Ankara si-a manifestat inca o data ingrijorarea fata de sustinerea aratata de SUA trupelor formate din militanti kurzi ai YPG in Siria si de inarmarea acestora, considerand YPG drept o ramura siriana a organizatiei teroriste PKK.
In acelasi timp, ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu spune ca Rusia intelege mai bine aceasta ingrijoarea a Turciei, relateaza Daily Sabah.
Rusia nu a livrat pana acum arme catre YPG, a tinut sa anunte Cavusoglu, mentionand ca unul dintre liderii militari de la moscova, Valery Gerasimov, va vizita cat de curand Ankara pentru a discuta anumite chestiuni de securitate regionala.
Mentionand faptul ca Turcia a facut deja pasi importanti in combaterea organizatiei teroriste Statul Islamic, ministrul de Externe a explicat: "Faptul ca Statele Unite, unul dintre aliatii nostri, furnizeaza arme catre YPG reprezinta o amenintare si un pericol pentru viitorul Siriei".
Chestiunea inarmartii Fortelor Democrate din Siria, majoritatea reprezentand grupari kurde afiliate YPG a devenit o piedica in relatiile dintre Ankara si Washington.
Turcia vede in miscarile kurde din Siria, ca si in bratul armat al acestora, YPG, o subsidiara a organizatiei teroriste PKK de pe propriul sau teritoriu. Cu toate acestea, Washingtonul, desi condamna PKK, nu pune aceasi eticheta pe YPG, luptatorii kurzi fiind considerati principalii aliati din Siria ai americanilor.
Conform rapoartelor intocmite de serviciile secrete din Turcia, livrarile de arme americane catre... mai mult
Joi, 17 August 2017, ora 05:23
Bombardamentele efectuate de Rusia si fortele lui Bashar al-Assad asupra orasului sirian Alep, controlat de rebeli, ar putea pune pe drumuri populatia din zona, iar acest lucru pune pe ganduri Ankara.
Presedintele turc Recep Erdogan s-a aratat ingrijorat de dimensiunea pe care ar putea-o atinge un exod de refugiati din Alep, considerand ca un milion de persoane ar putea incerca sa gaseasca adapost in Turcia.
Seful statului turc considera ca tara sa nu mai poate face fata unui aflux atat de mare de refugiati, iar cei responsabili de declansarea unui asemenea exod vor trebui sa se consulte in aceasta privinta cu liderii de la Ankara.
Erdogan a admis ca a purtat o discutie de cateva ore cu presedintel rus Vladimir Putin pentru a stabili ce este de facut in privinta situatiei din Alep.
"A spus ca de marti (18 octombrie - n.red.), de la ora 22:00, a oprit bombardamentele. Ei ne-au sunat pentru a aranja evacuarea orasului de catre trupele Frontului Al-Nusra. Am cazut de comun acord ca avem nevoie de ceva timp pentru a-i lasa pe amicii nostri sa studieze caile de evacuare, pentru ca populatia din Alep sa traiasca apoi in pace", a explicat Erdogan.
Desi se inteleg din ce in ce mai bine intr-o multime de chestiuni, Erdogan si Putin nu au ajuns inca la un consens in privinta situatiei din Siria.
Astfel se face ca Putin si-a reglat tirul bombardierelor rusesti pe Alep, in incercarea de a spulbera opozitia reprezentata de miscarea jihadista Frontul Al-Nusra, fosta... mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2016, ora 17:39
1Rusia intentioneaza sa permanentizeze prezenta sa militara in portul sirian Tartus, din Mediterana de Est, dupa cum a anuntat pe 10 octombrie ministrul adjunct al Apararii de la Moscova, Nikolai Pankov.
Declaratia acestuia, preluata de agentia Reuters, demonstreaza ca Rusia doreste sa-si extinda prezenta in Siria, tara in care a intervenit militar pentru a-l sustine pe dictatorul Bashar al-Assad inca din toamna anului trecut.
"Vom avea o baza permanenta in Tartus. Documentele sunt deja gata si se afla la semnat de conducerea mai multor agentii. Speram sa va solicitam cat mai curand sa ratificati aceste acte", a explicat ministrul adjunct al Apararii in fata senatorilor rusi.
"Facand asta, Rusia nu doar ca isi creste potentialul militar in Siria, ci si in intreg Orientul Mijlociu si regiunea mediteraneana", a declarat si senatorul Igor Morozov, care a salutat initiativa ministrului.
Rusia are deja o baza aeriana in Siria, la Hmeymim, in provincia Latakia, folosita in cursul raidurilor de sprijin pentru trupele regimului de la Damasc.
La inceputul acestei luni, Moscova a trimis in Tartus si mai multe sisteme de rachete antiaeriene S-300. mai mult
Luni, 10 Octombrie 2016, ora 21:00
Presa de la Moscova intrevede un razboi iminent intre Rusia si Occident, ce ar putea fi declansat de interesele divergente ale celor doua tabere pe frontul din Siria.
Moskovsky Komsomolets, un tabloid din capitala Rusiei, avertizeaza asupra pericolului declansarii celui de-Al Treilea Razboi Mondial, comparand situatia actuala cu Criza Rachetelor din Cuba, de acum o jumatate de secol, relateaza IB Times.
"Imaginati-va ca Statele Unite ar ajunge sa faca ceea ce isi doresc de mult si sa il atace in mod intentionat si direct pe Assad. Rusia va trebui sa ia in considerare protejarea aliatului sau ori chiar o lovitura impotriva americanilor, dar acest lucru ar provoca Al Treilea Razboi Mondial.
Rusia poate castiga enorm de pe urma razboiului din Siria, dar poate pierde la fel de mult. In Siria se joaca un joc uluitor de periculos", arata tabloidul moscovit.
Ministerul Aparari din Rusia a confirmat la sfarsitul saptamanii trecute ca a relocat mai multe baterii de rachete Iskander in enclava Kaliningrad, in imediata apropiere a granitei cu Polonia.
Din acest punct, raza de actiune a rachetelor rusesti include acum si Berlinul, fapt care l-a facut pe ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier, sa declare pentru cotidianul Bild ca situatia de acum este mult mai periculoasa decat cea din timpul Razboiului Rece.
Tensiunile dintre Rusia si Occident au debutat cu anexarea peninsulei Crimeea de la Ucraina, in martie 2014, dar au continuat sa se agraveze pe... mai mult
Luni, 10 Octombrie 2016, ora 11:43
1Atacarea unui convoi umanitar al ONU, care se indrepta spre o zona din apropierea orasului Alep controlata de fortele rebele, a aruncat in aer armistiul din Siria, perfectat de Moscova si Washington.
Statele Unite sustin ca Rusia poarta intreaga responsabilitate pentru atacarea caravanei formate din camioane ale Semilunei Rosii, care transportau ajutoare trimise de ONU, iar reprezentantul Natiunilor Unite din regiune, Stephen O'Brien, a calificat atacul drept o crima de razboi, anunta The Guardian.
Noi tensiuni SUA-Rusia
12 persoane au fost ucise si 18 camioane cu ajutoare umanitare au fost distruse in urma atacului, iar oficialii americani arata cu degetul spre Moscova, indiferent daca raidul a implicat sau nu avioane rusesti, considerand ca trupele aliatului lui Putin, dictatorul sirian Bashar al Assad, trebuiau tinute in frau de rusi.
"In cazul in care acest atac dur se va dovedi a fi fost premeditat impotriva organizatiilor umanitare, va fi taxat ca o crima de razboi", a punctat Stephen O'Brien, amintind si faptul ca vehiculele era inscriptionate in mod vizibil, iar traseul era cunoascut de toate fortele armate implicate in razboiul civil din Siria.
La Washington, reactia a fost dirijata direct impotriva Moscovei, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby, anuntand intr-un comunicat oficial:
"Vom discuta problema direct cu Rusia. Tinand cont de aceasta incalcare flagranta a acordului de incetare a focului va trebui sa reanalizam... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2016, ora 16:59
Pentru strategii fortelor militare americane prezente pe frontul din Siria, razboiul civil de acolo a devenit un adevarat cosmar. Soldatii americani sunt prinsi in acest moment intre interesele Turciei, ale taberelor rebele aliate cu turcii si ale militiilor kurde declarate elemente teroriste de catre Ankara.
Atacurile in zone in care nu se inregistreaza nicio activitate a Statului Islamic sunt "o sursa de profunda ingrijorare" a postat pe contul sau de Twitter Brett McGurk, atasatul SUA pe langa coalitia internationala anti-ISIL, anunta BBC.
Declansarea unei ofensive a Turciei in nordul Siriei a starnit panica in randul aliatilor NATO, in special al americanilor, care vad cum actiunea lor impotriva Statului Islamic este pusa in pericol de crearea unor noi factiuni care se lupta pentru suprematie intr-un teritoriu restrans.
Anuntul facut de presedintele Recep Erdogan, conform caruia armata turca va lupta cu aceeasi intensitate impotriva militiilor kurde din Siria, ca si cu Statul Islamic, este in masura sa dea fiori strategilor de la Washington.
In vreme ce SUA au cautat incheierea unor aliante cu rebelii kurzi din YPG, aliatii NATO din Turcia ii considera teroristi, iar fortele militare controlate de Ankara si gruparile rebele pro-turce din Siria ataca de cateva zile pozitiile gruparii kurde, fortand retragerea lor peste fluviul Eufrat.
La randul lor, liderii YPG si aliatii din Fortele Democratice din Siria (SDF) pretind ca intreaga operatiune declansata de... mai mult
Luni, 29 August 2016, ora 18:08
1Chuck Hagel, fost secretar al Apararii SUA, crede ca fortele NATO nu ar trebui sa se implice in conflictul din Siria, dupa ce aliatii europeni ai Statelor Unite au inaintat recent ideea unei implicari a Aliantei Nord-Atlantice in regiune.
"As fi foarte precaut in a-l consilia pe presedintele SUA cu privire la o implicare a NATO in razboiul din Siria", a explicat Hagel in cadrul unei sedinte a Consiliului Atlantic, dupa cum relateaza portalul Defense News.
Conflictul civilizatiilor
"Cred ca putem sa ajutam si trebuie sa ajutam in felul nostru, asa cum unii dintre noi o fac deja. Insa problema din Orientul Mijlociu este atat de profunda, atat de inflamabila, atat de rupta si cu elemente incontrolabile, incat nu o sa poata fi rezolvata de o interventie NATO", considera fostul secretar al Apararii.
Cu propunerea Turciei de a crea o zona sigura in Siria au fost de acord mai multe tari din spatiul euro-atlantic, printre care si Germania. Insa ideea implicarii puterilor Occidentale in Orientul Mijlociu nu este privita cu ochi buni de Chuck Hagel.
"Cred ca ultimul lucru pe care am dori sa il facem este sa impunem din nou vointa Occidentului sau institutiile occidentale in zona. Sper ca ne-am invatat lectia in Irak. Nu o sa mearga, nu a functionat niciodata in decursul istoriei", a mai spus Hagel.
Damon Wilson, vicepresedinte executiv pe programe si strategii in cadrul Consiliului Atlantic, ii tine isonul fostului secretar al Apararii considerand ca "cel mai prost... mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 13:12
Dupa 4 ani si jumatate de razboi civil, Siria a ajuns o tara de nerecunoscut. Cele mai cunoscute orase ale tarii sunt reduse la mormane de ruine, iar populatia a fost pusa pe drumuri, peste 4 milioane de locuitori luand calea bejeniei catre Europa sau catre alte tari din Orientul Mijlociu.
Razboiul civil din Siria tinde sa fie unul dintre cele mai sangeroase conflicte inregistrate in regiune in ultimii 25 de ani, iar cifrele raportorilor ONU si ale observatorilor altor organizatii demonstreaza cu claritate acest lucru, observa reporterii New York Times.
Cifre neclare
Cand vine vorba de Siria, dimensiunile tragediei sunt invelite, parca, in fumul exploziilor care au zguduit cea mai mare parte a tarii.
Nimeni nu poate oferi cu exactitate o cifra a victimelor razboiului civil, dar cele mai multe rapoarte ale organizatiilor umanitare fac referire la un numar de morti cuprins intre 200.000 si 250.000.
"Cu fiecare zi ce trece sunt tot mai putine zone sigure in Siria. Deciziile de zi cu zi, fie ca este vorba de aface o vizita in vecini sau de a iesi sa faci cumparaturi, au devenit unele de care atarna viata ta", povesteste Paulo Sergio Pinheiro, presedintele Comisiei ONU pentru Investigarea Abuzurilor.
Datele din teren indica faptul ca cel putin 28.277 civili au fost ucisi in cadrul confruntarilor armate si a executiilor in masa facute de taberele implicate in razboiul civil.
Intr-unul din cazurile anchetate de inspectorii ONU, mai mult de 100 de persoane,... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 16:51
Peste 2.800 de imigranti au pierit anul acesta in apele Mediteranei si ale Marii Egee in incercarea de a atinge tarmurile Europei. Dintre toate victimele, emblematica pentru soarta refugiatilor sirieni ramane imaginea lui Aylan Kurdi, baietelul inecat si adus de ape la mal.
Pe de alta parte, exportul de arme in Siria este infloritor pentru toate natiunile occidentale si aliatii lor din Orientul Mijlociu.
Pe mare sau pe uscat nu se raporteaza niciodata vreo "drama" despre un convoi de arme scufundat sau disparut, remarca revista US Uncut.
Arme si carne de tun
Sapte din cele mai active natiuni care au exportat arme in Siria inca de la inceputul razboiului civil nu se pot lauda laolalta nici macar cu 2% din refugiatii sirieni preluati de Germania, spre exemplu.
Valoarea ajutoarelor militare pentru o tabara sau alta din cele implicate in conflictul din Siria a atins cifra de 16 miliarde de dolari.
Dincolo de dorinta lor de a obtine profit de pe urma unui razboi civil intretinut se poate remarca si nepasarea de care dau dovada in ingrijirea victimelor care au fost lasate pe drumuri de acest conflict.
Multe dintre statele exportatoare de arme in Siria au fost si printre cele care au acceptat preluarea unui numar cat mai redus de refugiati din zona.
Topul exporturilor este condus de Statele Unite, cu o cifra de 7,7 miliarde de dolari in livrari de armament in Siria din 2011 si pana in prezent. Numarul refugiatilor sirieni care au primit azil in SUA se... mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 16:05