Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, americanul Jeffrey Feltman, va efectua de marti pana vineri o vizita oficiala in Coreea de Nord, a anuntat purtatorul de cuvant al Natiunilor Unite, Stephane Dujarric.
Vizita are loc la sase zile dupa ce Phenianul a lansat o racheta balistica intercontinentala (ICBM) capabila sa loveasca, potrivit nord-coreenilor, orice punct de pe teritoriul continental al Statelor Unite, transmite AFP.
Va fi prima vizita a lui Jeffrey Feltman in aceasta tara de la preluarea mandatului in 2012.
Ultimul secretar general adjunct al Natiunilor Unite pentru afaceri politice care s-a deplasat in Coreea de Nord a fost B. Lynn Pascoe in februarie 2010, potrivit ONU.
Cea mai recenta vizita a unui inalt responsabil al ONU in Coreea de Nord a fost efectuata in octombrie 2011 de Valerie Amos, fost secretar general adjunct pentru afaceri umanitare si coordonatoare a ajutoarelor de urgenta.
Intrevederile lui Jeffrey Feltman cu oficiali nord-coreeni se vor concentra pe "subiecte de interes si preocupari comune", a adaugat purtatorul de cuvant al Natiunilor Unite, fara sa poata preciza daca responsabilul ONU va fi primit de Kim Jong-Un.
El se va intalni cu diplomati straini si cu echipa Natiunilor Unite desfasurata in Coreea de Nord cu o misiune umanitara. Jeffrey Feltman va merge la mai multe situri unde ONU deruleaza proiecte, a adaugat Stephane Dujarric, subliniind ca vizita se va desfasura in principal in regiunea capitalei... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 07:47
Coreea de Nord este pe punctul de a dezvolta rachete nucleare capabile sa loveasca teritoriul american, a declarat Mike Pompeo, directorul CIA.
Oficialul a subliniat ca Washingtonul continua sa prefere diplomatia si sanctiunile ca solutii pentru rezolvarea chestiunii programului balistic si nuclear nord-coreean, insa utilizarea fortei militare ramane o optiune, transmite BBC News.
Coreea de Nord este "atat de aproape acum in ceea ce priveste capabilitatile incat din perspectiva SUA trebuie sa ne comportam ca si cum sunt pe punctul de a obtine acel obiectiv", a declarat Pompeo in cadrul unui discurs la organizatia Foundation for Defense of Democracies.
"Sunt atat de avansati in asta, acum este doar o chestiune de gandit cum sa oprim etapa finala", a adaugat oficialul, precizand ca serviciile de informatii au probleme in a stabili cu siguranta momentul in care Coreea de Nord a reusit sa atinga acest obiectiv.
Regimul de la Phenian afirma ca deja are capacitatea de a ataca teritoriul Statelor Unite.
Citeste despre cele mai noi evolutii din criza coreeana:
Coreea de Nord avertizeaza ca "un razboi nuclear poate izbucni in orice moment"Strategia lui Trump pentru Coreea de Nord: Diplomatia va continua pana cand va cadea prima bomba ...citeste mai departe despre "Seful CIA: Coreea de Nord e pe punctul de a dezvolta cu succes rachete nucleare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 10:04
Presedintele sud-coreean Moon Jae-In a asigurat, joi, ca nu va exista razboi in Peninsula Coreeana, in pofida tensiunilor exacerbate in jurul programelor nuclear si balistic nord-coreene.
"Toti sud-coreenii au lucrat atat de mult pentru reconstruirea tarii care era in ruine dupa Razboiul Coreei", a declarat Moon, in cadrul unei conferinte de presa, ce a marcat primele 100 de zile ale presedintiei sale.
"Voi impiedica razboiul cu orice pret. Deci vreau ca toti sud-coreenii sa fie convinsi ca nu va fi razboi", a reiterat el.
Situatia s-a tensionat considerabil in regiune, noteaza AFP.
Coreea de Nord a amenintat ca va lansa patru rachete in directia teritoriului american din Guam, in Pacific, chiar daca Phenianul pare sa-si fi oprit proiectul pentru moment.
Regimul nord-coreean reactionase la declaratiile presedintelui american Donald Trump, care a promis sa dezlantuie asupra Phenianului "focul si mania", daca amenintarile nord-coreene impotriva SUA continua. Washingtonul a mai spus ca armata sa este pregatita.
Aceasta retorica belicoasa ridica temeri cu privire la o eroare de calcul, care ar putea consecinte catastrofale. Seulul si milioanele sale de locuitori se afla in raza de actiune a unor forte de artilerie considerabile din Coreea de Nord.
Dar presedintele Moon a explicat ca el dispune de un drept de veto asupra oricarei actiuni militare a Washingtonului, aliat si garant al securitatii Coreei de Sud.
"Nimeni nu poate lua decizia pentru o actiune... mai mult
Joi, 17 August 2017, ora 08:50
Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat, vineri, ca Moscova este "foarte ingrijorata" din cauza "riscurilor foarte ridicate" ale unui conflict militar intre SUA si Coreea de Nord.
Rusia si China propun un plan pentru detensionarea crizei, relateaza AFP si Reuters.
"Riscurile sunt foarte ridicate, mai ales luand in considerare retorica utilizata. Exista amenintari directe de folosire a fortei", a spus Lavrov, cu prilejul unui forum al studentilor, conform transmisiei in direct a televiziunii ruse.
"Din acest motiv, fireste, suntem foarte ingrijorati", a adaugat ministrul rus, potrivit caruia Moscova "va face totul" pentru evitarea unei confruntari intre cele doua state.
El a amintit ca Rusia si China au propus de mai multe ori un dublu moratoriu pentru dezamorsarea crizei, care sa includa incetarea testelor nucleare si balistice nord-coreene si, simultan, a manevrelor militare comune ale SUA si Coreei de Sud.
SUA se opun insa acestui plan, sustinand ca "testele nucleare si lansarile de rachete ale Coreei de Nord sunt interzise printr-o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU, care trebuie respectata in mod obligatoriu, in timp ce exercitiile militare (americano-sud-coreene) nu au fost interzise niciodata prin nimic", a adaugat Lavrov.
In opinia sa, "cel care trebuie sa faca primul un pas pentru a se indeparta de linia periculoasa este cel care este mai puternic si mai inteligent. Pastram speranta".
Citeste pe larg despre tensiunile... mai mult
Vineri, 11 August 2017, ora 20:47
O optiune militara in ce priveste situatia din Coreea de Nord nu este "de neimaginat", tara alaturandu-se celorlalte noi mari amenintari pentru America. Asta spune generalul Joseph Dunford, presedintele comitetului sefilor de stat major din Statele Unite ale Americii.
Dunford crede ca Rusia nu mai poate fi considerata drept singura mare amenintare pentru America, asa cum este perceputa la Washington. Pe langa vechea mare rivala, generalul american a trecut pe lista Coreea de Nord, Iranul, dar si China, toate fiind provocari de top.
In timpul audierilor pentru confirmarea pozitiei sale, presedintele comitetului sefilor de stat major a descris Rusia ca fiind "cea mai mare amenintare pentru securitatea noastra nationala", spunand despre comportamentul Moscovei ca este "alarmant", scrie Russia Today.
Doi ani mai tarziu, in prezent, Dunford si-a reafirmat analiza initiala privind amenintarea reprezentata de Rusia, pretinzand ca exista si alte amenintari pentru siguranta nationala a Statelor Unite, iar Coreea de Nord reprezinta "provocarea numarul unu".
"Am spus la acea vreme (...) ca este Rusia. Si am spus asta din cauza capacitatii lor nucleare si a capacitatilor cibernetice", a declarat Dunford, recent, in cadrul unui forum de securitate de la Aspen, Colorado. Insa, a subliniat generalul, armata americana "nu are de fapt astazi luxul de a alege o singura provocare".
"Daca ar fi sa spun ca Rusia este cea mai mare amenintare - este una dintre amenintarile cu care... mai mult
Duminica, 23 Iulie 2017, ora 21:44
Americanii sunt criticati pana si de nord-coreeni, dupa decizia presedintelui Donald Trump de a retrage tara din Acordul de la Paris. Doar doua tari nu fac parte din intelegere - Siria si Nicaragua.
Ministerul nord-coreean al Afacerilor Externe a condamnat decizia drept una "prosteasca si cu o viziune limitata", scrie The Washington Post.
Intr-o declaratie postata pe site-ul oficial al agentiei nord-coreene de stiri si atribuita unui purtator de cuvant al ministerului, Phenianul a avertizat ca "incalzirea globala este una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta umanitatea astazi" si a laudat demersul de la Paris pentru incercarea de a opri acest fenomen.
Referitor la decizia anuntata de Administratia Trump, oficialul nord-coreean a atribuit decizia politicii lui Trump de "America First" si ignorarii "faptului ca protejarea mediului inconjurator este in propriul lor interes".
Oficialul nord-coreean a acuzat, in acest context, "inaltimea egocentrismului" si "vidul moral" si ca americanii "cauta doar propriul bine, cu pretul intregii planete".
Nicaragua nu a semnat acordul, argumentand ca acesta nu prevede suficiente masuri, si Siria, care se afla in mijlocul unui razboi civil devastator.
Insa, in ciuda izolarii sale internationale, Coreea de Nord a semnat acordul. In luna decembrie 2015, ministrul de Externe Ri Su Yong le-a spus delegatilor din Paris ca liderul nord-coreean Kim Jong Un "a declarat razboi defrisarii" si ca tara tinteste o... mai mult
Joi, 08 Iunie 2017, ora 16:27
Presedintele american Donald Trump nu exclude actiunea militara impotriva Coreei de Nord, daca tara comunista va merge mai departe cu un alt test nuclear.
Intr-un interviu difuzat duminica, Trump a spus ca nu va fi incantat daca Phenianul va face acest pas.
"Va face ceea ce trebuie sa faca. Dar intelege ca nu vom fi foarte fericiti", a spus liderul de la Casa Alba despre omologul sau, Kim Jong Un, noteaza The Washington Post.
Intrebat de moderator daca asta vrea sa insemne ca ar putea avea loc actiuni militare, Trump nu a confirmat, insa nici nu a negat: "Nu stiu. Adica, vom vedea".
Presedintele american nu a vrut sa vorbeasca despre recentele incercari esuate de lansare a unei rachete de catre Coreea de Nord. Trump a spus ca ar prefera sa nu discute despre acest subiect, pentru ca nu vrea sa dezvaluie care va fi urmatoarea sa miscare, insa a spus ca Statele Unite nu pot permite Coreei de Nord sa-si imbunatateasca arsenalul nuclear.
"Este ca un joc de sah. Pur si simplu nu vreau sa stie oamenii cum gandesc", a precizat presedintele Statelor Unite.
Acesta l-a laudat din nou pe Kim Jong Un, despre care a spus ca este "destul de destept", insa a adaugat ca trebuie oprit.
Citeste si:
Donald Trump: Este posibil sa ajungem la un conflict mare-mare cu Coreea de Nord. Absolut!Coreea de Nord a testat inca o racheta. Trump a reactionat imediat: Rau!Tensiuni in crestere: Coreea de Nord ameninta cu razboi total, Trump ii transmite un mesaj lui Kim Jong UnDupa... mai mult
Duminica, 30 Aprilie 2017, ora 22:27
Nave de razboi si submarine americane sunt deja sau se indreapta spre peninsula coreeana, iar Coreea de Nord este mai activa ca oricand in ce priveste testele si exercitiile militare.
In plus, Washingtonul si Phenianul se intrec in declaratii contondente, in fiecare saptamana.
CNN scrie, intr-un amplu articol, ca este greu de descifrat daca chiar este iminent un razboi sau daca toate astea sunt doar dificultatile cu care se confrunta Administratia Trump in incercarea de a-si da seama cum sa-l abordeze pe dictatorul Kim Jong Un.
Zilnic vin rapoarte ale situatiei tensionate din zona care alimenteaza ingrijorarile ca un razboi este iminent, insa inca nu este clar daca s-a ajuns intr-un punct fara intoarcere. Analistii se tem ca este nevoie doar de o mica scanteie pentru a declansa totul.
Daca insa razboiul ar fi de neevitat, fortele armate americane ar fi trebuit sa fie deja plasate in Defcon 2, nivel de alerta care inseamna ca ne aflam la un pas de razboi nuclear. Iar fortele armate ar fi gata de implicare in lupta in mai putin de 6 ore, sustine Carl Schuster, profesor la Hawaii Pacific University, care mai spune ca un asemenea anunt ar fi oficial si public.
Mai departe, armata americana si-ar intensifica antrenamentele pe teritoriul sau si ar trimite un al doilea portavion in Asia de Est, dupa USS Carl Vinson. Ceea ce inca nu s-a intamplat.
Cum muta Trump si cum reactioneaza vecinii Coreei de Nord
Recent, presedintele american Donald Trump a spus ca "a... mai mult
Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 17:03
Nave de razboi japoneze se vor alatura flotei americane in apropiere de Coreea de Nord, pe masura ce tensiunile cresc in zona. Vasele vor participa la exercitii militare, in contextul in care exista temeri ca se pregatesc noi teste nucleare si cu rachete in Coreea de Nord.
De altfel, menirea acestor nave ce se indreapta spre Peninsula Coreeana este de a impiedica Phenianul sa duca la indeplinire alte asemenea teste.
Surse citate de Reuters si agentia japoneza Kyodo sustin ca mai multe distrugatoare ale fortelor maritime japoneze ar urma sa se alature portavionului USS Carl Vinson, pe masura ce intra in Marea Chinei de Est, scrie The Guardian.
Actiunile au loc in contextul in care presedintele chinez Xi Jinping a facut apel la calm in regiune, intr-o conversatie telefonica purtata cu omologul sau american Donald Trump.
Xi Jinping a subliniat ca tara sa este angajata sa dezarmeze nuclear Peninsula Coreeana, sa pastreze pacea si stabilitatea acolo si sa rezolve problemele prin mijloace pasnice.
Trump a transmis mai multe mesaje Chinei, prin intermediul contului sau de Twitter, prin care cerea Beijingului sa fie mai activ in exercitarea presiunilor asupra Phenianului sa-si abandoneze programul nuclear.
"Coreea de Nord cauta probleme. Daca China decide sa ajute, ar fi grozav. Daca nu, vom rezolva problema fara ei! SUA", a scris pe Twitter Donald Trump, marti.
China este singurul aliat diplomatic cheie al Coreei de Nord si cel mai mare partener comercial.... mai mult
Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 16:41