Statele Unite si China aplica reciproc, incepand de duminica, noi tarife pentru importuri, in pofida semnelor ca negocierile pentru oprirea razboiului comercial vor fi reluate pe parcursul lunii septembrie, transmite Reuters.
Noua runda de tarife a intrat in vigoare la ora 04:01 GMT, Beijingul aplicand pentru prima oara un tarif de 5% pentru achizitiile de petrol in razboiul comercial declansat in urma cu peste un an.
Administratia Trump va incepe sa colecteze tarife de 15% pentru importuri din China in valoare de 125 de miliarde de dolari, intre acestea aflandu-se boxe inteligente, casti Bluetooth si multe tipuri de incaltaminte.
China a reactionat cu tarife suplimentare pentru unele bunuri americane aflate pe o lista de produse in valoare de 75 de miliarde de dolari. Beijingul nu a precizat valoarea bunurilor care vor fi supuse unor tarife mai mari incepand de duminica.
Tarife suplimentare de 5% si de 10% au fost aplicate de China unor 1.717 de produse dintr-un total de 5.078 de produse provenite din Statele unite. Beijingul va incepe sa aplice tarife suplimentare pentru restul produselor incepand din 15 decembrie.
Presa chineza a adoptat un ton sfidator referitor la aceste masuri.
"Statele Unite trebuie sa invete sa se poarte ca o putere globala responsabila si sa nu mai actioneze ca un scolar bataios", a scris agentia chineza de presa Xinhua.
"Ca unica superputere mondiala, trebuie sa isi asume responsabilitatea si sa sa alature altor tari in... mai mult
Duminica, 01 Septembrie 2019, ora 13:08
Razboiul comercial dintre SUA si China reprezinta cel mai mare risc la adresa stabilitatii pe plan global si este necesara stabilitate fiscala pentru a raspunde socurilor economice din Europa, a afirmat luni prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar International, David Lipton, transmite Reuters.
"Evident, aceasta nu este doar problema Europei, si SUA trebuie trebuie sa-si puna in ordine politica fiscala. Tensiunile dintre SUA si China reprezinta cel mai mare risc la adresa stabilitatii pe plan global", a declarat Lipton la o conferinta desfasurata la Lisbona.
Acesta a adaugat ca in Europa capacitatea de stabilizare fiscala trebuie sa fie in centrul eforturilor de reducere a riscurilor si este crucial "sa se raspunda socurilor macroeconomice si sa fie imbunatatita politica monetara si fiscala".
"In absenta acestor masuri, zona euro va ramane super dependenta de politicile monetare de stabilizare iar prea mult din povara raspunsului la criza va cadea pe statele individuale, iar capacitatea lor de a raspunde depinde de spatiul fiscal al fiecarei economii", a explicat oficialul FMI.
De asemenea, a declarat Lipton, planificata iesire a Marii Britanii din UE sporeste incertitudinile din Europa si de pe plan global.
Referindu-se la recenta incetinire a economiei europene, oficialul FMI a afirmat ca fiecare stat membru al UE ar trebui "sa-si intareasca sistemele de aparare inaintea unei potentiale scaderi a activitatii economice", inclusiv acele tari... mai mult
Luni, 25 Martie 2019, ora 16:33
Cresterea exporturilor Chinei a accelerat neasteptat in septembrie, in pofida tarifelor vamale impuse de Washington, in timp ce excedentul sau comercial pe relatia cu SUA a atins un nivel record, ceea ce ar putea exacerba disputa dintre Beijing si Washington, transmite Reuters.
Totusi, analistii avertizeaza ca nivelul ridicat al exporturilor de luna trecuta nu se va mentine si in viitor.
Exporturile Chinei au crescut in septembrie cu 14,5% comparativ cu perioada similara din 2017, cel mai rapid ritm din februarie, depasind estimarile analistilor, care se asteptau la un avans de 8,9%. In august, expansiunea a fost de 9,8%.
"Imaginea de ansamblu arata ca exporturile chineze nu au fost pana acum afectate de escaladarea tensiunilor comerciale si de incetinirea cresterii economiei mondiale, cel mai probabil datorita competitivitatii provocate de deprecierea yuanului. In conditiile in care avansul economiei mondiale se va atenua si mai mult in urmatoarele trimestre si SUA ar putea introduce noi tarife vamale, recentele evolutii bune ale exporturilor nu vor putea fi mentinute", a apreciat Julian Evans-Pritchard, economist la Capital Economics. Anul acesta, moneda Chinei s-a depreciat cu aproximativ 6% fata de dolar.
In septembrie, excedentul inregistrat de China pe relatia cu SUA a urcat la 34,13 miliarde de dolari, depasind nivelul record de 31,05 miliarde de dolari in august, conform calculelor Reuters.
Importurile au urcat cu 14,3% in septembrie, fata de un... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 11:49
Razboiul comercial dintre Statele Unite si China reprezinta un risc real de a transforma lumea intr-un loc "mai sarac si mai periculos", se arata in cel mai recent comunicat emis de catre Fondul Monetar International.
De asemenea, FMI si-a diminuat asteptarile pentru o crestere economica anul acesta si anul viitor. Conform raportului, continuarea disputei comerciale dintre SUA si China va afecta grav recuperarea, relateaza BBC.
Economistii estimeaza ca impunerea mai multor sanctiuni va afecta si mai profund economia, cetatenii si companiile.
"Politicile comerciale reflecta politica, iar politica este un lucru nepotolit in multe tari, acest lucru fiind un risc enorm", a declarat economistul Maurice Obstfeld.
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, s-a intalnit cu ministrul chinez de Externe si consilierul de stat, Wang Yi, cei doi oficiali subliniind necesitatea cooperarii dintre cele doua tari.
Administratia din China a anuntat pe 18 septembrie impunerea de taxe vamale suplimentare pentru importuri in valoare de 60 de miliarde de dolari din Statele Unite, ca reactie la tarifele anuntate de presedintele american.
Decizia Chinei este o riposta la masurile aplicate de Administratia Trump, care aplica tarife vamale intre 10% si 25% pentru 5.000 de tipuri de produse din China, cu o valoare de 200 de miliarde de dolari.
Citeste si:
Lagarde (FMI): SUA si China ar putea declansa un razboi comercial cu consecinte importante asupra economiei... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 12:07
Razboiul comercial dintre Statele Unite ale Americii si China s-a limitat doar la taxe vamale, dar, uneori, exista si alte arme care pot rani grav adversarul, conform BBC Mundo.
SUA si China, cele mai mari economii din lume, au amenintat ca vor continua sa isi impuna taxe pentru produse, in contextul unei escaladari a conflictului ce nu da semne de relaxare.
Confruntarile se produc intr-un moment de incertitudine in privinta negocierilor nucleare dintre SUA si Coreea de Nord si, in acest context, Donald Trump a atribuit stagnarea acestora Chinei, principalul aliat al regimului nord coreean.
"Sunt taxele vamale doar varful icebergului? Care sunt armele pe care le are Xi Jinping pentru a-l confrunta pe Trump, in afara de taxe?", intreaba BBC Mundo.
1. Complicarea "vietii" companiilor din SUA
Daca este vorba despre ingreunarea vietii unei companii, acest lucru poate fi facut pe mai multe cai, cum ar fi, de exemplu, crearea de dificultati la vama, complicarea reglementarilor, cresterea costurilor.
"China are istorie in privinta acestui tip de comportament si este clar o preocupare pentru afacerile americane", a declarat pentru BBC Mundo Mary Lovely, profesor de Economie la Universitatea Siracusa si cercetator la Peterson Institute for International Economics.
"Desi a existat o serie de rapoarte privind acest tip de bariere impotriva firmelor americane, nu exista motive sa credem ca acest lucru se va intampla la scara larga, cel putin nu deocamdata. Pentru... mai mult
Miercuri, 01 August 2018, ora 15:55
BMW va mari incepand de luni preturile a doua SUV-uri fabricate in Statele Unite si comercializate pe piata chineza, pentru a lua in considerare costul suplimentar al tarifelor impuse importurilor de automobile de catre autoritatile din China, cea mai mare piata auto din lume.
Producatorul auto german a anuntat ca va mari preturile de retail recomandate de producator pentru SUV-urile X5 si X6 cu 4%, respectiv cu 7%, transmite Reuters.
Majorarile arata ca BMW vrea sa absoarba cea mai mare parte a costurilor suplimentare suportate pentru livrarea SUV-urilor din Carolina de Sud in China, ceea ce arata concurenta acerba a brandurilor de lux pe piata chineza.
Masura a fost luata de BMW dupa ce China a impus in aceasta luna noi tarife, de circa 34 de miliarde de dolari, pentru importurile din Statele Unite, pentru produse precum soia, automobile si homari, in cadrul unui amplu conflict comercial.
Beijing-ul, care in acest an a redus tarifele pentru toate automobilele importate, a impus incepand din 6 iulie tarife suplimentare de 25% pentru vehiculele fabricate in Statele Unite. In consecinta, China aplica taxe de import de 40% pentru toate vehiculele importate din SUA.
"BMW sustine libertatea comertului, dar nu poate sa nu ia nicio masura de reactie la schimbarile din piata", a declarat un purtator de cuvant al BMW.
BMW importa din SUA SUV-urile X4, X5 si X6 in China, unde cererea de vehicule sport utilitare este in crestere puternica. Anul trecut, producatorul... mai mult
Duminica, 29 Iulie 2018, ora 14:25
China va reduce taxele pentru importurile de autoturisme pana la 15%, o decizie de care vor profita cel mai mult producatorii de automobile de lux precum BMW AG si Lexus, informeaza Bloomberg citand surse din apropierea acestui dosar.
Potrivit surselor, Consiliul de Stat, Cabinetul chinez, a decis sa reduca taxele pentru importurile de autoturisme de la nivelul actual de 25%, nivel la care a stationat timp de mai mult de un deceniu.
Bloomberg sustine ca reducerea taxelor pentru importurile de autoturisme vine ca urmare a unui armistitiu convenit de oficialii americani si chinezi in incercarea de a evita un razboi comercial.
Chiar daca unii analisti spun ca reducerea taxelor este o concesiune facuta administratiei Trump si o veste buna pentru producatorii americani precum Tesla Inc. si Ford Motor Co., de aceasta masura vor profita si producatorii europeni si cei asiatici precum Daimler AG si Toyota.
In special producatorii de automobile premium vor resimti efectele reducerii taxelor pentru importurile de autoturisme pentru ca acestia se bazeaza mai putin pe productia realizata in China. De exemplu, Lexus, o marca de lux din grupul Toyota, este singurul producator japonez de automobile premium care nu produce, si nici nu are de gand sa produca, automobile in China.
Constructorii straini solicita de mai mult timp un acces mai liber pe piata auto din China, cea mai mare piata auto din lume.
Producatorii auto straini nu pot construi direct vehicule in China,... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 11:38
Primele economii mondiale, SUA si China, ale caror dispute comerciale provoaca ingrijorari cu privire la un posibil razboi comercial, au profitat luni de reuniunea ministrilor de Finante si a presedintilor bancilor centrale din G20 pentru a-si impune propria pozitie in comunicatul final al reuniunii.
Intalnirea de la Buenos Aires, prima in perioada in care Argentina detine presedintia G20, intervine la doar patru zile de la intrarea in vigoare, vineri, a tarifelor vamale americane de 25% pentru importurile de otel si de 10% pentru importurile de aluminiu, exceptand insa produsele provenite din Canada si Mexic, informeaza AFP.
La fel ca si la toate reuniunile G20 care au fost organizate de la venirea lui Donald Trump la Casa Alba, redactarea comunicatului de la reuniunea de la Buenos Aires a provocat o lupta acerba intre primele economii ale lumii.
"Comunicatul ar trebui sa admita ca exista tensiuni comerciale", au explicat pentru AFP surse din apropierea negocierilor.
"Textul nu va incerca sa ascunda aceste tensiuni dar ar trebui sa sublinieze ca o solutie colectiva ramane cea mai buna optiune", au adaugat sursele precizand ca "SUA si China isi arata fiecare muschii in timpul negocierilor pentru textul final al comunicatului", care va fi difuzat marti la finalul reuniunii.
Daca masurile americane vizeaza in principal China, tara ale carei supracapacitati de productie a otelului sunt criticate de mai multi ani de partenerii sai comerciali, aliatii europenii... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 16:20
Senatul american va vota, astazi, un proiect de lege prin care intentioneaza sa penalizeze China pentru o asa-numita manipulare a cursului valutar care ii aduce avantaje comerciale, facand astfel presiuni asupra Chinei sa forteze aprecierea yuanului. China se opune acestei legi si avertizeaza ca va porni un razboi comercial, in cazul in care aceasta lege va fi adoptata."Daca proicetul de lege va fi adoptat, atunci rezultatul ar lua forma unui razboi comercial, care ar insemna o pierdere pentru ambele parti. O astfel de actiune ar fi in detrimentul dezvoltarii legaturilor noastre economice si ar putea avea un impact negativ asupra relatiilor bilaterale", a declarat ministrul de externe chinez, Cui Tiankai, citat de CNN Money.Ministrul Cui a vorbit intr-o conferinta de presa cu o zi inainte de intalnirea sa din Beijing cu reprezentantul american, secretarul de stat Kurt Campbell.Chiar daca proiectul de lege trece de Senat, el trebuie sa fie dezbatut si votat si de Casa Reprezentantilor.Purtatorul de cuvant al reprezentantilor, John Boehner, si-a semnalat dezacordul fata de proiectul de lege. "Cred ca e destul de periculos sa schimbam legislatia in Congresul american pentru a forta o tara sa isi schimbe modul in care isi gestioneaza moneda nationala", a declarat Boehner.Moneda chineza, cunoscuta drept Renminbi, s-a apreciat in termeni reali cu aproape 20% fata de dolarul american din 2005, cand China a inceput sa controleze cursul, astfel incat sa se pastreze la o "linie de... mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 15:33