Actiunile companiilor europene din sectorul auto au inregistrat joi cresteri semnificative, in frunte cu actiunile BMW, care au atins cel mai ridicat nivel din ultimele 11 saptamani, dupa ce comisarul european pentru comert, Cecilia Malmstrom, a anuntat ca blocul comunitar este dispus sa includa autoturismele pe lista bunurile industriale americane care ar putea fi importate fara taxe vamale.
"Suntem dispusi sa reducem chiar si tarifele vamale la autoturisme la nivelul zero, daca SUA fac acelasi lucru. Acest lucru ar fi benefic din punct de vedere economic atat pentru noi cat si pentru ei", a spus Cecilia Malmstrom la o reuniune a comisiei pentru comert din Parlamentul European, transmite Bloomberg.
Actiunile constructorilor auto si furnizorilor de componente au inregistrat in acest an unele dintre cele mai slabe performante din cadrul indicelui Stoxx Europe 600, care regrupeaza cele mai valoroase companii europene. Declaratiile oficialului european au dus joi la cresterea cu 0,6% a indicelui Stoxx Europe 600. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate de actiunile BMW, care au atins cea mai ridicata cotatie de dupa 15 iunie, in timp ce actiunile Fiat Chrysler Automobiles NV au atins cea mai ridicata cotatie din ultima luna.
Disponibilitatea UE de a elimina tarifele vamale la autoturisme ar raspunde criticilor formulate de presedintele SUA, Donald Trump, vizand un sistem de tarife inegal care l-a determinat sa ameninte ca va introduce tarife vamale de pana la 25%... mai mult
Vineri, 31 August 2018, ora 10:17
Uniunea Europeana va analiza posibilitatea de a introduce tarife vamale pentru carbunele, produsele farmaceutice si chimice provenite din SUA, in situatia in care presedintele Donald Trump va impune restrictii pentru automobilele europene, informeaza joi revista germana Wirtschaftswoche citand surse diplomatice.
"In functie de progresele inregistrate in timpul vizitei presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, statele membre vor decide care va fi strategia lor viitoare la finele saptamanii urmatoare", a declarat un diplomat european care a dorit sa isi pastreze anonimatul. Tot atunci ar putea fi convenita lista masurilor de raspuns, sustine Wirtschaftswoche.
Jean-Claude Juncker se va deplasa la Washington saptamana viitoare pentru a discuta despre relatiile comerciale tensionate dintre UE si SUA, dupa ce presedintele Donald Trump a impus tarife vamale suplimentare pentru importurile de otel si aluminiu din UE si a amenintat in mod repetat ca va extinde masurile si asupra automobilelor din Europa. In replica, Comisia Europeana a introdus tarife vamale suplimentare de 25% pentru o lista de produse americane in valoare de 2,8 miliarde euro, lista care include produse precum jeans, bourbon sau motociclete.
Wirtschaftswoche subliniaza ca orice masuri adoptate de UE ca reactie la tarifele americane pentru automobilele din Europa vor fi mai mari decat contramasurile pentru tarifele americane aplicabile importurilor de otel si aluminiu.
Juncker are... mai mult
Joi, 19 Iulie 2018, ora 10:59
Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a declarat luni ca Europa, China, Rusia si SUA au "datoria comuna" sa nu declanseze razboaie comerciale care deseori in istorie s-au transformat in "conflicte fierbinti".
Inca este timp sa fie prevenit conflictul si haosul, a adaugat Tusk, care participa alaturi de Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, la reuniunea anuala a liderilor UE-China, desfasurata la Beijing, informeaza agentia de stiri Reuters.
"Este datoria comuna a Europei si Chinei, dar de asemenea si a Americii si Rusiei, de a nu distruge (ordinea comerciala globala), ci sa o imbunatateasca, sa nu declanseze razboaie comerciale care atat de des in istoria noastra s-au transformat in conflicte fierbinti", a declarat Tusk.
Presedintele Consiliului European a mai afirmat ca in locul unei confruntari este necesara o reforma a sistemului comercial global si a indemnat China si pe presedintii Rusiei si Statelor Unite sa conlucreze pentru reformarea Organizatiei Mondiale a Comertului.
"Astazi ne confruntam cu o dilema, sa jucam un joc dur, cum ar fi razboaie tarifare si conflict in locuri precum Ucraina si Siria, sau sa cautam solutii comune bazate pe reguli corecte", a mai declarat Tusk, potrivit site-ului cotidianului The Straits Times.
Tusk a facut aceste declaratii in conditiile in care atat Uniunea Europeana, cat si China, sunt angrenate in dispute comerciale cu SUA, dupa ce presedintele american Donald Trump a initiat aplicarea unor... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 09:21
Consecintele razboiului comercial in care Statele Unite si China tocmai s-au angajat in mod oficial se extind dincolo de interesele celor doua tari. Printre cei care au motive de ingrijorare se afla si companiile europene, acest razboi reprezentand cea mai mare amenintare la adresa redresarii economice a Europei, sustin analistii.
In teorie, sunt si companii care ar putea beneficia de ostilitatile dintre China si SUA, patrunzand pe nise din piata in conditiile in care companiilor chineze li se refuza accesul pe piata din SUA. Insa vorbim doar de cateva companii sau sectoare, se arata intr-o analiza ABCNews.
Cand intreaga economie este dependenta de comert, o incetinire a comertului global cauzata de taxe vamale impuse ca masuri de retorsiune genereaza frica si deterioreaza increderea. Acest lucru se intampla acum in Europa, unde, in tari precum Germania, increderea mediului de afaceri a scazut.
Administratia Trump a decis sa impuna taxe vamale prohibitive pentru produse din China in valoare de 34 miliarde de dolari, masuri care au intrat in vigoare vineri, in timp ce Beijingul a promis ca va riposta cu taxe echivalente pentru produsele importate din SUA.
In acelasi timp, Europa este implicata in propria disputa comerciala cu SUA, care a impus taxe vamale pe importurile de otel si aluminiu din UE. Washingtonul ia in considerare posibilitatea de a impune taxe similare si pentru importurile de masini, existand astfel riscul sa se ajunga la un conflict de mari... mai mult
Duminica, 08 Iulie 2018, ora 13:32
Statele Unite ale Americii au decis sa impuna taxe pe importurile de otel si de aluminiu din Uniunea Europeana, Canada si Mexic. Anuntul, care se refera la o taxa de 25% pentru importurile de otel si de 10% pentru cele de aluminiu, a fost facut joi de secretarul pe comert al administratiei Trump, Wilbur Ross, si a intrat in vigoare de la 1 iunie.
Raspunsul tarilor vizate nu a intarziat. Mexic a anuntat ca va impune, la randul sau, taxe pe importurile din SUA. De asemenea, comisarul UE pentru Comert, Cecilia Malmstrom, a transmis ca Europa va lua masuri de "reechilibrare", ceea ce ar putea insemna, printe altele, majorari de taxe pentru exporturile de bourbon, blugi si motociclete ale SUA.
Riscam sa ne indreptam, asadar, catre un razboi comercial in care partile se intrec in masuri de retorsiune, iar consecintele pot fi dezastruoase atat pentru SUA, cat si pentru restul lumii. Si chiar daca nu se ajunge pana in acel punct, impunerea de tarife afecteaza Statele Unite pe plan politic, deteriorandu-i relatia cu vecinii sai si cu cei mai importanti parteneri europeni, scrie Vox.
Exista intr-adevar o problema reala pe piata globala a otelului, repectiv o capacitate excedentara de productie. Prin urmare, o tara care are mult otel si nu are o piata de desfacere adecvata va fi tentata sa apeleze la practici comerciale prin care sa le asigure producatorilor sai un avantaj pe piata internationala.
Problema este insa ca principalul vinovat pentru supraproductia de otel... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2018, ora 14:57
Uniunea Europeana "va anunta in orele urmatoare contramasuri", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dupa ce SUA au comunicat joi ca incepand de vineri, 1 iunie, SUA vor aplica taxe vamale pe importurile de otel si aluminiu provenite din Uniunea Europeana, Mexic si Canada, informeaza AFP
"Este o zi proasta pentru comert. Uniunea Europeana nu poate ramane fara reactie (...) Ce pot face ei (SUA), noi suntem capabili sa facem exact acelasi lucru", a declarat Juncker, intr-o conferinta de presa la Bruxelles.
"Statele Unite nu ne-au lasat alta alegere decat sa aducem acest conflict in fata OMC si sa impunem taxe vamale suplimentare unui numar de produse provenite din SUA", a adaugat Juncker, citat intr-un comunicat al Comisiei.
Acesta precizeaza ca procedura in fata OMC, care poate dura ani, va fi lansata vineri, 1 iunie.
La randul sau, comisarul european pentru comert, Cecilia Malstrom, a mentionat, in acelasi comunicat, ca "noi (UE) am facut tot ceea ce am putut pentru a evita aceasta (situatie) ", precizand ca a discutat in numeroase ocazii in ultimele luni cu secretarul american al comertului, Wilbur Ross.
Acesta a anuntat joi ca incepand de vineri, 1 iunie, SUA vor aplica taxe vamale pe importurile de otel si aluminiu provenite din Uniunea Europeana, precum si din Mexic si Canada.
Statele Unite au decis astfel sa nu mai prelungeasca scutirea temporara acordata Uniunii Europene care expira joi. Prin urmare, importurile de otel... mai mult
Joi, 31 Mai 2018, ora 20:07
Statele Unite nu cauta un razboi comercial prin impunerea tarifelor la importurile de otel si aluminiu, dar nu se tem de unul, a afirmat, marti, secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, dupa reuniunea ministrilor de Finante si a presedintilor bancilor centrale din G20, care a avut loc in perioada 19 - 20 martie.
Un razboi comercial "nu este obiectivul nostru, dar nu ne temem de el. Trebuie sa fim pregatiti sa actionam in interesul SUA pentru a apara comertul liber si corect. Exista intotdeauna un risc cand faci asta", a spus acesta, dupa reuniunea din Argentina a G20, grupul tarilor bogate si al principalelor economii emergente, transmite AFP.
Declaratia lui Steven Mnuchin vine dupa ce, in comunicatul final al reuniunii, participantii au fost de acord sa nu condamne decizia SUA, in schimb au subliniat "intensificarea tensiunilor economice si geopolitice".
Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a afirmat ca "UE nu vrea o escaladare a comertului, nu vrea un razboi comercial, dar este pregatita sa reactioneze, chiar daca optiunea preferata este dialogul. Contramasurile noastre sunt pregatite".
Ministrii de Finante si presedintii bancilor centrale din G20 au fost de acord sa amane cautarea unei solutii pentru taxarea marilor companii din sectorul informatic (Google, Amazon, Facebook si Apple reunite sub acronimul Gafa), ale caror practici de optimizare fiscale sunt criticate de Comisia Europeana.
In comunicatul final al... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 10:19
Economia mondiala ar urma sa inregistreze in acest an cea mai solida crestere de dupa 2011, gratie relansarii comertului si investitiilor, a anuntat marti Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care a avertizat insa ca un razboi comercial ar putea anula progresele inregistrate in ultimii ani.
Conform noilor previziuni economice interimare publicate marti, economistii OCDE mizeaza pe o accelerare a ritmului de crestere a economiei mondiale pana la 3,9% in acest an si anul viitor, fata de 3,7% respectiv 3,6% cat estimau in noiembrie. Imbunatatirea estimarilor a fost motivata de scaderea impozitelor in SUA si perspectiva unei politici bugetare mai expansioniste in Germania, transmite Reuters.
"Credem ca economia va ramane la un nivel solid in urmatorii doi ani. Revenim la circumstante mai normale decat cele pe care le-am vazut in ultimii 10 ani", a declarat economistul sef al OCDE, Alvaro Pereira.
Potrivit OCDE, relansarea investitiilor companiilor ar urma sa alimenteze o revenire a comertului international, care va inregistra o crestere de peste 5% in acest an. Insa Organizatia avertizeaza ca economia mondiala ramane vulnerabila la o izbucnire a tensiunilor comerciale, dupa decizia presedintelui SUA, Donald Trump, de a impune tarife vamale pentru importurile de aluminiu si otel.
"Evident aceasta ar putea compromite revenirea. Credem ca acesta reprezinta un risc semnificativ si speram ca acesta nu se va materializa pentru ca ar putea produce... mai mult
Marti, 13 Martie 2018, ora 15:53
Nimeni nu are de castigat de pe urma unui razboi comercial, iar impactul macroeconomic al tarifelor vamale anuntate de SUA va fi semnificativ daca si alte state raspund cu impunerea propriilor tarife, a afirmat Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), transmite Reuters.
"Impactul macroeconomic va fi serios, nu doar daca Statele Unite impun taxe la anumite importuri mai ales daca alte tari recurg la represalii, in special statele care sunt cel mai afectate, cum ar fi Canada, Europa, in particular Germania", a declarat Lagarde la postul francez de radio RTL.
Vineri, Donald Trump a anuntat planuri privind impunerea unei taxe de 25% la importurile de otel si de 10% la aluminiul importat, ceea ce a dus la o riposta prompta din partea Bruxelles-ului si la noi amenintari ale presedintelui american privind posibilitatea impunerii unor taxe la masinile fabricate in UE. mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 14:22