Bombardiere americane s-au apropiat de teritoriul Coreei de Nord pentru a "ameninta si a santaja" Phenianul, sustine regimul Kim Jong-Un, conform unui comunicat difuzat de agentia oficiala de stiri, KCNA.
"Schema nebuneasca a SUA de amenintari si santaj, care are rolul zdrobirii republicii noastre cu arme nucleare, continua in noiembrie, cum s-a intamplat si in octombrie", anunta agentia KCNA.
Bombardierele de tip B-1B au decolat de la Baza aeriana Anderson, situata in Arhipelagul Guam (SUA) si au efectuat exercitii in care au simulat un atac nuclear asupra Coreei de Nord, sustine KCNA.
Avioanele militare au survolat Okinawa (Japonia), iar ulterior insula sud-coreeana Jeju, inainte de a trece pe deasupra Marii de Est (Marea Japoniei) si a se apropia de spatiul aerian nord-coreean.
Escortate de avioane de vanatoare sud-coreene, bombardierele americane au simulat atacuri nucleare, lovind tinte dintr-un poligon sud-coreean. KCNA avertizeaza ca exercitiile de acest tip nu fac decat sa amplifice tensiunile in Peninsula Coreea.
"Statele Unite pot face eforturi disperate de a bloca pozitiile noastre militare avansate prin mobilizarea de capabilitati strategice, dar armata si poporul nord-coreean nu pot fi provocati sa declanseze un atac", precizeaza KCNA.
Citeste si:
In timp ce Trump si Kim Jong Un se ameninta public, SUA si Coreea de Nord au contacte diplomatice directe
Accident nuclear in Coreea de Nord? Sute de oameni ar fi murit in urma unui test... mai mult
Joi, 02 Noiembrie 2017, ora 22:38
Statele Unite continua discret contactele diplomatice directe cu Coreea de Nord, a declarat marti agentiei Reuters un oficial de rang inalt din Departamentul de Stat de la Washington. Aceste contacte au loc in ciuda afirmatiei publice a presedintelui american Donald Trump ca este o pierdere de vreme.
Prin asa-numitul "canal de la New York", negociatorul american pentru Coreea de Nord, Joseph Yun, discuta cu diplomati nord-coreeni din cadrul reprezentantei la ONU, a precizat sursa citata. Intre timp, Trump si liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, au schimbat insulte si amenintari, alimentand teama de un conflict militar.
Pe 17 octombrie, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a afirmat ca eforturile diplomatice vor continua "pana cand cade prima bomba". Comentariile facute marti de sursa agentiei Reuters reprezinta cel mai clar indiciu ca dialogul direct continua, inclusiv pe alte teme decat eliberarea detinutilor americani din Coreea de Nord.
Nu exista insa semne concrete ca relatiile dintre Washington si Phenian s-au ameliorat, dupa testele nord-coreene in domeniul nuclear si al rachetelor si dupa decesul studentului american Otto Warmbier, la cateva zile de la repatrierea sa din Coreea de Nord, in iunie, dupa un an de inchisoare. Inca trei americani sunt inchisi in penitenciare nord-coreene: misionarul Kim Dong Chul si cadrele universitare Tony Kim si Kim Hak Song.
Anterior, oficiali americani si nord-coreeni sugerasera ca eforturile lui Yun au fost... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 10:19
Criza din Peninsula Coreea risca sa conduca la izbucnirea "in orice moment" a unui "razboi nuclear", avertizeaza Kim In-Ryong, adjunctul ambasadorului Coreei de Nord la Natiunile Unite, subliniind ca orice tara care ar participa de partea SUA la o interventie militara va deveni tinta.
"Criza din Peninsula Coreea, asupra careia este indreptata atentia intregii lumi, a atins un punct din care nu se mai poate reveni, astfel ca un razboi nuclear poate izbucni in orice moment", a declarat Kim In-Ryong in cadrul sesiunii unei comisii a Adunarii Generale ONU.
"Atat timp cat nu participa nimeni la actiuni militare ale Statelor Unite impotriva Coreei de Nord, nu intentionam sa folosim sau sa amenintam cu folosirea armelor nucleare impotriva altor tari", a subliniat Kim In-Ryong, potrivit postului CBC.
In contextul amplificarii tensiunilor, Administratia Donald Trump pare sa nu excluda posibilitatea initierii negocierilor directe cu regimul Kim Yong-Un.
"Eventual, sigur ca nu excludem posibilitatea discutiilor directe. Ne concentram pe diplomatie pentru a rezolva problema pe care o reprezinta Coreea de Nord. Cu toate acestea, alaturi de aliatii nostri, Japonia si Coreea de Sud, trebuie sa fim pregatiti pentru cel mai grav scenariu in cazul in care diplomatia esueaza", a declarat John J. Sullivan, adjunct al secretarului de Stat american.
Citeste si:
UE a adoptat noi sanctiuni impotriva Coreei de Nord: Intra in vigoare imediat!Strategia lui Trump pentru Coreea de... mai mult
Marti, 17 Octombrie 2017, ora 16:28
Alianta Nord-Atlantica se opune unei interventii militare a Statelor Unite in Coreea de Nord, intrucat ar avea "consecinte devastatoare", a anuntat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
Referindu-se la retorica beligeranta a presedintelui Statelor Unite, Donald Trump, fata de Coreea de Nord, Jens Stoltenberg a spus intr-un interviu acordat Agentiei France-Presse, citat de Le Figaro, ca "Utilizarea fortei ar avea consecinte devastatoare, eu cred ca nimeni nu vrea acest lucru".
"Statele Unite au dreptul de a se apara si de a-si apara aliatii, dar, in acelasi timp, sunt convins ca nimeni nu vrea o solutie militara", a adaugat secretarul general NATO.
Vezi si Donald Trump pune lumea pe jar: Regret, dar in Coreea de Nord, doar un lucru va functiona!
"Sunt necesare presiuni economice puternice asupra Coreei de Nord, trebuie folosite in continuare mijloacele politice si diplomatice disponibile, pentru ca ceea ce fac liderii nord-coreeni acum este periculos si constituie o amenintare de nivel mondial, care necesita o reactie la nivel mondial", a subliniat Stoltenberg.
Citeste si:
Ministrul de Externe din Coreea de Nord: A venit randul SUA sa plateasca. Militarii nostri cer sa fie reglat cu foc scorul cu americaniiExercitiu de forta: Bombardiere americane si avioane japoneze si sud-coreene au survolat Coreea de NordHackerii Phanianului au furat planurile de razboi ale SUA si Coreei de SudChina detine cheia pentru rezolvarea crizei nord-coreene, iar Trump ar... mai mult
Vineri, 13 Octombrie 2017, ora 17:38
O tara cu peste 25 de milioane de locuitori este tinuta prizoniera de un dictator care se joaca de-a razboiul nuclear.
Kim-Jong-un se afla in fata unei decizii radicale. Isi va tempera politica agresiva si va renunta la testele nucleare in urma noilor sanctiuni impuse de ONU sau va continua sa ameninte cu declansarea unui conflict nuclear?
De cealalta parte, strategia SUA in ce priveste amenintarea Coreei de Nord a fost dezvoltata pe parcursul a mai multor decenii, iar in ultimii ani, de la inceperea seriei de teste cu rachete cu incarcatura nucleara, mai precis din 2016, Statele Unite si aliatii sai au o retorica noua, cu scopul de a controla situatia.
Optiunile nu sunt foarte multe, iar presedintele Donald Trump are la indemana patru posibile solutii:
1. Sa continue pe aceeasi linie ca si pana acum, cu un discurs politic mai pasnic sau mai dur, dar fara ca acesta sa fie urmat de actiuni militare.
2. O alta strategie ar fi aceea de a crea noi sanctiuni si mai drastice impotriva Coreei de Nord. Asta ar insemna posibila infometare a populatiei locale, fara a putea fi calculate consecintele asupra regimului dictatorial al lui Kim-Jong-un si nici eventualele reactii ale acestuia.
3. O ofensiva diplomatica, astfel incat, prin intermediul Chinei, Kim-Jong-un sa fie adus la masa tratativelor, dar, pentru ca acest fapt sa se intample, Trump trebuie sa ofere ceva la schimb atat Chinei, dar si regimului de la Phenian. Asta poate insemna o pierdere a influentei in... mai mult
Sambata, 12 August 2017, ora 10:00
Statele Unite nu vor sa rastoarne regimul nord-coreean si spera sa poata dialoga pe viitor cu acesta, cu conditia ca Phenianul sa renunte la programul sau nuclear, a declarat marti secretarul american de Stat, Rex Tillerson.
"Nu suntem in cautarea unei schimbari de regim, nici a unei prabusiri a regimului, nu suntem in cautarea unei reunificari accelerate a peninsulei" coreene, a transmis oficialul american in fata presei, la Washington, cu prilejul bilantului primelor sase luni ale mandatului sau diplomatic, conform AFP.
"Nu cautam o scuza pentru a ne trimite armata la nord de paralela 38", care separa cele doua Corei, a adaugat el.
Adresandu-se nord-coreenilor, Tillerson a spus: "Nu suntem dusmanul vostru, nu va amenintam, dar voi reprezentati o amenintare inacceptabila pentru noi, iar noi trebuie sa raspundem la asta".
Seful diplomatiei americane a lasat chiar usa deschisa unui dialog cu Phenianul. "Conditia pentru aceste discutii este ca nu exista viitor pentru o Coree de Nord care ar detine arme nucleare", a subliniat el.
Potrivit secretarului american de Stat, amenintarea nord-coreeana s-a "materializat" in cursul ultimelor luni. "Avem un numar limitat de optiuni", a aratat Rex Tillerson, evocand politica americana de "presiune pacifista" asupra regimului de la Phenian.
El a facut apel din nou la China pentru "a-si utiliza influenta asupra Coreii de Nord in scopul crearii conditiilor unui dialog productiv".
Coreea de Nord a lansat vineri o... mai mult
Miercuri, 02 August 2017, ora 09:52