Ankara si-a manifestat inca o data ingrijorarea fata de sustinerea aratata de SUA trupelor formate din militanti kurzi ai YPG in Siria si de inarmarea acestora, considerand YPG drept o ramura siriana a organizatiei teroriste PKK.
In acelasi timp, ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu spune ca Rusia intelege mai bine aceasta ingrijoarea a Turciei, relateaza Daily Sabah.
Rusia nu a livrat pana acum arme catre YPG, a tinut sa anunte Cavusoglu, mentionand ca unul dintre liderii militari de la moscova, Valery Gerasimov, va vizita cat de curand Ankara pentru a discuta anumite chestiuni de securitate regionala.
Mentionand faptul ca Turcia a facut deja pasi importanti in combaterea organizatiei teroriste Statul Islamic, ministrul de Externe a explicat: "Faptul ca Statele Unite, unul dintre aliatii nostri, furnizeaza arme catre YPG reprezinta o amenintare si un pericol pentru viitorul Siriei".
Chestiunea inarmartii Fortelor Democrate din Siria, majoritatea reprezentand grupari kurde afiliate YPG a devenit o piedica in relatiile dintre Ankara si Washington.
Turcia vede in miscarile kurde din Siria, ca si in bratul armat al acestora, YPG, o subsidiara a organizatiei teroriste PKK de pe propriul sau teritoriu. Cu toate acestea, Washingtonul, desi condamna PKK, nu pune aceasi eticheta pe YPG, luptatorii kurzi fiind considerati principalii aliati din Siria ai americanilor.
Conform rapoartelor intocmite de serviciile secrete din Turcia, livrarile de arme americane catre... mai mult
Joi, 17 August 2017, ora 05:23
Bombardamentele efectuate de Rusia si fortele lui Bashar al-Assad asupra orasului sirian Alep, controlat de rebeli, ar putea pune pe drumuri populatia din zona, iar acest lucru pune pe ganduri Ankara.
Presedintele turc Recep Erdogan s-a aratat ingrijorat de dimensiunea pe care ar putea-o atinge un exod de refugiati din Alep, considerand ca un milion de persoane ar putea incerca sa gaseasca adapost in Turcia.
Seful statului turc considera ca tara sa nu mai poate face fata unui aflux atat de mare de refugiati, iar cei responsabili de declansarea unui asemenea exod vor trebui sa se consulte in aceasta privinta cu liderii de la Ankara.
Erdogan a admis ca a purtat o discutie de cateva ore cu presedintel rus Vladimir Putin pentru a stabili ce este de facut in privinta situatiei din Alep.
"A spus ca de marti (18 octombrie - n.red.), de la ora 22:00, a oprit bombardamentele. Ei ne-au sunat pentru a aranja evacuarea orasului de catre trupele Frontului Al-Nusra. Am cazut de comun acord ca avem nevoie de ceva timp pentru a-i lasa pe amicii nostri sa studieze caile de evacuare, pentru ca populatia din Alep sa traiasca apoi in pace", a explicat Erdogan.
Desi se inteleg din ce in ce mai bine intr-o multime de chestiuni, Erdogan si Putin nu au ajuns inca la un consens in privinta situatiei din Siria.
Astfel se face ca Putin si-a reglat tirul bombardierelor rusesti pe Alep, in incercarea de a spulbera opozitia reprezentata de miscarea jihadista Frontul Al-Nusra, fosta... mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2016, ora 17:39
1Pentru strategii fortelor militare americane prezente pe frontul din Siria, razboiul civil de acolo a devenit un adevarat cosmar. Soldatii americani sunt prinsi in acest moment intre interesele Turciei, ale taberelor rebele aliate cu turcii si ale militiilor kurde declarate elemente teroriste de catre Ankara.
Atacurile in zone in care nu se inregistreaza nicio activitate a Statului Islamic sunt "o sursa de profunda ingrijorare" a postat pe contul sau de Twitter Brett McGurk, atasatul SUA pe langa coalitia internationala anti-ISIL, anunta BBC.
Declansarea unei ofensive a Turciei in nordul Siriei a starnit panica in randul aliatilor NATO, in special al americanilor, care vad cum actiunea lor impotriva Statului Islamic este pusa in pericol de crearea unor noi factiuni care se lupta pentru suprematie intr-un teritoriu restrans.
Anuntul facut de presedintele Recep Erdogan, conform caruia armata turca va lupta cu aceeasi intensitate impotriva militiilor kurde din Siria, ca si cu Statul Islamic, este in masura sa dea fiori strategilor de la Washington.
In vreme ce SUA au cautat incheierea unor aliante cu rebelii kurzi din YPG, aliatii NATO din Turcia ii considera teroristi, iar fortele militare controlate de Ankara si gruparile rebele pro-turce din Siria ataca de cateva zile pozitiile gruparii kurde, fortand retragerea lor peste fluviul Eufrat.
La randul lor, liderii YPG si aliatii din Fortele Democratice din Siria (SDF) pretind ca intreaga operatiune declansata de... mai mult
Luni, 29 August 2016, ora 18:08
1Pilotii NATO de la baza aeriana Incirlik ar putea fi nevoiti sa imparta hangarele si pistele de aterizare cu rusii, daca Putin va dori sa foloseasca infrastructura militara din Turcia in lupta cu Statul Islamic. Sau vor fi nevoiti sa plece.
"Turcia ar putea deschide baza de la Incirlik pentru avioanele noastre implicate in operatiunile antiteroriste din Siria. Ar fi o continuare logica a pasului facut de presedintele Erdogan catre Rusia", a declarat senatorul Viktor Ozerov, membru in Comisia de Securitate si in Consiliul de Aparare al Federatiei Ruse, citat de agentia RIA Novosti si Hurriyet Daily News.
Ozerov crede ca un astfel de gest ar demonstra seriozitatea Ankarei intr-o cooperare militara mai ampla cu Rusia impotriva miscarii teroriste Statul Islamic.
"Nu garantez ca Rusia ar avea nevoie de baza de la Incirlik, dar o astfel de decizie ar demonstra ca Turcia este gata sa se implice in mod serios alaturi de noi in lupta impotriva teroristilor din Siria si nu doar sa vina cu vorbe goale", a mai spus senatorul rus.
Solicitarea acestuia vine la doar cateva zile dupa ce ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a explicat la un post local de televiziune ca delegatia care l-a insotit pe presedintele Erdogan la intalnirea cu Vladimir Putin a avut sarcina de a discuta si aspecte ale unei viitoare cooperari militare, pe langa alte chestiuni din relatia existenta intre cele doua tari.
"Vom discuta toate detaliile. Noi am solicitat mereu Rusiei sa initiem o... mai mult
Joi, 18 August 2016, ora 15:08
2Ministrul turc de externe avertizeaza Occidentul ca a facut greseli importante in relatia cu tara sa si risca sa piarda parteneriatul cu Turcia din propria vina, nu din cauza Rusiei sau a Chinei.
"Din nefericire, Europa a facut cateva greseli serioase. Noi am muncit din rasputeri in ultimii 15 ani pentru a indeplini conditiile de aderare. Nu ne-am plans de acestea, doar am muncit pentru a le indeplini.
Acum, doua treimi din populatia tarii sustine ca ar trebui sa renuntam la negocierile cu UE. Nu reluam legaturile cu Moscova pentru a transmite un mesaj in Vest.
Daca Occidentul va pierde vreodata Turcia ca partener, nu va fi din cauza relatiilor noastre cu Rusia, China sau cu lumea islamica, ci din cauza sa", avertizeaza avertizeaza ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, citat de Reuters.
Oficialii de la Ankara transmit astfel un semnal puternic liderilor politici din Uniunea Europeana, avertizandu-i ca pot pierde Turcia ca partener din cauza negocierile greoaie pentru aderarea tarii la blocul comunitar si a reactiilor avute dupa lovitura de stat esuata din luna iulie.
Dupa declansarea represaliilor impotriva pucistilor care au incercat sa rastoarne regimul Erdogan, Occidentul si-a exprimat nelinistea cu privire la nerespectarea drepturilor omului de catre actuala putere de la Ankara.
In acelasi timp, reluarea legaturilor apropiate dintre Ankara si Moscova este privita cu suspiciune de catre Washington si Bruxelles, detensionarea relatiilor dintre... mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 12:26
Turcia este la ora actuala un stat slabit, care risca sa fie atacat de dusmanii traditionali, printre care si gruparea terorista Stat Islamic, dar si declansarea unui razboi civil.
Pe de alta parte, Turcia poate face rau NATO daca se transforma in portavocea Rusiei in interiorul aliantei, spune Hari Bucur Marcu, expert in probleme de securitate.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Hari Bucur Marcu subliniaza faptul ca "presedintele Erdogan a prins gustul puterii discretionare" si vorbeste despre posibilele evolutii ale situatiei in regiune, una dintre principalele concluzii fiind ca "Turcia ori este cu Europa, ori este impotriva ei".
Daca punem cap la cap declaratiile si deciziile din ultimele zile ale presedintelui Recep Erdogan, putem spune ca ne indreptam catre o rezolvare a problemelor si o stabilizare a situatiei din Turcia, sau, dimpotriva, conflictele se intensifica?
E o intrebare foarte buna in masura in care stim cum sunt definite problemele. Cu siguranta asistam ...citeste mai departe despre "Expert in probleme de securitate: Turcia ori este cu Europa, ori este impotriva ei Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Iulie 2016, ora 08:15
WikiLeaks anunta ca va publica o serie de documente care dezvaluie felul in care presedintele Recep Erdogan conduce Turcia cu o mana de fier, in contextul tentativei de lovitura de stat de zilele trecute.
"Pregatiti-va de o lupta adevarata care va incepe cu publicarea a peste 100.000 de documente referitoare la structura puterii din Turcia", a anuntat site-ul, citat de Al Jazeera.
Coming Tuesday: The #ErdoganEmails: 300 thousand internal emails from Erdogan's AKP - through to July 7, 2016. pic.twitter.com/QGHEc7eCPB- WikiLeaks (@wikileaks) July 18, 2016
La sfarsitul saptamanii trecute, Turcia a fost zguduita de o tentativa de lovitura de stat care a facut peste 290 de morti, mii de raniti si alti 7.500 e suspecti retinuti.
Atac in forta
WikiLeaks a anuntat pe contul de Twitter ca prima sarja include 300.000 de emailuri si 500.000 de documente ale oficialilor de la Ankara.
Pe de alta parte, Turcia este o tara supusa cenzurii, iar reporterii specializati in dezvaluiri socante sfatuiesc publicul sa fie pregatit sa salveze si sa distribuie mai departe dovezile compromitatoare la adresa regimului Erdogan.
"Le cerem turcilor sa fie pregatiti sa fenteze cenzura cu ajutorul TorBrowser si uTorrent", au mai scris reprezentantii WikiLeaks.
Anuntul a facut facut valva in Turcia, mii de utilizatori ai retelei postand mai departe vestea dezvaluirilor ce ar trebui sa apara pe 19 iulie, insa parerile raman impartite.
In vreme ce unii utilizatori spera ca... mai mult
Marti, 19 Iulie 2016, ora 13:59
In saptamanile care au premers doborarii avionului rusesc Sukhoi-24 de catre aviatia turca, Moscova a ignorat cu nonsalanta avertismentele Ankarei de a pune stop raidurilor derulate la granita dintre Siria si Turcia, intr-o zona controlata de rebelii turkmeni sustinuti de Turcia.
Dupa declansarea incidentului care a tensionat relatiile dintre cele doua tari, rusii au reactionat prin impunerea sanctiunilor economice si introducerea echipamentelor anti-aeriene in Siria, dar Ankara pare sa ascunda un as in maneca, relateaza revista Business Insider.
Actiuni provocatoare
Rusia a insistat mereu ca tintele bombardamentelor sale din Siria sunt teroristii, dar avionul militar doborat de turci era angajat intr-un raid impotriva gruparii Liwa Jabal al-Turkman, un grup etnic anti-Assad sprijinit de Ankara.
Afectata de incident, Rusia a trimis deja pe litoralul sirian, in provincia Latakia, mai multe sisteme anti-aeriene S-400 si si-a echipat avioanele din Siria cu sisteme de rachete aer-aer, in conditiile in care teroristii Statului Islamic si alte grupari rebele nu detin aeronave.
Ca masura punitiva, avioanele rusesti au continuat sa bombardeze regiunile ocupate de gruparile turkmene, ca si convoaiele de camioane trimise de Ankara in ajutorul acestora.
Actiunile provocatoare initiate de Moscova au ca scop descurajarea Turciei de a mai intercepta si dobori un alt avion rusesc implicat in operatiunile din Siria.
Rusia are si alte interese financiare si geopolitice... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 14:48
7Peste 2.800 de imigranti au pierit anul acesta in apele Mediteranei si ale Marii Egee in incercarea de a atinge tarmurile Europei. Dintre toate victimele, emblematica pentru soarta refugiatilor sirieni ramane imaginea lui Aylan Kurdi, baietelul inecat si adus de ape la mal.
Pe de alta parte, exportul de arme in Siria este infloritor pentru toate natiunile occidentale si aliatii lor din Orientul Mijlociu.
Pe mare sau pe uscat nu se raporteaza niciodata vreo "drama" despre un convoi de arme scufundat sau disparut, remarca revista US Uncut.
Arme si carne de tun
Sapte din cele mai active natiuni care au exportat arme in Siria inca de la inceputul razboiului civil nu se pot lauda laolalta nici macar cu 2% din refugiatii sirieni preluati de Germania, spre exemplu.
Valoarea ajutoarelor militare pentru o tabara sau alta din cele implicate in conflictul din Siria a atins cifra de 16 miliarde de dolari.
Dincolo de dorinta lor de a obtine profit de pe urma unui razboi civil intretinut se poate remarca si nepasarea de care dau dovada in ingrijirea victimelor care au fost lasate pe drumuri de acest conflict.
Multe dintre statele exportatoare de arme in Siria au fost si printre cele care au acceptat preluarea unui numar cat mai redus de refugiati din zona.
Topul exporturilor este condus de Statele Unite, cu o cifra de 7,7 miliarde de dolari in livrari de armament in Siria din 2011 si pana in prezent. Numarul refugiatilor sirieni care au primit azil in SUA se... mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 16:05