca de o baricada ridicata in fata tendintelor expansioniste ale companiilor din China.
La Washington, Comisia Economica si de Analiza a Securitatii pentru relatia cu China vrea sa blocheze companiile controlate de Beijing sa mai faca noi achizitii de firme pe piata americana, relateaza CNN Money.
Uneltele Beijingului
In ultimii ani, firme de stat sau private din China au demarat o adevarata campanie de achizitii in randul companiilor occidentale, starnind ingrijoarea oficialilor din mai multe tari vestice.
In special afacerile din domeniul tehnologic au ridicat chestiuni privind riscurile de securitate ale unor contracte cu firmele din China.
In opinia membrilor comisiei, care are doar rol consultativ pe langa Congresul american, Beijingul foloseste multe dintre companiile de stat pe post de unelte in atingerea tintelor de securitate nationala ale Chinei.
"Exista un risc inerent de fiecare data cand o companie de stat chineza dobandeste controlul asupra unei firme americane.
Vor folosi tehnologia, informatiile si influenta in piata pentru a servi intereselor statului chinez si in detrimentul celor ale SUA", arata un raport al Comisiei.
Organismul a fost creat la cererea congresmanilor americani tocmai pentru a monitoriza relatiile economice dintre SUA si China si pana acum a adoptat pozitii curajoase fata de Beijing.
Raportul vine la doar o saptamana dupa... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 17:54