Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat, vineri seara, ca agentia de rating Fitch a mentinut ratingul de tara al Romaniei. "In plus, agentia de rating spune foarte clar ca PNL nu creste taxe in 2021", anunta ministrul de Finante.
"Victorie! Fitch a mentinut rating-ul de tara al Romaniei", a scris, vineri seara, pe Facebook, Florin Citu.
Acesta arata ca reprezentantii agentiei de rating au apreciat solutiile pentru reducera deficitului, care nu includ cresteri de taxe.
"In plus, agentia de rating spune foarte clar ca PNL nu creste taxe in 2021: > ", a mai scris Citu.
Aceta a anuntat ca va oferi in curand mai multe detalii.
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat, miercuri seara, la inceputul sedintei de Guvern, ca Agentia de rating Moody's - prima dintre agentiile de profil care a finalizat raportul pentru Romania - a mentinut ratingul tarii noastre, apreciind decizia Guvernului de la Bucuresti de a nu majora cu 40 de procente valoarea punctului de pensie.
...citeste mai departe despre "Florin Citu: Victorie! Fitch a mentinut rating-ul de tara al Romaniei; agentia spune foarte clar ca PNL nu creste taxe in 2021" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 23:51
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a imbunatatit, vineri, ratingul de tara al Bulgariei de la "BB plus" pana la "BBB minus", ca urmare a imbunatatirii indicatorilor externi, cresterii exporturilor si a economiilor populatiei.
S&P a subliniat ca in cazul Bulgariei, managementul finantelor publice a fost unul prudent, in conformitate cu consiliul monetar, informeaza Reuters.
"De acea am decis sa imbunatatim ratingul de tara al Bulgariei la BBB minus/A-3 de la la BB plus/B, a informat agentia de evaluare.
In paralel, S&P a revizuit si perspectiva de ating a Bulgariei la "stabila" de la "pozitiva", adaugand ca o noua imbunatatire a ratingului ar putea fi decisa in urmatorii doi ani daca performantele fiscale ale Guvernului de la Sofia se vor imbunatati peste asteptari.
De asemenea, un alt factor care ar duce la o imbunatatire a ratingului ar fi aderarea Bulgariei la Mecanismul Cursului de Schimb (ERM-2), perioada de doi ani care precede aderare la zona euro.
Joi, Parlamentul bulgar a adoptat un proiect de buget pentru 2018 care prevede un deficit fiscal de 1% din PIB, in conditiile in care tara vecina va cheltui mai mult pentru invatamant si salarii. In ceea ce priveste 2017, Bulgaria ar urma sa incheie anul cu un buget echilibrat.
De altfel, luna trecuta, analistul-sef pentru regiunea Europei de Est de la Standard & Poor's, Karen Vartapetov, a apreciat ca in cazul Bulgariei, cresterea economica nu creeaza dezechilibre.
"Bulgaria face ceea... mai mult
Sambata, 02 Decembrie 2017, ora 17:14
PSD a anuntat marti ca agentiile internationale de evaluare financiara si-au rectificat prognozele privind Romania, iar social-democratii constata "cu satisfactie" ca acestea indica cifre foarte apropiate de valorile estimate in programul de guvernare. Insa fostul premier Sorin Grindeanu remarca faptul ca performanta e a guvernului sau si intreaba, astfel, cat de corecta a fost remanierea.
"Saptamana aceasta, agentia americana Fitch si-a imbunatatit perspectiva de crestere a economiei Romaniei in 2017 de la 4,8% in evaluarea anterioara din luna ianuarie, la 5,1% in iunie, in principal datorita avansului semnificativ al Produsului Intern Brut inregistrat in primul trimestrul. Prognoza oficiala a guvernului roman pentru 2017 are in vedere o crestere economica de 5,2%", se arata in comunicatul citat.
Potrivit PSD, "Fitch este ultima dintre agentiile internationale care recunoaste eficienta programelor economice promovate de Guvernul Romaniei, dupa ce Banca Mondiala, Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare au luat decizii similare".
PSD: Romania se incadreaza in tinta de deficit bugetar de 3%
Purtatorul de cuvant al PSD, Adrian Dobre, a afirmat ca "estimarile economice pe care a fost fundamentat Programul de Guvernare propus de PSD se dovedesc corecte si sunt confirmate si de organismele financiare internationale care si-au revizuit prognozele sceptice de la inceputul anului, iar acum indica cifre mai... mai mult
Marti, 18 Iulie 2017, ora 16:55
Previziunile economice pentru Marea Britanie sunt sumbre, dupa ce britanicii au votat sa iasa din Uniunea Europeana.
Astfel, una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, Goldman Sachs, prevede ca tara va intra in recesiune, dupa acest moment, scrie Fortune.
Cel mai probabil, acest lucru se va intampla in acest an, sustin economistii Goldman Sachs: "Ne asteptam ca economia britanica sa intre intr-o slaba recesiune pana la inceputul anului 2017".
In urmatoarele 18 luni, este de asteptat ca PIB-ul Marii Britanii sa scada cu circa 2,75 la suta.
De asemenea, The ...citeste mai departe despre "Goldman Sachs si S&P dau vesti proaste UK: Scadere economica imediata si retrogradare istorica a ratingului" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Iunie 2016, ora 23:02
Singura tara din Uniunea Europeana in care a avut loc o ameliorare in general a situatiei in materie de democratie este Romania, unde situatia s-a calmat dupa tentativa de suspendare din functie a presedintelui tarii si dupa tensiunile politice legate de acest fapt in 2012, se arata intr-un raport al Freedom House, dat publicitatii miercuri in Statele Unite.
In raportul institutului american Freedom House, intitulat 'Nations in Transit 2014', au fost evaluate pentru anul 2013 un numar de 29 de tari, dintre care 13 au fost cotate ca avand regimuri democratice, 6 - in tranzitie si 10 - cu regimuri autoritare.
Referitor la tarile membre ale Uniunii Europene, in raport se mentioneaza ca ratingul Ungariei a scazut pentru al saselea an consecutiv si tara aproape ca nu se mai incadreaza in categoria 'democratii consolidate'.
Coruptia s-a agravat in intreaga regiune si in tari precum Bulgaria, Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Slovenia situatia s-a degradat.
De asemenea, presiunile politice si economice a dus la scaderi de rating la categoria 'mass media independente' in Estonia, Lituania si Republica Ceha.
Ratingul in materie de democratie in regiune continua sa scada
In Balcani s-au inregistrat evolutii pozitive in cursul anului 2013, inclusiv aderarea Croatiei la Uniunea Europeana si incheierea unui acord istoric intre Kosovo si Serbia, dar, din cauza guvernarilor disfunctionale, continua sa scada ratingul in materie de democratie in regiune in general.... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 14:00
Standard & Poor's (S&P), singura dintre marile agentii de rating care inca evalua Romania in categoria "junk", nerecomandata investitorilor, a imbunatatit, vineri, calificativul suveran al tarii cu o treapta, la "BBB-", in categoria recomandata pentru investitii, cu perspectiva stabila.
"Romania face progrese in reducerea indatorarii externe. In plus, consolidarea fiscala si stabilitatea sectorului financiar sunt in continuare pe drumul cel bun", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Ratingul pentru imprumuturi in valuta si moneda locala pe termen lung al Romaniei a fost revizuit pozitiv de la "BB+", cea mai ridicata treapta din "junk", la "BBB-", ultima treapta din categoria recomandata investitorilor.
Calificativul pentru imprumuturi pe termen scurt a fost urcat de la "B" la "A-3".
Perspectiva ratingurilor pe termen lung este stabila, reflectand un echilibru intre probabilitatea ca programele fiscale si de reforma sa depaseasca asteptarile S&P si posibilitatea reaparitiei unor dezechilibre externe, noteaza agentia de rating.
S&P era singura dintre cele trei mari agentii de rating, incluzand Fitch si Moody's, care evalua Romania cu rating din categoria "junk". mai mult
Vineri, 16 Mai 2014, ora 10:25
Moody's a coborat ratingul de credit al Ucrainei de la "Caa1" la "Caa2", cu perspectiva negativa, din cauza escaladarii tensiunilor sociale si politice din tara, care genereaza riscul aparitiei unei crize administrative severe si incertitudinii politice pe termen lung.
Un alt factor care a influentat decizia Moody's este cresterea puternica a cererii de valuta, in special din partea populatiei, avand in vedere impactul crizei politice asupra monedei nationale, se arata intr-un comunicat al agentiei de rating.
Hryvna ucraineana, al carui curs este stabilit in consiliul monetar, a inchis vineri in scadere cu 1,8%, la 8,6175 unitati pe dolari, si s-a depreciat in luna ianuarie cu 4,4%, cea mai proasta evolutie din august 2009, potrivit Bloomberg.
Randamentele obligatiunilor ucrainene in dolari cu maturitatea in iunie au crescut vineri pe piata secundara cu peste un punct procentual, la 14,7%, cel mai ridicat nivel de la jumatatea lunii decembrie, dupa ce au inregistrat scaderi la jumatatea saptamanii, in urma demisiei premierului Mikola Azarov.
Ratingul Ucrainei este afectat, potrivit Moody's, si de incertitudini legate de predictibilitatea sprijinului financiar extern din partea Rusiei.
Perspectiva negativa atribuita ratingului este determinata de riscul persistent al unei crize de lichiditate in valuta, chiar si in cazul in care imprumutul de la Rusia urmeaza sa fie distribuit conform planului.
Astfel, Moody's considera ca este putin probabil ca guvernul... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 10:17
Fitch a confirmat ratingul Bulgariei pentru datoriile pe termen lung in moneda straina la "BBB-", cu perspectiva stabila, datorita situatiei solide a finantelor publice si amortizarii dezechilibrelor din perioada premergatoare crizei, principala problema semnalata fiind cresterea economica slaba.
Pentru imprumuturile pe termen lung in moneda locala, Fitch a confirmat ratingul "BBB", de asemenea cu perspectiva stabila. Plafonul de tara a fost mentinut la "BBB+".
Ambele ratinguri se incadreaza in categoria recomandata pentru investitii pe termen lung (investment grade).
"Situatia solida a finantelor publice reprezinta factorul cheie care sprijina ratingul investment grade al Bulgariei", noteaza Fitch intr-un comunicat.
Astfel, Bulgaria a incheiat anul trecut cu o datorie publica de 18,5% din Produsul Intern Brut (PIB), una dintre cele mai mici din UE si mai putin de jumatate fata de media statelor cu ratinguri "BBB", de 40,2% din PIB, potrivit agentiei de rating.
Totodata, controlul cursului de schimb in consiliu monetar si reglementarile din zona fiscala limiteaza deficitul bugetar. Fitch anticipeaza ca deficitul dupa metodologia ESA 95 se va mentine in acest an la 1,8% din PIB si va scadea usor in 2015.
Bulgaria detine de asemenea o rezerva tampon suficienta, echivalenta cu 6,3% din PIB la finele lunii noiembrie, precum si rezerve valutare semnificative.
Principala vulnerabilitate a economiei bulgare este cresterea slaba. Fitch anticipeaza o expansiune... mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 08:03
Comisia Europeana propune marti o directiva care le va permite institutiilor UE sa le interzica temporar agentiilor de rating sa noteze tarile din zona euro care se confrunta cu probleme, a anuntat comisarul pentru piata interna Michel Barnier.
In baza propunerii, Autoritatea europeana pentru valori mobiliare si piete (ESMA) va putea sa le interzica agentiilor de rating, pentru o perioada limitata de timp, sa evalueze tarile care primesc ajutor international, FMI sau UE, a spus Barnier intr-un interviu pentru BFMradio.
"ESMA va putea suspenda ratingul temporar, pentru doua luni, in momentul in care considera acest lucru adecvat, daca ratingul accentueaza sau accelereaza instabilitatea sau panica pietelor", a adaugat el.
Anuntul lui Barnier intervine dupa ce agentia de notare Standard&Poor's a transmis saptamana trecuta, din greseala, un mesaj privind scaderea ratingului Frantei.
"Incidentul este grav si arata ca, in situatia actuala, tensionata si volatila, de pe piete, jucatorii trebuie sa dea dovada de disciplina si de o responsabilitate deosebita. Acest lucru este cu atat mai important cu cat nu vorbim despre orice jucator pe piata, ci de una dintre cele mai mari agentii de rating ce, in consecinta, are o mare responsabilitate", a atras atentia comisarul francez.
"Toate acestea imi consolideaza convingerea ca Europa trebuie sa adopte reguli stricte si riguroare, inclusiv, dar nu limitat la, agentiile de rating. De aproape doi ani aceasta a fost munca... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 09:10