Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's (S&P) a avertizat ca ar putea retrograda ratingurile de credit ale Romaniei, Macedoniei, Albaniei si Serbiei daca dificultatile cu care se confrunta Grecia vor afecta sistemele lor bancare.
Creditorii eleni detin "banci de importanta sistemica" in aceste state din sud-estul Europei si exista temeri ca, in eventualitatea in care Atena va iesi din zona euro, institutiile ei financiare vor da faliment, ceea ce va avea un efect de domino asupra subsidiarelor lor, transmite Reuters.
Avertisment pentru bancile grecesti, prezente si in Romania: Mai sunt sau nu protejate?
Daca in urma acestor evolutii guvernele vor trebui sa salveze bancile, vor fi afectate finantele publice si perspectivele de crestere pe termen lung deoarece bancile vor limita creditarea pentru a se mentine pe linia de plutire, apreciaza Standard & Poor's.
"Nu excludem posibilitatea sprijinului guvernelor pentru banci. Daca un astfel de sprijin substantial afecteaza ...citeste mai departe despre "Standard & Poor's ar putea retrograda Romania din cauza riscurilor din alta tara" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 19:07
Standard and Poor's a retrogradat ratingul Ciprului cu o treapta, de la "BB plus" la "BB" in categoria "junk" (nerecomandat pentru investitii). Ratingul Ciprului se afla in continuare sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare, din cauza expunerii sistemului bancar cipriot la Grecia.
Standard & Poor's Ratings Services considera ca autoritatile de la Nicosia trebuie sa negocieze un pachet de asistenta financiara pentru recapitalizarea sistemului bancar al tarii.
S&P se asteapta ca UE, BCE si FMI sa furnizeze Ciprului un ajutor de 11 miliarde de euro sau aproximativ 60% din PIB-ul tarii.
Agentia estimeaza o crestere a datoriei guvernamentale de peste 10% din PIB in 2012 si 2013, ajungand la nivelul record de 108% in 2013. De asemenea S&P se asteapta ca economia Ciprului sa se contracteze cu 1,5% in 2012 si, in cel mai bun, caz sa stagneze anul viitor.
Bancile din Uniunea Europeana trebuie sa-si majoreze capitalul cu 106 miliarde de euro pana la sfarsitul lui iunie 2012, intr-o incercare de a restabili increderea investitorilor intr-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro, a anuntat Autoritatea Bancara Europeana, care nu a precizat suma de care are nevoie fiecare banca in parte.
Dificultatile cu care se confrunta bancile din Cipru sunt cauzate nu numai de expunerea lor la Grecia, ci si de presiunile ridicate asupra calitatii activelor, din cauza detinerilor de obligatiuni suverane elene, si de dificultatile macroeconomice interne, sustin... mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 15:23
Grecia a fost retrogradata de Standard & Poor's (S&P) la nivelul de faliment controlat. Economia Romaniei nu va incasa "socuri majore", in opinia analistilor. Problemele vor aparea in momentul in care Grecia va ajunge la "faliment necontrolat".
Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's a retrogradat Grecia la nivelul de "faliment controlat", in urma acordului incheiat cu creditorii privati pentru anularea partiala a datoriilor.
Un faliment controlat presupune rostogolirea datoriilor unui stat, in dezavantajul creditorilor, pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata.
Guvernul elen a dat asigurari ca decizia era asteptata si nu va afecta industria bancara. "Ratingul nu va avea niciun impact asupra sistemului bancar elen, pentru ca orice posibil efect asupra lichiditatilor a fost contracarat deja de Banca Greciei", a anuntat Ministerul de Finante din Grecia.
Economia Romaniei nu va fi afectata de retrogradarea Greciei, sustin analistii financiari contactati de Business24.
"Retrogradarea Greciei reprezinta, mai degraba, o formalitate. Nimeni nu se mai asteapta sa primeasca banii inapoi din obligatiunile grecesti si nimeni nu mai imprumuta Grecia.
Retrogradarile sunt doar pentru ca fondurile de investitii si fondurile de pensii sa poata sa isi faca ordine in portofolii si sa scape de titlurile detinute, cu orice pret si cu orice discount, numai pentru a-si sterge expunerea din registre", sustine analistul financiar Lucian Davidescu.... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 12:32
Retrogradarea a noua state din zona euro, printre care Franta si Austria, de catre agentia de evaluare Standard & Poor (S&P) a lovit blocul comunitar. Decizia S&P va determina o crestere a costului de finantare pentru Romania, spun specialistii.
Analistii internationali avertizeaza ca viitorul euro este in pericol si ca moneda unica europeana risca sa dispara. Romania va simti retrogradarea operata de S&P pentru ca se va majora costul de finantare in euro.
Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, spune ca finantarile in euro, cel mai probabil, vor avea o tendinta de scumpire in Romania.
"Finantarile in euro vor avea o tendinta de scumpire, ceea ce poate va avea si un aspect pozitiv, prin stimularea creditarii in lei. In ceea ce priveste riscul deprecierii leului, cu o inflatie mica si in scadere, spatiul de manevra este mai mare si ca dobanda, si la nivel de curs. Cu un curs usor mai depreciat, pana la 4,4 lei/euro, nu vad efecte semnificative. Important sa nu fie mai mult", a adaugat Dumitru.
Desi in contextul international este inevitabila o presiune pe curs in toata Europa de Est, Dumitru crede ca in Romania ar trebui sa fie efecte mai mici pentru ca prezenta nerezindetilor este mai redusa.
Finantare mai scumpa in euro pentru Romania
Economistul sef al UniCredit, Dan Bucsa, se astepta la o penalizare a activelor din centrul si estul Europei, dar nu vede o contagiune pe canal bancar direct din decizia S&P. "Probabil ca BCE va continua... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 07:30
Romania este afectata de situatia in ansamblu a zonei euro, deoarece persistenta acestei crize nu face decat sa mentina costurile finantarilor si refinantarilor la cote ridicate, a declarat economistul Daniel Daianu.
"Suntem afectati de situatia in ansamblu a zonei euro, deoarece persistenta acestei crize nu face decat sa mentina costurile finantarilor si refinantarilor la cote ridicate. Faptul ca situatia in sectorul bancar ramane foarte complicata, ca bancile sunt in continuare intr-o goana nebuna pentru a-si reface baza de capital propriu pentru a respecta cerintele de lichiditate, de adecvare a lichiditatilor, sunt un indiciu ca ne vom confrunta cu vremuri grele. Pietele bancare locale din Europa Centrala si de Rasarit sunt controlate de grupuri bancare care sunt in acest proces de deleveraging (dezintermediere - n.r), in care incearca sa isi adecveze noile cerinte de capital si de lichiditate", a declarat Daniel Daianu.
Fostul ministru de finante a amintit ca, la recenta intalnire de la Viena, s-a incercat limitarea pierderilor in conditiile in care multe grupuri bancare nu sunt preocupate de creditarea de pe pietele unde opereaza.
"Dialogul cu aceste banci devine o piesa importanta in asigurarea stabilitatii financiare a tarii. Faptul ca Austria este depunctata, faptul ca Austria se gandeste la ea si mai putin la tarile unde opereaza grupuri bancare care au sucursale locale creaza un element de preocupare pentru noi, pentru multe tari unde grupurile acestea... mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 17:35
Moody's a plasat sub evaluare pentru o posibila retrogradare ratingurile pentru depozitele in moneda locala pe termen lung si scurt ale BRD - Groupe Societe Generale, aflate la nivelurile Baa2, respectiv Prime-2.
Decizia Moody's vine in urma coborarii ratingului bancii-mama de saptamana trecuta.
Agentia a retrogradat, pe 9 decembrie, ratingurile celor mai mari banci franceze, BNP Paribas, Societe Generale si Credit Agricole, acuzand probleme de finantare si deteriorarea situatiei economice in contextul crizei datoriilor de stat din zona euro. Ratingul Societe Generale a fost coborat la A1.
In urma acestei decizii, Moody's a prezentat luni mai multe actiuni vizand ratingurile subsidiarelor Societe Generale din Cehia, Grecia, Romania si Rusia. Cu exceptia Komercni Banka (Cehia) si DeltaCredit (Rusia), ale caror ratinguri au fost coborate, subsidiarele vizate au fost puse sub evaluare pentru o posibila retrogradare.
Institutiile vizate sunt BRD, General Bank of Greece (Grecia), numita si Geniki, Rosbank, Rusfinance si DeltaCredit (Rusia) si Komercni Banka
"Principalul motiv care a determinat evaluarea ratingurilor Geniki, BRD, Rosbank, Rusfinance si DeltaCredit este retrogradarea ratingurilor Societe Generale. In procesul de evaluare, Moody's va tine cont de potentialul impact al reducerii ratingului bancii-mama asupra subsidiarelor, precum si de opinia agentiei privind incadrarea strategica a acestor operatiuni in grup, de amploarea si natura legaturilor... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 12:35
Agentia Standard & Poor's a retrogradat marti Romania in ceea ce priveste rata datoriilor suverane in lei, atat pe termen lung, cat si pe termen scurt, de la BBB-/ A-3 la BB+/B, iar tot ce este sub BBB- este considerat "junk", adica nerecomandat investitorilor,scrie Financial Times in sectiunea blog.
"Principalul motiv? Sectorul bancar din Romania este expus masiv la bancile-mama din Grecia si Austria", scrie ziarisul de la Financial Times, care adauga: "Am mai vazut asta si inainte".
S&P a anuntat marti intr-un comunicat ca decizia este rezultatul atat al unei schimbari in metodologie, cat si al vulnerabilitatii Romaniei la socurile externe date fiind datoria ei mare in valuta, chiar daca in scadere, si prevalenta bancilor grecesti si austriece in sectorul ei financiar.
Datoria Romaniei in moneda straina depaseste acum 60% si reprezinta "un nivel ridicat de euroizare a economiei"
In mod traditional, datoriile in moneda locala sunt considerate mai sigure decat o datorie devalorizata intr-o moneda straina. Totusi, S&P arata ca atunci cand nivelul datoriei in moneda straina a unei tari atinge 50% din nivelul datoriei globale, lipsa de flexibilitate monetara cere ca ratingurile sa fie echivalate. In cazul Romaniei, datoria in moneda straina depaseste acum 60% si reprezinta "un nivel ridicat de euroizare a economiei".
Cu alte cuvinte, datoria in valuta a Romaniei a atins niveluri care fac datoria in lei mai vulnerabila la posibilitatea unei incapacitati de... mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 09:29
Agentiile de rating au revenit in prim planul economiei mondiale, pe fondul unor decizii si anunturi recente, rolul lor fiind contestat, din nou, de multi economisti.Ratingul de tara al Greciei a fost redus la nivelul CCC de catre agentia Fitch, ceea ce implica un risc substantial de intrare in incapacitate de plata, in timp ce toate agentiile ameninta Statele Unite cu scaderea ratingul AAA (cel mai mare posibil), din cauza certurilor dintre Congres si presedintie privind ridicarea plafonului de indatorare. Astfel, oficialii Fitch au anuntat ca, daca nu va fi majorat plafonul de indatorare pana la data limita de 2 august, ratingul SUA va fi redus la B+, in cazul neefectuarii platii oricarei dobanzi pentru obligatiunile Trezoreriei. De asemenea, oficialii Standard & Poor's si Moody's au anuntat ca iau in considerare reducerea ratingului Statelor Unite, in cazul in care nu se va ajunge la un consens in privinta plafonului de indatorare.
In acelasi timp, o agentie mai putin cunoscuta, Egan-Jones, a trecut deja la fapte, reducand ratingul SUA cu o treapta, pana la AA+, citand nivelul mare al datoriilor in comparatie cu alte state si nesiguranta politica.
Cum pot aceste schimbari sa influenteze economia europeana si, mai ales, pe cea din Romania? Potrivit analistului economic Aurelian Dochia, scaderea ratingului unor alte tari ar putea fi, de fapt, o veste buna pentru noi. "Avand in vedere faptul ca ratingurile pentru Romania au inceput sa se... mai mult
Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 11:45
Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, sustine ca retrogradarea ratingului Greciei de catre agentia de rating Standard & Poor's nu va pune presiuni semnificative asupra leului dar recunoaste ca posibilitatea contagiunii ar trebui sa ramana in continuare in atentia autoritatilor, transmite Mediafax.Potrivit oficialului BNR, situatia din Grecia, precum si a altor economii de la periferia zonei euro care au probleme cu datoriile suverane, ar putea afecta Romania prin canalul increderii in economie, ceea ce ar putea determina o incetinire usoara a cresterii PIB.
Popa a adaugat ca decizia privind datoria Greciei trebuie sa ia in considerare o participare voluntara a creditorilor privati, iar cea mai buna solutie este cea care reface increderea si continua reformele.
"Nu vreau sa calific drept oportuna o solutie sau alta.
Trebuie agreata o solutie in care creditorii privati participa voluntar", a spus Popa, intrebat daca pentru Romania ar fi mai bine ca datoriile statului elen sa fie restructurate sau sa se continue actualul program.
El a aratat ca o eventuala restructurare a datoriei Greciei este posibila doar daca economia are fundamente puternice, daca va reveni pe crestere ca urmare a ajustarilor si daca exista motive ca reformele sa continue.
La un an dupa ce a incheiat un acord de finantare externa de 110 miliarde euro cu UE si FMI, Grecia are nevoie de un nou pachet de bailout.
mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 17:44