China va reduce taxele la peste 850 de produse incepand cu 1 ianuarie 2020, cu scopul de "a impulsiona importurile si a promova dezvoltarea coordonata a comertului", a anuntat agentia nationala de stiri Xinhua, citata de EFE.
Printre produsele care vor beneficia de aceasta masura se numara carnea de porc congelata, componente de inalta tehnologie, precum echipamentele de testare a semiconductorilor si cipurile de memorie, si medicamente pentru diabet si astm.
"Ajustarile vor fi facute pentru a impulsiona importurile, a promova dezvoltarea coordonata a comertului si a avansa in dezvoltarea de inalta calitate a constructiei in comun a initiativei 'Centura si drumul' (macroproiectul international chinez de constructie a infrastructurilor)", a explicat Comisia de Taxe a Consiliului de Stat din China, intr-un document obtinut de Xinhua.
Potrivit sursei citate, aceasta reducere a taxelor se va aplica si pentru avocado congelat si suc de portocale, precum si altor produse, "intr-un efort de a creste, moderat, importurile de bunuri de consum zilnic, care sunt relativ putine in tara sau care au caracteristici straine".
"China va aplica o taxa zero pentru importurile de produse farmaceutice care contin alcaloizi pentru tratamentul astmului, precum si de materii prime pentru producerea de noi medicamente pentru diabet", se mentioneaza in text.
In cazul altor produse nu se precizeaza noile taxe, desi documentul subliniaza ca vor fi mai mici fata de cele care se aplica... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2019, ora 10:14
Statele Unite si China aplica reciproc, incepand de duminica, noi tarife pentru importuri, in pofida semnelor ca negocierile pentru oprirea razboiului comercial vor fi reluate pe parcursul lunii septembrie, transmite Reuters.
Noua runda de tarife a intrat in vigoare la ora 04:01 GMT, Beijingul aplicand pentru prima oara un tarif de 5% pentru achizitiile de petrol in razboiul comercial declansat in urma cu peste un an.
Administratia Trump va incepe sa colecteze tarife de 15% pentru importuri din China in valoare de 125 de miliarde de dolari, intre acestea aflandu-se boxe inteligente, casti Bluetooth si multe tipuri de incaltaminte.
China a reactionat cu tarife suplimentare pentru unele bunuri americane aflate pe o lista de produse in valoare de 75 de miliarde de dolari. Beijingul nu a precizat valoarea bunurilor care vor fi supuse unor tarife mai mari incepand de duminica.
Tarife suplimentare de 5% si de 10% au fost aplicate de China unor 1.717 de produse dintr-un total de 5.078 de produse provenite din Statele unite. Beijingul va incepe sa aplice tarife suplimentare pentru restul produselor incepand din 15 decembrie.
Presa chineza a adoptat un ton sfidator referitor la aceste masuri.
"Statele Unite trebuie sa invete sa se poarte ca o putere globala responsabila si sa nu mai actioneze ca un scolar bataios", a scris agentia chineza de presa Xinhua.
"Ca unica superputere mondiala, trebuie sa isi asume responsabilitatea si sa sa alature altor tari in... mai mult
Duminica, 01 Septembrie 2019, ora 13:08
De aproape un an si jumatate, intre SUA si China se poarta un adevarat razboi comercial, de pe urma caruia intreprizatorii din ambele state au mai mult de pierdut decat de castigat. In ultimele zile, insa, evenimentele s-au precipitat si efectele negative s-au resimtit imediat. Pana unde s-ar putea ajunge si cu ce consecinte asupra economiei mondiale?
Vineri, 23 august, China a anuntat ca va impune taxe vamale cu valoare cuprinsa intre 5% si 25% pentru mii de produse importate din Statele Unite. Parte dintre taxe ar urma sa se aplice de la 1 septembrie, iar restul, de pe 15 decembrie.
In replica, Donald Trump a reactionat pe Twitter si a anuntat ca nu va sta cu mainile in san. Dimpotriva, si SUA va creste taxele vamale, de la 10% la 15%, pentru o parte dintre marfurile importate din China. Iar pentru alte categorii de marfuri, tarifele vamale vor creste de la 25% la 30%. Primele majorari vor fi aplicate incepand cu 1 octombrie.
....better off without them. The vast amounts of money made and stolen by China from the United States, year after year, for decades, will and must STOP. Our great American companies are hereby ordered to immediately start looking for an alternative to China, including bringing..- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 23, 2019
Evident, aceste amenintari cu cresteri de taxe au cauzat instabilitate pe pietele financiare. Au fost scaderi pe burse, in SUA, potrivit Financial Times. Cu alte cuvinte, multe actiuni s-au devalorizat si... mai mult
Duminica, 25 August 2019, ora 11:10
Spre deosebire alte milioane de fermieri americani, cultivatorii de usturoi profita de pe urma razboiului comercial cu China si au salutat ultimele masuri decise de presedintele Donald Trump in aceasta disputa comerciala, transmite Reuters.
Vanzarile de usturoi cultivat in California sunt in crestere acum dupa mai multe decenii in care au pierdut teren in fata importurilor chineze mai ieftine.
Vanzarile ar urma sa creasca si mai mult avand in vedere ca usturoiul din China va fi vizat de tarife vamale si mai mari, iar un sfarsit al razboiului comercial dintre SUA si China nu se intrevede.
"Intr-o lume perfecta am dori ca aceste tarife sa devina permanente", declara Ken Christopher, vicepresedintele firmei de familie Christopher Ranch, cel mai mare dintre cei trei producatori de usturoi care au mai ramas pe piata din SUA.
In timp ce multi alti fermieri sufera de pe urma razboiului comercial pentru ca se bazeaza foarte mult pe exporturile spre China, cultivatorii americani de usturoi profita de aceasta disputa pentru ca se bazeaza in mare parte pe vanzarile de pe piata interna.
Tarifele vamale aplicate usturoiului din China au crescut de la 10 pana la 25% incepand cu data de 9 mai 2019, atunci cand autoritatile de la Washington au majorat tarifele pentru produse chineze in valoare de 200 miliarde dolari si au spulberat sperantele privind o solutionare rapida a disputelor comerciale cu Beijingul.
In timp ce cultivatorii de soia boabe din zona Midwest a SUA... mai mult
Marti, 21 Mai 2019, ora 10:37
China intentioneaza sa reduca cel mai devreme in octombrie tarifele vamale percepute majoritatii partenerilor sai comerciali, a anuntat, joi, Bloomberg News.
In iulie, China a redus taxele de import la o gama variata de bunuri de consum, de la alimente la cosmetice si electrocasnice, intr-o incercare de a majora importurile, ca parte a eforturilor de deschidere a economiei, a doua cea mai mare din lume.
Analistii cred ca decizia este menita sa atenueze tensiunile cu SUA privind dezechilibrul comercial. Washingtonul si Beijingul au anuntat recent ca au convenit sa reduca "in mod semnificativ" deficitul comercial al SUA, transmite Reuters.
Ministerul de Finante de la Beijing a publicat lista celor 1.449 de produse importate din tarile care beneficiaza de clauza natiunii celei mai favorizate.
Decizia este menita sa stimuleze consumul pe piata chineza, sa reformeze economia tarii continuand deschiderea ei si sa trimita un semnal pe plan global, in special SUA, ca autoritatile de la Beijing sunt decise sa dezvolte comertul mondial, a afirmat Shane Oliver, analist la AMP Capital Investors Ltd. in Sydney.
La Forumul economic mondial din orasul Tianjin, premierul chinez Li Keqiang a afirmat miercuri ca Executivul va continua sa reduca taxele de import la unele bunuri, fara a da amanunte suplimentare.
Decizia vine intr-un moment in care razboiul comercial dintre China si SUA a inceput sa afecteze orasele si provinciile din statul asiatic, in special cele care... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2018, ora 10:20
SUA si China au escaladat joi razboiul lor comercial, dupa ce au impus fiecare taxe vamale de 25% pentru noi produse, in valoare de 16 miliarde de dolari, chiar intr-un moment in care au fost reluate negocierile pentru a pune capat disputelor dintre cele doua mari puteri economice ale lumii.
Noile taxe vamale, introduse de Washington incepand cu ora 4:01 GMT, duc la 50 de miliarde de dolari valoarea totala a produselor chineze taxate cu 25% la intrare ape teritoriul american, transmit Reuters si AFP.
Agentia de presa Xinhua a informat ca simultan au intrat in vigoare tarife vamale chineze de 25% pentru produse americane de o valoare similara importate de gigantul asiatic precum motociclete Harley-Davidson, bourbon, suc de portocale si alte produse.
Pentru administratia Trump, care acuza China de practici incorecte si furt de proprietate intelectuala, obiectivul ramane intensificarea presiunilor asupra gigantului asiatic pentru ca acesta sa isi reduca excedentul comercial colosal pe care il inregistreaza in relatia cu SUA.
Insa aceasta escaladare intervine pe fondul a doua zile de discutii care au loc la Washington intre negociatorii americani si cei chinezi, in incercarea de a pune capat razboiului comercial dintre primele doua puteri economice ale lumii.
Daca partea chineza a dat dovada de optimism inaintea discutiilor, presedintele american Donald Trump s-a aratat mai circumspect afirmand ca "nu se asteapta la mare lucru" de pe urma acestor discutii.... mai mult
Joi, 23 August 2018, ora 10:59
Tot mai multe voci sustin ca disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud pot declansa un nou razboi mondial. Experti si investitori americani urmaresc cu atentie aspectele politice, militare si economice ale conflictului din Marea Chinei de Sud, in vreme ce altii incearca sa demonstreze ca temerile sunt exagerate.
SUA si China schimba, in ultima perioada, cuvinte grele pe marginea proiectului Beijingului de constructie de insule artificiale pe care sunt create instalatii militare, in Marea Chinei de Sud, scrie Voice of America.
Secretarul american al Apararii, Ash Carter, a afirmat, sambata, ca SUA se opun "oricarei alte militarizari" a teritoriilor disputate, in vreme ce unul dintre cei mai importanti oficiali din armata chineza a aparat constructia de insule artificiale in apele contestate. Revendicarea teritoriala este "justificata, legitima si rezonabila", a afirmat acesta.
Incident in Marea Chinei de Sud: Riscul unui razboi China-SUA, tot mai ridicat
In acelasi timp, ...citeste mai departe despre "Va declansa China un al treilea razboi mondial?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 10:50
Pe 8 aprilie 2010, aproximativ 15% din traficul online mondial a fost redirectionat pentru 18 minute catre China. In spatele operatiunii a stat compania de stat China Telecom care a reusit sa "pacaleasca" releele din toata lumea.
Nu se stie ce s-a intamplat cu datele respective in minutele in care s-a aflat pe "teritoriul" chinez, relateaza CNN.
Dar intr-un raport realizat anul trecut de Comisia Economica si de Securitate a SUA se precizeaza ca este posibil ca traficul sa fi fost capturat, cenzurat sau chiar inlocuit cu alte informatii, fara ca cineva sa stie.
Aceste scenarii sunt motiv de ingrijorare in special pentru guvernul Statelor Unite din moment ce incidentul a afectat traficul din si inspre domenii sum ar fi ".gov".
Printre site-urile vizate s-au numarat cele ale Senatului, Armatei, Marinei, Departamentului Apararii, NASA si Departamentului de Comert.
De asemenea, au fost afectate paginile Dell, Yahoo, Microsoft si IBM.
Nu a fost prima data - si probabil nici ultima - cand activitati informatice suspecte au avut ca sursa statul chinez.
In 2008, FBI a lansat "Operatiunea Calaretul Cisco" (Operation Cisco Raider), inchizand 3.500 de echipamente de retelistica false, produse in China, inclusiv rutere Cisco contrafacute cumparate de agentiile guvernamentale americane.
La sfarsitul lui 2009, Google, Adobe Systems, Juniper Networks si 12 alte companii din domeniul tehnologiei au fost tinta unui atac cibernetic venit din China.
Un document emis de... mai mult
Sambata, 30 Iulie 2011, ora 10:57
In 1968, Japonia a devenit a doua cea mai mare economie a lumii dupa Statele Unite. Astazi, China i-a luat locul. Economia japoneza este in stationare, datoria tarii a explodat, iar modul in care se gestioneaza aceasta problema la nivel politic nu este prea incurajator.China a luat locul Japoniei devenind a doua economie mondiala si nimeni din Arhipelag nu vede cum ar putea "reporni masina". Dupa douazeci de ani, Japonia plateste inca de pe urma balonului financiar creat la sfarsitul anilor 1980.Faptul ca economia sa este in stationare are loc pe fondul imbatranirii populatiei si scaderii puterii de cumparare, comenteaza Le Figaro.Solutia pentru aceasta problema este una politica, dar guvernele succesive au exacerbat situatia. Pentru a mentine status quo-ul, ele au substituit cererea publica cu cererea privata, care a facut ca datoria publica sa creasca, ajungand acum la 200% din PIB. "Fata buna", Banca Japoniei, a redus rata dobanzii de politica monetara la zero, iar acest lucru a permis afacerilor mai putin profitabile sa supravietuiasca si le-a impiedicat pe cele mai putin profitabile sa se dezvolte, intarziind consolidarea economiei.Intre timp, companiile din Arhipelag au ratat globalizarea. Contrar legendei, Japonia nu mai este un exportator puternic. Doar cateva sectoare (de automobile, utilaje industriale, electronica, constructii navale) mai joaca un rol important la nivel mondial. Alte companii au ramas prea concentrate pe piata interna uriasa si nu... mai mult
Marti, 17 August 2010, ora 23:49