Ministrul de Finante al Marii Britanii, George Osborne, a pus deja in cui planul de a iesi pe surplus bugetar la sfarsitul acestui deceniu, iar situatia bugetara de acum este deja alarmanta pentru oficialii de la Londra.
Dintre tarile grupului G7, Marea Britanie inregistreaza al doilea mare deficit bugetar, dupa Japonia, iar unele grupuri de analiza din regat refuza sa mai emita prognoze in urmatoarele luni. In plus, nici nivelul datoriei publice nu este unul scazut, mentioneaza CNN Money.
Britanicii au fost avertizati inca dinaintea referendumului ca exista o gaura in buget de aproximativ 30 de miliarde de lire care nu are de unde fi acoperita.
"Vom continua sa luptam impotriva deficitului, dar trebuie sa fim realisti in ceea ce privreste sansa de a obtine surplus bugetar la sfarsitul acestui deceniu", a explicat Osborne.
Biroul pentru Responsabilitate Bugetara, un organism independent care ofera analize guvernului de la Londra, a anuntat ca, luna aceasta, nu va publica nicio prognoza pentru situatia post-Brexit, urmatoarele calcule urmand sa fie facute publice abia in toamna.
Economistii bancilor vorbesc deja de o scadere economica a Marii Britanii, iar multi nu ezita sa foloseasca cuvantul recesiune, incurajati si de retrogradarea ratingului de tara anuntata de "greii" Standard&Poor's si Fitch, fapt ce ingreuneaza accesul Regatului Unit pe pietele financiare internationale.
Marea Britanie are un grad de indatorare de 90% din PIB, guvernul de la Londra... mai mult
Luni, 04 Iulie 2016, ora 16:40
Un nou avertisment legat de impactul pe care il va avea Brexit asupra economiei Marii Britanii a venit, marti, de la Fitch, care este a treia agentie de rating care a revizuit in scadere calificativul acordat acestei tari.
Regatul Unit are in fata o perioada plina de incertitudini si provocari: inca nu se stie daca referendumul va fi validat in Parlament, au existat companii care au amenintat ca isi muta sediul in alta parte, in timp ce premierul David Cameron va demisiona peste 3 luni, iar asta inseamna schimbari pe scena politica. Iar lista poate continua.
In plus, marti, au loc mai multe intalniri cruciale la nivel european, in cadrul carora se va discuta despre parcursul european al Marii Britanii.
Astfel, Fitch considera ca incertitudinile vor afecta cresterea economica pe termen scurt, in contextul in care sefii firmelor se vor gandi de doua ori inainte de a face investitii si vor fi nevoiti sa ia in calcul schimbari legislative.
"Votul dat la referendum pentru ...citeste mai departe despre "A treia agentie de rating care retrogradeaza Marea Britanie: Fitch arata efectele votului pro-Brexit" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Iunie 2016, ora 14:11
Efectele economice ale unei eventuale iesiri a Marii Britanii din Uniunea Europeana sunt inca greu de prevazut, insa incep sa se contureze riscurile la care va fi supusa tara, daca locuitorii sai vor alege sa paraseasca blocul unic european.
Agentia internationala de rating Standard&Poor's a avertizat, vineri, ca ar putea cobori ratingul de credit al Marii Britanii, candva in urmatorii doi ani, ca urmare a deciziei guvernului de a organiza un referendum privind apartenenta tarii la Uniunea Europeana, scrie agentia Associated Press.
UE strica planurile lui Cameron. Britanicii sa organizeze rapid referendum
Referendumul, care ar urma sa fie organizat inainte de finalul anului 2017, "reprezinta un risc pentru perspectivele de crestere a serviciilor financiare si sectoarelor de export ale Marii Britanii, precum si pentru economie in general", a transmis agentia S&P.
De asemenea, aceasta a subliniat ca politicile economice "ar putea fi in pericolul de a fi mai expuse la ...citeste mai departe despre "Riscul Marii Britanii daca iese din UE si avertismentul Standard&Poor's" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Iunie 2015, ora 10:52
Marea Britanie ar putea sa fie retrogradata din categoria "AAA" de o a doua mare agentie de rating, dupa ce, vineri, Fitch Ratings a avertizat ca a plasat ratingul suveran al Marii Britanii sub supraveghere pentru o posibila retrogradare.
Anuntul Fitch Ratings vine la o luna dupa ce Moody's Investor's Service a coborat, cu o treapta, ratingul Marii Britanii de la "AAA" la "Aa1". In urma acestei decizii, Marea Britanie s-a alaturat Statelor Unite si Frantei, care si-au pierdut calificativul "AAA" de la cel putin o mare agentie de evaluare financiara, transmite Reuters.
"Plasarea sub supraveghere reflecta ultimele prognoze economice si fiscale publicate de Office for Budget Responsibility (OBR), care arata ca datoria guvernamentala a Marii Britanii va atinge nivelul maxim mai tarziu decat se estima anterior", a informat Fitch intr-un comunicat.
Potrivit unui raport publicat anterior de OBR, datoria publica va continua sa creasca pana in 2016/2017, ajungand la 85,6% din Produsul Intern Brut. Anterior, OBR estima ca datoria va ajunge la nivelul maxim de 79,9% din PIB in 2015/2016.
Fitch precizeaza ca o decizie referitoare la retrogradarea ratingului de tara al Marii Britanii va fi luata pana la sfarsitul lunii aprilie.
Cea de a treia mare agentie de rating, Standard & Poor's, atribuie Marii Britanii un rating "AAA", insa in luna decembrie a anului trecut a revizuit si ea perspectiva la negativa, ceea ce inseamna ca exista o sansa din trei pentru o retrogradare. mai mult
Duminica, 24 Martie 2013, ora 11:07
Oficiul National de Statistica (ONS) al Marii Britanii a revizuit in crestere cu 0,3% Produsul Intern Brut al tarii, dupa ce anterior statisticile inregistrasera o stagnare.
Institutia a pastrat insa neschimbate estimarile cu privire la contractia de 0,3% a PIB-ului britanic din ultimul trimestru al lui 2012.
Cifrele indica pericolul ca Marea Britanie sa intre in cea de-a treia recesiune de la criza financiara din 2008, cu mai putin de o luna inainte de prezentarea bugetului pe 2014 de catre ministrul britanic de finante, George Osborne, informeaza Reuters.
In perioada octombrie-decembrie 2012, Produsul Intern Brut al Marii Britanii s-a contractat cu 0,3%, comparativ cu trimestrul trei, in concordanta cu estimarile initiale ale ONS si ale economistilor. Totusi, comparativ cu 2011, economia britanica a inregistrat o crestere de 0,3%, fata de un avans zero cat a estimat initial Oficiul National de Statistica.
Cheltuielile pentru consum au inregistrat o crestere de 0,2% in trimestrul patru din 2012, exporturile au scazut cu 1,5% iar importurile au inregistrat un declin de 0,2%. Sectorul serviciilor a scazut cu 0,1% in ultimele trei luni ale anului trecut, fata de o crestere de 1,2% in trimestrul trei.
Productia industriala a inregistrat o scadere de 1,9%, cel mai semnificativ declin din primele trei luni din 2009. Sectorul constructiilor a inregistrat o crestere de 0,9%, fiind cel mai rapid ritm de crestere din trimestrul doi al anului 2011.
Economistii... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 14:21
Lira sterlina s-a depreciat puternic dupa ce Moody's a retrogradat ratingul Marii Britanii cu o treapta, de la "AAA" la "Aa1". Lira a atins cele mai reduse praguri fata de dolar si fata de euro din ultimele 30 si, respectiv, 16 luni.
Analistii sustin ca lira se va deprecia in continuare, din cauza perspectivelor sumbre privind economia britanica si a cresterii dovezilor ca Banca Angliei este multumita de declinul monedei nationale, care incurajeaza exporturile, scrie Reuters.
Moody's, cea mai mare agentie de evaluare financiara, a redus ratingul Marii Britanii pentru prima data in ultimii 35 de ani, tara alaturandu-se astfel Statelor Unite si Frantei, care si-au pierdut calificativul "AAA" de la cel putin o mare agentie de evaluare financiara.
Marea Britanie isi pierde ratingul AAA, pentru prima data dupa 35 de ani
De la inceputul lui 2013, lira sterlina s-a depreciat cu aproape 7% fata de dolar, in timp ce euro s-a apreciat cu 7,5% fata de lira. Luni dimineata, lira se tranzactiona la 1,5155 dolari, dupa ce anterior scazuse la 1,5073 dolari, cel mai redus nivel din iulie 2010. Euro inregistra o crestere de 0,8%, la 87,22 penny, aproape de nivelul record de 87,75 penny.
"Retrogradarea ratingului intareste pozitia dificila in care se afla economii Marii Britanii si sprijina retragerea investitorilor spre zone mai sigure. Aceasta retrogradare ar putea spori speculatiile ca Banca Angliei ar putea relua programul de relaxare cantitativa (quantitative easing)... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 14:40
Agentia de rating Moody's a retrogradat vineri Marea Britanie la ratingul de la AAA la Aa1 cu perspectiva stabila.
Moody's si-a motivat decizia prin faptul ca datoria Marii Britanii a crescut, iar cresterea economica va fi extrem de mica in urmatorii ani.
"Desi capacitatea Marii Britanii de a-si plati datoria ramane puternica si economia ei este stabila si va putea sa treaca peste eventuale socuri viitoare, nu detine in prezent elementele care permit unei tari sa detina ratingul AAA", se arata intr-un comunicat Moody's, citat de CNN.
Marea Britanie detinea ratingul AAA din 1978.
In decembrie 2012, estimarea de crestere pentru economia britanica in 2013 era de doar 1,3%. Guvernul a mentinut mult-criticatul program de austeritate, iar ministrul de Finante George Osbourne a spus ca ramane fidel acestor eforturi, chiar si dupa scaderea ratingului.
Citeste mai multe despre Marea Britanie isi pierde ratingul AAA, pentru prima data dupa 35 de ani pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Februarie 2013, ora 11:59
Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's (SP) a confirmat vineri ratingul AAA acordat Marii Britanii si a anuntat ca Regatul Unit are o perspectiva stabila, in pofida puternicei recesiuni ce afecteaza si aceasta tara, transmite AFP.
"Economia Marii Britanii, bogata si diversa, politica sa monetara si bugetara supla si piata sa a muncii (...) maleabila, explica notatia noastra cu privire la datoria sa", conform unui comunicat SP.
In cel de-a doilea trimestru, Regatul Unit s-a scufundat si mai mult in recesiune, inregistrand pentru cel de-al treilea trimestru consecutiv un nou recul al produsului intern brut (PIB) de -0,7%.
Aceasta contractie observata intre lunile mai si iunie marcheaza cel mai puternic recul al PIB-ului britanic dupa primul trimestru al anului 2009. mai mult
Sambata, 28 Iulie 2012, ora 09:45
Rating-ul de stat al Marii Britanii este amenintat de criza din zona euro, iar viitoarele socuri din economia europeana ar putea deraia eforturile guvernului britanic de a-si echilibra bugetul, potrivit unei evaluari a agentiei Moody's.
Datorita unor "provocari deosebite si in crestere", in Marea Britanie "perspectiva macroeconomica pe termen scurt s-a diminuat, fapt ce va incetini ritmul consolidarii bugetare", sustine Moody's, potrivit CNBC.
Cu toate acestea, Marea Britanie se bucura inca de increderea pietelor, iar randamentele obligatiunilor pe 10 ani au ajuns la minimul ultimelor luni, la aproximativ 2%.
"Perspectiva stabila asupra ratingului AAA al Marii Britanii depinde in mare parte de puterea Guvernului de a ramane pe linie dreapta cu programul sau de consolidare fiscala. De asemenea, perspectiva asupra ratingului va fi probabil sensibila la evolutii viitoare ale crizei care afecteaza zona euro, desi Marea Britanie nu este membru al Uniunii monetare.
Moody's a subliniat ca raportul sau a reprezentat o actualizare anuala si nu constituie o actiune de rating.
Luna trecuta, cancelarul George Osborn a propus masuri suplimentare de austeritate care sa se continue pana in 2015, intrucat cresterea economica slaba loveste in eforturile autoritatilor de a sterge deficitul bugetar al tarii de aproape 10%.
Pe de alta parte, un purtator de cuvant al Trezoreriei britanice a precizat ca planul guvernului de reducere a deficitului a ajutat la restaurarea... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 10:25