Perspectiva de rating a Romaniei va reveni la "stabil" la urmatoarea evaluare a agentiei Fitch Ratings, daca programele pe care le-am luat in calcul si ceea ce avem in plan pentru viitor va fi implementat asa cum trebuie, este de parere ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
In opinia acestuia, faptul ca Fitch a pastrat ratingul de tara este foarte important, pentru ca acest aspect conteaza atunci cand Romania apeleaza la imprumuturi.
"Agentia Fitch a pastrat ratingul de tara al Romaniei, este foarte important de spus acest lucru. Cu toate estimarile de deficit, a noastra de 6,7%, a Fitch mai mare - este foarte important, pentru ca atunci cand mergem sa ne imprumutam ratingul este foarte important.
Da, a retrogradat perspectiva, a schimbat perspectiva la negativ. Eu cred ca acest lucru se intampla cam pentru toate tarile din lume in acest moment. Dar in acelasi timp mesajul foarte important pe care l-a dat Fitch a fost acela ca Romania poate sa-si revina (...). Putem sa avem o revenire in 'V'.
Ei, bineinteles ca au pus cateva conditii acolo, pe care le luam si noi in calcul, ne uitam la ele, dar revenirea economiei este in estimarea celor de la Fitch si putem sa revenim cu perspectiva 'stabil', va spun, cred ca la urmatoarea evaluare a celor de la Fitch. Veti vedea ca vor schimba perspectiva, daca programele pe care le-am luat in calcul pana acum si ceea ce avem in plan pentru viitor va fi implementat asa cum trebuie", a afirmat Citu, marti seara, la Digi... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 22:29
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus", perspectiva asociata pentru ambele calificative fiind stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Plafonul de tara al Romaniei a fost confirmat la "BBB plus", iar calificativul pe termen scurt in valuta si moneda locala a fost confirmat la "F3".
Ratingurile de tip investment grade atribuite Romaniei sunt sprijinite de nivelul moderat al datoriei publice, si indicatorii privind PIB-ul per capita si dezvoltare umana, care sunt mai ridicate decat ale altor state din categoria "BBB". Acestea sunt in pofida deficitului bugetar si al deficitului de cont curent, care prezinta riscuri la adresa stabilitatii macroeconomice, si gradul de indatorare externa, care este mai ridicat decat ale altor state din categoria "BBB", apreciaza Fitch.
"In actualul context politic, scenariul de baza al Fitch indica o slabiciune graduala suplimentara a finantelor publice pe termen scurt si mediu. Deficitul bugetar general a ajuns la 2,6% din PIB in perioada ianuarie-septembrie 2019 (comparativ cu 1,8%, 0,8% si 0,5% din PIB in aceeasi perioada din 2018, 2017 si, respectiv 2016), iar cheltuielile au crescut in ritm anual cu 15,3% in primele noua luni din acest an, in urma cheltuielilor de personal mai ridicate, a transferurilor si a cheltuielilor de capital. Mai mult, structura deficitului este din ce in ce mai rigida (aproape doua... mai mult
Sambata, 09 Noiembrie 2019, ora 17:27
Agentia Fitch a confirmat de curand ratingul de tara al Romaniei la BBB-, cu perspectiva stabila. De asemenea, a revizuit in sus prognozele de crestere economica, de la 4,8% in evaluarea anterioara la 5,1%.
PSD s-a declarat satisfacut si s-a grabit sa se laude cu cifrele, in timp ce fostul premier Sorin Grindeanu a sustinut ca datele vizeaza perioada sa de guvernare si deci e dovada ca inlaturarea lui de la Palatul Victoria nu a avut ca motiv slaba performanta. Insa comunicatul Fitch contine multe semnale de alarme, ignorate si de Grindeanu, si de fostii sai colegi.
Purtatorul de cuvant al PSD, Adrian Dobre, a sustinut ca "estimarile economice pe care a fost fundamentat programul de guvernare propus de PSD se dovedesc corecte si sunt confirmate si de organismele financiare internationale care si-au revizuit prognozele sceptice de la inceputul anului, iar acum arata cifre mai apropiate de valoarea de 5,2% indicata in programul de guvernare".
Dobre a adaugat ca acest lucru demonstreaza ca "este un program de guvernare bine calculat, bine articulat, care a fost realizat de oameni competenti".
Insa avand in vedere ca Fitch a revizuit datele despre cresterea economica pe tot anul 2017 dupa ce avansul PIB-ului din primul trimestru a depasit asteptarile agentiei de rating (+5,6% fata de aceeasi perioada a anului 2016), fostul premier, Sorin Grindeanu, demis prin motiune de cenzura pe 21 iunie, si-a adjudecat si el "victoria".
"Aceasta este performanta economica a... mai mult
Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 07:30
Fitch Ratings a confirmat ratingurile Romaniei la nivelul BBB- pentru datoriile pe termen lung in valuta si la BBB in cazul celor in moneda locala, cu perspectiva stabila, datorita perspectivei economice solide, cu mentiunea ca relaxarea fiscala din 2016-2017 reprezinta un risc.
Ratingurile pentru datoriile negarantate in valuta si moneda locala au fost mentinute la BBB- si BBB. Plafonul de tara a ramas la nivelul BBB+, iar ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta la nivelul F3.
"Ratingurile Romaniei sunt sustinute de perspectiva economica mai sanatoasa, de imbunatatirea pozitiei fiscale si de indicatorii de guvernanta mai buni comparativ cu cei ai altor tari cu ratinguri in ...citeste mai departe despre "Fitch confirma ratingurile Romaniei: perspectiva solida, exista insa un risc" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Ianuarie 2016, ora 10:34
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings considera ca demisia premierului Victor Ponta nu va avea un impact semnificativ asupra perspectivei "stabile" asociata ratingului de tara, a declarat Kit Ling Yeung, Associate Director la Fitch Ratings.
Ponta demisioneaza. Iohannis: Tragedia de la Colectiv a atins cel mai sensibil nerv al natiunii romane - LIVE
"Nu ne asteptam ca demisia primului-ministru sa aiba un impact semnificativ asupra perspectivei ratingului deoarece factorul cheie care influenteaza ratingul, dupa cum am subliniat in ultimul nostru raport din luna august, este legat de o eventuala relaxare fiscala care ar pune in pericol stabilitatea finantelor publice sau stabilitatea macroeconomica", afirma Kit Ling Yeung.
Analistul precizeaza ca perspectiva stabila atribuita de Fitch preconizeaza o anumita relaxare fiscala in perioada 2016-2017 avand in vedere Codul Fiscal adoptat recent. Dat fiind consensul puternic manifestat de toate partidele in septembrie, atunci ...citeste mai departe despre "Care e impactul demisiei lui Ponta asupra perspectivei de rating a Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 17:33
Agentia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul Romaniei la 'BBB-' pentru obligatiunile pe termen lung emise in moneda straina, cu perspectiva stabila, mentinand astfel rating-ul Romaniei in categoria investment grade.
Fitch a emis joi un comunicat de presa prin care explica rationamentul care a stat la baza confirmarii rating-ului, agentia de evaluare financiara apreciind ca riscurile privind cresterea economica sunt in scadere, pe fondul mentinerii unei politici fiscale prudente.
Fitch a confirmat ratingul pentru datoria pe termen lung in moneda locala la "BBB", de asemenea cu perspectiva stabila. Agentia de rating a confirmat si calificativul F3 pentru datoriile pe termen scurt, precum si plafonul de tara "BBB+".
Mentinerea Romaniei in categoria tarilor cu risc scazut pentru investitii (investment grade) a avut in vedere progresul semnificativ si rapid in procesul de consolidare fiscala, perspectivele de crestere economica pentru acest an si accelerarea ritmului de crestere in anii urmatori, precum si angajamentul Guvernului de a continua acordurile cu institutiile financiare internationale.
Fitch apreciaza ca, pe fondul mentinerii politicii fiscale prudente, Romania se va incadra in obiectivul bugetar pe termen mediu (OTM), reprezentand un deficit bugetar structural sub 1% din PIB, iar ponderea datoriei publice in PIB va scadea in urmatorii ani. mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 17:12
Caderea unui al doilea guvern in Romania in mai putin de trei luni a amplificat incertitudinile politice, iar cresterea substantiala a politicilor populiste, inainte sau dupa alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare a ratingului de tara, potrivit Fitch Ratings.
Romania dispune de rating "BBB-" cu perspectiva stabila din partea Fitch Ratings.
Fitch va continua sa munitorizeze evolutiile politice din Romania, inclusiv alegerile locale de la inceputul lunii iunie, care pot avea impact asupra politicilor fiscale si economice pana la alegerile parlamentare si dupa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, care mentioneaza ca USL conduce in sondajele de opinie si cel mai probabil va forma Guvernul si va conduce tara pana la alegerile din toamna.
"Ratingul Romaniei include deja incertitudinile politice legate de alegerile parlamentare din toamna. Totusi, cresterea substantiala a politicilor populiste, care ar avea ca efect o deviere semnificativa de la programul de consolidare fiscala, fie inainte fie dupa alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare a ratingului", potrivit Fitch.
Agentia noteaza ca Romania a facut progrese in programul de consolidare fiscala in ultimele trimestre, iar deficitul bugetar, de 5,2% din PIB in 2011, este apropiat de tinta oficiala. Cresterea PIB a fost anul trecut de peste 2%, iar inflatia a coborat la un minim istoric.
Planul de consolidare fiscala este prevazut in programul preventiv de 5,3... mai mult
Marti, 01 Mai 2012, ora 09:32
Fitch Ratings nu va revizui calificativele Romaniei, in urmatoarele 18 - 24 de luni, deoarece perspectivele generale sunt stabile, a declarat, marti, Richard Hunter, Group Manging Director la agentia de evaluare financiara Fitch Ratings.
"Noi revizuim ratingurile de tara in fiecare an. Am revizuit ratingul Romaniei in iulie anul trecut. Ar trebui sa avem o noua revizuire de rating, undeva pana in luna iulie. Romania este acum la un rating pe o perspectiva stabila. Stabil inseamna ca noi nu operam o crestere sau descrestere de rating in urmatoarele 18 - 24 de luni", a spus Hunter.
Acesta a identificat ca principale riscuri pentru Romania revenirea inflatiei, orice incetinire a reformei la companiile publice sau amanarea privatizarilor.
Richard Hunter a participat la Conferinta anuala de Management al Riscului Comercial, organizata de ICAP Group, la Bucuresti.
In iulie 2011, Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la "BB+" la "BBB-", iar calificativul pentru creditele pe termen lung in lei a fost revizuit in sens pozitiv, de la "BBB-" la "BBB". De asemenea, ratingul pentru credite pe termen scurt a fost modificat de la "B" la "F3".
Perspectiva asociata ratingurilor pe termen lung a fost mentinuta la stabil. mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 14:50
Fitch Ratings a acordat, miercuri, ratingul "BBB-" obligatiunilor in valoare de 1,5 miliarde de dolari emise marti de Romania pe piata americana, calificativul fiind cel atribuit tarii pentru imprumuturile pe termen lung in valuta.
Titlurile au un cupon de 6,75% si au scadenta la 7 februarie 2022, precizeaza agentia de evaluare financiara intr-un comunicat.
Analistii Fitch mentioneaza ca ratingul Romaniei a fost imbunatatit de la "BB+" la "BBB-" la 4 iulie 2011, cu perspectiva stabila, ca urmare a progreselor in combaterea efectelor crizei financiare, evidentiate de revenirea cresterii economice in teritoriu pozitiv, de evolutia buna a exporturilor, precum si de reducerea deficitului de cont curent si a celui bugetar.
Potrivit Fitch, a fost remarcata o scadere notabila a riscurilor in cazul Romaniei, ceea ce a permis revenirea la ratingul din categoria recomandata pentru investitii. Cu toatea acestea, tara este inca expusa riscurilor de contagiune induse de situatia precara a zonei euro, principalul partener comercial si, de asemenea, zona de provenienta a bancilor ale caror filiale domina sistemul bancar romanesc.
Randamentul obligatiunilor in euro ale Romaniei si costul de asigurare impotriva riscului de default au scazut miercuri, dupa emisiunea de obligatiuni in dolari de marti.
Randamentul obligatiunilor in euro scadente in 2018 a scazut cu 0,18 puncte procentuale, la 6,29% pana la 12:54, ora Bucurestiului, aproape de cel mai mare declin pe parcursul... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 20:47