Statele Unite vor impune din 18 octombrie taxe vamale suplimentare de 10% pentru avioanele Airbus si de 25% pentru produse din Uniunea Europeana, inclusiv whisky din Scotia si Irlanda, vin din Franta si branzeturi din diverse regiuni, transmite Reuters.
Anuntul vine dupa ce miercuri Statele Unite au obtinut aprobarea Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) pentru a impune taxe vamale suplimentare pentru produse europene in valoare de 7,5 miliarde dolari, din cauza subventiilor ilegale acordate de Uniunea Europeana grupului aeronautic Airbus.
In sfarsit, dupa un litigiu care a durat 15 ani, Organizatia Mondiala a Comertului a confirmat ca SUA sunt indreptatite sa impuna contramasuri ca raspuns la subventiile ilegale ale UE.
"Ne asteptam sa negociem cu Uniunea Europeana pentru a rezolva aceasta problema intr-un mod care sa fie in beneficiul angajatilor americani", a declarat reprezentantul american pentru Comert, Robert Lighthizer.
Sunt vizate in special produse din cele patru tari care formeaza consortiul Airbus, inclusiv masline din Spania, pulovere, confectii din lana si whisky din Marea Britanie, unelte si cafea din Germania, vin din Franta. Sunt vizate si alte produse din UE, inclusiv branzeturi din diverse regiuni, dar sunt scutite vinul si uleiul de masline din Italia, alaturi de ciocolata europeana.
Uniunea Europeana si SUA sunt implicate intr-o disputa comerciala care dureaza de peste un deceniu cu privire la subventionarea producatorilor de avioane... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 10:37
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a prezentat, luni, deciziile adoptate de Consiliul de administratie al BNR. Astfel, a fost mentinuta rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an si s-a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Isarescu a aratat insa ca, desi pare ca situatia este stabila, la nivel european si global, lucrurile se pot modifica foarte usor, avand in vedere ca lumea se afla in plin razboi comercial si valutar, iar Romania nu va fi ferita de efecte.
Asadar, guvernatorul BNR a precizat ca Guvernul PSD-ALDE trebuie sa actioneze prudent, mai ales in contextul in care suntem in ani electorali.
El a spus ca la acest moment "principalele incertitudini si riscuri asociate tin de conduita viitoare a politiici fiscale si a celei de colectare", ca "evolutia deficitului e preocupanta" si ca "incert e si impactul noului indice" de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), cu care Guvernul a inlocuit ROBOR-ul.
"Avem un buget relativ tensionat, noi am observat si am incurajat prudenta Guvernului de a tine lucrurile sub control. Incurajam un asemenea comportament pe toate caile care stau la dispozitia BNR.
Am observat si o anumita crestere a veniturilor bugetare care nu e de neglijat. Suntem preocupati, dar nu ... sa-i spunem asa... nu vedem lucrurile in negru. Lucram cu Guvernul pentru ca intr-un an electoral, un an dificil, sa... mai mult
Luni, 05 August 2019, ora 16:36
Disputele comerciale si tarifele vamale incep sa afecteze perspectiva de crestere a economiei mondiale, a avertizat luni directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, cerand tarilor sa-si rezolve diferendele si sa reformeze reglementarile comerciale globale.
Ritmul de crestere al economiei mondiale este la cel mai ridicat nivel din 2011 dar s-a aplatizat, mai putine tari participand la expansiune, a afirmat Lagarde, intr-un discurs inaintea adunarilor anuale ale Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, care va avea loc in Indonezia in perioada 8-14 octombrie, transmite Reuters.
"In iulie, estimam o crestere economica de 3,9% pentru 2018 si 2019. De atunci, perspectiva a devenit mai sumbra, asa cum veti vedea in prognozele noastre actualizate ce vor fi publicate saptamana viitoare", a spus oficialul FMI fara a furniza cifre.
"O problema cheie o reprezinta actualele bariere comerciale, care afecteaza nu doar comertul ci si investitiile si productia industriala, deoarece incertitudinile continua sa creasca", a adaugat Christine Lagarde.
In timp ce economia SUA creste solid datorita reducerilor de taxe si a conditiilor financiare lejere, exista semne de incetinire in zona euro si in Japonia. "Si China arata semne de moderare a cresterii, o tendinta care va fi exacerbata de disputa sa comerciala cu Statele Unite", a avertizat directorul general al FMI.
In ultimele saptamani, SUA si China, primele doua economii ale lumii, s-au... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 20:10
SUA au anuntat noi tarife la importurile din China; Beijing-ul pregateste masuri de retaliere. Aceasta axa de conflict comercial ascutit nu este singura. Vizita lui Jean Cluade Juncker, presedintele Comisiei Europene, la Washington s-a soldat cu un armistitiu privind tarife aplicate la automobile - americanii reproseaza europenilor ca ar beneficia de o asimetrie majora in acest domeniu.
Sa amintim ca SUA au renuntat la incheierea TTIP (acord de comert si investitii intre SUA si UE), ca au denuntat NAFTA (acordul de comert liber nord-atlantic) ca si TPP (acordul comercial transpacific), ca au exprimat rezerve mari fata de aranjamentele multilaterale conscarate dupa al doilea razboi mondial, calul de bataie fiind ca numerose tari au practici "incorecte".
FMI a publicat estimari potrivit carora escaladarea masurilor protectioniste ar taia cca 0,5% din PIB-ul mondial; este de notat ca acest impact ar fi numai debutul.
Incotro se indreapta aceasta morisca? Cateva repere istorice pot ajuta deslusirea unei logici a miscarii faptelor.
Dialoguri mai mult sau mai putin tensionate, neintelegeri au insotit rundele de liberalizare a comertului mondial dupa al doilea razboi mondial, ca si perioadele dintre acestea. Intre SUA si UE, dezacorduri au presarat relatiile comerciale decenii la rand. Sa ne gandim la mari dispute privind alimentele modificate genetic, accesul marilor companii din domeniul comunicatiilor pe Piata Unica, evaziunea fiscala practicata de multinationale,... mai mult
Luni, 06 August 2018, ora 07:37
Secretarul american al Trezoreriei, Steve Mnuchin, a fost puternic criticat de ministrii de Finante ai celorlalte state din G7, dupa ce SUA au anuntat ca incepand de vineri, 1 iunie, vor aplica taxe vamale la importurile de otel si aluminiu provenite din Uniunea Europeana, Mexic si Canada, transmit Reuters, BBC si DPA.
Intr-un rar semn de diviziune in randul grupului celor mai bogate tari din lume, care in mod normal este unul bazat pe intelegere, celelalte sase state membre ale G7 au dat publicitatii o declaratie in care cer secretarului american al Trezoreriei, Steve Mnuchin, sa transmita presedintelui Donald Trump "dezamagirea si temerea lor unanima" privind taxele vamale aplicate la importurile de otel si aluminiu. De asemenea, in declaratie sunt solicitate masuri decisive pentru rezolvarea disputei privind taxele vamale la reuniunea liderilor G7 care va incepe vineri in Charlevoix, Quebec.
In perioada 31 mai - 2 iunie a avut loc o reuniune a ministrilor de Finante si a guvernatorilor bancilor centrale din G7 (principalele sapte state industrializate din lume), in statiunea montana Whistler din Columbia Britanica, Canada.
Ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, a avertizat ca un razboi comercial ar putea incepe in "cateva zile", in timp ce presedintele Donald Trump a insistat pe Twitter ca, in privinta comertului, SUA "au fost inselate ani de zile de alte tari".
Taxele vamale aplicate la importurile de otel si aluminiu sunt vitale pentru securitatea... mai mult
Duminica, 03 Iunie 2018, ora 12:17
In ajunul vizitei de trei zile in Washington, presedintele francez Emmanuel Macron a acordat un interviu televiziunii Fox, in cadrul caruia a avertizat asupra unui razboi comercial, "slabiciunilor" in fata Rusiei, dar a si evidentiat avantajele acordului nuclear cu Iranul.
Macron a declarat ca are cu Donald Trump o relatie puternica, pentru ca sunt amandoi "nonconformisti ai sistemului". Presedintele francez va ajunge luni, in Washington, in prima vizita de stat a unui lider strain din mandatul prezidential al lui Donald Trump.
Amintim ca SUA, Franta si UK au lansat, in 14 aprilie, un atac cu rachete in Siria pentru a sanctiona regimul presedintelui Bashar al-Assad dupa atacul cu arme chimice comis la periferia orasului Damasc in urma cu cateva saptamani.
Macron sustine ca, daca comunitatea internationala se retrage din Siria, va lasa tara la mana regimului presedintelui Bashar al-Assad.
"Si ei vor pregati noul razboi. Vor alimenta noii teroristi", a avertizat Macron.
"Chiar si dupa ce se termina razboiul impotriva Statului Islamic, SUA, Franta si aliatii, toate tarile din regiune - chiar si Rusia si Turcia - vor avea un rol important de jucat in recrearea Siriei", sustine liderul de lo Paris.
El a continuat sa vorbeasca despre planurile Statelor Unite de a impune noi tarife la otel si aluminiu, reiterand ideea ca Europa ar trebui sa fie exceptata de la acestea.
"Sper... ca se va hotari (Donald Trump - n.red.) sa acorde o exceptie pentru Uniunea... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2018, ora 11:19
Statele Unite nu cauta un razboi comercial prin impunerea tarifelor la importurile de otel si aluminiu, dar nu se tem de unul, a afirmat, marti, secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, dupa reuniunea ministrilor de Finante si a presedintilor bancilor centrale din G20, care a avut loc in perioada 19 - 20 martie.
Un razboi comercial "nu este obiectivul nostru, dar nu ne temem de el. Trebuie sa fim pregatiti sa actionam in interesul SUA pentru a apara comertul liber si corect. Exista intotdeauna un risc cand faci asta", a spus acesta, dupa reuniunea din Argentina a G20, grupul tarilor bogate si al principalelor economii emergente, transmite AFP.
Declaratia lui Steven Mnuchin vine dupa ce, in comunicatul final al reuniunii, participantii au fost de acord sa nu condamne decizia SUA, in schimb au subliniat "intensificarea tensiunilor economice si geopolitice".
Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a afirmat ca "UE nu vrea o escaladare a comertului, nu vrea un razboi comercial, dar este pregatita sa reactioneze, chiar daca optiunea preferata este dialogul. Contramasurile noastre sunt pregatite".
Ministrii de Finante si presedintii bancilor centrale din G20 au fost de acord sa amane cautarea unei solutii pentru taxarea marilor companii din sectorul informatic (Google, Amazon, Facebook si Apple reunite sub acronimul Gafa), ale caror practici de optimizare fiscale sunt criticate de Comisia Europeana.
In comunicatul final al... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 10:19
Economia mondiala ar urma sa inregistreze in acest an cea mai solida crestere de dupa 2011, gratie relansarii comertului si investitiilor, a anuntat marti Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care a avertizat insa ca un razboi comercial ar putea anula progresele inregistrate in ultimii ani.
Conform noilor previziuni economice interimare publicate marti, economistii OCDE mizeaza pe o accelerare a ritmului de crestere a economiei mondiale pana la 3,9% in acest an si anul viitor, fata de 3,7% respectiv 3,6% cat estimau in noiembrie. Imbunatatirea estimarilor a fost motivata de scaderea impozitelor in SUA si perspectiva unei politici bugetare mai expansioniste in Germania, transmite Reuters.
"Credem ca economia va ramane la un nivel solid in urmatorii doi ani. Revenim la circumstante mai normale decat cele pe care le-am vazut in ultimii 10 ani", a declarat economistul sef al OCDE, Alvaro Pereira.
Potrivit OCDE, relansarea investitiilor companiilor ar urma sa alimenteze o revenire a comertului international, care va inregistra o crestere de peste 5% in acest an. Insa Organizatia avertizeaza ca economia mondiala ramane vulnerabila la o izbucnire a tensiunilor comerciale, dupa decizia presedintelui SUA, Donald Trump, de a impune tarife vamale pentru importurile de aluminiu si otel.
"Evident aceasta ar putea compromite revenirea. Credem ca acesta reprezinta un risc semnificativ si speram ca acesta nu se va materializa pentru ca ar putea produce... mai mult
Marti, 13 Martie 2018, ora 15:53
Nimeni nu are de castigat de pe urma unui razboi comercial, iar impactul macroeconomic al tarifelor vamale anuntate de SUA va fi semnificativ daca si alte state raspund cu impunerea propriilor tarife, a afirmat Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), transmite Reuters.
"Impactul macroeconomic va fi serios, nu doar daca Statele Unite impun taxe la anumite importuri mai ales daca alte tari recurg la represalii, in special statele care sunt cel mai afectate, cum ar fi Canada, Europa, in particular Germania", a declarat Lagarde la postul francez de radio RTL.
Vineri, Donald Trump a anuntat planuri privind impunerea unei taxe de 25% la importurile de otel si de 10% la aluminiul importat, ceea ce a dus la o riposta prompta din partea Bruxelles-ului si la noi amenintari ale presedintelui american privind posibilitatea impunerii unor taxe la masinile fabricate in UE. mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 14:22