Romania este blocata intr-o situatie dificila cu privire la cheltuieli in conditiile in care populistii forteaza masuri care risca sa duca la retrogradarea ratingului suveran la categoria "junk" (nerecomandat pentru investitii), scrie vineri Bloomberg intr-o analiza despre tara noastra.
Statul din estul Europei s-a alaturat tarilor din restul continentului in majorarea cheltuielilor publice pentru a atenua impactul economic al pandemiei de coronavirus (COVID-19). Dar fortele din opozitie, care pot respinge cu majoritate de voturi guvernul minoritar in Parlament, vor de asemenea majorarea pensiilor si a alocatiile copiilor.
In timp ce UE permite o abatere bugetara, nu este de asteptat ca agentiile de evaluare financiara sa fie atat de intelegatoare. Trei agentii majore de evaluare financiara acorda Romaniei un rating situat cu doar o treapta peste categoria "junk", cu perspective negative. Vineri urmeaza sa aiba loc o revizuire din partea S&P Global Ratings.
Pentru premierul Ludovic Orban, care se confrunta cu alegeri in toamna, este dificil sa gaseasca un echilibru.
"Guvernul este in impas. Cum pot fi evitate un deficit bugetar scapat de sub control, ca rezultat al majorarii pensiilor, si riscurile asociate unei retrogradari a ratingului, fara indepartarea potentialilor votanti?", intreaba Alexandra Bechtel, economist la Commerzbank in Frankfurt.
Problema distrage atentia de la planurile pentru atenuarea impactului economic al masurilor de izolare adoptate... mai mult
Vineri, 05 Iunie 2020, ora 13:12
Liberalul Florin Citu a precizat, sambata, ca Guvernul va creste taxele (si nu va scadea cheltuielile) daca ratingul Romaniei va ajunge in categoria junk. Motivul? Statul nu se va mai putea imprumuta pentru a finanta deficitul bugetar.
Opinia politicianului de la PNL vine dupa ce Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus/A-3".
Insa a anuntat ca perspectiva asociata acestor ratinguri va fi anuntata in doua saptamani, in contextul in care Guvernul a facut apel la decizia luata de cea mai mare agentie de evaluare financiara.
"Spre disperarea lui Dragnea, criza economica este confirmata oficial! Trebuie sa va intrebati de ce este asa disperat Dragnea sa opreasca decizia S&P de a schimba perspectivei de la stabil la negativ. Putea foarte simplu sa spuna, asa cum o face de fiecare data, ca este o consipiratie globala iar agentia de rating este infiltrata de agenti ai multinationalelor, statului paralel etc. Asa cum face cand il critica Comisia Europeana, Parlamentul European, opozitia politica, etc.
Inainte sa va explic, trebuie sa intelegeti un lucru foarte clar. PSD+ALDE sunt cei care guverneaza acum Romania. Tot ce se intampla negativ este responsabilitatea lor. Peste tot in Romania, inclusiv la Bucuresti. Sa nu mai existe dubii. Cei care ii ajuta sa ascunda dezastrul sunt partasi la distrugerea Romaniei", isi incepe pledoaria Florin Citu pe Facebook.
El arata... mai mult
Duminica, 03 Martie 2019, ora 12:55
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat ratingurile Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala la 'BBB minus', respectiv 'BBB', perspectiva asociata pentru ambele ratinguri fiind una stabila, informeaza un comunicat al Fitch.
'BBB minus' este primul rating din categoria calificativelor care plaseaza un stat in randul tarilor cu risc scazut pentru investitii (investment grade).
De asemenea, agentia a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen scurt ale Romaniei la 'F3' precum si pragul de tara la 'BBB plus'.
Fitch subliniaza ca decizia sa se datoreaza consolidarii finantelor publice, reducerii dezechilibrelor externe, rezervelor valutare precum si tendintei de imbunatatire a cresterii economice.
Agentia de evaluare considera ca Romania a reusit sa-si consolideze finantele publice, dupa doua programe consecutive de asistenta financiara internationala, si in consecinta estimeaza ca Guvernul de la Bucuresti isi va indeplini obiectivul pe termen mediu al unui deficit structural de 1% din PIB in 2014. De asemenea, datoria guvernamentala ar urma sa se stabilizeze la sub 40% din PIB in 2013-2015, in linie cu media tarilor din aceeasi categorie de rating.
In ceea ce priveste reducerea dezechilibrelor externe, Fitch prognozeaza ca in acest an contul curent al Romaniei se va apropia de echilibru, o imbunatatire semnificativa fata de deficitele de 11% din PIB inregistrate in 2005-2008. Cu toate acestea, agentia... mai mult
Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 11:05
Momentul intrarii in zona euro nu este un factor determinant pentru rating, dar masurile care ar trebui implementate in vederea aderarii sunt pozitive din punct de vedere al profilului de credit al tarii, a declarat pentru NewsIn vicepresedintele si senior analistul din cadrul Moody's, Atsi Sheth, potrivit NewsIn."Exista prea multe incertitudini intre situatia actuala si cea din 2015 pentru a putea fi facuta o predictie in ceea ce priveste momentul exact al intrarii in zona euro a Romaniei.
Din punct de vedere al ratingului Romaniei, momentul intrarii in zona euro nu este in sine un factor determinant pentru rating.
Cu toate acestea, unele dintre masurile politice - vizand consolidarea fiscala, de exemplu - care ar trebui sa fie implementate in vederea pregatirii intrarii in zona euro sunt cu siguranta pozitive pentru profilul de credit al tarii", a declarat Atsi Sheth.
Analistul Moody's a apreciat ca aderarea la zona euro este un obiectiv al Guvernului de la Bucuresti si ca autoritatile romane au luat masuri pentru realizarea lui.
In ceea ce priveste problemele cu care Romania se confrunta in eforul de aderare, Atsi Sheth a mentionat necesitatea implementarii reformelor structurale.
"Exista anumite criterii tehnice care trebuie indeplinite in pregatirea pentru intrarea in zona euro.
In plus, Romania va trebui sa indure reformele structurale care vor imbunatati competitivitatea economiei.
De asemenea, sunt necesare modificari care sa asigure sustenabilitatea... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 19:36
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat marti ca ratingul de tara al Romaniei ar putea creste in urmatoarele 24 de luni, "daca politicile continua asa cum s-a stabilit", informeaza NewsIn."Referitor la ratingul exact al Romaniei, eu nu hotarasc ceea ce fac agentiile.
Cred ca unele dintre aceste agentii au dat semnalul ca, daca Romania continua politica pe care o are acum, au tendinta sa ofere o crestere a ratingului mai tarziu.
Daca ne uitam la spread-ul pentru Romania, aceasta este plasata intr-un grup bun de tari.
Este trecuta pentru o crestere a ratingului de investitii. Sunt increzator ca daca politicile continua sa urmeze asa cum s-a stabilit, in urmatoarele 24 luni cred ca vom vedea o crestere a ratingului de tara", a spus Franks.
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa declara recent ca o reevaluare a ratingului acordat Romaniei ar putea avea loc la sfarsitul anul viitor, dupa ce se va consuma o parte a ciclului electoral.
El a spus ca agentiile de rating urmaresc ce face piata si lasa un bun timp ca sa vada daca riscurile adverse nu sunt cele care se vor concretiza.
Romania este evaluata de catre S&P cu un rating 'BB+', cel mai inalt nivel din clasa speculativa (junk), iar perspectiva este negativa.
Moody's Investors Service este singura agentie ce acorda inca rating investitional Romaniei, cotata la 'Baa3', in timp ce ratingul acordat de Fitch este 'BB+'.
O inversare a programului de consolidare fiscala, precum si o stagnare a reformelor... mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 14:51
Standard & Poor's (S&P) ar putea imbunatati perspectiva ratingului Romaniei, de la "negativa" la "stabila", daca statul va continua sa implementeze reformele convenite cu Fondul Monetar International (FMI), potrivit unui analist al agentiei de evaluare financiara."Evolutia recenta, nu doar in privinta acordului cu FMI si Uniunea Europeana, dar si a contextului politic si a situatiei un pic mai bune referitoare la finantarea externa, are un impact pozitiv asupra ratingului.
Respectarea cerintelor FMI si UE a fost asigurata pana acum, dar implementarea acestor masuri trebuie sa fie sustinuta in urmatoarele luni, putand stabiliza, astfel, perspectiva de rating", a declarat, intr-un interviu pentru Reuters, Marko Mrsnik, director asociat la divizia S&P pentru calificative de tara.
Pentru a-si imbunatati ratingul, Romania trebuie sa continue sa-si restructureze finantele publice si sa gaseasca un model de crestere diferit de cel bazat pe consum din anii anteriori, considera Mrsnik.
"Daca procesul de consolidare a finantelor statului este sustinut (...) si va avea loc o schimbare in structura cresterii, fata de cea bazata pe consum de pana acum, va atenua riscurile acumulate in ultimii ani.
Aceste doua puncte, impreuna cu un climat politic stabil, sunt cele mai importante pentru fundamentele ratingului Romaniei", a afirmat el.
Romania are sanse sa atinga tinta de deficit bugetar stabilita cu FMI pentru anul 2010, de 5,9% din PIB, apreciaza Mrsnik, insa exista... mai mult
Joi, 04 Februarie 2010, ora 23:07
Moody's nu ia in calcul, deocamdata, o revizuire in crestere a ratingului Romaniei, decizie care ar putea fi adoptata in 2011, daca situatia finantelor tarii se va imbunatati semnificativ, potrivit unui analist al agentiei de evaluare financiara."Pentru a lua in calcul o revizuire in crestere (a ratingului, n.r.), trebuie sa vedem imbunatatiri serioase ale situatiei fiscale si cred ca ar trebui sa privim, ca tinta, catre 2011. Vom mentine ratingul la nivelul actual in viitorul previzibil", a declarat analistul agentiei Kenneth Orchard, intr-un interviu telefonic acordat Bloomberg.
Moody's atribuie Romaniei ratingul "Baa3", ultima treapta din categoria recomandata pentru investitii. Orchard spune ca Guvernului i-ar putea lipsi angajamentul de a respecta obiectivele fiscale. "Ceea ce se intampla in Romania corespunde asteptarilor noastre.
Nu sunt foarte optimist ca vor reusi sa obtina o consolidare fiscala suficienta pentru a cobori deficitul bugetar la 3% din PIB in 2012", a spus Orchard.
El estimeaza ca Romania va inregistra o crestere economica de 2,3% in 2010, sustinuta de avansul exporturilor, dupa o contractie de 7% anul trecut.
Economia a crescut cu 7,1% in 2008, cel mai rapid ritm din Uniunea Europeana. Potrivit prognozelor FMI, Romania va inregistra un avans al PIB de 1,3% in 2010.
"Nu cred ca 2,3% este prea optimist, avand in vedere evolutia Romaniei din anii de boom economic. Vedem ca cererea interna incepe sa se stabilizeze", a spus analistul Moody's.... mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 22:42
O imbunatatire a ratingului Romaniei ar putea avea loc dupa finalizarea acordului cu FMI, in martie 2011, a declarat joi reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, precizand ca in a doua jumatate a acestui an agentiile ar putea revizui in sens pozitiv perspectiva.
"Nu cred ca va exista o imbunatatire de rating pentru Romania, ci a perspectivei, in a doua partea a doua a anului, daca programele de implementare cu UE si cu FMI vor merge in directia buna. (...) O imbunatatire a ratingului Romaniei ar putea avea loc dupa finalizarea acordului cu FMI, in martie 2011, moment in care va exista un semnal pozitiv pentru piata externa", a spus Tanasescu, la un seminar pe teme economice, precizeaza Mediafax.
El a raspuns astfel lui Florin Libocor, economist sef al BRD Groupe Societe General, care a apreciat ca imaginea Romaniei pe piata externa incepe sa se imbunatateasca, ceea ce ar putea duce la o imbunatatirea a ratingului de tara in acest an.
Potrivit lui Tanasescu, si imbunatatirea perspectivei in acest an va fi un semnal bun. Agentia de rating S&P atribuie Romaniei ratingul "BB+", cu perspectiva negativa, cel mai ridicat calificativ din categoria speculativa "junk", in care sunt incadrati emitentii nerecomandati investitorilor.
Fitch acorda un rating similar, iar Moody's este singura dintre cele trei mari agentii de rating care nu a retrogradat Romania in categoria "junk", atribuind statului ratingul "Baa3" investment-grade.
Romania are in derulare un... mai mult
Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 13:23
Standard & Poor's a mentinut joi ratingul Romaniei la nivel speculativ (junk), in contextul in care economia tarii a intrat intr-o recesiune grava si somajul se extinde si ar putea depasi nivelul de 11% pana in 2011, arata un comunicat al agentiei de evaluare financiara, informeaza NewsIn.Perspectiva asociata ratingurilor ramane 'negativa', mai arata comunicatul S&P. In octombrie 2008, Standard & Poor's a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, de la 'BBB' la 'BBB-'.Decizia agentiei de evaluare financiara a scos Romania din categoria statelor care au calificative din categoria "investment grade", acordate de aceasta agentie.Moody's este singura din cele trei mari agentii de rating care mai acorda Romaniei rating investitional, dupa ce S&P si Fitch au coborat, in toamna anului trecut, calificativul tarii la nivel speculativ (junk).
"In opinia noastra, economia Romaniei continua sa se confrunte cu riscuri financiare ample, din cauza scaderii abrupte a cererii externe si a ingustarii canalului de creditare comerciala, care si-a lasat amprenta asupra cererii interne", a declarat analistul Marko Mrsnik de la Standard & Poor's.Prin urmare, economia a intrat intr-o recesiune grava, iar deficitul de cont curent, care a ajuns la 12,5% din produsul intern brut (PIB) in 2008, se ajusteaza si ar putea sa se ingusteze pana la mai putin... mai mult
Joi, 14 Mai 2009, ora 18:56