Experții financiari internaționali au anunțat la unison că economia Chinei va ajunge pe primul loc în lume, depășind Statele Unite, care în 2020, conduceau în topul PIB-ului nominal cu 20,81 trilioane de dolari, față de Beijing care avea 14,86 trilioane de dolari. Acest eveniment se va produce în jurul anului 2030, chiar mai repede decât s-a estimat, în trecut.
Însă trebuie subliniat faptul că, în prezent, China a întrecut SUA în clasamentul care ține evidența globală a ”parității puterii de cumpărare” (PPP) – o metodă care măsoară puterea de cumpărare a unei monede, exprimată într-o monedă de circulație internaționată, de regulă în dolari – unde Beijing-ul are 24,16 trilioane de dolari față de Washington cu 20,81 trilioane de dolari, în 2020, potrivit wbj.
Pentru a deveni independenți de China, țările europene ar trebui să își diversifice procesele de aprovizionare, pentru a-și menține activitatea de producție. China, ca ”fabrică a lumii”, este un element de neînlocuit al lanțului de aprovizionare global și de aceea va fi foarte dificil să se abată de la acest model.
”China este deja prima economie din lume în funcție de PPP și până în 2030, are șansa să devină cea mai mare economie și în ceea ce privește PIB-ul nominal”, a declarat Marek Wasinski, șeful echipei de comerț exterior de la Institutul de Economie din Polonia.
China în alertă maximă: SUA conduc cele mai mari... mai mult
Miercuri, 18 August 2021, ora 11:43
Razboiul comercial dintre SUA si China reprezinta cel mai mare risc la adresa stabilitatii pe plan global si este necesara stabilitate fiscala pentru a raspunde socurilor economice din Europa, a afirmat luni prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar International, David Lipton, transmite Reuters.
"Evident, aceasta nu este doar problema Europei, si SUA trebuie trebuie sa-si puna in ordine politica fiscala. Tensiunile dintre SUA si China reprezinta cel mai mare risc la adresa stabilitatii pe plan global", a declarat Lipton la o conferinta desfasurata la Lisbona.
Acesta a adaugat ca in Europa capacitatea de stabilizare fiscala trebuie sa fie in centrul eforturilor de reducere a riscurilor si este crucial "sa se raspunda socurilor macroeconomice si sa fie imbunatatita politica monetara si fiscala".
"In absenta acestor masuri, zona euro va ramane super dependenta de politicile monetare de stabilizare iar prea mult din povara raspunsului la criza va cadea pe statele individuale, iar capacitatea lor de a raspunde depinde de spatiul fiscal al fiecarei economii", a explicat oficialul FMI.
De asemenea, a declarat Lipton, planificata iesire a Marii Britanii din UE sporeste incertitudinile din Europa si de pe plan global.
Referindu-se la recenta incetinire a economiei europene, oficialul FMI a afirmat ca fiecare stat membru al UE ar trebui "sa-si intareasca sistemele de aparare inaintea unei potentiale scaderi a activitatii economice", inclusiv acele tari... mai mult
Luni, 25 Martie 2019, ora 16:33
China s-a angajat sa cumpere "o cantitate substantiala" de bunuri si servicii americane, in domeniul agricol, al energiei si al industriei prelucratoare, a anuntat miercuri biroul Reprezentantului pentru Comert al Statelor Unite (USTR), dupa incheierea negocierilor de la Beijing.
Intr-un comunicat care ofera putine detalii, USTR a anuntat ca cele doua parti "au discutat modalitati prin care sa se ajunga la relatii comerciale corecte, reciproce si echilibrate intre cele doua tari", transmite Reuters.
Vezi si Dupa ce au atins un nivel record in 2018, chinezii renunta la investitiile in Silicon Valley din cauza lui Trump
Oficialii americani si chinezi au mai discutat probleme legate de protejarea drepturilor de proprietate intelectuala si necesitatea ca un eventual acord care va rezolva disputa comerciala intre cele mai mari economii ale lumii "sa permita implementarea totala, supusa verificarilor in curs si punerea efectiva in aplicare".
Intalnirile din aceasta saptamana au fost primele negocieri fata in fata de la armistitiul de 90 de zile convenit in decembrie de presedintele Donald Trump si presedintele Xi Jinping, in razboiul comercial care a agitat pietele financiare.
Daca nu se va ajunge la un acord pana pe 2 martie, Trump a spus ca va majora tarifele cu 25%, de la 10%, pentru importuri din China in valoare de 200 de miliarde de dolari, intr-o perioada in care cresterea economiei chineze incetineste semnificativ. Beijingul a reactionat deja cu tarife... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 07:44
Cresterea exporturilor Chinei a accelerat neasteptat in septembrie, in pofida tarifelor vamale impuse de Washington, in timp ce excedentul sau comercial pe relatia cu SUA a atins un nivel record, ceea ce ar putea exacerba disputa dintre Beijing si Washington, transmite Reuters.
Totusi, analistii avertizeaza ca nivelul ridicat al exporturilor de luna trecuta nu se va mentine si in viitor.
Exporturile Chinei au crescut in septembrie cu 14,5% comparativ cu perioada similara din 2017, cel mai rapid ritm din februarie, depasind estimarile analistilor, care se asteptau la un avans de 8,9%. In august, expansiunea a fost de 9,8%.
"Imaginea de ansamblu arata ca exporturile chineze nu au fost pana acum afectate de escaladarea tensiunilor comerciale si de incetinirea cresterii economiei mondiale, cel mai probabil datorita competitivitatii provocate de deprecierea yuanului. In conditiile in care avansul economiei mondiale se va atenua si mai mult in urmatoarele trimestre si SUA ar putea introduce noi tarife vamale, recentele evolutii bune ale exporturilor nu vor putea fi mentinute", a apreciat Julian Evans-Pritchard, economist la Capital Economics. Anul acesta, moneda Chinei s-a depreciat cu aproximativ 6% fata de dolar.
In septembrie, excedentul inregistrat de China pe relatia cu SUA a urcat la 34,13 miliarde de dolari, depasind nivelul record de 31,05 miliarde de dolari in august, conform calculelor Reuters.
Importurile au urcat cu 14,3% in septembrie, fata de un... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 11:49
Razboiul comercial dintre Statele Unite ale Americii si China s-a limitat doar la taxe vamale, dar, uneori, exista si alte arme care pot rani grav adversarul, conform BBC Mundo.
SUA si China, cele mai mari economii din lume, au amenintat ca vor continua sa isi impuna taxe pentru produse, in contextul unei escaladari a conflictului ce nu da semne de relaxare.
Confruntarile se produc intr-un moment de incertitudine in privinta negocierilor nucleare dintre SUA si Coreea de Nord si, in acest context, Donald Trump a atribuit stagnarea acestora Chinei, principalul aliat al regimului nord coreean.
"Sunt taxele vamale doar varful icebergului? Care sunt armele pe care le are Xi Jinping pentru a-l confrunta pe Trump, in afara de taxe?", intreaba BBC Mundo.
1. Complicarea "vietii" companiilor din SUA
Daca este vorba despre ingreunarea vietii unei companii, acest lucru poate fi facut pe mai multe cai, cum ar fi, de exemplu, crearea de dificultati la vama, complicarea reglementarilor, cresterea costurilor.
"China are istorie in privinta acestui tip de comportament si este clar o preocupare pentru afacerile americane", a declarat pentru BBC Mundo Mary Lovely, profesor de Economie la Universitatea Siracusa si cercetator la Peterson Institute for International Economics.
"Desi a existat o serie de rapoarte privind acest tip de bariere impotriva firmelor americane, nu exista motive sa credem ca acest lucru se va intampla la scara larga, cel putin nu deocamdata. Pentru... mai mult
Miercuri, 01 August 2018, ora 15:55
Noile taxe vamale americane pentru importuri chineze in valoare de 34 miliarde de dolari au intrat in vigoare vineri la ora 04:00 GMT, marcand debutul unui razboi comercial intre SUA si China, primele doua economii ale lumii, in pofida ingrijorarilor companiilor si investitorilor, informeaza AFP si Reuters.
China nu are alta alegere decat sa riposteze impotriva SUA, a anuntat Ministerul chinez al Comertului, dupa ce Washingtonul a decis sa impuna taxe vamale prohibitive pentru produse chineze in valoare de 34 miliarde de dolari. "SUA au violat regulile Organizatiei Mondiale a Comertului si au lansat cel mai mare razboi comercial din istoria economica", a apreciat Ministerul chinez al Comertului. Ministerul nu a precizat care vor fi masurile care vor fi luate insa anterior Beijingul a promis ca va riposta punct cu punct la masurile adoptate de Washington prin impunerea unor taxe echivalente pentru produsele importate din SUA.
"Un razboi comercial a inceput. Impactul asupra economiei chineze de pe urma tarifelor impuse de SUA pentru produse chineze in valoare de 34-50 de miliarde de dolari ar urma sa fie limitat. Daca vor impune tarife pentru produse chineze in valoare de 250 miliarde de dolari, impactul va fi mult mai mare nu doar asupra celor doua economii ci si asupra economiei mondiale si lanturilor globale de aprovizionare", a apreciat Wang Jun, economist sef la Zhongyuan Bank.
Administratia Trump a avertizat ca ar putea viza in total bunuri chineze in valoare... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2018, ora 09:50
Primele economii mondiale, SUA si China, ale caror dispute comerciale provoaca ingrijorari cu privire la un posibil razboi comercial, au profitat luni de reuniunea ministrilor de Finante si a presedintilor bancilor centrale din G20 pentru a-si impune propria pozitie in comunicatul final al reuniunii.
Intalnirea de la Buenos Aires, prima in perioada in care Argentina detine presedintia G20, intervine la doar patru zile de la intrarea in vigoare, vineri, a tarifelor vamale americane de 25% pentru importurile de otel si de 10% pentru importurile de aluminiu, exceptand insa produsele provenite din Canada si Mexic, informeaza AFP.
La fel ca si la toate reuniunile G20 care au fost organizate de la venirea lui Donald Trump la Casa Alba, redactarea comunicatului de la reuniunea de la Buenos Aires a provocat o lupta acerba intre primele economii ale lumii.
"Comunicatul ar trebui sa admita ca exista tensiuni comerciale", au explicat pentru AFP surse din apropierea negocierilor.
"Textul nu va incerca sa ascunda aceste tensiuni dar ar trebui sa sublinieze ca o solutie colectiva ramane cea mai buna optiune", au adaugat sursele precizand ca "SUA si China isi arata fiecare muschii in timpul negocierilor pentru textul final al comunicatului", care va fi difuzat marti la finalul reuniunii.
Daca masurile americane vizeaza in principal China, tara ale carei supracapacitati de productie a otelului sunt criticate de mai multi ani de partenerii sai comerciali, aliatii europenii... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 16:20
Steve Bannon, unul dintre consilierii lui Donald Trump, lasa toate atuurile diplomatice deoparte si da cartile pe fata intr-un interviu acordat revistei American Prospect.
"Pentru mine, razboiul economic cu Chiona este totul. Trebuie sa ne concentram ca niste maniaci pe acest aspect", a admis Bannon in interviul citat de CNBC.
"Daca vom continua sa pierdem teren, in 5-10 ani, vom ajunge la un punct de unde nu ne vom mai putea reveni", precizat consilierul lui Trump.
Pe 14 august, presedintele american a semnat un memorandum care poate deschide calea unor investigatii privind furtul de proprietate intelectuala de catre diverse firme din China.
"Este un razboi economic. Literatura lor e plina de asa ceva, nu au nicio jena sa spuna asta. In 25-30 de ani, una dintre tarile noastre va detine suprematia si vor fi ei, daca noi vom continua in acelasi fel. Pe tema Coreei de Nord se face un joc subtil. Este doar de parada", a comentat Bannon razboiul nevazut dintre Washington si Beijing, impins pana la limita negocierilor pe teme crizei nucleare din peninsula coreeana.
Din punctul de vedere al consilierului presedintelui american, larga ensitate a populatiei din seul, capitala Coreeei de Sud, face imposibila gasirea unei solutii militare la criza declansata de Coreea de Nord, parere care contravine flagrant opiniilor exprimate de Trump.
Replicile lui Bannon i-au lasat cu gura cascata pe colegii lui din administratia de la Casa Alba, mai ales in ceea ce priveste... mai mult
Joi, 17 August 2017, ora 06:41
Cu doar doua saptamani inainte de instalarea in functie a noului presedinte american, presa de stat de la Beijing anunta ca un eventual razboi economic declansat de Washington nu va reprezenta o piedica pentru economia chineza.
Inca din timpul campaniei sale electorale, republicanul Donald Trump a anuntat ca importurile masive de marfuri din China reprezinta o povara de care economia americana trebuie sa se debaraseze, promitand impunerea unei suprataxe vamale de 45% pentru marfurile chinezesti, informeaza IB Times.
Conform presei de stat din China, care citeaza mai multi oficiali din administratia de la Beijing, schimbarea modelului economic din tara, de la export la incurajarea consumului domestic ar urma sa atenueze socul masurilor protectioniste de pe piata americana.
In ultmii ani, cele doua tari au ajuns sa rivalizeze la titlul de cea mai mare economie a lumii, Beijingul beneficiind si de vulnerabilitatea pietei americane in fata crizei economice din 2008, dar si de interesul marilor corporatii din SUA de a accesa piata asiatica si de a beneficia de forta de munca mai ieftina din China.
Din 2015 insa, consumul domestic din China a ajuns sa reprezinte doua treimi din PIB-ul tarii, fapt ce ar face intr-adevar inutila orice masura protectionista luata de viitoarea administratie republicana de la Washington, desi efectele asupra comertului global ar urma sa fie resimtite de catre terti.
"China si-a redus dependenta de exporturi si s-a concentrat pe... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2017, ora 12:38